Černá zvěř

vse co souvisí s naší zvěří a jejím chovem...
Odpovědět
fesoj
Zkušený diskutér

Re: Černá zvěř

Příspěvek od fesoj »

Sekáče 55 kg bych zrovna za chovný kus nepovažoval, notabene byl střelen v zákonné době lovu, takže žádná škoda, jaképak bohužel, i když byl uloven neúmyslně. A pro střelený kus se nepláče - má místo uprostřed pekáče. :wink: Lovu zdar !
Kritériem pravdy je praxe.
rimar77
Zkušený diskutér

Příspěvek od rimar77 »

kopov.c píše:No stane,ale nemělo by :( Každopádně budu asi ráno na polesí pochválenej. Už probíhá chrutí,takže sou knouři asi už dost vyběhaní-málo jídla,hodně pohybu. Stejně si tak říkám,že tříleté prase stouto váhou je celkem mrzák.
tak jestli tě budou kostit za todle, tak jsou to pěkní ... však víte co. To bys za chvilku musel střílet raději ještě pruhovaný selata aby ses neseknul. Přesně jak píše vhool i u nás jsou loňčáci 80kg se setejnejma zbraněma v dnešní době kukuřice nic nenormálního. Nejspíš bude mít nějaké vyhojené zranění či co, že je takovej prcek, uvidíš až ho budeš stahovat. Jako bral bych kdybys doostal za sekáče 155Kg :lol:
Lesomil
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Lesomil »

Nazdar :) ,
Jestli to je skutečně sekáč a budou na Tebe blafat, pak jim řekni že šlo o sanitární odstřel..... :wink: protože jak napsali kolegové předemnou, na kukuřici může mít lončák přes 80 kg běžně, a tedy sekáč s 55 kg. je podvraťák, který do chovu nepatří... Tam bude něco špatně s jeho zdravotním stavem...
rimar77
Zkušený diskutér

Příspěvek od rimar77 »

přesně tak, odstřel jakékoliv jiné slabé a pro chov nevhodné spárkaté zvěře nikomu nevadí, ale jak se jedná o prasata tak je najednou jediným hlediskem odtřelu jen věk a hodně často bohužel ještě i pohlaví a kdo střelí bachnuu je pomalu lynčován a trestán, vždyť to je taková blbost, až je to donebe volající. Zrovna včera střelil kolega kulhající prase bylo samo mělo 100kg nevyvržené a byla to lončačka - nevodící bachyňka.
kikin
Pravidelný diskutér

Příspěvek od kikin »

rimar77-ale nezlyčoval.V honitbách Lesního školního podniku Kostelec n.č.l.,loni na naháňkách seřezali 50(padesát)bachen .Nic se neděje,pokračují v tom dál letos.Ředitel je ,,pašák'',na pověřené obci v Říčanech dostal vyjímku na individualní lov,tak to prodá poplatkovým lovcům na naháňce.Je to tam běžná praxe a životní to nekontroluje.
kopov.c
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kopov.c »

To kikin u nás je to podobné jak popisuješ.Taky je tu vyřízená vyjímka a na společným lovu procází ledasco.To ale neplatí pro individuální lov.Teda pokud nemáš u podniku patřičné postavení.Jako obyčejný člověk to narozdíl od těch navrchu schytáš :( Sekáče jsem ráno na podnik nevezl,ale přidal jsem ho ke zvěři co se svážela odpoledne na polesí z nahánky.Tak doufám,že se to tam stratí snáz jak kdybych ho tam přivezl solo :)
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

Lovu zdar,prosím pošli mi foto poslední stoličky.Podle pírka je to lončák.Podle postavy sekáč.Podle zbraní mi to nic neříká.Nevím obrus.Pokud měl 55kg v tomto roce tak je to kripl.
kopov.c
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kopov.c »

Dnes jsem se výdal na šoulačku a už celkem zdaleka jsem slyšel poštuchávání a pokvikávání selat v místech kde jsem ve čtvrtek střílel toho lončákosekáča :) Tentokrát jsem se k nim kvůli šustícimu listí nedostal tak blízko a než jsem se vzpamatoval,tak byli v čoudu. Potvory,na kukuřici nevlezou a tady se cpali vývrhem z kolegy :lol: Jo bílkovina je bílkovina a v tomhle roce to platí dvojnásob.
vhool

