Teoretické debaty kolem střelby

Vše o střeleckých dovednostech nutných k lovu
Odpovědět
vhool

Re: teoreticke debaty o vsem kolem strelby...

Příspěvek od vhool »

tohle s tebou nebudu resit verejne a sve managerske manyry si nech do prace ... pokud zde budes prezentovat takoveto bludy tak pocitej s tim ze ti budu oponovat ... nic osobniho to doted nebylo ale na peskovani jsem jednak uz dost starej a jednak na napominani jsou zde admini a moderatori :evil:
Alda
Zkušený diskutér

Příspěvek od Alda »

vhool a figi: dohadujte se o strelbe, ale nechodte do osobni roviny, prosim! figi, mas nedavne varovani... dekuji!
Ceska myslivost bude takova, jakou si ji my, cesti myslivci a lovci, udelame
RuStaff
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RuStaff »

re: vhool - použití navigace Garmin...
Jasný, že tam bude vznikat posazením kurzoru chyba, ale já žádný velký dálky nestřílím (nemusím/neumím), ev. si jen během čekání kurzorem "ošahám" kraje lesa + další výrazné body a pak při střelbě už mám (pro mě) použitelnou představu (ani ne kvůli výškové korekci, spíš kam ještě dosáhnu a kam už ne). No a když jsem na nástřelu, tak si pak zase kurzorem "šáhnu" zpátky odkud jsem střílel, kolik to pro informaci bylo.
6,5x55SE☝️❤️ 8)
vhool

Příspěvek od vhool »

RuStaff píše:re: vhool - použití navigace Garmin...
Jasný, že tam bude vznikat posazením kurzoru chyba, ale já žádný velký dálky nestřílím (nemusím/neumím), ev. si jen během čekání kurzorem "ošahám" kraje lesa + další výrazné body a pak při střelbě už mám (pro mě) použitelnou představu (ani ne kvůli výškové korekci, spíš kam ještě dosáhnu a kam už ne). No a když jsem na nástřelu, tak si pak zase kurzorem "šáhnu" zpátky odkud jsem střílel, kolik to pro informaci bylo.
jo tak tohle ja delam ale s dalkomerem :wink: ...kazdopadne je dobre vedet alespon orientacne vzdalenosti z mista kde zrovna jsem a myslim ze k tomu ten garmin dostacuje ...na rozdil od pc ktere je nekde doma na stole 8)
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Ony jsou k tomu dva přístupy. Jeden je z důvodů korekce balistiky, tam to musí být na velký vzdálenosti dost přesný. Do 200m s běžně používanými rážemi nastřelenými na ONV se to dá řešit odhadem a přenesením. Mě se osvědčilo si odhadnout 50m a pak si jakoby promítnu násobky. Druhý důvod a to si myslím, že tady ty mapy docela postačí, je střelecká dovednost. Přece jen většina střílí s jistou rezervou a tak chyba nějakých 10 m není fatální. nad 200 m bych ale jednoznačně doporučil dálkoměr bez ohledu na kvality střelce. Zejména na place se dá dost utnout. Např. jsem zkoušel vzdálenost na strništi vedle kukuřice. Kus šel šikmo od kukuřice u které jsem naměřil 120m. Opticky to vypadalo, že se vzdaluje. Při druhém měření jsem si myslel, že bude takových 140m. Prdlajs, dálkoměr ukázal 123m. Sice pro střelbu bezvýznamný, ale dokumentuje to, jak se člověk může mýlit
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
savazka
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od savazka »

Jinak pokud mi něco při střelbě nesedí - silný vítr z boku, nejisté opření flinty, psychická nejistota z výstřelu - našel jsem geniální řešení. Nemačkat spoušť. :lol: Věřte nebo ne, docela to funguje a zatím jsem kulí vždy střelil a dohledal/dosledoval. Špatné rány s posunem zásahu o 10-15cm se snažím zpětně rozpytvat a odpovědět si "proč".
Např. v sobotu jsem při měsíčku pustil lišku na 50m protože pořádně namířit nešlo a nešlo. A to bych si od mnoha známých pěkně slíznul, že sem "ju nezkusil"! A co hůř, kdybych zkusil a netrefil že..."Cos dělal ty v..e, tu bys trefil ai kamenem"...no znáte to všichni.
Brno Effect 6,5x57R
UB 16x70 / 5,6x52R
Belgie 16/70
ZKM 456
RuStaff
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RuStaff »

re: savazka
celoživotně 100% úspěšnost kulí? Tak tím se bohužel nemohu pochlubit. Taky se snažím rizika různejch negativních faktorů snižovat (stržení rány, pohyb zvěře při výstřelu, překážka, špatná vzdálenost,....), ale když se jich pár potká, tak to je v lepším případě holt minela... Pak jsem samozřejmě chytrej jak rádio a vím, že jsem měl střílet jinak nebo vůbec...
Pro zajímavost, komu to ještě padá na 100% (řekněme při lovu 30-50ks/rok a více)?
6,5x55SE☝️❤️ 8)
savazka
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od savazka »

