Nová kulovnice ČZ 557 - rok 2012

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
Reno
Pravidelný diskutér

Re: Nová kulovnice ČZ - 2012

Příspěvek od Reno »

Děkuji za rady. :D Možná tě trochu zmátl můj předchozí, poněkud ironicky laděný příspěvek, ale s kulovnicí tuzemské provenience se závěrem typu Mauser mám letité osobní zkušenosti, neboť to byla mimo jiné i moje první "dospělá" dlouhá kulová zbraň. S obsluhou jsem nikdy problémy neměl, jak takový závěr používat, aby se nepříčil, opravdu vím. Mé příspěvky ohledně CZ 557 směřovaly pouze k tomu, že tolik proklamovaný lepší chod závěru (díky změně technologie výroby) se v případě exemplářů, které jsem měl v ruce, bohužel nekonal. Subjektivně mi to přišlo prakticky stejné, jako "normální" CZ 550. Nic jiného v tom nehledej. :wink:
Kodiak1
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Kodiak1 »

Tak že je vše v pořádku, závěr fuguje a není důvod ke stížnostem :wink: !
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Příspěvek od Zbrojovák »

Boci1 píše:Nevím co Kefalín,ale Mauser by se měl ovládat dlaní a ne za něj tahat prstama jak za cecek :D .Jesti se nepletu,tak v manualu k VZ24 je to popsáno.
Vz.24 měla rovnou kliku;-)
Jak chceš brát zahlou kliku dlaní zespodu?
Nikdy jsem to u své z a zg nemusel zkoumat a řešit nějaký úchop, nic nikde nedrhlo:-)
Jak jsem psal dříve jinde, zkoušel jsem sako trg a musim říct, že tak si představuju moderní systém ot.odsuvného závěru. Ovládání jedním prstem, vyhozní pidiokno a to byla 338Lapua.
Ach jo... A to k nám dřív jezdili pro rady, není to ani 100let.
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
Kodiak1
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Kodiak1 »

Funguje to stále stejně, ať máš kliku rovnou, nebo zahlou - nemusíš v tom hledat žádné fígle :P .
Doufám, že si uvědomuješ, že zamyšlením se na SAKO TRG v této ráži se posouváš někam o šedesát tisíc výš :roll: ?
Ovládání jedním prstem? To bylo na prázdno? Ptám se, protože bohužel jedním prstem nejsem schopen pohodlně ovládat závěr ani u své Anschütz 1913 a to je to sportovní malorážka za podobný prachy jako to SAKO TRG - zní mi to jako malý zázrak a co se týká zázraků, bývám dost skeptický :? . Nehledě na to, že jsem z toho opěvovaného SAKO TRG v .338LM střílel ( a dost ) a v žádném případě mne nenapadlo to zavírat jinak, než jakoukoli jinou flintu s odsuvným závěrem - přesně tak jak se má :wink: . Stačí, když se to jednou naučíš a už to umíš nadosmrti a můžeš střílet z Mausera, CZ, SAKO, TIKKA, Mosin ..., na všechny to funguje bez rozdílu.
Balu
Častý návštěvník

Příspěvek od Balu »

Tak já bych měl dotaz- pán tady na videu http://www.youtube.com/watch?v=xt_byzW353M

co má mausera M 12 tak opakuje dobře či nikoli? mě to přijde jako tahání za cecík,žádná dlaň a závěr se nepříčí..Je k dispozici nějaké video kde opakují správně, nerad bych si svůj závěr na kulovnici poničil nevhodným zacházením.. :wink:
Kodiak1
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Kodiak1 »

:D Balu, ty trochu vtipkuješ, já to poznal :wink: .
Je spousta způsobů, které můžeš použít, nikdo ti nemůže nutit svoje představy. Některé způsoby můžou být dobré, některé míň (se všemi je předpoklad, že nakonec dojdeš k cíli a budeš moct znovu vystřelit :) ), ale některé jsou takové, že tě ubrání před zbytečnými stížnostmi na "velké vůle" mezi závěrem a jeho pouzdrem :wink: .

