Nože
Re: nože
Designově to vypadá moc hezky, jen se mi zdá, není ta pilka moc krátká? Já mám od Browninga zavírák, co se dává k flintám, dostal jsem jej od kamaráda darem, jinak se dá sehnat za pár set korun na internetu, na naháňku bych s tím nešel, ale na takové to běžné nošení je príma, hlavně oceňuji ovládání jednou rukou, to je převelice praktické. Škoda že výrobce nevěnoval víc pozornosti zpracování, klip na nošení kapse upadl, resp. se ulomil po pár týdnech, šroubky, které drží pohromadě rukojeť se samovolně povolovaly tak dlouho, až jsem jich pár poztrácel, naštěstí se dají snadno nahradit jinými, od té doby nůž funguje jak má a kupodivu i drží ostří.
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Nikon D-3100
Dobře jsi udělal. Big Game bude slušná. Pokukoval jsem po ní též. Trojnářaďový nůž užívám taky a už bych asi neměnil.
Blaser R8 308Win + Docter Unipoint 2,5-10x50, osnova 4-0 na šíně + RWS EVO
Meopta LR 10x42 HD
Meopta LR 10x42 HD
Lotr:Je to po všech směrech větší a bytelnější nůž než Fixír,který jsem užíval přes 10 let.
Takže pro mě bomba,samotná pilka je i z mnohem masivnějšího,železa.
Zatím ho nosím jen u pasu do práce,už jsem ho použil na přepůlení sáčku od brambůrek
Nějak si nemůžu představit jak ho budu nořit do divočáka,je mě ho nějak líto
Jinak ostří mě překvapilo,nový nůž a po rozbalení holí předloktí
Uvidím jak to bude s trvanlivostí.
Takže pro mě bomba,samotná pilka je i z mnohem masivnějšího,železa.
Zatím ho nosím jen u pasu do práce,už jsem ho použil na přepůlení sáčku od brambůrek

Nějak si nemůžu představit jak ho budu nořit do divočáka,je mě ho nějak líto

Jinak ostří mě překvapilo,nový nůž a po rozbalení holí předloktí

Uvidím jak to bude s trvanlivostí.
- Přílohy
-
- IMG_20150421_204101_resized_0.jpg (179.62 KiB) Zobrazeno 9950 x
-
- IMG_20150421_203919_resized_0.jpg (222.64 KiB) Zobrazeno 9951 x
-
- Zkušený diskutér
Pro mě osobně je párák na noži zbytečnost, která akorát přidělává práci při mytí a čištění, ale každému samozřejmě vyhovuje něco jiného. Měl jsem/mám ho na svém prvním loveckém noži, což je Mikov, který mám od dětství/raného mládí, a z nostalgie stále, ale nepoužíval jsem ho, ani když jsem ten nůž běžně nosil. Ale ještě jednou, každému sedí něco jiného.
Proti Fixíru, který má tuším čepel z 420A, to bude posun, ale jinak je AUS-8 takový střed, nečekej od něj zázraky. Tím ten nůž nehaním. Jinak kdybys chtěl dál rozšiřovat rodinku lovecké klasiky s pilkou (čemuž rozumím, protože nožů není nikdy dost, natož moc
), dělá je Puma, Lindner, Hartkopf, Böker, Herbertz... Zatímco Herbertz je levný, ale kvalita tomu odpovídá
, klasický zavírák, z kterého jsem já dost nadšený je tohle http://www.boker.de/taschenmesser/boeke ... 4021S.html Materiál 440C, což je už dost dobrá ocel, čepel i pilka poměrně dlouhá, obojí, tedy i pilka, má svojí pojistku, a po vyklopení čepelí nejsou uvnitř žádná perka nebo vložky, takže se velmi pohodlně čistí.
Další nůž, který mě se typově líbí (a v reálu vypadá lépe, než na fotce) je tohle http://www.pumaknives.de/dispitem_121.p ... _no=210943 bytelná klasika, silná čepel. Existuje i varianta s páráčkem.
V případě zájmu umím na německé nože "obstarat" dobrou cenu (a není to žádná moje komerční aktivita).
Proti Fixíru, který má tuším čepel z 420A, to bude posun, ale jinak je AUS-8 takový střed, nečekej od něj zázraky. Tím ten nůž nehaním. Jinak kdybys chtěl dál rozšiřovat rodinku lovecké klasiky s pilkou (čemuž rozumím, protože nožů není nikdy dost, natož moc

