Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní
Re: Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní
Podle stránek CZ bych na svém FS měl mít 8,7".. Původně jsem si objednával střely 130gr, ale snad po třičtvrtě roce přišly jen 140gr..
johnyc77 píše:Zkoušel někdo střelu Berger VLD hunting 140gr v ráži 6,5mm? Potřeboval bych vědět, jestli bude střela dobře fungovat s navážkou prachu S070 - 44gr? Zde jsem se dočetl, že by měla fungovat při vyšších rychlostech kolem 900 m/s, což nevím, jestli budu schopný s touto navážkou dosáhnout.
Díky
Nie som odborník, ale toto nedosiahneš ani kalibrom ani zbraňou - myslím, že je to pre iný kaliber napr 6,5 x 68 .......
SAUER 202- 9,3x62, Swarovski z6i 2-12x50, Blaser R8 PS 6,5x284 Norma , Zeiss VICTORY V8 1.8–14x50, CZ 550 - 6,5x284 Norma Nightforce SHV 5-20x56, Sig-sauer 2022 spc 9mm Luger, zeiss conquest hd 8 x 42,Leica Rangemaster - 1600 B CRF
Durell - četl jsem to určitě zde na fóru tuším od autora ABR... Uvidím až mi přijdou v příštím týdnu střely domů, zkusím nasypat 44gr S070..
Jinak mám laboraci se střelou NBT 140gr s prachem S070 41,7gr - uloven 2x srnec (jednou krk, podruhé vstřel na kořeni krku, výstřel na plecku - výstřel jako 20kč), 2 lišky v ohni, 1 daněk I.VT průstřel obou plecí, ze strany výstřelu krásně vybarvený. Střelen na 60m s jasným úhozem střely, jasné značení a těžké odbíhání - od nástřelu 20m. Zatím jsem spokojený, ale musím vyzkoušet tu vyšší navážku se 44gr, která mi byla doporučena zde od členů fóra. Musím se přiznat, že mám trošku respekt, protože v manuálu je max. 42,4gr..
Jinak mám laboraci se střelou NBT 140gr s prachem S070 41,7gr - uloven 2x srnec (jednou krk, podruhé vstřel na kořeni krku, výstřel na plecku - výstřel jako 20kč), 2 lišky v ohni, 1 daněk I.VT průstřel obou plecí, ze strany výstřelu krásně vybarvený. Střelen na 60m s jasným úhozem střely, jasné značení a těžké odbíhání - od nástřelu 20m. Zatím jsem spokojený, ale musím vyzkoušet tu vyšší navážku se 44gr, která mi byla doporučena zde od členů fóra. Musím se přiznat, že mám trošku respekt, protože v manuálu je max. 42,4gr..
V 6,5x55 SE dávám navážku 44gr Lovex S070 pod Nosler AccuBond 140gr, OAL na maximum 80 mm a zatím jsem neměl problém (krmím tím Mannlicher Pro Hunter). Rychlosti jsem neměřil, ale dle tabulek to bude na hranici maxima. Podle mě se na 900 m/s nemůžeš dostat ani na ústí natož na dopadu.
bon - díky.. Já mám OAL 78mm.. Souvisí alespoň trošku OAL s přesností nebo je to jen pro účel zásobníkových verzí zbraní?
Teď jsem konečně pořídil springfielda, takže se pustím i do přebíjení tohoto náboje. Jaký kdo používáte prach? Myslím, že by se dal bez problémů použít i ten S070.. Zatím jsem pořídil krabku Sako HH 11,7g, abych měl nějaké nábojnice, ještě mi jich kamarád slíbil 30ks, abych měl něco do začátku.. Jsem rozhodnutý pro střely od Hornady Interlock RN, IB.. 30-06 jsem si pořídil spíš na černou v zimě a sem tam daňčí.. Díky za pomoc a rady
Teď jsem konečně pořídil springfielda, takže se pustím i do přebíjení tohoto náboje. Jaký kdo používáte prach? Myslím, že by se dal bez problémů použít i ten S070.. Zatím jsem pořídil krabku Sako HH 11,7g, abych měl nějaké nábojnice, ještě mi jich kamarád slíbil 30ks, abych měl něco do začátku.. Jsem rozhodnutý pro střely od Hornady Interlock RN, IB.. 30-06 jsem si pořídil spíš na černou v zimě a sem tam daňčí.. Díky za pomoc a rady
-
- Zkušený diskutér
Lovecká střela, která by potřebovala k spolehlivé deformaci v cíli dopadovou rychlost 900 m/s by byla prakticky bezcenná, raděj nastuduj ty Bergery z přímých pramenů (případně google - "berger bullets minimum impact velocity"; "impact velocity window" atd.). Jen odhadnu, že poctivou rešerší zjistíš číslo kolem 1500 až 1800 fps (cca kolem 500 m/s), možná i nižší - ke střelbě na větší dálky - pro kterou jsou Bergery určeny - naprostá nezbytnost.
K prachu Lovex S070 jen (už asi potřetí) připomínám, že produkce posledních tří let hoří výrazně líněji (prý požadavek majoritního odběratele) a ve firemních manuálech se vyskytují data pro ráže, které už byly nastříleny touto línější variantou (v letošním třeba 300WM) i starší data získaná ještě "rychleji hořícím" produktem - všechna data jsou při použití "nového" provedení bezpečná ale některá Vás nedovedou k maximálnímu výkonu
A stále platí vždy začínat na "start load" - už jen proto, že "nový" Lovex S060 je naopak o chlup "ostřejší" (a v dohledné době prý čeká změna i Lovex S065 - holt, kdo kupuje desítky tun, může si i diktovat a nám "paběrkovačům" nezbývá než být opatrní
).
Pokud jde o vliv celkové délky náboje na přesnost střelby - je výrazný - doporučuji prostudovat starší, zejména Shivovy příspěvky (někdy vypadají zdánlivě nesouvisle, neb zmizely některé navazující
ale pořád se to vyplatí).
K prachu Lovex S070 jen (už asi potřetí) připomínám, že produkce posledních tří let hoří výrazně líněji (prý požadavek majoritního odběratele) a ve firemních manuálech se vyskytují data pro ráže, které už byly nastříleny touto línější variantou (v letošním třeba 300WM) i starší data získaná ještě "rychleji hořícím" produktem - všechna data jsou při použití "nového" provedení bezpečná ale některá Vás nedovedou k maximálnímu výkonu

