Lov na velké vzdálenosti

Vše o střeleckých dovednostech nutných k lovu
Odpovědět
martinh
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Re: Lov na velké vzdálenosti

Příspěvek od martinh »

ZHčka nekritizuj :D , ne dělám si srandu. samozřejmě kdo chce at loví treba na dva kilometry, ja jen rekl svuj nazor na vec. Mas ale pravdu ze nemám z takovyhle lovů zkušenosti, ale ani je nechci. Nedokážu si představit přečíst srnce na kilometr.Možná to jde ale já jsem spíš pro tu knižní myslivost plnou ideí :D ...
Sauer 202 + Zeiss Victory HT 3-12x56, Sauer 404 8x57 IS, CZ 550 Lux 308W...
vhool

Příspěvek od vhool »

tak za sebe muzu rici ze me je jedno jak kdo lovi kdyz lovi tak aby zver netrpela a on nikoho neohrozoval.samozrejme ze pri lovu na long range nebudu lovit srnce II.vt protoze tak detailne to neprectu ale poznam kondici zvere, srnu od srnce,srncete,prectu vysokou a prectu lisku.tim chci rict ze nebudu na 800m lovit srnce v cervnu ale v listopadu starou srnu ano ....jinak jeste bych chtel zduraznit,ze pohorsovat se tu nad zpusoby lovu v americe kdyz nevim o tom jak se tam resi pruberny lov (jestli se tam resi) nebo jaka jsou kriteria lovnosti te nebo one zvere je krapet mimo misu .... kdyz mi nekdo v cz rekne ze jsem hovado nebo hazarder kvuli tomu ze ulovim napodzim po hodine pozorovani kvalitni optikou na 800m slabe srnce tak je to u mne idiot ale kdyz takto budu lovit pruberne srnce pred riji tak mu dam za pravdu ....tim chci rict ze je strasne jednoduche rict "lov na LR je prasarna" ale uz tezsi je rict proc a jak nebo sve tvrzeni dolozit fakty :wink:
Andy
Administrátor

Příspěvek od Andy »

Ja si myslim, ze nejlepsi je tak trosku ode vseho ne? Cili lov v lese na blizko... clovek slysi kazdy prd, adrenalin velkej. No a pak na poli, pochopitelne na vetsi dalku, pro me je to na trofejovou zver kolem 250m max jelikoz nemam tak dobrej pozorovak a divam se vetsinou jen pres puskohled (14x). S holou je to pak dal, jelikoz clovek porovnava celou tlupu, Cili rekneme 350m. Nicmene to neznamena, ze si schvalne na tech 350m od zvere poodejdu :-) pokud to jde, strilim na co nejbliz to jde. Dale pak beru v potaz veskere povetrnostni vlivy, pokud fouka a nemam meric vetru, nemohu strilet. To same plati i o tech co nemaji dalkomer. Pokud nekdo nema dalkomer a nastrelenou zbran na ruzne vzdalenosti + balistickou tabulku pro svuj naboj, rovnez nemuze strilet dal nez je ONV naboje. Co je vsak paradoxem mezi myslivci, kritizuji strelce na dalku, ale sami nejsou schopni bez dalkomeru vzdalenost spravne urcit a tak mnohdy (jak rekl Vhool) metaji koule i na 300m. Jen o tom nevi.
Specielne na polich v zime, kdy se vse zda blizko... ale opak je pravdou.

K tomu opravdovemu long range, je to specifikum jinych zemi, u nas na to nejsou podminky. A tezko soudit kolik toho postreli a nedohledaji. Myslim, ze to je podobne jako s ostatnimi myslivci co na 50m trefi srnce na mekko, jelikoz nastrelovat byli zbran naposled pred X lety, kdyz si zbran porizovali. A vlastne jim to nastrelil puskar, takze si vlastne do papiru ani nebouchli :lol:

Ja vim ze to jedna i druha strana trosku zeneme do extremu, ale je dulezite si z toho i umet delat srandu 8)
TIKKA T3 Varmint Stainless 308WIN, Leupold VX3 4,5-14x50 long range ill fine duplex
TIKKA T3x TAC 300WM, EAGLE TSV 14:02/75 640
ZKM452 22LR, PARD 008
IZ27M 12x76
vhool