to RuStaff:
Teď mě to až podle Vaší odpovědi trklo, jak se ten můj příspěvek dal taky vyložit!!! Nejsem olympijský vítěz ve střelbě. To "celoživotně" je několik málo let:) A upřesňuji to na srnčí a lišky. A ještě upřeňují že 50ks lišek a srnčí zvěře nemá odloveno za rok celé sdružení dohromady :lol: Přeloženo do češtiny jsem na tom podobně jako ostatní. Ne vždy trefím 100% ideálně, jen jsem zatím nikdy neměl tu smůlu abych postřelil. To přijde. Možná už dnes večer, možná za rok, možná za deset let, ale přijde. Nikdo nestřílí bezchybně.
Např. Minulý týden jsem ulovil srnu na mírně nižší komoru. Byl z toho úspěšný dosled se psem. A říkám upřímně a na rovinu - být to moje první rána na živou zvěř, byl bych na 100% přesvědčený, že jsem minul. Absolutně žádné značení, žádná barva na nástřelu ani otěr o trávu/stromky, žádný úder kule, nic. Na první pohled čistě minutá. Tím chtěl básník říci, že ten nedosledovaný kus jsem si mohl už taky klidně vydělat.
Brno Effect 6,5x57R
UB 16x70 / 5,6x52R
Belgie 16/70
ZKM 456
fesoj
Zkušený diskutér

Příspěvek od fesoj »

re : savažka - já jsem sice také před pár dny pustil bez rány pro změnu jezevce ze stejného důvodu jako Ty tu lišku, ale přece jen se mi občas stane, že jsem přesvědčen o tom, že nelze nechybit či postřelit a dopadne to trochu jinak... Holt čeština je barvitý jazyk a mezi "jsem přesvědčen" a "přesvědčil jsem se" dělá podstatný rozdíl. A myslím si, že čím víc toho člověk za sezónu uloví, tím míň má v celkovém poměru chybených ran a postřelených kusů a tím víc ran, které si odpustil. Ovšem platí to jen pro ty aspoň trochu zodpovědné a sebekritické.
Kritériem pravdy je praxe.
Žanek
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Žanek »

fesoj píše:re : savažka - já jsem sice také před pár dny pustil bez rány pro změnu jezevce .
- moc to nezmiňuj, psal jsi, že jsi ho chtěl střílet v 9 hodin, pokud to nebylo 9 ráno, šlo by o porušení zákona ... "noční" výjimku má jen prase a liška
fesoj píše:Tak jak to včera dopadlo... Před 9. hod. jsem zaslechl funění a mlaskání v bučině pod posedem a zanedlouho se mi tam vykolébal tučný kmotr jezevec. Střílet se nedalo, i když byl na pár kroků - pořád pochodoval těsně podle kraje lesa a vždy mezi námi byla nějaká ta větev, takže jsem neriskoval a protože na frajplac nevylezl, protentokrát to vyhrál. .
ZKK 601 243 Winchester + Meopta ZD 3-12x56, ZKK 601 308 Winchester + Fomei Beater 1-4x24, dvojka ZP 16\70,16\70
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

No na jezevce zapomněli.
Netuším, jak by ho chtěl někdo lovit odstřelem v době lovu bez porušení zákona :?:

:D
figi
! 243W ! 6XC!! 222 Rem, 223 Rem, 308W, 8x57JS
figi63@seznam.cz
http://www.loveckastrelba.cz/
vhool

Příspěvek od vhool »

figi píše:No na jezevce zapomněli.
Netuším, jak by ho chtěl někdo lovit odstřelem v době lovu bez porušení zákona :?:

figi
...bud prestavam rozumet cesky nebo je nekde chyba ...to jako ze pokud je doba lovu a ja ho strelim tak porusim zakon? ...prosim vysvetlit :wink:
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

Jezevec touto dobou opouští noru až za tmy, a za tmy se vrací do nory. Takže lov odstřelem je možný pouze až hodinu po západu slunce, a v této době zákon jasně vymezuje pouze lov černé a lišky.

figi
! 243W ! 6XC!! 222 Rem, 223 Rem, 308W, 8x57JS
figi63@seznam.cz
http://www.loveckastrelba.cz/
vhool

Příspěvek od vhool »

aaaaha ...no si jinej kraj jinej mrav ... ja zrovna vcera "pasl" jezevci par u krmeliste v obore kde se prikrmuje vysoka repou v pul treti odpoledne ... ale nestrilel jsem ... ona totiz motorova pila udela se zverinou dost mazec :wink: (byl jsem v praci )
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

No a na kunu taky moc střeleckých příležitostí není. Takže jen nory a pasti na tuto zvěř s noční aktivitou.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Odpovědět