pruberny lov aneb pristup k chovu...
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Re: pruberny lov aneb pristup k chovu...
No přiznám se, že určení pohlaví u srnčat mi nepřipadá nikterak složité, vždy je nutné se podívat na tvar hlavy, (dobří srnečci mají v září už náznak pučnic) a potom hlavně na tvar obřitku (to je ale snad obecně známo). Při odstřelu srnčat zvažuji odstřel vždy podle pohlaví, celkem mám uloveno 55 srnčat v poměru 14:41, z těch 14 srnečků bylo omylem uloveno 5, ostatní byli průběrní a těch 5 bylo extra průběrných, byli tak slabí, že neměli asi náznak pučnic a obřitek byl špatně odlišený od ostatní srsti.
Jinak držitel honitby byl zároveň uživatel a peníze za zvěřinu neřešil.
Jinak držitel honitby byl zároveň uživatel a peníze za zvěřinu neřešil.
Poznat pohlaví srnčat je fak snadné.
Vždy ale střílím slabé srnče, nikdy podle pohlaví. Řikali mi to dycky staří - střílej srnečku, ten mrzák (srneček) bude mít na jaře trofej, pak ho teprve střel. Jeden z mysliveckých bludů.
Vždy ale střílím slabé srnče, nikdy podle pohlaví. Řikali mi to dycky staří - střílej srnečku, ten mrzák (srneček) bude mít na jaře trofej, pak ho teprve střel. Jeden z mysliveckých bludů.
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Bohužel nejde o blud, paličkář se nakonec vždy střelí, ale s odstřelem holé to je vždycky problém, navíc loňské srnče-srnečka jde aktivně do říje, co se jí potom narodí toť otázka. Jinak složení odstřelu srnců by mělo vypadat následovně (I.-min. 50%, II. max 20%, a III. max. 30%), obdobně to platí pro srny, mladou zvěř je třeba důsledně probrat, střední generace šetřit a starou zvěř lovit, u srny která je stará a zkušená (pokud byla doposud chovná), lze předpokládat že odvodí srnče bez potíží a bude dobré, tam bych s tím odstřelem byl opatrný.
Je málo myslivců, ktří dokáží VŽDY střelit paličkáře, a hodně jich také proto přežije. Jsou typy honiteb, kde není šance ulovit ani polovinu slabých srnečků. A to platí i o srnkách.
Vím, že čerpáš hodně z Koláře, já s ním několikrát dlouze mluvil, ústní podání je ještě lepší, než z knihy. A právě toto on zdůrazňoval - nenechávat slabé kusy nikdy "na potom".
Vím, že čerpáš hodně z Koláře, já s ním několikrát dlouze mluvil, ústní podání je ještě lepší, než z knihy. A právě toto on zdůrazňoval - nenechávat slabé kusy nikdy "na potom".
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
No literatury, mám doma celou knihovnu, to je pravda, vlastních zkušeností také dost, vzdělání také k věci, dovolím si tvrdit, že o lovu srnčí zvěře už opravdu něco vím.
Pokud budeme předpokládat, že myslivec by se měl chovat, tak aby nahrazoval chybějící selekci ze strany predátorů, tak musíme lovit především mladou zvěř, podle věkové pyramidy normálně utářené populace, je této zvěře vždy nejvíce=musíme nejvíce lovit. Je mi jasné, že často rozhodují i jinná hlediska než teorie průběrného odstřelu, ale tak už to prostě chodí. Tady na fóru bych rád řešil jak to dělat správně, pro poučení těch co nemají tolik zkušeností, nebo kteří začínají, sám vím velmi dobře jak jsou začátky těžké, a jak se člověk bojí aby neudělal něco špatně, aspoň ten kdo cítí úctu k přírodě a zvěři. Pokud má být nějaký kus uloven, musí k tomu být relevantní důvod podle předem daných pravidel, uvědom me si, že rozhodujeme o životě a smrti živých tvorů, je to nesmírná zodpovědnost, neměla by to být pouze zábava, to potom choďme raději na střelnici, ale né do lesa.