A stále platí vždy začínat na "start load" - už jen proto, že "nový" Lovex S060 je naopak o chlup "ostřejší" (a v dohledné době prý čeká změna i Lovex S065 - holt, kdo kupuje desítky tun, může si i diktovat a nám "paběrkovačům" nezbývá než být opatrní

Pokud jde o vliv celkové délky náboje na přesnost střelby - je výrazný - doporučuji prostudovat starší, zejména Shivovy příspěvky (někdy vypadají zdánlivě nesouvisle, neb zmizely některé navazující

Pufr
nemam k tomu co dodat,snad jen k tem bergerum a obecne prvnimu odstavci ... myslim ze kolega popletl ustovou rychlost s dopadovoupufr píše:Lovecká střela, která by potřebovala k spolehlivé deformaci v cíli dopadovou rychlost 900 m/s by byla prakticky bezcenná, raděj nastuduj ty Bergery z přímých pramenů (případně google - "berger bullets minimum impact velocity"; "impact velocity window" atd.). Jen odhadnu, že poctivou rešerší zjistíš číslo kolem 1500 až 1800 fps (cca kolem 500 m/s), možná i nižší - ke střelbě na větší dálky - pro kterou jsou Bergery určeny - naprostá nezbytnost.
A stále platí vždy začínat na "start load" - už jen proto, že "nový" Lovex S060 je naopak o chlup "ostřejší" (a v dohledné době prý čeká změna i Lovex S065 - holt, kdo kupuje desítky tun, může si i diktovat a nám "paběrkovačům" nezbývá než být opatrní).
Pokud jde o vliv celkové délky náboje na přesnost střelby - je výrazný - doporučuji prostudovat starší, zejména Shivovy příspěvky (někdy vypadají zdánlivě nesouvisle, neb zmizely některé navazujícíale pořád se to vyplatí).

