Odhad stáří srnčí zvěře
Re: Odhad stáří srnčí zvěře
Vycházím jen z toho že je to opravdu osmerák s platnou výsadou delší než 1.5cm v takovém případě by byl lovný i kdyby mu byly dva roky...
Tikka T3x varmint 243win, GRS bifrost, Zeiss V6 2-12x50 BT
Blaser R93 profesional 8x57JS, Doscter 3-12x56
CZ452FS 22wmr sightron 4-9x40
Iž26 16/70-16/70
Iž26 16/70-16/70
Srnec není čtyřletý ani náhodou, jsou mu tři roky. Podívejte se na krk, držení hlavy, vyspělost předku těla. Dokonce, když si zakryju paroží, tak bych uvažoval i 2-3, tomu odpovídá postava, síla krku a zbarvení obličejové masky - navíc velmi mladý výraz. A viděl jsem i uloveného dvouletka těsně pod bronzem z honitby na vysočině, tedy z docela průměrné oblasti, a dvouletých silných šesteráků jak z té fotografie také dost.
Ale znovu tvrdím, čtyři jistojistě ne.
orko - proč ? Vždyť to je nesmysl. Protože je lepší, než ostatní srnci ???
Je to velmi nadějný a tedy chovný srnec.
Ale znovu tvrdím, čtyři jistojistě ne.
orko - proč ? Vždyť to je nesmysl. Protože je lepší, než ostatní srnci ???
Je to velmi nadějný a tedy chovný srnec.
Naposledy upravil(a) figi dne úte 03.8.2010, 14:44, celkem upraveno 2 x.
Jen vás chci uvest na pravou míru,já bych na něj nezmáčkl,ale pokud je to opravdu osmerák nemá v chovu co dělat,bohužel je to tak...Prostě standard je šesterák a nic jiného,i ve třech letech.
Iž26 16/70-16/70
Iž26 16/70-16/70
o.r.k.o, zabývám se srnčím třicet let, ale tohle je pro mne opravdu novinka.
Můžes prosím napsat něco více k odůvodnění tvého tvrzení ?
Můžes prosím napsat něco více k odůvodnění tvého tvrzení ?
Osmerák není co se týče chovnosti chovný srnec správný vývyn paroží srnce :Ve třetím kalendářním roce je srnec vidlákem, dobře založený srnec šesterákem.A tak to je i kdyby tam měl desateráka a byly mu 4 roky tak je odstřelový na 100%.Tohle ti řeknou na jakékoli chovatelské přehlídce...
Iž26 16/70-16/70
Iž26 16/70-16/70
o.r.k.o je to nesmysl.
Jestli si tohle opravdu myslíš, tak je to hluboký omyl. A nikdo ti to na chovatelské přehlídce neřekne ( i když lidová tvořivost nemá hranic ).
Srnec s vidličkou na výsadě si drží klasický tvar šesteráka a dále tím ukazuje mimořádně silné vlohy k tvorbě výsad. Jestli tímhle ohrožuje chov, tak pak už nevím, co bychom měli chtít.
Srnec má dva základní znaky paroží, které si drží celý život, bez ohledu na podmínky, na to jak silná je zima atd. s vyjímkou zranění. Tyto znaky jsou výška paroží a počet výsad z lodyh. Ostatní znaky se během života srnce mohou měnit ( síla, perlení, rozloha, růže, výsada z výsady atd. ), takže je nutné v první řadě posuzovat srnce zejména podle výšky paroží a počtu výsad, až pak hodnotit sílu a další znaky.
Jen proto, že je mezi lovci velký zájem o lov rarit, tak se potom jako rarita označuje cokoli. A přesto, že je zvykem rarity lovit na potkání, tak dostávají od rozumné komise na chov. přehlídce červenou běžně. Protože posouzení chovnosti nemůže být založeno na jedné výsadě navíc.¨
Ale hrajeme si se srnci a snažíme si odůvodnit ulovení kusu ( ale nejvíc důležité je, a proč si to na rovinu nepřiznat, aby se mi líbil i na zdi a já se za něj nemusel stydět před těmi, kdo tomu rozumí
), genetické základy chvu srnčí zvěře jsou ale zejména o srnách. Srnci nám jen ukazují, jak na tom doopravdy jsme.
Jestli si tohle opravdu myslíš, tak je to hluboký omyl. A nikdo ti to na chovatelské přehlídce neřekne ( i když lidová tvořivost nemá hranic ).
Srnec s vidličkou na výsadě si drží klasický tvar šesteráka a dále tím ukazuje mimořádně silné vlohy k tvorbě výsad. Jestli tímhle ohrožuje chov, tak pak už nevím, co bychom měli chtít.
