Lov na velké vzdálenosti

Vše o střeleckých dovednostech nutných k lovu
Odpovědět
vhool

Re: Lov na velké vzdálenosti

Příspěvek od vhool »

no totiz kdyz se teteli vzduch tak na dalku strilet presne nelze a nelze ani poradne pozorovat cil :wink:
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Jsem se vcera vratil z uspesne lovecke "vypravy" a protoze jsem si prubezne cetl prispevky na ktere mi prislo upozorneni, tak nektere prispevky v tomto vlaknu mi docela nadzvedly. Vytukavat odpoved na iPhonu, ktery ma klavesnici sice komfortni, ale ne na psani delsich prispevku :-).
Tak na uvod, bych rad uvedl nekolik vlastnich nazoru na nektere predesle vyroky.
Populistikce kecy typu "humani zabiti, eticke zabiti, trpeni zvere, zver by mela mit sanci" si nechte na myslivost.cz rovnez tak kritiku ruzneho typu lovu, jen proto ze zrovna tento zpusob lovu nezahrnuje tradice lidove myslivosti. Ja rovnez nekritizuji (pro velko vetsinu populace) zpusob lovu jako je natlacka/nahanka, odstrel zvere na hromade, kam pravidelne chodime krmit, aby se zver v zime naucila na toto misto chodit a mohla byt strelena na vzdalenost 50m. To je opravdu umeni.
Populisticke slovni obraty jsou z dilny ochranaru nikoli z tradice myslivosti. A myslivci namisto aby lidem vysvetlili jak to to vlastne je tak tyto slovni obraty papouskuji. Nejhorsi je na tom to, ze jsou pokrytecti, protoze sami toto nepraktikuji. Tolik spatne strelenych kusu co jsem za ty dva roky videl, tak jsem nikdy neslysel ani naznak toho, ze by nekdo postrelenou zver litoval a rekl, to jsem ale kreten co neumi strilet, ted to bude umirat a trapit se, nemel jsem to strilet, kdyz to neumim. Naopak, vzdy to bylo jen o tom, ze to bude muset dohledavat atd.(coz je normalni reakce a nikomu ji nevycitam).
Rovnez odsuzovani zpusobu lovu v jinych krajich je mi znacne proti srsti. ja amiky opravdu nemusim, ale u nich je lov spjaty s jejich historii, protoze ten kdo neumel lovit by chcipnul hlady. Nerozumim jak nejaky myslivec vubec muze kritizovat jejch zpusob lovu, kdyz sam je puvodem pytlak. Myslivce z nej udelali komunisti, protoze jediny kdo v historicky mohl lovit byla slechta. kdo z vas je slechtic ??? jejiz tradice (vyrady, troubeni a to vse cim se kasate) je prave puvodem slechty. Rovnez trvrzeni o tom jake je umeni se ke zveri priblizit (ano je to tezke) je zcestne, protoze se to dela pro sport, ano pro sport, dokazat ze to dokazi, ze zver prelstim. No to z myslivosti nema nic spolecneho, je to safari u nas. Je to adrenalin a uspokojeni, ale plan lovu to urcite nevyresi, ze?
Takze pro Patrola, MartinH a jim podobni, chceteli kritzovat LRH tak si zalozte zvlastni thread a tam v ramci pravidel diskutujte, chceteli nekoho napada a urazet, nechte si to na myslivost, tady dostanete ban. Pokud chcete informaci o zbranich, strelivu ci strelbe a lovu na LR tak se zeptejte nebo pokud mate prinosnou informaci tak ji prispejte. Jinak se neobtezujte.
Pokud chce nekdo reagovat na shora uvedene, prosim na SZ ci mail, nebo si zalozte thread. zde uvedene budu mazat a lidi banovat.
Tento thread je o lovu na velke vzdalenosti, ne o jejim hodnoceni apd.