Chtěl bych se zeptat, jaká rizika nebo výhody má kompresní navážka prachu. U některých druhů nábojů se to v manálech tu a tam vyskytuje.
Pokud má střela krimpovací drážku, je vhodné jí vždycky zasadit až po ní nebo je lepší se orientovat podle vývrtu. Třeba u Hammerheadu se mi zdá, že střela z náboje zrovna moc nevyčnívá, když se zasadí až po drážku.
Pokud má střela krimpovací drážku, je vhodné jí vždycky zasadit až po ní nebo je lepší se orientovat podle vývrtu. Třeba u Hammerheadu se mi zdá, že střela z náboje zrovna moc nevyčnívá, když se zasadí až po drážku.
-
- Zkušený diskutér
Mírná komprese prachu v náboji (cca do 105% nábojové hustoty) zpravidla nemá negativní vliv ani na vývin rány, ani na erozi hlavně atd. (občas se taková tvrzení objevují). Nemělo by docházet k lámání zrn prachu - a při uvedených "hustotách" k němu ani nedochází. Naplnění cca 105% dle sypné hustoty prachu lze dosáhnout i bez komprese - vibrováním navážky prachu v nábojnici (zrna se "srovnají" a zaberou menší prostor), taky například delší trubka plnícího trychtýřku (cca 15 cm) zlepší uspořádání zrn prachu v nábojnici.
Pokud jde o celkovou délku náboje, manuál reflektuje příslušnou technickou normu (CIP, SAAMI ...), ta je zase poplatná okolnostem vzniku daného náboje. Pokud třeba 308W v době svého vzniku reprezentovala náboj do "krátkých" závěrů samonabíjecích a plně samočinných zbraní, povleče ssebou toto břemeno již navždy - bez ohledu na to, v jaké konkrétní zbrani ji kdo z nás používá.
Jako střelce z opakovací zbraně mne zajímá zda se náboj vejde do schránky/zásobníku zbraně a ve vztahu k precizi střelby je vhodné minimalizovat volný let střely před nárazem do přechodového kuželu vývrtu hlavně. Vhodná délka volného letu střely se u jednotlivých zbraní může lišit, řadě zbraní vyhovuje kontakt střely s vývrtem, kdy je střela určitým způsobem vůči vývrtu "vycentrovaná", některým zbraním vyhovuje krátký volný let střely, více než 3 mm volného letu se ale ani v literatuře neobjevuje.
Samosebou, že hluboko usazená těžká střela v krátkém náboji zabírá velkou část prachového prostoru - z pohledu handloadingu zbytečně
Právě v individuálním uzpůsobení náboje pro konkrétní zbraň je asi největší přínos domácí výroby střeliva. Problém je, že pro takový náboj přesná data v žádném manuálu nejsou, pak nezbývá než k nim za dodržení všech pravidel bezpečnosti pomalu dojít - velkou pomocí je možnost náboj modelovat například pomocí Quick Load, ale při rozptylu vlastností výrobních šarží třeba prachů Lovex se oba postupy vlastně neustále prolínají
Pokud jde o celkovou délku náboje, manuál reflektuje příslušnou technickou normu (CIP, SAAMI ...), ta je zase poplatná okolnostem vzniku daného náboje. Pokud třeba 308W v době svého vzniku reprezentovala náboj do "krátkých" závěrů samonabíjecích a plně samočinných zbraní, povleče ssebou toto břemeno již navždy - bez ohledu na to, v jaké konkrétní zbrani ji kdo z nás používá.
Jako střelce z opakovací zbraně mne zajímá zda se náboj vejde do schránky/zásobníku zbraně a ve vztahu k precizi střelby je vhodné minimalizovat volný let střely před nárazem do přechodového kuželu vývrtu hlavně. Vhodná délka volného letu střely se u jednotlivých zbraní může lišit, řadě zbraní vyhovuje kontakt střely s vývrtem, kdy je střela určitým způsobem vůči vývrtu "vycentrovaná", některým zbraním vyhovuje krátký volný let střely, více než 3 mm volného letu se ale ani v literatuře neobjevuje.
Samosebou, že hluboko usazená těžká střela v krátkém náboji zabírá velkou část prachového prostoru - z pohledu handloadingu zbytečně

Právě v individuálním uzpůsobení náboje pro konkrétní zbraň je asi největší přínos domácí výroby střeliva. Problém je, že pro takový náboj přesná data v žádném manuálu nejsou, pak nezbývá než k nim za dodržení všech pravidel bezpečnosti pomalu dojít - velkou pomocí je možnost náboj modelovat například pomocí Quick Load, ale při rozptylu vlastností výrobních šarží třeba prachů Lovex se oba postupy vlastně neustále prolínají

