Stránka 17 z 36
Re: nože
Napsal: pon 27.4.2015, 8:13
od Lotr
Návod čtu, až když něco funguje a nevím co s tím

Hillmana bych do myčky samozřejmě nedal, není k tomu důvod, a jak píše správně Bílý lovec, záleží na materiálu střenky. Srovnávat myčku s vroucí polévkou je taky poněkud mimo mísu

Nicméně zatím žádný deformační změny na zavíráku nepozoruji a ostatní nože takto dramaticky ošetřovat nepotřebuji.
Re: nože
Napsal: pon 27.4.2015, 11:16
od Zbrojovák
Možná se někdo ušklíbne, proč ne. Těžká zvěř v těžkém terénu se někdy skutálí a odskočí tam, kde by pomohl jen dlouhý naviják, anebo více rukou.
Preferuju po letitých zkušenostech pevné nože a pilku zvlášť (pevnost, údržba, čistění). V mém případě je univerzální a lehká pracovní dvojice: zavazák solingen a odlehčená rámová pilka na železo v batohu, střenky paroh. Když je třeba v nejhorším, rušit kus na místě, nebo operativně postavit záštitu na čekanou atd., nic víc není třeba. V batohu, ale nosím i lehký malý náhradní nožík a jehlový diamantový pilník pro případ nouze (to v KPZ).
Co se týče kusu, který nejsem nucen rušit v terénu, pilku ani nevytahuju, protože sponu ani žádnou jinou kost neprořezávám.
Re: nože
Napsal: úte 30.6.2015, 21:35
od BwanaHunter
Re: nože
Napsal: stř 01.7.2015, 5:58
od Lotr
Taky jsem to včera četl. Mohl by se prosím někdo z místních odborníků přes metalurgii vyjádřit k tvrzení, že jestliže dám nůž do 85°C v myčce, ocel změkne jako bláto? Technické vzdělání v oboru nemám, ale všechny moje nože, které jsem prohnal myčkou, jdou nabrousit úplně stejně jako před tím a jestli se dá ocel popustit v 85°C, potom je možné všechno

Mohl by někdo fundovaně tento mýtus potvrdit nebo vyvrátit?
Re: nože
Napsal: stř 01.7.2015, 11:19
od Jirka C.
Myčku sice nepoužívám, ale příjde mi to jako kravina. Vždyť sterilizátory nožů fungujou při teplotách do 90 stupňů....
Re: nože
Napsal: stř 01.7.2015, 12:38
od Reno
Dosud žiji v přesvědčení, že standardní uhlíkové nožířské oceli spolehlivě a beze změny užitných vlastností snáší teploty minimálně 200°C. Vždyť nejnižší teploty používané při tepelném zpracování jsou cca 160 - 300°C (nízkoteplotní popouštění některých materiálů). U ostatních druhů a poddruhů tepelného zpracování ocelí jsou teploty vždy vyšší. Vařící voda s jejími cca 100°C tedy podle metalurgů nemá šanci vlastnosti oceli jakkoliv změnit. Sám mám několik známých, co své nože čas od času proženou myčkou a bez problému. Já osobně už několikrát vyráběl patinu čepeli nože z uhlíkové oceli pomocí vroucího octa, no a ostří také pořád stejné. Tak nevím...
Re: nože
Napsal: stř 01.7.2015, 13:09
od Radek01
Jsem zvědav na vyjádření někoho znalého problematiky ...
Můj subjektivní dojem vlivu myčky (teploty nebo chemie, nebo kombinace) na nože obtahované nejspíše do "jehly" ocílkou :
"Kuchyňské nože se tupí o něco snáze, možná ztratí "cosi" z ostří i v myčce." Už je tam nedávám.
Ale faktem je, že bych to tak nějak nečekal. Tedy u ocelí na dobré nože (440C, lépe pak D2,Elmax, RWL, S90V,) a při broušení ostří na 30st. Kdo ví, co tam vlastně sypeme za sajrajt. Skleničky matní, zlacení talířů se ztrácí ...
Re: nože
Napsal: stř 01.7.2015, 13:12
od Jirka C.
Ona už je zajímavá i ta diskuse pod článkem.
http://hobby.idnes.cz/diskuse.aspx?iddi ... -domov_mce
Taky se tam pár lidí plácá po hlavě, jak tam pan kuchař taví nože

Re: nože
Napsal: stř 01.7.2015, 20:45
od Toma
Ještě tam měl uvést jaké nože si pořídit,aby se dali nabrousit.Někdo si koupí aušus ,a potom spoléhá na takové rady.
Re: nože
Napsal: stř 01.7.2015, 23:06
od Leon
Re: nože
Napsal: čtv 02.7.2015, 6:49
od dalas
No když si někdo koupí nožík z Woodova kovu v žertovných předmětech........................
Re: nože
Napsal: čtv 02.7.2015, 8:54
od Hirc
to Leon: zrovna u nás má měsíční světlo na ostrost nože často velmi negativní vliv

Re: nože
Napsal: pát 03.7.2015, 9:29
od Leon
Re: nože
Napsal: pát 03.7.2015, 16:27
od Reno
Třeba ten kuchtík používá nějaké supernože vyrobené z pokoveného plastu původem z recyklovaných PET flašek...

Re: nože
Napsal: pát 03.7.2015, 17:39
od Jirka C.
Já chtěl vyzkoušet ten měsíček, ale přišel jsem pozdě. Než jsem vo půlnoci na ten kopec vylez, tak už tam byli se svejma kotlema ti Leonovi řezníci a navzájem si házeli kudly do polívek...