Jak nekolik lidi jiz uvedlo, tak lov vlastne strelba, na velkou vzdalenost (rekneme od 300m) neni nic jednoducheho. Tercova strelba neni tak narocna na zbran jako lovecka. (pokud bychom porovnavali velikost terce).Neni pozadavek na vykon a energii a konstrukci strely. Je dulezita jen co nejlepsi balistika. U lovecke strelby je potreba mit prave tyto aspekty na zreteli. To obnasi magnumove raze = velky zpetny raz, jehoz zvladnuti je 1. krok k uspesne strelbe, sebemensi chyba ktera pri lovu na 100m nema vliv na uspesny lov, ma fatalni dusledek na 1000m. rovnez pri lovu na 100m nikdo neresi vitr, mirage ci termiku. Na vzdalenost 300m + uz je to vec s kterou clovek musi pocitat a znat. od 600m je potreba pocitat s derivaci strely. Vitr je dulezita velicina a je potreba obrovske zusenosti umet cist vitr (predvidat) v cele delce letu strely a to podle geografickeho profilu krajiny. Termika je jev, ktery nastava kdyz se zacne ohrivat vzduch. Vznikne bublina tepleho vzduchu (ridsiho) ktera roste a roste az je natolik velka, ze zacne stoupat. pri zasahu ridsiho prostredi bude pokles strely nizsi a tim nastava i zmena bodu zasahu. rovnez zde hraje roli opticky jev, refrakce, coz je lom svetla pri pruchodu dvema prostredimi s rozdilnou hustotou. No a zminena mirage, to ma i sve plus, je podle ni videt smer a sila vetru.
toto plati o strelbe vseobecne.
Lov pridava nekolik dalsich obtiznych faktoru. Pohyb zvere, obeznani zvere, moznost pritomnost jinych osob.
Obeznani zvere vyzaduje samozrejme vybornou pozorovaci techniku. Coz je zase jen otazka penez. Nevidim duvod jit lovit vysokou na 1000m pokud je potreba snizit stav a vim ze mohu strilet veskerou holou. Parohaty obeznam.
Pohyb zvere
je dalsi problem. zver muze byt zrazena (nemame kontrolu nad pohybem jine zvere ci lidi v okruhu ve kterem zver tyto vjemy registruje) a strela z 300RUM (210gr) leti 1.5 vteriny (pres 500m/s a necelych 1.600J). spousta casu na to aby se kus pohnul jinam.
Samozrejme problem pohybu osob je i na velkych strelnicich, i tam je to pruser ale v reviru strelit cyklistu ci lyzare je problem nesrovnatelne vetsi. Samozrejme ze se toto riziko eliminuje volbou terenu.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
stir
Nový návštěvník

Příspěvek od stir »

zdravím všechny. přečetl jsem toto vlákno celé až sem a musím říci že jsou tady zajimavé věci, které jsem nevěděl. já jsem členem ve sdružení asi11 roků ale až letos jsem si udělal zkoušky z myslivosti, do této doby jsem chodil na střenici na asfalťáky, to mě stačilo- neměl jsem kulovnici. nelíbí se mě osočování z jedné ani z druhé strany, měly bychom si uvědomit že jsme tady jenom na chvilku a toto děláme jako končíek, nad nikoho se nepovyšovat a nikoho neponižovat, tímto se snažím řídít. smekám před těmi, kdo dovedou na tyto vzdálenosi střílet, ja bych osobně na takovou vzdálenost na zvěř nestřílel i kdybych to uměl, protože mám hrůzu že se to pstřelí a zvěř bude trpět a je jedno jestli liška nebo něco jiného. mám kulovnici sauer 202 optiku swarovski 2-12x50 a vím že tato zbra asi dovede 200+ ale na zveř mám strach. teprve teď si chci zkusit střelit do terče na 200m podotýkkám do terče, u nás není střelnice tak jsem to odkládal až po sezoně. zatím mám střeleno 5ks srnčího do ca 80 - 90m, zatím bez problému a i když si to nastřělím, budu stejně střílet do 100+-. máme polní honitbu a není problém střelit na větší dálku ale je problém to přečíst a jestli někdo tvdí opak tak tomu moc nevěřím, ano jsou pozorovací dalekohledy s kterýma to jde ale kdo by se s tí vším tahal, taky jsem o tom uvažoval ale já radši chodím do honitby si odpočinout než se s něcím vláčet. vím že jsem zatím ušák ale vůbec mě to nevadí a jenom lituji ty kteří jsou hned na..raní jako třeba shiva i když ho obdivuji jak umí střílet a že je to o tom stále se zdokonalovat. když jsem byl mladší tak jsem mě taky jiné názory ale vidím že tady jsme jenom na chvilku a tak si to užívám.
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