Srnec má dva základní znaky paroží, které si drží celý život, bez ohledu na podmínky, na to jak silná je zima atd. s vyjímkou zranění. Tyto znaky jsou výška paroží a počet výsad z lodyh. Ostatní znaky se během života srnce mohou měnit ( síla, perlení, rozloha, růže, výsada z výsady atd. ), takže je nutné v první řadě posuzovat srnce zejména podle výšky paroží a počtu výsad, až pak hodnotit sílu a další znaky.
Jen proto, že je mezi lovci velký zájem o lov rarit, tak se potom jako rarita označuje cokoli. A přesto, že je zvykem rarity lovit na potkání, tak dostávají od rozumné komise na chov. přehlídce červenou běžně. Protože posouzení chovnosti nemůže být založeno na jedné výsadě navíc.¨
Ale hrajeme si se srnci a snažíme si odůvodnit ulovení kusu ( ale nejvíc důležité je, a proč si to na rovinu nepřiznat, aby se mi líbil i na zdi a já se za něj nemusel stydět před těmi, kdo tomu rozumí

Kritéria pro hodnocení srnců
Věk Délka lodyh (cm) Členění Délka výsad (cm) Poznámka
1 10+ při členitějším paroží jak špičák nemusí být dodržena výška 10 cm
- minimální váha 13kg, vyvrhnutého kusu s hlavou, dostatečná síla paroží.
2 16+ nejméně nepravidelný šesterák minimálně 3 výsady 3+ náznak perlení, dobrý tvar, dostatečně silné
3 20+ pravidelný šesterák minimálně 3 výsady 4+ perlené, pravidelné, při mimořádné hmot.nemusí být pravidelný šesterák
4-5 22+ pravidelný šesterák minimálně 3 výsady 5+ rozloha 40 – 75% pravidelné, silné
6 a více Všichni srnci v tomto věku jsou lovní
Snad je to na pochopení. Toliko k hodnocení hodnotitelské komisi v Prostějově.
Věk Délka lodyh (cm) Členění Délka výsad (cm) Poznámka
1 10+ při členitějším paroží jak špičák nemusí být dodržena výška 10 cm
- minimální váha 13kg, vyvrhnutého kusu s hlavou, dostatečná síla paroží.
2 16+ nejméně nepravidelný šesterák minimálně 3 výsady 3+ náznak perlení, dobrý tvar, dostatečně silné
3 20+ pravidelný šesterák minimálně 3 výsady 4+ perlené, pravidelné, při mimořádné hmot.nemusí být pravidelný šesterák
4-5 22+ pravidelný šesterák minimálně 3 výsady 5+ rozloha 40 – 75% pravidelné, silné
6 a více Všichni srnci v tomto věku jsou lovní
Snad je to na pochopení. Toliko k hodnocení hodnotitelské komisi v Prostějově.
Sauer 101, .30-06, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
S těmi srnami máš pravdu,jsou nositeli genetické informace pro tvorbu paroží z 70%.A s tim osmerák máš také pravdu nepřečetl sem si první članek od Vojty.Pokud je to rzodvojená výsada,chovný je...Omlouvam se že tu dělám takové vlny.Ale pokud by měl další výsadu vyrůstající z lodyhy,potom už se jedná o odstřelovou raritu ne?
Iž26 16/70-16/70
Iž26 16/70-16/70
Řerněme že o raritu ano, ale to neznamená, že je proto automaticky odstřelový. Pokud bude např. nerovný osmerák ( typem silný šesterák ) s dvěma zadními výsadami na jedné lodyze, ve věku od dvou do pěti let, není důvod jej za to trestat smrtí. Prostě má výsadu navíc, a to nic nemění na tom, že je chovný.
Červeným bodem se např nehodnotí rarita typu jeden parůžek zdeformovaný ( třeba ohnutý podle hlavy dolů ) mechanickým poraněním v době růstu, i když ten druhý nepoškozený paroh je silný šesterák. Ale v tomto případě jsme benevolentní a přestože víme, že je to dočasné, tak se červená obvykle nedává.
Pravdou je, že takovýto srnec je omezen proti ostatním v soubojích o teritorium či srny, takže se v daném roce moc do chovu nezapojí, a pokud je deformace trvalého charakteru ( poškozená pučnice ), tak má malé šance po celý svůj život . Proto je označen jako odstřelový.