Příspěvek od vhool »

Zdenek41 píše:Lovu zdar,prosím pošli mi foto poslední stoličky.Podle pírka je to lončák.Podle postavy sekáč.Podle zbraní mi to nic neříká.Nevím obrus.Pokud měl 55kg v tomto roce tak je to kripl.
ahoj zdendo,osobne bych asi s ubrusem u takoveho sekace moc nepocital.jestlize mu stolicka vylzla nedavno tak zadny byt jeste nemusi ale souhlasim s tim ze foto te stolicky by bylo asi vhodne.ja si myslim ze to bude "cerstvy sekac" kolem 30 mesicu.s temi zbranemi souhlasim,kdysi jsem strelil knoura 7 let v domeni ze strilim loncaka.vaha 52 kg ale zbrane snad i na medajli (nevim,hladove po nich skocil jeden z tehdejsich kolegu :D )
Andy
Administrátor

Příspěvek od Andy »

Poznal bych to podle predni casti chrupu s jistotou. Pokud ma predni spodni chrup kulatejsi profil, bude se jednat pravdepodobne o loncaka. Pokud ma vsak jasnou rovinu a hranaty profil, budou mu min. 3 roky. Take se mi povedlo prase 55kg (bachynka) a mela 4 roky!
TIKKA T3 Varmint Stainless 308WIN, Leupold VX3 4,5-14x50 long range ill fine duplex
TIKKA T3x TAC 300WM, EAGLE TSV 14:02/75 640
ZKM452 22LR, PARD 008
IZ27M 12x76
vhool

Příspěvek od vhool »

na predni zuby bych zase tolik nespolehal,nejjistejsi jak rozeznat loncaka od sekace je zda je venku stolicka nebo ne a pak dle ubrusu urcovat stari kusu .chrup prasete se kompletuje prave po 24 mesici zivota :wink:
Leon
Moderátor

Příspěvek od Leon »

vhool píše:na predni zuby bych zase tolik nespolehal,nejjistejsi jak rozeznat loncaka od sekace je zda je venku stolicka nebo ne a pak dle ubrusu urcovat stari kusu .chrup prasete se kompletuje prave po 24 mesici zivota :wink:
a tady je od Foxe návod naskenovaný
CZ 550 american 308win.
Tommy
Zkušený diskutér

Příspěvek od Tommy »

Je to tak jak píše vhool,do 24 měsíců se podle předních řezáků dá spolehlivě poznat věk na měsíce. Nad 24 měsíců už to je trošku horší. Dle zadní stoličky je to odhad na roky,ale u starších prasat je nejpřesnější měření zbraní.

To co střelil kopov je na 99% lončák.
kopov.c
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kopov.c »

Já už psal včera Zdenkovi do SZ(měl jsem to dát na sklo),že foto stoličky nemám a prase je odvezený v chladáku. Já se podíval na stoličky,byla vylezlá a tím to promě skončilo s tím,že je to sekáč :( Přední řezáky byli skoro v rovině,ale opravdu jen skoro a ubrus jsem neřešil. Krom toho mělo jen jen tři řezáky a jeden se viklal tak,že jsem ho vytáh rukou a zůstali mu jen dva.Počkám na verdikt z polesí jestli mi půjdou po hlavě(oni to tam zhodnotí raz dva)
fesoj
Zkušený diskutér

Příspěvek od fesoj »

A nebyl nakonec ten viklavej řezák mléčnej ? Já jsem se loni taky seknul - střelil jsem bachyňku, kouknu na řezáky, rovná lajna - a přitom taky takové nedochůdče... Jenže ty krajní řezáky byly mléčná, těsně před výměnou - a u tabulky, kde je tento případ vyobrazen, je ještě připsáno : Pozor - nezaměnit s dospělcem ! A já zaměnil a byl jsem za vola...
Kritériem pravdy je praxe.
Odpovědět