Další nůž, který mě se typově líbí (a v reálu vypadá lépe, než na fotce) je tohle http://www.pumaknives.de/dispitem_121.p ... _no=210943 bytelná klasika, silná čepel. Existuje i varianta s páráčkem.
V případě zájmu umím na německé nože "obstarat" dobrou cenu (a není to žádná moje komerční aktivita).
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Již to vidím, ta předchozí fotka maličko zkresluje, porovnání s tím starým zavírákem je mnohem výmluvnější. Já měl pevný nůž s pilkou v rukojeti, nadělal moc práce, tahal jsem ho všude s sebou, bohužel jsem ho na dovolené v Krušných horách ztratil
Pak jsem se na výstavě v Lysé zamiloval do mírně reklamního nože Hillman, velký robustní nůž, který na opasku velmi dobře vypadá
leč nabroušený odborníkem velmi dobře drží ostří, ale na velké kusy to není, zejména je-li potřeba přeříznout zámek, takže jsem se zatím pokorně vrátil k zavíráku s pilkou, který ovšem na naháňky nosím v kombinaci Hillman na opasku a zavírák v batohu s sebou. Jak píše BwanaHunter, nožů není nikdá dost, k pevnému noži s pilkou v rukojeti se stejně vrátím, zvyk je železná košile.

ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Nikon D-3100
Já jsem nikdy nezkusil zámek bez pilky takže to asi ani neumím,proto byla při výběru pilka prvořadá.
Uvidím jak bude fungovat v praxi.
Jinak to byla pěkná pakárna než sem se k němu dopracoval,nikdy jsem netušil kolik kopií je na trhu.Co značka to x čínských šuntů
Uvidím jak bude fungovat v praxi.
Jinak to byla pěkná pakárna než sem se k němu dopracoval,nikdy jsem netušil kolik kopií je na trhu.Co značka to x čínských šuntů

-
- Zkušený diskutér
Lada> jednak je trh, zejmena internetovy, plny cinskych kopii-padelku, a aby se to joo pletlo, tak uz i skusny firmy si nechavaji vyrabet oficialne noze, aspon nekterych rad, v Cine. Napr. Puma ma 3 rady. Puma, nejdrazsi premiova, to je echt neeemecka messer pro echt nemecka jaga, a ty se delaji v Solingenu. Puma IP se dela ve Spanelsku a dela to pro ne Nieto, tusim. A Puma Tec je nejlevnejsi, a je to Cina. Sice design a pozadavky na provedeni si ridi Puma, ale je to Cina. Boker ma taky vic rad, Boker Manufacture je jako u Pumy, nemecka vyroba v Solingenu, jestli nejaka dalsi si ted nejsem jisty, a dalsi se delaji jinde po svete... Kazdopadne tihle slusni vyrobci aspon u kazdeho noze poctive udavaji, kde ze se narodil.
-
- Zkušený diskutér
Lotr> uplne ti rozumim. Taky jsem zatizeny prevazne na pevne noze, a nejaky se mi urodil. Vetsina z nich je schopna zvladnout zamek a to tak, ze na tom ostri se to u toho jednoho kusu moc nepozna. Jenze kdyz je pak clovek na nahance, s hosty apod., a ma te "cervene prace" vic, tak zjisti, ze preci jen to tomu ostri uplne nesvedci a po nejakem tom kusu je to znat. A jedna z veci, kterou desne nesnasim, je tupy nuz. A na to, co je "tupy" mam vlastni kriteria
. Vrchol byl, kdyz jsem pevnym nozem bez pilky ne a nemohl otevrit zamek jednoho hostova opravdu stareho jelena. Tak jsem zacal jako ty nosit v kapse jeste zavirak s pilkou. Jenze pak zase, kdyz jsem si predstavil, jak ten zavirak budu muset cistit, kde vsude bude barva a bel a tak, tak jsem byl stejne vetsinou liny, a oteviral zamky dal nozem. Tak jsem si k tomu poridil samostanou pevnou pilku, a jsem spokojeny. Povesim ji na pasek vedle noze a je to. Snadno se ocisti, tim ze se nezavira se nic vic neuspini a proti pevnemu nozi s pikou ve strence ma pro me osobne jednu vyhodu, nejsem zavisly na tom jednom nozi a muzu ji mit s sebou, at si vezmu jakykoliv nuz.