Pokud budeme předpokládat, že myslivec by se měl chovat, tak aby nahrazoval chybějící selekci ze strany predátorů, tak musíme lovit především mladou zvěř, podle věkové pyramidy normálně utářené populace, je této zvěře vždy nejvíce=musíme nejvíce lovit. Je mi jasné, že často rozhodují i jinná hlediska než teorie průběrného odstřelu, ale tak už to prostě chodí. Tady na fóru bych rád řešil jak to dělat správně, pro poučení těch co nemají tolik zkušeností, nebo kteří začínají, sám vím velmi dobře jak jsou začátky těžké, a jak se člověk bojí aby neudělal něco špatně, aspoň ten kdo cítí úctu k přírodě a zvěři. Pokud má být nějaký kus uloven, musí k tomu být relevantní důvod podle předem daných pravidel, uvědom me si, že rozhodujeme o životě a smrti živých tvorů, je to nesmírná zodpovědnost, neměla by to být pouze zábava, to potom choďme raději na střelnici, ale né do lesa.
V tom s tebou souhlasím, o srnčím jsem přečetl asi všecko, co u nás bylo napsáno.
Právě proto, že by si tady měli ti méně zkušení přečíst jak to správně dělat, tak si myslým, že přednostně střílet srnčata - srnečky , není správné. Při odstřelu srnčat je jediné kriterium, a to je založení kusu a jeho vhodnost pro chov. Nikdy to není pohlaví.
Právě proto, že by si tady měli ti méně zkušení přečíst jak to správně dělat, tak si myslým, že přednostně střílet srnčata - srnečky , není správné. Při odstřelu srnčat je jediné kriterium, a to je založení kusu a jeho vhodnost pro chov. Nikdy to není pohlaví.
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Tak jak to píšeš je to pravda v populaci, kde je poměr pohlaví 1:1, tak jak má být.
Pokud tomu tak není a chci s chovem něco udělat musím začít nejprve snížením početních stavů a změnou poměru pohlaví, to nejde jinak než lovit přednostně samiččí zvěř, jinak já se vždycky snažím pokud jde o dvojčata ulovit obě dvě a pokud to potom jde tak i srnu. Střílením srnců, ať jako srnčat, nebo jako paličkářů, špičáků či vidláků se nic neřeší, to je pouze důsledek, nikoliv příčina, ta bývá většinou v přemnožené holé zvěři.
Pokud tomu tak není a chci s chovem něco udělat musím začít nejprve snížením početních stavů a změnou poměru pohlaví, to nejde jinak než lovit přednostně samiččí zvěř, jinak já se vždycky snažím pokud jde o dvojčata ulovit obě dvě a pokud to potom jde tak i srnu. Střílením srnců, ať jako srnčat, nebo jako paličkářů, špičáků či vidláků se nic neřeší, to je pouze důsledek, nikoliv příčina, ta bývá většinou v přemnožené holé zvěři.
Víš, jsem přesvědčen, že jestli je kus slabý, tak bez ohledu na POMĚR POHLAVÍ je nutné jej ulovit. Při rovnání poměru pohlaví je třeba sahnout do srn a to i do průměrných, ale nikdy nešetřit slabé srnce. To je z bláta do louže. A vystřílet jeden nebo dva ročníky ti udělá mezeru, kterou budeš pak dohánět zase šetřením průměrných i slabších kusů. To nemá cenu.
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Odstraněním slabé samiččí populace dojde k tomu, že snižím možnost zapojení slabých srnců do reprodukce, srnec musí mít teritorium, aby se mohl normálně účastnit říje, pokud je nemá dostane se k srně pouze tehdy jesliže je srn hodně a srnců málo, proto ta snaha o srovnání poměru pohlaví. Potom souhlasím bude plati to co píšeš. Odstřel srnečky přednostně před srnečkem, je nutno brát trochu s rezervou. Pokud je populace přezvěřena a navíc výrazně ve prospěch sammičí zvěře, rozhodně tam nebude mezi srnčaty stav, že srnečci budou průběrní a srnečky chovné, případně naopak. Většina zvěře bude prúměrná nebo podprůměrná, tudíž nehrozí žádná zásadní chyba.
