Nastřelování kulovnic, co a jak

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
zispo
Pravidelný diskutér

Re: Nastřelování kulovnic, co a jak

Příspěvek od zispo »

Pokud je puškohled v pořádku je jedno na jaké zvětšení je nastřelen. Vždy musí nastřel sedě a to jak na 3 tak na 12. Pokud to tak není je něco v nepořádku. Samozřejmostí je nastřelit na zvětšení vihovujíci střelci na danou vzdálenost, ale vždy musí sedět kříž na středu v jakémkoli zvětšení.
fesoj
Zkušený diskutér

Příspěvek od fesoj »

Zřejmě je to největší zvětšení při nastřelování doporučováno proto, že vidím cíl větší a tím pádem budu mít i lepší odhled, tj. budu líp vědět o případné chybě, kterou jsem při zaměřování a zejména spouštění udělal. Že budu třeba při praktickém lovu používat zvětšení jiné, to nemá na nastřelování vliv.
Kritériem pravdy je praxe.
SamanFalco
Častý návštěvník

Příspěvek od SamanFalco »

Trocha lidové tvořivosti...todle jsem vykoumal za odpoledne...na natřelování skoro optimum...ale i na usazení puškohledu a čištění paradní věc :-) ...Upevnění je jenom gunovým svazkem-jinak to logicky kope nohoru a je to vo zuby!!! Předními šrouby seřizuju náklon do stran (aby kříž byl svislí a vodorovný, osy hlavně a optiky nad sebou...chápem se?!?) a dvouma zadníma šteluju náměr...stranově to stavění nemá - stačí posunout vzadu do stran a seřídit náměr...ale posun byl by fajn...třeba do budoucna prototyp no.2 :wink:, Cena za matroš tak do 200Kč plus co dům dal :-D...závitová tyč a pár matek... lepší jak bagy, akorád se pak ještě naučit střílet a nestrhávat doprava, jako mnozí že :lol: :wink:

PS.: ze začátku diskujete o svěráku, taky se dá použít - když omotáte čelisti nějakou gumou...a ten svěrák neupevníte ke stolu či zemi a nemá sám o sobě víc jak řekněme cca 8kg(malej svěrák)...tak to taky půjde :-D , po výstřelu musí být možnost pohybu zbraně!!!...(jako u děl tvz. zákluz?!?) problém vzniká při upevnění za pažbu natvrdo (tak možná ještě u vzduchovky či větrovky to půjde...flobert, nebo malorážka asi taky) - všechny síly se pak přenesou na upevnění mezi pouzdrem závěru a pažbou!!! a to jsou většinou dva šrouby že...asi nejhorší je, když upnete celopažbu za předpažbí natvrdo - to se pak není čemu divit, když to někde rupne...zákon akce a reakce - energie výstřelu se rovná energii zpětného rázu :-)...
Přílohy
P1132077.JPG
P1132077.JPG (231.02 KiB) Zobrazeno 11008 x
CZ 550FS 243W - meopta R1 7x56 RD + Vortex Viper PTS 1-4x24 milrad, CZ 557 varmint 308W-Leupold VX-3 4,5-14x50IL, Vortex Viper 10x50HD, Vortex Razor HD 20-60x85. Glock 26 gen.3 9mm luger, Leica RANGEMASTER 1600 CRF-B.
Petr1k
Častý návštěvník

Příspěvek od Petr1k »

nemá někdo zkušenost s LASER patronou na zaměřování
Dík
Petr

Obrázek
Browning X-Bolt Hunter LH .308w R1r 3-12x56RD
Browning BAR New Elite Left 30-06spr Leupold VX-3 1,75-6x32
Beretta SV 10 Perennia I 12/75 12/75
lörinc
Zkušený diskutér

Příspěvek od lörinc »

No dobrá zbytečnost, ale asi se prodává :lol: . Když si pořádně položíš flintu a podíváš se přes lauf a pak přes ppuškohled, tak to vyjde nastejno. Ale toto je efektnější, svítí to a asi je to pohodlnější. Nicméně to neřeší nastřelení zbraně.
PS: ještě lepší je vzít si vystřelený náboj, vyndat z něj zápalku, dát ho do komory a pak čučet :mrgreen: ....
Blaser R8 8x57 JS, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
fesoj
Zkušený diskutér

Příspěvek od fesoj »

K té nastřelovací stolici - na vyštelování puškohledu, zejména starších typů Zeiss, kde se nedá prostě "naklikat" - k nezaplacení. Ale střílet z upnuté zbraně je blbost a nikdo mne nepřesvědčí o opaku.
Kritériem pravdy je praxe.
Petr1970
Zkušený diskutér

Příspěvek od Petr1970 »

mě to přijde dobrý, když sem se díval jen laufem tak na 100 metrů sem viděl půlku terče (sice to asi nahrubo stačí), pak by to měla pochytat optika..
ale patrona to urychlí, ten začátek - otázka za jaký peníze a komu se to vyplatí, já jí dstal od prodejce jako servis-dárek - sice byla flinta nastřelená nahrubo, ale dostal jsem jí a zadarmo je to skvělá věc:-)... poslal jsem jí kolegovi za pivo když sem se s tím dost vyblbnul a pomhl 3 lidem v okolí na střelnici ....
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
Leon
Moderátor

Příspěvek od Leon »

čumět na terč laufem na 100m mě teda ještě nenapadlo :lol: :lol:
CZ 550 american 308win.
Georg.H
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Georg.H »

@Leon: vidíš a zase si o něco chytřejší... :wink:

