Výběr kulovnice

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
téměř
Nový návštěvník

Re: Výběr kulovnice

Příspěvek od téměř »

dobrý den pánové,jsem také adept začínající s myslivostí,už dlouho čtu diskuze o vyběru flint,ráží atd.jde mi s toho hlava kolem,když už si něco vyberu a usmyslím že to koupím,tak přistane nový názor a opět jsem v p....,mám na vás také začátečnický dotaz,mohl by mi prosím někdo poradit jak dlouhou hlaveň na kulovnici?popř.jak velký vliv má délka hlavně na přesnost,rychlost a dopad.energii střely???použití v naší honitbě-les,pole,rána maxi.do 150metrů,černá,srnčí,mufloní zvěř.ráže 7x64.mám možnost si vybrat z hodně flint,ale zastavil mě právě ten problém jakou délku hlavně,jak už se tu psalo tak ,oje první kulovnice bude hodně dlouho první,nerad bych střídal flintu jako ponožky,za odpovědi a poznatky předem děkuji :roll:
Filda
Nový návštěvník

Příspěvek od Filda »

Délkou hlavně se neomezuj. U středních ráží (např ta tvoje 7*64) jsou rozdíly v rychlostech a tedy i v Energii minimální. Na přesnost nemá délka hlavně vliv pomalu žádný, hlavní je její tuhost. Problém s krátkou hlavní nastává hlavně u magnumových ráží, kde nestihne vyhořet všechen prach, než střela opustí hlaveň. Se 7*64 se nemusíš bát a vyber si, co se ti líbí a co ti sedne dobře do ramene. 56 cm stačí na 7*64 určitě, možná i 52 cm ale to už si nejsem jistý.. Rozhodně výrobci zbraní většinou vědí co dělají a nebudou dělat zbraň, která by v dané ráži nefungovala (určitě ne do 150 m). Nad kterou zbraní uvažuješ jestli to není tajné?
Howa Hogue 1500, 30-06 Springfield, Docter Unipoint 3-12*56
gonias
Pravidelný diskutér

Příspěvek od gonias »

Nevím co za zbraně máš v hledáčku, ale nejspíš budou všechny podobné cenové úrovně. Takže pokud můžu poradit, běž si zbraně ošahat. Vyzkoušej manipulaci a jsem si jist, že jedna z nich ti bude sedět nejlíp a chytne tě za srdce.
Já jsem kupříkladu v poslední fázi svého rozhodování vyřadil všechny zbraně s délkou hlavně nad 520mm. To se to potom pěkně zúžilo. :wink:
Blaser R8 308Win + Docter Unipoint 2,5-10x50, osnova 4-0 na šíně + RWS EVO
Meopta LR 10x42 HD
Ondra
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Ondra »

téměř: S tím, co ti radí chlapi nade mnou nejde nic jiného než souhlasit. Jen jedna poznámka: měl jsem 51cm hlaveň v ráži .30-06 a byla to dost rána, jako zvukově :twisted: . Teď mám 56cm ve stejné ráži a je to v tomhle smyslu příjemnější. Tak šťastnou ruku.
Mauser M03 Basic /.30-06Sprg./; Zeiss Victory Varipoint 2.5-10x50 T* ASV
ZKM 452 FS /.22LR/; Odeon 4x32
fori
Pravidelný diskutér

Příspěvek od fori »

Já jsem loni koupil Rossler Tittan Goiser s hlavní 52 cm a také v ráži 7x64. Přesnost je naprosto perfektní. Jsem rád, že jsem šáhl po tomto modelu. Na rameni se nepřevažuje, ale krátkou hlaveň nejvíc člověk ocení na ztísněné kazatelně. Vůbec s krátké hlavně neboj a směle do ní.
Leon
Moderátor

Příspěvek od Leon »

jenom to je v noci jako plamenomet co :lol: :lol:
CZ 550 american 308win.
gonias
Pravidelný diskutér

Příspěvek od gonias »

Rossler Tittan Goiser s hlavní 52 cm jsem měl taky v hledáčku. Jak už jsem psal jinde, nakonec jsem šťastnou náhodou dospěl k Merklu KR-1 7x64 s hlavní 515mm.
Je pravda, že výšleh z hlavně tam patrný v noci je, ale nic co by bylo nějak mimořádné.
Se zbraní jsem naprosto spokojen a utvrzený v tom, že neni důvod kupovat lovecké zbraně do českých podmínek s delší hlavní!
Blaser R8 308Win + Docter Unipoint 2,5-10x50, osnova 4-0 na šíně + RWS EVO
Meopta LR 10x42 HD
téměř
Nový návštěvník