Rizikoví na odstřel jsou i srnci pouze s jedním parůžkem šesteráka ( mladíci i silný špičák či vidlák ), a druhý opticky chybí úplně, a nebo je vidět jen kus lodyhy zakončený lomem, protože nejčastěji jde jen o zlomený parůžek a tedy nic, co by snižovalo chovnou hodnotu srnce trvale.
Červeným bodem se např nehodnotí rarita typu jeden parůžek zdeformovaný ( třeba ohnutý podle hlavy dolů ) mechanickým poraněním v době růstu, i když ten druhý nepoškozený paroh je silný šesterák. Ale v tomto případě jsme benevolentní a přestože víme, že je to dočasné, tak se červená obvykle nedává.
Pravdou je, že takovýto srnec je omezen proti ostatním v soubojích o teritorium či srny, takže se v daném roce moc do chovu nezapojí, a pokud je deformace trvalého charakteru ( poškozená pučnice ), tak má malé šance po celý svůj život . Proto je označen jako odstřelový.
Rizikoví na odstřel jsou i srnci pouze s jedním parůžkem šesteráka ( mladíci i silný špičák či vidlák ), a druhý opticky chybí úplně, a nebo je vidět jen kus lodyhy zakončený lomem, protože nejčastěji jde jen o zlomený parůžek a tedy nic, co by snižovalo chovnou hodnotu srnce trvale.
Naposledy upravil(a) figi dne úte 03.8.2010, 15:57, celkem upraveno 1 x.
Pořád to moc nechápu,co sem se učil ve škole a na obou jsem se učil a učim myslivost, tak nám řikali 5 a více let cokoli než šesterák je odstřelový.U nás na přehlídce jsou takovíto srnci hodnoceni zeleně,i mladší...
Iž26 16/70-16/70
Iž26 16/70-16/70
Ano, ale jsou to dvě věci. Někde je zvykem už od pátého roku věku všechny srnce označit jako lovné, jinde zase až od šestého roku věku. Myslím, že až od šesti let to tak má být.o.r.k.o. píše:Pořád to moc nechápu,co sem se učil ve škole a na obou jsem se učil a učim myslivost, tak nám řikali 5 a více let cokoli než šesterák je odstřelový.U nás na přehlídce jsou takovíto srnci hodnoceni zeleně,i mladší...
Druhá věc je posuzování hodnotitelskou komisí, pokud šmahem všechny srnce členitější jak šesteráky označuje za lovné, správné to určitě není. Jsi si opravdu jistý, že to tak dělají ?
Na 100% to určitě říct menůžu,ale veškeré trofeje podobného rázu které jsem viděl ny přehlídce byly opravdu zelené,ale nechci hodnotitelské komisi sahat do svědomí.A u nás (benešovsko) se bere lovný každý srnec starší 5 let, tak je to hodnocené na přehlídce v našem okrese...Prodávám jak jsem nakoupil.Byl u nás uloven srnec kterému byly 3 roky a na jedné straně měl osmeráka jak jsem popisoval z lodyhy mu vyrůstala dozadu 4 výsada a byl zelený...
Iž26 16/70-16/70
Iž26 16/70-16/70
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Dobrý 3roky starý srnec.Asi bych to nezkoušel.Záleží na poměrech v MS,ale rozhodně skrze 1výsadu navíc v poměru věku lovný neni.Moc bych ti ho přál,ale 2roky počkej.Možná bude ještě lepší.
Zdendo, dnes jsem se na něj byl podívat ještě jednou. No nejen na něj, chodí tam na řepkové strniště i letošní odrostlá liščata. Opět jsem si ho napískal až ke kazatelně na nějakých 15 m. Důkladně jsem si jej prohlédl a usoudil, že by ho byla škoda odlovit a tak jsem jej chvíli pozoroval a kochal se než se otočil vítr a byl zrazen. Je to skutečně silný mladý šesterák, jak jsem psal podle mně 3-letý. Jak píšeš, za dva roky může být ještě lepší...... No a rarita, ta mně snad někdy v životě taky potká 
Jsem rád, že jste se všichni zapojili do této diskuze a je vidět, že pohledů na věc je mnoho...... Všem díky!
Myslím, že jsem se rozhodl správně.

Jsem rád, že jste se všichni zapojili do této diskuze a je vidět, že pohledů na věc je mnoho...... Všem díky!
Myslím, že jsem se rozhodl správně.
Popravdě musím přiznat, že o tomhle tématu od včerejška dost přemýšlím, Existuje nějaká přesná odborná formulace co to vlastně ta rarita je?
KB CZUB 584 12/7x57R
IŽ - 27EM - 1C 12/76
NK Bora od Černé tůně
IŽ - 27EM - 1C 12/76
NK Bora od Černé tůně