2 stir:
Nevim jak peclive jsi si to cele precetl, ale asi jsi prehledl, ze mas psat k veci. zbytek mas v SZ. Ber to jako napomenuti
vesrad
Pravidelný diskutér

Příspěvek od vesrad »

to vhool/shiva:
jak je to myšleno s tou termikou ve střelbě? Bere se v potaz jen rozdíl hustot bublin vzduchu, nebo se řeší i vertikální pohyb vzduchu? Chvíli jsem lítal na paraglidu tak o tom něco vím. U země a ve výškách kde lítají střely si moc dobře nedovedu představit klasickou termiku ve formě stoupavého proudu (rychlost stoupání standartně 1-8 m/s, což by se už na trajektorii mohlo projevit,takovej vítr zdola nahoru :) , ale tohle se vyskytuje tak od 100m nad zemí). U země se vyskytují jen místa s nižší a vyšší teplotou (a tudíž i hustotou), jak se takový faktor započítává do oprav v zámíření a o kolik se může odchýlit zásah? Přijde mi to trochu jako věštění z karet.
ZKM 452 Varmint .22LR
IŽ 58 16/70,16/70; Brno 801 12/70,12/70
ZG 47 "Kuna" .35 Whelen, CZ 557 .308 win

(Kdysi Německý křepelák, Bordík, Blaser ES67 7x65R,12/70; CZ 550 Varmint .308 win,ZK 99 "Hanák Brno" 6,5x55SE)
vhool

Příspěvek od vhool »

no termika co popisujes je to co jsme meli na mysl,vesteni z karet to muze pripominat a je fakt ze za sebe muzu rici ze nevim jak presne z jednoho mista zjistit pri lovu vlastnosti techto "bublin" (napr.stoupavou rychlost nebo velikost) ,lze to jen pozorovanim a priblizne ale co se tyka strelby na LR tak se nestrili jen na rovine ale take z kopce na kopec pres udoli ,z udoli na kopec nebo z kopce do udoli a tam neni problem prevyseni o daleko vice nez 100m :wink: .navic kdyz mas zkusenost s paraglajdem tak vis ze i na svazich je pohyb vzduchu rozdilny ... :wink:
vesrad
Pravidelný diskutér

Příspěvek od vesrad »

Zjistit aktuální pohyby vzduchu asi nejde bez nějakých vědeckým netod, které asi nebudou prakticky použitelné. Existují sice zásady kde a jak vznikají termické proudy (záleží na povrchu-barva,materiál, vhlkost) a existuji i ukazatele indikující "utržení" bubliny od země (poryvy větru, víření prachu, listí, vyzvedávání těchto do výše, chování ptáků-hlavně dravců), ale tohle jde vidět celkem poznat z výšky na křídle ale ze země nevím nevím. I v tom létání je to o tom -tady by to asi mohlo být - zkusíš a uvidíš. Rozměr a rychlost stoupáků je neodhadnutelá pokud nejsi uvnitř (je to "sloup" vzduchu od desítek do stovky metrů široký, okraj stoupá tak 1m/s střed až 8m/s na jaře, v létě kolem 4-6m/s, v horách i mnohem rychleji-sám jsem se svezl výtahem 11m/s).
Střílení z kopce na kopec je mimo moji ligu, tak mě to ani nenapadlo, tady by se už o termice uvažovat dalo. Potom si ale myslím, že větší význam budou mít střihy "větru" způsobené termikou - protože když někde vzduch stoupá, hned vedle bude klesat. Setkal jsem se s rozdíly 6m/s nahoru a 4 m/s dolů na vzálensti cca 30m. Netuším co to může udělat s koulí...
A o proudění u svahu, tam jde jen o zesílení a zrychlení proudění před kopcem a k vzestupu vzduchu podél svahu. Bylo by to zajímané, kdyby jsi střílel podél svahu. Tak by Ti foukalo šikmo nahoru.
No nic, už tady víc lítám, než střílím tak toho radši nechám.
ZKM 452 Varmint .22LR
IŽ 58 16/70,16/70; Brno 801 12/70,12/70
ZG 47 "Kuna" .35 Whelen, CZ 557 .308 win