Bwana:mluvis mi z duše,co se týče noze mám stejný názor na tuto věc,kritérium ostrosti nože je věcí názoru a umu každého soudruha:-Dpevny nůž je lepší,na čistotu,zavirak univerzálnější ale bohužel bordel magnet.já osobně používám pevné nože nejraději,a zvlast pilku...z praxe zatím něj kombinace.lovu magoda
Právě proto mi pánové Bíly lovče a magodo tolik vyhovuje pevný nůž s pilkou v rukojeti. Ostřím rozříznu, naříznu uříznu, potom nůž otočím, vyndám pilku a tu pevně držím a dobře řežu. Dořežu, schovám pilku a pokračuju v řezání ostřím. Paráda. Jeden nástroj na všechnu práci. Práce s čištěním mi tolik nevadí, moje drahá polovička dokonce nevědomky vymyslela zlepšovák, když můj nůž, který jsem si připravil na linku k čištění, šoupla do myčky
Než jsem se rozhlédl, už byl v procesu mytí. Nechal jsem ho oschnout, důkladně zkontroloval, všechny nečistoty do detailu byly pryč, horká pára v myčce dělá svoje, lehce promazal, naostřil a nůž byl jako nový. Ručně bych to nedokázal. Ne že bych to teď dělal po každé naháňce, ale jednou - dvakrát v sezoně jako důkladná údržba nože dobrý 

Nikon D-3100
Nikon D-3100
-
- Zkušený diskutér
Lotr> vsak to je porad ten jeden princip - nekdo holky, nekdo vdolky. Necht si kazdy ma, co mu vyhovuje
. U me je to tak, ze kdyz jsem treba na nekolikadenni akci, nebo nekde tyden s hosty, a je te prace vic, neutahne to jeden nuz aby byl porad dost ostry. Nez abych s sebou tahal brouseni, hodim do batohu vic nozu, tupy zandam, ostry vyndam, a pilku muzu mit porad jednu...

Souhlasím, naprosto, musím říct, Bílý lovče, že jsi jeden z mála, o kom vím, že s sebou tahá rovnou pilku. Nicméně nerozporuji to, proti gustu žáden dyšputát a jak správně uvedeno jeden holky, druhý vdolky. Sám jsem zjistil, že jedno ostří s sebou navíc se vždycky hodí. Kde jsou ty časy, kdy mi na cestu do revíru stačila jen kulovnice, dalekohled a jeden nůž 

Nikon D-3100
Nikon D-3100
Jak nasere nejvíc jeden řezník druhého když mu hodí kudlu vařit do polívky ,pak je dobrá tak na krájení chleba

CZ 550 american 308win.
-
- Zkušený diskutér
Jojojo, darmo v navodech k mycce neni napsano, ze se v ni nemaji myt noze. Ackoliv v te mycce je snad "jen" 70 stupnu. Taky zalezi na tom, co za material je na strence. Paroh nebo drevo bych tam tak jako tak nedaval... A vzhledem k tomu, ze na nozich do lesa mam jen kost, zub, paroh, roh nebo drevo, tak je to celkem jasny...
))

Neuvěřitelné, asi začínám stárnout či co...
Ač pragmatik, dosud s oblibou používající vyloženě pracovní nože, nečekaně jsem zatoužil i po nějakém tom myslivecky stylovějším kusu... A jelikož mám rád nože pevné (jsem na ně zvyklý a nerad čistím zavíráky) a zároveň uznávám, že se občas i ta pilka hodí, pídil jsem na netu po něčem, co by mé představy splnilo. Zatím mě celkem zaujal TENTO full tang pevný nůž s hřbetní pilkou. Mělo by se jednat o výrobek nožířství Bareš, označovaný jako model 27. Nemáte náhodou někdo s tímto konkrétním nožem zkušenosti? Zejména jak drží ostří, funkce pilky a tak... Vím, že je asi malá šance, že by tu zrovna tento nůž někdo měl, ale co kdyby...