Přemnožení divočáků.

Vše o lovectví a myslivosti u nás (něco jako poradna)
Odpovědět
pufr
Zkušený diskutér

Re: přemnožení divočáků!!

Příspěvek od pufr »

Ahoj pane :)
Taky jsem zvědav na nějaká čísla, protože kluci z lesa a to i ti kolem města, co jindy lovili pár kusů černé za rok, tak nadšeně mluví o 30 kusových "růdlech" na vnadištích a i loví docela "fest".
No a "polaři" od října pláčou.
Tak jsem zvědav, až se to sečte ... :?
Pufr
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

Problém je v tom, co dobře víme, a sice, že publikovaná čísla jsou hausnumera bez opory v realitě. Jejich součty pak mají tedy zrovna takovou vypovídací hodnotu, jako hausnumera. Každopádně min. z revírů, kde působím, mám přehled poměrně přesný a reálný. Dva jsou revíry v JZ Čechách, jeden čistě lesní, druhý pastviny a remízy, třetí je sever, převážně lesní revír, ve všech případech jsou odstřely cca na půlce ve srovnání s loňskem. Osobně ale moc nevěřím v takový skutečný pokles stavů. Co je ale hezky vidět, je skutečné uvažování a motivace podstatné části našich kolegů. Brečí, brečí jaká je to bída, že nejsou prasata, lamentují, že je to tím, jak ten či ten střelil loni tu bachyni apod. A když jsem na jedné poslední leči takovému lamentátorovi řekl, že sice tomu nevěřím, že se ty stavy tak snížily, ale kdyby, bude to jedině dobře, protože nemůžou v tom revíru, co mají, střílet 100 prasat, že i těch 30 je furt moc, málem mě lynčovali... :lol:
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Ano, kdo viděl stavy černé loni v létě a během sklizně a pak tu nebývalou úrodu žaludů a bukvic (na okrajových dubech bylo běžně 7 žaludů v jednom "květenství" - to jindy nepamatuji), tak se musí zamýšlet, proč by právě loňský podzim měl vést ke snížení početnosti černé zvěře :?
Pufr
Leon
Moderátor

Příspěvek od Leon »

Bwana ty jsi blázen to nesmíš říkat nahlas :lol: :lol: :lol: Vem si co to je za starosti když nemáš co lovit a musíš do krámu a nedej bože šáhnout do šrajtofle pro prachy na nájem :lol: :lol: :lol:
Naposledy upravil(a) Leon dne úte 07.2.2017, 12:45, celkem upraveno 1 x.
CZ 550 american 308win.
Jiří K.
Zkušený diskutér

Příspěvek od Jiří K. »

Proti loňskému roku jednoznačně nárůst počtu,ale bylo i "líp". Lov je problém buď byli v řepkách nebo jsou na lese. Na vnadiště nemají potřebu chodit, spousta žaludů a bukvic a u nás ještě není skoro žádný sníh. Pole jsou zatím silně promrzlá, tam je nic neláká. Zatím.
Na společných lovech většinou nárust počtu úlovku. Jednoznačně jsou lépe organizované a černé bylo také víc. Největší rudl co jsem letos viděl, měl přes 60 ks.
S ohledem na ten taneček kolem nových podmínek lovů černé zvěře. Nevěřím v nárůst odlovů bachyní, většina jede podle starého.
Posmiros
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Posmiros »

U nás na Sedlčansku co vím od lidí z různých sdružení, tak odlovy už druhý rok téměř všude klesají. U nás moc černé zvěře nemáme, ale dřív byla jistotka cca 15 kusů za rok, loni už to bylo asi jen 7 a letos zatím asi 3 kusy- na naháňkách vůbec nic, teď je po několika letech dlouho sníh, ale v lese pomalu ani stopa :) Ale k nelibosti kolegů, říkám že je to dobře :mrgreen:
CZ 550 Standart .308 Win.- Meopta R1r 3-12x56 RD
CZ 557 Predator .308 Win - Pard NV008S
Bettinsoli Diamond Lux 12/76, 12/76
vesrad
Pravidelný diskutér

Příspěvek od vesrad »