Příspěvek od vhool »

tak tak andy ...jen bych dodal ze ani meric vetru (natoz v miste strelce) ani dalkomer z tebe jeste neudela dalkostrelce,sam vis ze za uspesnym strilenim na 300+ je vagon munice na strelnici a v ruznych podminkach stejne tak prescasy v praci (o tech kecech doma,ze jsi vecne v pr... od polovicky ani nemluve) aby jsi vyrobil dost korunek na odpovidajici hardwear .... :wink:
lörinc
Zkušený diskutér

Příspěvek od lörinc »

andy to napsal pekne. Ono je kumst dostat se v lese ke zveri na 50 m a v poli je to kumst dostat se k ni na 250 m. O odhadu vzdalenosti vim svoje. Nez jsem poridil dalkomer tak jsem odhadoval a v poli je to pekne na pytel. Tam se clovek sekne plus minus ne 20 ale 100 metru. Kdyz to spojime s umenim strilet u nasich myslivcu.... a panove opravdu krome jednoho v nasem okoli bych za nikoho ohledne kulove rany (natoz uspesne) nedal. Nerikam ze budu strilet na kilometr, ale proste na 200-400 metru, obzvlaste holou srnci a skodnou jo. A jsem myslivec, to zase tvrdim ja a jestli mi chce nejaky lepsi myslivec ukazat jak se dostat na 250 ha rovneho pole na 100 metru..........
Sauer 101, .30-06, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
kasari
Moderátor

Příspěvek od kasari »

Tak koukám, že už jsem přišel po, ale jen bych to trochu doplnil...

Vhool to napsal moc pěkně a ví co říká. Celá problematika LRH je trochu složitější a u nás se většinou omezuje jen na kritiku, že se na větší vzdálenost nedá obeznat srnec... A taky záleží na tom, co se u nás považuje za lov na velkou vzdálenost. Pro někoho je to nad 150m, pro jiné nad 500... Sám jsem dnes už přesvědčen, že do 300m není pro loveckou flintu se standardní ráží a optikou problém lovit.Ale ne pro někoho, kdo vystřelí 5x za rok, z toho 4x při nastřelování... :lol:

Andy - malinko tě opravím. Podmínky na LRH u nás jsou a to dokonce i podle amerických měřítek, tedy na 800 yardů. Je pravda, že v rovině u Kolína, nebo na polích jižní moravy, ani v hustých lesích pohraničních hor, to nebude... :wink:

To all - všichni kritici si ale podle mě nevšimli jedný věci - na těch videích z Ameriky ta zvěř stojí v místě, kde je hodně málo, nebo vůbec žádný kryt. Dostat se tam ke zvěři asi ani nejde.
Ulkomaalainen...
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

Jo jo vhool to říká velice dobře,ale jak já vím on si to může dovolit.Jenže,kdo to neumí a z těch mladších bude chtít odzkoušet jelikož příklady táhnou je průser na světě.Nikomu neberu jeho způsob lovu vyvíjení své vlastní munice,která je doladěna na tyto dálky.Ale jak napsal Andy neni nad adrealín dostat se ke zvěři na pár metrů to je pro mě to největší umění jak obelstít zvěř.Tím nechci říci,že neuznávám umění lovit na 200+.Je jasné že to musí být jen od střelců,kteří o tom už něco vědí.Jak znám dnešní dobu tak plno lidí experimentuje a já pak po revíru honím domělé pytláky.Kdy chodím po pobarvené stopě a najdu ustřelený běh selete,který už smrdí a ostatní příslušníci černé mu ho proste utrhnou.Znám spostu mladý i starších,kteří jsou schopni nastřelovat na zvěři,neni čas chodit na střelnici.Sami vite jaká zvůle se dnes děje.Tím nechci někomu brát jeho dlouhé lovy,ale prosím jak již napsal vhool,že to nemůže prostě dělat každý.Může,ale jak to pak dopadá.
Tommy
Zkušený diskutér

Příspěvek od Tommy »