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Ještě k tomu vystřílení jednoho nebo dvou ročníků, to se ti ve volnosti nikdy nepodaří, to je problém i v oboře. 

-
- Zkušený diskutér
SEDM ma pravdu, vyrovnany pomer pohlavi zpusobi,ze si vrznou jen silni kluci. Proste si holky maji z ceho vybirat
a slabi srnci se nedostanou k srne jen proto,ze silnejsi srnci jsou zamestnani riji jinde. Stejne jako u jelenu,tam kde je nepomer ve prospech samici zvere vidis,jak 4-5 leti jeleni a to jeste nic moc maji svoje lane. To se tam,kde je pomer v poradku, nestane.
Take souhlasim,ze slabi srnci jsou dusledkem spatneho stavu samici populace, nektere prameny uvadeji,ze znaky pro parozeni se dedi po matce.

Take souhlasim,ze slabi srnci jsou dusledkem spatneho stavu samici populace, nektere prameny uvadeji,ze znaky pro parozeni se dedi po matce.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Oba samy sebe přesvědčujete o nesmyslu.
Přece neponechám slabé jedince jen kvůli vyváženému poměru pohlaví ?
Mám je tedy v chovu jen na to, abych je krmil ? A oni mi představovali např. riziko přenosu chorob, na které jsou slabé kusy podstatně náchylnější, než silné ? Nehledě k tomu, že srovnávat srnčí s jeleny je zcestné, a také není pravda, že slabý srnec si "nevrzne".
Někdy třeba budeš mít štěstí více pozorovat hierarchii srnců. Pak uvidíš, že velmi silný dvouletek obhájí svoje teritorium i proti slabému čtyřletému či pětiletému dosud neteritoriálnímu srnci. Ale v boji o srnu na hranici nebo za hranicí svého teritoria mu nakonec obvykle ustoupí.
SEDM sám píšeš, a v tom souhlasím, že je velmi pravděpodobné, že mezi srnčaty bude zastoupení silných, průměrných a podprůměrných kusů rovnoměrné mezi pohlavími. Není tedy žádný důvod, provádět průběrný odstřel podle pohlaví. To, že jsi to dohnal další rok v ročcích ale vidět z tvých údajů také není. Prostě to, co píšeš NENÍ o tom chovu, o kterém jsem psal, o chovu vedeném podle chovatelských zásad kdysi nastíněných Komárkem, pak přesně popsaných Nečasem a postupně dalšími autory.
Nicméně je to alespoň nějak cílený odstřel, což je změna oproti běžné praxi.
Přece neponechám slabé jedince jen kvůli vyváženému poměru pohlaví ?
Mám je tedy v chovu jen na to, abych je krmil ? A oni mi představovali např. riziko přenosu chorob, na které jsou slabé kusy podstatně náchylnější, než silné ? Nehledě k tomu, že srovnávat srnčí s jeleny je zcestné, a také není pravda, že slabý srnec si "nevrzne".
Někdy třeba budeš mít štěstí více pozorovat hierarchii srnců. Pak uvidíš, že velmi silný dvouletek obhájí svoje teritorium i proti slabému čtyřletému či pětiletému dosud neteritoriálnímu srnci. Ale v boji o srnu na hranici nebo za hranicí svého teritoria mu nakonec obvykle ustoupí.
SEDM sám píšeš, a v tom souhlasím, že je velmi pravděpodobné, že mezi srnčaty bude zastoupení silných, průměrných a podprůměrných kusů rovnoměrné mezi pohlavími. Není tedy žádný důvod, provádět průběrný odstřel podle pohlaví. To, že jsi to dohnal další rok v ročcích ale vidět z tvých údajů také není. Prostě to, co píšeš NENÍ o tom chovu, o kterém jsem psal, o chovu vedeném podle chovatelských zásad kdysi nastíněných Komárkem, pak přesně popsaných Nečasem a postupně dalšími autory.