(Kdysi Německý křepelák, Bordík, Blaser ES67 7x65R,12/70; CZ 550 Varmint .308 win,ZK 99 "Hanák Brno" 6,5x55SE)
vhool

Příspěvek od vhool »

ne v poho nenechavej ... toto je hlavne o pozorovani jevu kolem,uz na zacatku jsem psal ze LR neni jen o vypoctech a klikani ale predevsim o znalosti jevu kolem sebe.termika se da v lete kdy je tento problem aktualni velice dobre a defakto i presne vysledovat i ze zeme.je treba se umet koukat a znat prirodu.na presne pozorovani by byla asi potreba thermo kamera nebo podobna udelatka ale pro jakous takou predstavu mi staci dalekohled a dalkomer.jak znamo pri strelbe na poli nebo rovine se zhruba stejnou plochou (typem plochy) se termiky bat nemusim protoze v cili bude rozdil minimalni ale pri lovecke strelbe (nebo lepe receno takticke) v terenu ktery je rozmanity jak profilem tak porostem je uz trosku potreba tohle vnimat.bavime se tu o vlivu na strelbu kolem 1km a dale kde uz to vliv ma viditelny.je dulezite se naucit a rozpoznat jednak proudeni vzduchu stejne tak neco vedet o tom jak a kde a za jakych podminek vznikaji ony "bubliny" dale priroda poskytuje velke mnozstvi ruznych voditek a napoved.na rozdil od vas letavcu mam ja na zemi klid a prostredky si drahu strely prohlidnout detailne pomoci optiky a zmerit si vzdalenosti pomoci laseroveho dalkomeru.v obdobi kdy vznika jev zvany termika v takovem rozsahu aby to ovlivnilo strelu (v lete) leta predsi mraky nejen dravcu ale hlavne ruzneho chmiri,a hmyzu predevsim motylu a takovy belasek je videt dobrou optikou i na kilometr.dalsi veci je prach,sucha trava a jine predmety ktere se dokazi vznaset v "pruvanu" (papirky,igelitaky atd.) ... kdyz toto vse das dohromady vcetne vedomosti o tom kde se vzduch asi tak nejvic ohreje (a kudy asi tak po svahu pujde nahoru) tak mas v celku jasno co muzes cekat :wink:
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Já sice na takovou dálku ambice nemám. To radši popojdu nebo popojedu. Ale napadá mě v souvislosti se silným pozorovákem, kde jsou lomy na rozhraní teplo/chladno vidět, zda se toto nedá nějak využít. Mě to teda zatím jenom vadí, protože nezaostřím. :evil:
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
vhool

Příspěvek od vhool »

to dalas: nemas na mysli spis to "tetelni" :?:
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

To jsem myslel. Ale nikdy mě nenapadlo takto hledat termiku a ani nevím, zda by to šlo.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
vhool

Příspěvek od vhool »

neslo,vidis jen tetelici vzduch a ten "komin " nepoznas natoz abys videl proudeni vzduchu .... :wink:
vhool

Příspěvek od vhool »

mraky jsou fajn pro letavce ale pro mne jako strelce nic moc nevypovidaji.pro mne je dulezitejsi jestli je les jehlicnatej nebo listnatej a jestli v koryte na kopci podel kteryho strilim tece voda nebo je tam jen hlineny koryto a kudy vede v udoli asfaltka nebo potok :wink:
vhool

Příspěvek od vhool »

:lol: s tou derivaci ... jeden mi rikal at jdu do haje se strilenim na dalku kdyz nevim ze musim pocitat s destilaci :lol: ....byl to jeden z tech strejcu na ty fotce co jsem daval do vlakna o odivani na spolecne akce :lol: :lol: :lol:
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

To ne, spolehlive odzkouseno s novou flintou .300RUM 500m 65mm :-) flinta umi lepe, jen ty ruce. pulmetrovy snih, harrisky na karimatce -6ºC rukavice.
na 1000m 1.500J a skoro 500m/s :-)
Odpovědět