Každý lov je krásný,čím složitější,tím zábavnější.Ať už člověk loví na 100 nebo na tisíc metrů pokaždé je to zážitek.Tak jako si zaslouží obdiv lovec,který se ke zvěři přiblíží na pár kroků,tak si zaslouží obdiv střelec,který je schopen na velké vzdálenosti zasáhnout cíl.Káždého prostě baví něco jiného.
A o zabíjení jde vždy,každý lovec či myslivec si musí uvědomit,že když na něco střílí,tak to chce zabít,takže bez vyjímek a ten kdo si to neuvědomuje,tak nikdy nemůže být dobrým myslivcem nebo lovcem.
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Můžete někdo definovat, kdy začíná u lovu LR a zdůvodnit to proč je to LR. Jediný limit je obeznaná zvěř a pravděpodobnost zásahu blížící se 100% (100% to není nikdy). A k tomu máme každý jiné individuální dispozice. Už jsem tu někde psal, že nemám rád slova o šanci. Tohle jsem schopen respektovat u trofejové zvěře, ale u průběrných kusů dělám vše pro to, abych střelil to co chci a dal takovémuto kusu minimální šanci. Jestli budu šoulat, zvolím čekanou a nebo "LR" záleží na konkrétních podmínkách.Lov je pro mne více chovatelský zásah než zábava a to obeznání, to se snažím po celý rok vědět, kde mě co chodí a s pozorovákem 100x100 lze i srnce za dobrých podmínek dobře obeznat na 1km, což hóóódně přesahuje můj střelecký limit. Takže smekám před těmi, kteří umí kvalitní průběrný lov našouláním zvěře i před těmi, kteří to stejně kvalitně provedou na třeba 500m.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
savazka
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od savazka »

S tím odhaden vzdálenosti máte až nehezkou pravdu! Docela jsem se občas divil, jak to klame, když si měřil, jak daleko bylo na nástřel. Zpravidla to bylo dobře o polovinu víc, než bych řekl podle oka. Např posledně jsem si namířil na káně(samozřejmě nestřilel) a odhadoval jsem to ješte na kraj brokového dostřelu. Ve výsledku sto chlapských kroků přesně čili minimálně 60metrů, spíš ještě mnohem víc!
Ještě příklad ze života: Pomáhal jsem kamarádovi dohledat pytlačící kočku(je taky mysl. stráž)- říkal že střílel tak na 130m. Když jsem okouknul co kde, kam, jak a kdy, nastřel byl na 220m.Ouha. Proto říkám, když nemám, jak přesně vzdálenost změřit(natož střilet), pro začatek vynásobit aspoň 1,5x to si pak člověk srovná v hlavě jestli by to "ještě šlo"...Ještě dodám, že i když možná nemá odhad, střílí dobře, kocour byl dohledán za 10m v kopřivách. Lovu!
Brno Effect 6,5x57R
UB 16x70 / 5,6x52R
Belgie 16/70
ZKM 456
vhool

Příspěvek od vhool »

no odhad vzdalenosti je pouze jednou ze zakladnich dovednosti pro lov na vice jak cca 200m.pak je take dulezite se naucit "cist vitr" , vetromer je ti celkem na nic protoze uz dvacet metru to muze byt s vetrem uplne jine (proto se na strelnicich davaji praporky),na vice jak cca 800m,pro lovecke ucely a pro BR snad jeste min, uz je treba odhadnout i termiku,(zrovna pred par dny jsem absolovoval pro mne poucnou debatu o tomto jevu) o znalosti sve zbrane,optiky a munice vcetne balistiky snad nema ani cenu mluvit.tohle vse a jeste plno zkusenosti a treninku s flintou je zaklad k tomu aby se vubec zacalo o nejakem strileni na dalku vubec uvazovat a to nemluvim o technickych predpokladech zbrane a raze vcetne optiky.
Andy
Administrátor

Příspěvek od Andy »

savazka
tak to mel s tim kocourem spis stesti... na 220m mu to padlo (podle naboje pochopitelne) cca 20cm. Pokud by mel rychlejsi naboj a nastreleno na ONV tak cca polovinu.
TIKKA T3 Varmint Stainless 308WIN, Leupold VX3 4,5-14x50 long range ill fine duplex
TIKKA T3x TAC 300WM, EAGLE TSV 14:02/75 640
ZKM452 22LR, PARD 008
IZ27M 12x76
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

Andy, přesně tak, vlastně musel nadstřelit. Náhody existují.
! 243W ! 6XC!! 222 Rem, 223 Rem, 308W, 8x57JS
figi63@seznam.cz
http://www.loveckastrelba.cz/
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

vhool - tou termikou myslíš mirage ?
! 243W ! 6XC!! 222 Rem, 223 Rem, 308W, 8x57JS
figi63@seznam.cz
http://www.loveckastrelba.cz/
vhool

Příspěvek od vhool »

figi píše:vhool - tou termikou myslíš mirage ?
ne figi,myslim termiku a ne zrdcadleni nebo lom obrazu ci jak se tenhle jev podobnej fata morgane da prelozit.myslim opravdu termiku jakou vyuzivaji treba dravci,to jest stoupave proudy vzduchu :wink:
Odpovědět