Já jsem v honitbě na jižní hranici Libavé, vrchol černé byl u nás tak 4 roky zpátky (cca 35ks) a jde to plynule dolů na letošních cca 10 ks. Co je sníh tak jsem stopu černé mimo les neviděl. V lese jsou stavy řekl bych beze změn co slyším od lidí z VLS. Úroda bukvic je poslední roky opravdu hojná a intenzita vnadění u VLS taky vzrostla, tak myslím, že nemají čuníci důvod se courat po našich loukách. Uvidíme po oblevě, jestli se ukážou na žížaly. A co se týká bachyň, tak co vím je cíleně nikdo neloví, jen když se teď někdo ustřelí, tak z toho není takové haló, jako když to bylo mimo dobu lovu.
ZKM 452 Varmint .22LR
IŽ 58 16/70,16/70; Brno 801 12/70,12/70
ZG 47 "Kuna" .35 Whelen, CZ 557 .308 win

(Kdysi Německý křepelák, Bordík, Blaser ES67 7x65R,12/70; CZ 550 Varmint .308 win,ZK 99 "Hanák Brno" 6,5x55SE)
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

Leon> to vis, ja jsem hrozne prostorekej :D
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Začátečník
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Začátečník »

Rozumný názor. Kde je prase, má to drobná hodně těžké. Zničí kdeco. Žádné prase, dobré prase.
Černá se toulá podle potravní nabídky. Někdy i na relativně velké vzdálenosti. Když zmizí, může to být i tím, že se v okolí přestane normálně hospodařit a je to samá pastvina. Nedaleký revír, kde se na většině ploch ještě klasicky hospodaří, má jiná parta lidí. Ti se do prasat pustili. Údajně jich to odneslo pár stovek. Až se mi tomu číslu ani věřit nechtělo. Pravda je, že zhruba od té doby, tedy poslední dva nebo tři roky, nechodí na místa, kde bývala běžně. Zase je jich víc o pár kilometrů dál.
U mě v lesích v horách běžně nejsou. Nezapomenou se ale objevit, jakmile se se zasází brambory nebo sklízí obilí.
Menší úlovky ještě nemusí znamenat, že tam prasata nejsou. Jsou inteligentní. Když ví, že se po nich střílí do půlnoci, chodí k ránu. Taky mi to jeden vyprávěl. Nestíhal krmit, ale střelit nic nemohl. Seděl jen z večera, protože chodil klasicky do práce. Neměl noční nebo odpolední. V poslední době přibývá různých infra. Nestřílí se tedy jen při měsíci jako dřív. O to víc příležitostí mají, aby se naučila, že na určitá místa jen k ránu. Srnčí se umí naučit podobně. Stromky k baráku mi chodí okusovat kolem druhé v noci.
rimar77
Zkušený diskutér

Re: Přemnožení divočáků.

Příspěvek od rimar77 »

začátečník to souhlasím ale posledních pár týdnů díky sněhu dokážeš spolehlivě poznat když tam není nikde ani stopa že tam prostě momentálně vůbec nechodí :-)
motolada
Zkušený diskutér

Příspěvek od motolada »

Přesně tak, u nás prostě stopa není, vše vybité ze soukr. honiteb.
Kde sou ty doby kdy na každé vycházce bylo minimálně slyšet....
Klein
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Klein »

Všechno jednou končí :)
Leon
Moderátor

Příspěvek od Leon »

Klein píše:Všechno jednou končí :)
To by muselo být letos na konci roku uloveno minimálně půl mega aby to skončilo :wink:
CZ 550 american 308win.
crif
Zkušený diskutér

Příspěvek od crif »

Jelikož jsem společné zrušil, tak se koncem listopadu a hlavně v prosinci s dozvuky v lednu objevilo v honitbě černé zvěře až dost. Čili to byl opět důvod k výraznější redukci stavů za pomoci odchytových zařízení.
Jinak počítám, že odlov bude nižší o 170-200 ks. Díky silné redukci za poslední dva roky.
Klein
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Klein »

Leon píše:
Klein píše:Všechno jednou končí :)
To by muselo být letos na konci roku uloveno minimálně půl mega aby to skončilo :wink:
Jednou divočáci zase nebudou a myslivost se bude ubírat opět trochu jiným směrem. Když ne my, tak příroda si poradí .... :wink:

Ps: Nic ve zlém proti zarytým lovcům divokých prasat. :wink: :lol:
Odpovědět