Na hrubé seřízení je dobrá tahle věcička
http://www.csla.cz/vyzbroj/optickeprist ... chp762.htm
tonny
Pravidelný diskutér

Příspěvek od tonny »

Narazil jsem na tohoto výrobce, kde by to mělo být přesnější a je to tam všeobecně srozumitelně popsáno http://www.prolov.eu/cs/ . Osobní zkušenost nemám ale jednou jsem si ve stojánku prosvítil hlaveň laserem v ruce a šlo mi to docela dobře. Pak už jsem trefil terč na A4/50m.
veit
Nový návštěvník

Příspěvek od veit »

Rektifikační dalekohled (odkaz od Georga)

S touto věcičkou mám zkušenosti z vojny. Byl jsem střelec tanku T-54AM2 (říkalo se mu kladivo)
Používali jsme tento dalekohled pro rektifikaci tankového kulometu. Stejný dalekohled se používal i v BVP 1 a BVP 2. Na dalekohled se našroubuje nástavec podle ráže a vloží do hlavně . Do okuláru se dívá z vrchu. Obraz je stranově obrácený. V systému řízení palby přepnul režim na kulomet. Hrubé srovnání se provedlo přes šrouby na lafetě. Přes točítka na zaměřovači se to doladilo na základní záměrnou osnovu. Nastřelení se provedlo přes systém řízení palby změnou X a Y souřadnic v počítači. Potom se ještě na základí záměrnou osnovu (záměrný bod) rektifikoval laserový zářič.

Kanon se rektifikoval pohledem přes lauf.
Na konci hlavně byly do kříže čtyři zářezy na které se plastelínou nalepily nitě, tím vznikl záměrný kříž. Ze závěrového klinu se vyndal úderník a místo něho se vložil váleček v jehož středu byla dírka cca 3-4 mm. Pohledem přes dírku a střed kříže se kanon nasměroval na cílový bod. Potom se provedla rektifikace zaměřovače stejně jak u kulometu.
Tento rektifikační dalekohled mám někde doma jako suvenýr z vojny. Zkusím ho najít a dodám foto.

Výše zmíněné je sice mimo téma ale rektifikací tankového kanónu jsem se nechal inspirovat pro základní seřízení kulovnice (i brokovnice) s puškohledem.

Použiju vystřelenou nábojnici. Přesně ve středu zápalky vyvrtám dírku 2 mm. Na ústí hlavně nalepím plastelínou do kříže nitě. Pomocí milimetrového pravítka si srovnám nitě na střed. Nábojnici vložím do komory a pohledem přes hlaveň srovnám na střed kříže.
V kuchyni položím flintu (hlavňový svazek) na ledničku. Odhrnu záclonu a vše sešteluju na pouliční lampu která je vzdálená přes ulici cca 50m. První nastřelení provádím na 50 m a rána se vždy vejde do cca 15 - 25 cm. Zkuste to, uvidíte že to funguje.
Stejným způsobem jsem si kontroloval kamarádovi kozlici Bajkal. Protože se mu zdálo že spodní hlaveň trochu podstřeluje. Měřením jsem zjistil , že flinta šilhá. Spodní hlaveň jde o cca 25 cm dolů a 15 cm do leva na 35 m oproti vrchní. Je to vidět i na brokovém shluku při střelbě na papír.
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Ta veitem uváděná přesnost - cca 15 až 20 cm/50 m je určitě splnitelná, osobně jsem to asi nikdy neměřil, ale málokdy jsem první ranou mimo řekněme A3/100 m po předchozím seřízení pohledem skrz vývrt - bez jakýchkoli pomůcek. V naprosté většině případů je to výrazně lepší (a vyskytnou se vzácně i případy, kdy "je to tam" hned první ranou :) ). Posuzuju jen symetrii pohledu do vývrtu a v ní obraz terče jako celek - pro symetrické obrazce má lidské oko zvláštní "smysl".
Ale třeba nábojnice s vyraženou Boxer zápalkou je samozřejmě užitečná.

Pokud bude laserová pomůcka do nábojové komory zhotovená jen podle rozměrů CIP - v komoře sériové zbraně celkem volně vložená - nebude přesnost o mnoho lepší. Další otázkou je viditelnost laserové stopy zářiče o výkonu několika mW na 100 m za slunečného dne - někdy celkem problém i u profi pomůcek :?
Pufr
lörinc
Zkušený diskutér

Příspěvek od lörinc »

Jsem rád že to kolegové vysvětlili za mě :D . Jinak jak píše Pufr, v podstatě vždy se vejdu na A4 první ranou a pak už to doklikám. Pokud to někdo chce na "jako" nastřelení zbraně - typu "jsem to měřil laserem tak to mám nastřelené" bych urazil ruce.......
Blaser R8 8x57 JS, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
kojot
Zkušený diskutér

Příspěvek od kojot »

Dělám to stejně jako Pufr a vždycky jsem se chytil plus mínus 20 cm na 50 m. Nepotřeboval jsem ani nábojnici bez zápalky.
Ovšem jak se nastřeluje tank, to jsem netušil :lol: . Třeba se to bude hodit, až Kim Čong-un spustí tu maškarádu.
Kdo netermí s námi, termí proti nám
Petr1970
Zkušený diskutér

Příspěvek od Petr1970 »

Leon: mě to taky nikdy nenapadlo,a le starý praktici mi říkali - podívej se laufem ... tak sem se díval a viděl jsem hov.....na blízko to nepasovalo s dalekholedem a když sem se díval na 30-50 m.......

prostě mi ta patrona přijde super na základní naštelování aby to lítalo na a4 - zbytek se nakliká, když není puškohled už na kraji točítek:-)
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
Odpovědět