Pufr
-
- Pravidelný diskutér
Zkoušel jsem přebíjet Mosina našimi střelami SP 180 grainů, Sierra Pro Hunter 180 grainů a Speer RN 180 grainů. Zkoušel jsem prach D060 ( 5744) a výsledek byl rozptyl na 100 m u SP tak kolem 4 cm, u Sierra tak 3 cm a Speer RN měl kolem 5 cm. Navážka byla 33 grainů prachu. Sierra je na přebíjení celkem tolerantní a třeba prachem Tu 7000 měla rozptyl jen na výšku. To přičítám rozdílům v rychlostech. Jinak jí bude prach asi dost jedno. Ostatní 2 laborace bych chtěl nějak vylepšit. D060 už je asi dost rychlý. Máte někdo zkušenosti u téhle ráže třeba s TU 3000 nebo je lepší na tuhle váhu střely Tu 5000? Na Mosina a třeba 308W, což je ráže dost podobná, tady většinou používají lidi Lovexy S a číslo. To jsou prachy jednosložkové. D 060 je dvousložkový. Když jsem hledal, našel jsem rozdíly v technologii výroby, ale nikde nic, proč by měl být ten nebo onen lepší na to a na to. Dá se říci, jaký z obou druhů lepší na tyhle ráže?
Vím, že to není pravidlo, ale někdy se píše, že nejlepší přesnost mívá navážka zhruba 10 procent pod maximem. To by 33 grainů D060 zhruba bylo. Má cenu se pokoušet u příliš rychlého prachu zvedat navážku nebo to obvykle nikam nevede?
Předem děkuji za případné odpovědi.
Vím, že to není pravidlo, ale někdy se píše, že nejlepší přesnost mívá navážka zhruba 10 procent pod maximem. To by 33 grainů D060 zhruba bylo. Má cenu se pokoušet u příliš rychlého prachu zvedat navážku nebo to obvykle nikam nevede?
Předem děkuji za případné odpovědi.
V tvém případě bych použil raději jednosložkový prach S062, nebo TU5000. Lovex vytváří po výstřelu silný dojem smogové situace
.
Přebíjí tady někdo 7x57R? Mám totiž menší problém s matricí LEE. Čirou náhodou jsem zjistil
, že kalibruje opěrný kužel na jiný úhel a tudíž nábojnice ne zcela pasuje do komory a zbraň nejde dovřít. Zkusil jsem posunout i jehlu o 1 mm, aby stále dosáhla na zápalku, načež to nepřineslo kýžený efekt. Předpokládám, že je celý problém způsoben skutečností, že mám matrici 7x57 a k ní jsem dokoupil shellholder č. 5. Následně jsem se zabořil do QL, který mi napověděl, že rozměry opěrného kuželu (délka a úhel) jsou nepatrně jiné (41° a 40,5°), což asi způsobilo tuto patálii. Ještě uvedu, že jsem hilzny zodpovědně vytrimoval na 56.8, jak uvádí tabulky. Jaké používáte matrice, případně jinou vychytávku?

Přebíjí tady někdo 7x57R? Mám totiž menší problém s matricí LEE. Čirou náhodou jsem zjistil

Kdo netermí s námi, termí proti nám
-
- Administrátor
7x57R přebíjím na stejným nádobíčku a problém nemám (byl v komorách 4 flint). Jak děláš krimp (pokud děláš) Pokud k němu použiješ usazovací matrici, může se zbortit právě kužel. V tom úhlu by problém být neměl.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Krimp dělám origo krimpovací matricí. V tom bych problém neviděl. Třeba je jen špatně udělaná matrice, protože nejde použít ani zkalibrovaná, neozápalkovaná nábojnice.
Kdo netermí s námi, termí proti nám
Mám teda matrice Liman a k tomu shellholder č. 5. A bez problému. Zkus to poměřit.
-
- Zkušený diskutér
A byly ty nábojnice předtím vystřelené ve stejné zbrani? To, že je kolize v oblasti dosedacího kuželu jsi zjistil na barvu nebo fix?
U okrajových (ale občas i u jiných
je problém s rozměrem nábojnice v oblasti hned nad okrajem, kde díky výšce držáku 1/8 palce a rádiusu na vstupu do matrice není nábojnice kalibrovaná. Měl jsem podobný problém u jedné MSch.1908 upravené kdysi puškařsky z 8x56 na 8x57S s proklatě těsnou komorou. Na nábojnicích vystřelených v té zbrani nevznikala při kalibraci nad dnem ani žádná stopa "konce kalibrace" - tak úzká komora byla. A nábojnice vystřelené ve zbraních se širší komorou nešly pro tuhle pušku běžným způsobem zkalibrovat - nešel pak dovřít závěr 
U okrajových (ale občas i u jiných

Pufr