Chlapci, nemáte někdo ten manuál k VZ24? Docela by stálo za to ho zveřejnit, nebo jen tu správnou pasáž a dát odkaz.

Ps.: Balu, všiml sis, rozdílu mezi závěrem Mauseru K98 (klidně i CZ) a Mauseru M12? Napovím - týká se to poměru obvodového vedení pouzdro závěru/závěru.
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

Kodiak> nebudu polemizovat o způsobu ovládání Mauser závěru, sám ho dlaní ovládám, a nějaký už jsem v ruce měl. Nicméně, chod závěru u těch 2 ks (slovy dvou, tedy váha informace odpovídá počtu vzorků) CZ 557 které jsem měl v ruce, nestál za nic.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Kodiak1
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Kodiak1 »

Myslím, že se začíná opakovat to co před několika stránkami, to nevede k žádnému cíli.
Ty řeknes, žes na veletrhu IWA držel na stánku CZ557 a že špatný, já mám úplně jinou zkušenost ze stejného veletrhu a ze stejného stánku. A že bychom každý drželi jinou flintu, tak o tom silně pochybuju :? .
Navíc jsem už i dvě nastřeloval, tak jsem měl možnost si je i dobře osahat a pro mne za tu cenu to jsou móóóc dobrý flinty.
Leon
Moderátor

Příspěvek od Leon »

tak to jseš asi jediný nejlepší bylo když tam někteří odborníci v tom kraválu poslouchali super tichou pojistku :lol: :lol: :lol:
CZ 550 american 308win.
BwanaHunter
Zkušený diskutér

kodiak> a pak se dostáváme k tomu, že každý si subjektivně pod termínem hladký chod závěru představujeme něco jiného, a od toho se také odvíjí naše subjektivní hodnocení. To taky hezky ilustruje, jak jsou informace tohoto typu na podobných fórech - subjektivní... Nic víc, než kvalitu opracování a chod závěru nehodnotím, neb jsem z toho zatím nestřílel. A jen pro formu znovu opakuji, že nejsem nepřítelem CZ, sám užívám ke spokojenosti.
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Příspěvek od Zbrojovák »

Kodiaku :D ty musíš být nějak spjat s CZUB, všiml jsem si už dříve že bojuješ jak lev. Bojuješ pěkně , nicméně fakta jsou fakta, když půjdeš pár stran zpět, narazíš na 557 ve videích, se všemi jejími finesami... :?
"Jedním prstem" - no nevěřím, že bys nepochopil při své inteligenci, že se jednalo o obraznost, anebo se pletu a je to pak o dost smutnější :) adanou odpovědí mrhám čas...
U TRG nemusím nic řešit, jde to jaksi samo a lehounce, cenu ani obě flinty neporovnávám (jak bych taky mohl je to opravdu neporovnatelné)- řekl jsem jen, že tak si představuji moderní opakovací otočně- odsuvný systém, to je vše. Obecně přibližně stejně hladce fungují všechny saka co jsem měl možnost zkusit. Taky Tikka se tomu dost blíží, ta už je cenově dost blíže proklamované 557.
Jsem patriot, ale tady už to opravdu nejde, mám li být soudný.
Kdyby místo 557 oprášili staré dobré ZG a hodili ho třeba do moderního kabátu (pažba, světlovodná muška, třeba vylepšit matici úderníku s pojistkou - pozitivní směr odjištění, udělali by líp. To ovšem odporuje strategii firmy, nikoliv novým modelem zvýšit kvalitu, ale snížit náklady. Přitom ten systém je furt stejný.
A to samozřejmě odhlížím od toho, že materiály ze kterých byla stavěná ZG při nastavených nákladech 557 už nedoženou to je jasné. Poldi už nemáme...
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Zbrojovák> člověče, my se nikdy neviděli, neznáme se, ale nějak mě čteš myšlenky nebo co. Cestou z lesa teď večer jsem přemýšlel, že sem dopíšu 2 věci. 1. že hladký chod závěru má v mém chápání Mannlicher Schönauer, ZG, slušná, kutilem a špatnou údržbou nenapadená Zetka... což tomu, alespoň co jsem měl v ruce, se 557 neblíží. 2. že Kodiak asi bude pracovník marketingu CZUB :D :D .
Taky jsem nikde nehodnotil, jestli je 557 v poměru k ceně dobrá flinta nebo ne. Na to, abych si na tohle mohl vytvořit názor, jsem neměl žádnou možnost jí rozumně otestovat. Vyjadřoval jsem se jen k proklamovanému chodu závěru.
Kodiak1
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Kodiak1 »