Příspěvek od téměř »

Filda:no mám v hledáčku kulovnici od remingtona 770 v ráži 308Win.,nebo bazarovou cz 550 v 7x64,měl jsem možnost si z obou vystřelit pár ran,jelikož nejsem opravdu moc náročnej tak mi seděli obě parádně,trochu se pořád přikláním k nové flintě od remingtona,jen se bojím posměchu od kolegů na plastovou pažbu,je pravda že dřevo je dřevo a jako truhlář mám k němu velice vřelej vztah,ale také vím jak je jednoduché právě ono dřevo rychle poškodit,poškrábat atd.na druhou stranu táta říkával že kdo má v rukou nas.... tak může mít co chce a stejně to chodit nebude,tak nevím,jinak moc díky za rady,typy a poznatky.podle toho co tu sleduju a čtu jste super parta zkušených lidí :wink:
téměř
Nový návštěvník

Příspěvek od téměř »

taky je pravda že naše zbrojovka dělá parádní flinty a o pažbách a dřevu ani nemluvě,ale jelikož střílím z levého ramene tak je mi tak nějak jedno jakou to má lícnici a jak bohatě je tvarován krk pažby,mám to prostě obráceně takže ani tu krásu neocením,myslím v té účelnosti
fori
Pravidelný diskutér

Příspěvek od fori »

A co koupit flintu s levou pažbou? Rossler, Tikka, ...? Nebo ne?

Jinak kdybych se měl rozhodovat mezi tebou navrhovanými zbraněmi, tak udělám kompromis a sáhnu po CZ 557. Určitě bude kvalitnější než Remington, ale přitom má stejný systém.
Leon
Moderátor

Příspěvek od Leon »

raději tu bazarovou 550 než remington 770 toho jsem upravoval a podle mě to je katastrofa je to v tématu remington 770 ale docela chlapi chválí toho marlina toho jsem rozdělanýho neměl
CZ 550 american 308win.
téměř
Nový návštěvník

Příspěvek od téměř »

Leon píše:raději tu bazarovou 550 než remington 770 toho jsem upravoval a podle mě to je katastrofa je to v tématu remington 770 ale docela chlapi chválí toho marlina toho jsem rozdělanýho neměl
to téma mám přečtené snad už drakrát,počkám si po výstavě v Lysé a pak se ukáže,je fakt,že bazarových flint je teď spousta,hodně lidí končí atd.
téměř
Nový návštěvník

Příspěvek od téměř »

leon:ten na marlina jsem taky koukal,ale myslel jsem že je to samé jako remington,myslím provedení,peníze a třídu,jen jsem neměl možnost z něho vystřelit,chtěl jsem se vejít s flintou ddo 15000kč a puškohledem cca 10000
Naposledy upravil(a) téměř dne ned 05.5.2013, 7:34, celkem upraveno 1 x.
téměř
Nový návštěvník

Příspěvek od téměř »

tak to mě zabte,na netu je tak přehršle kulovnic,že nemám šanci si vybrat,jedna lepší než druhá,když už si něco vyberu tak si přečtu nějakou diskuzi a zase začnu váhat,koupím prak a budu chodit na špačky :cry:
kojot
Zkušený diskutér

Příspěvek od kojot »

Právě že je kulovnic na netu přehršel. V klidu vyčkej do Lysé, to už ti nic neuteče a tam si svoje favority osahej. Ideálně si sebou někoho ještě vzít, jenž má se zbraněmi nějakou zkušenost. Pak se rozhodneš. S tím cenovým stropem to vypadá na Marlin XS7 s Deltou, nebo Pentaflexem. Když k tomu dokoupíš řemen a patrony, máš to akorát. Nebo za 25t. v klidu seženeš CZ 550 s Meoptou. Takže nové vs. mírně jeté, ale zato vyzkoušené a opečovávané. Jen pro info - kolega nedávno koupil CZ 550 lux v 308Win. (r.2002) s optikou Meopta 2100 3-12x50 RD za 18 tisíc v super stavu. Takže to jde, jen čekat.
Kdo netermí s námi, termí proti nám
Odpovědět