Nicméně je to alespoň nějak cílený odstřel, což je změna oproti běžné praxi.
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Tak nevím, jestliže budu mít výrazně posunutý poměr pohlaví ve prospěch samic, tak náprava je možná pouze zvýšeným odstřelem samiččí zvěře, tento problém budu já vždycky řešit raději odstřelem srneček v kategorii srnčat, než střílením dospělé holé. Je celkem jedno co kdo o tom napsal, já jsem si toto ověřil v praxi, že to funguje a navíc ze znalosti biologických zákonitostí, se dá dovodit správnost tohoto postupu.
Je tu ještě jedna skutečnost, v případě zvýšeného predačního tlaku na populace býložravců, se tyto mimo jinné brání posunutím poměru pohlaví u narozených mláďat ve prospěch samičí zvěře, ani u srnčí zvěře není poměr pohlaví u narozených mláďat přesně 1:1, srneček se rodí mírně více. Až budu mít populaci , která bude z hlediska poměru pohlaví opravdu 1:1, potom mohu začít s důslednou selekcí bez ohledu na pohlaví. Nebudu už dál nikoho přesvědčovat, buď je to o tom že to chci pochopit, nebo hledám důvody proč ne.
Na závěr ještě jedna poznámka, v České republice se už dlouhodobě loví více srnců, než srn, proto vždycky raději střelím průměrnou srnečku než srnce.
Je tu ještě jedna skutečnost, v případě zvýšeného predačního tlaku na populace býložravců, se tyto mimo jinné brání posunutím poměru pohlaví u narozených mláďat ve prospěch samičí zvěře, ani u srnčí zvěře není poměr pohlaví u narozených mláďat přesně 1:1, srneček se rodí mírně více. Až budu mít populaci , která bude z hlediska poměru pohlaví opravdu 1:1, potom mohu začít s důslednou selekcí bez ohledu na pohlaví. Nebudu už dál nikoho přesvědčovat, buď je to o tom že to chci pochopit, nebo hledám důvody proč ne.

Na závěr ještě jedna poznámka, v České republice se už dlouhodobě loví více srnců, než srn, proto vždycky raději střelím průměrnou srnečku než srnce.
To je demagogie. A argument, že se v ČR loví více srnců je v tomto případě vážně k smíchu.
Já z praxe vím, že slabý kus je slabý, a to nikdo nezmění. Poměr pohlaví se mění jinak.
Srneček se rodí asi o 7-8% více, to na nic nemá vliv. Slabé a podprůměrné kusy se v chovu ponechávají pouze v případě nutnosti zvýšení početního stavu, a to pouze holá. Tvoje tvrzení je naprosto v rozporu se všemi pravidly jakéhokoli chovu.
A ještě prosím napiš jaké biologické zákonitosti máš na mysli ?
Já z praxe vím, že slabý kus je slabý, a to nikdo nezmění. Poměr pohlaví se mění jinak.
Srneček se rodí asi o 7-8% více, to na nic nemá vliv. Slabé a podprůměrné kusy se v chovu ponechávají pouze v případě nutnosti zvýšení početního stavu, a to pouze holá. Tvoje tvrzení je naprosto v rozporu se všemi pravidly jakéhokoli chovu.
A ještě prosím napiš jaké biologické zákonitosti máš na mysli ?
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Pokud se diskuze zvrhne do roviny osobních útoků, nemá smysl dál diskutovat. Data o odstřelu je možné si najít na stránkách MZe ČR, pokud máš zájem. Etologii zvěře a zákonitosti vývoje populací tady nebudu rozbírat, to je na dlouho, a existuje na to odborná literatura. S podzdravem SEDM.
Ještě bych rád slyšel jak se tedy "jinak" mění poměr pohlaví.
(Zřejme odstřelem srnců, nikoliv srn, pokud mám srn více)
Ještě bych rád slyšel jak se tedy "jinak" mění poměr pohlaví.