Zbrojováku, Tvoje pocity bych teda nechtěl mít :lol: . Nejsem nijak spjatý s CZUB, pokud jako dostatečné pouto nebereš to, že jsem vlastníkem jednoho z jejich výrobků :wink: .
Nic méně pozorný pozorovatel nabude dojmu, že tebou napsané slohové cvičení začíná být v dost osobní rovinně, což beru jako velice smutné.
O faktech, kterými se oháníš se tady už mnohokrát polemizovalo a to že porovnáváš Mercedes AMG (SAKO TRG) a Octávku (CZ557) nesvědčí zrovna o tvé soudnosti :? . Nikdy jsem nebyl zastánce nákupu předražených zbraní, ale rozhodně proti nim nic nemám. Když je někdo potřebuje, i kdyby jen k namasírování vlastního ega, tak je to čistě jeho věc. Tady se bavíme o funkčnosti a praktičnosti pušky, která má být z těch levnějších a já mohu mluvit z vlastní zkušenosti s ní. A samozřejmě tady můžu říct, že jsem střílel i z lepších, ale bohužel jsou minimálně 2x dražší, tak že informace o tom, že SAKO je mnohem lepší spoustě lidí a nebudu popírat, že včetně mne, nepřinese vůbec nic.
Nevím, ale doufám, že nečerpáš inspiraci z těch nepovedených videí, to by už bylo opravdu trochu moc i na mne :cry: ! Videí, které bych jako "pracovník marketingu" nepustil z vrat fabriky a výrobci bych nosiče tohohle díla oflákal o palici.
Bwana Hunter - tys tady píšeš, že jsi neměl žádnou možnost jí rozumně otestovat, ale to ti nebrání v tom, na ní házet špínu? Je to normální?
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Příspěvek od Zbrojovák »

Kodiaku, to vůbec nemělo být osobní.
Opakuji, pro tebe zvlášť, že neporovnávám trg a 557. Ale když opravdová modernizace systému tak pozitivním směrem. Buď využít to co už dříve chodilo a nebo to překopat úplně a vymanit se ze starého systému m98 se dvéma ozuby, velkým úhlem otevření. Třeba.
Jen z úsměvných videí nečerpám, už jsem měl tu čest, navíc jsem stále jaksi v kontaku s některými (ještě soudnými) lidmi z fabriky.
Tím jsem toto téma vyčerpal a víc dodávat k zázraku 557 je pro mne ztráta času.
Tak ať majitelům slouží ke spokojenosti a plní účel, což i přes své nedostatky jistě nějak může.
Ještě k té zázračné údajné přesnosti. Já mám troják z 50.let který mi střílí i se starým vlašimským střelivem a mým průměrným umem pod 1moa, 100m/3rány.
No a co.
Pár zkk mi kdysi střílelo pod půl moa.
Klasický marketing czub, opíjení kupce rohlíkem;-)
Zdar!
kojot
Zkušený diskutér

Příspěvek od kojot »

Na závěry u CZ zbraní jsem si tak nějak zvykl. Nicméně až po malé úpravě, viz níže.
P5311882.JPG
P5311882.JPG (39.07 KiB) Zobrazeno 8573 x
Celé to chodí jako po másle a díky kuličce o průměru 28 mm (custom) nemám absolutní problém s rychlým přebitím.
V reále to vypadá takhle:
P5311885.JPG
P5311885.JPG (36.44 KiB) Zobrazeno 8573 x
Kdo netermí s námi, termí proti nám
Odpovědět