jak přebíjet střelivo
Re: jak přebíjet střelivo
souhlasím s tebou taky jsem měl přesně takto složenou zbraň. Jen ten spouštěcí mechanizmus není moc vhodný na lov. Měl jsem závěr z Tajfunu.
-
- Pravidelný diskutér
¨kasari píše:Tak tohle jsem původně chtěl a pak jsem uvěřil tomu, že je to málo. Asi máš pravdu. I tohle stačí. Tím líp. Možná, že to nakonec taky zkusím a půjdu do toho...
Jdi, je to sranda

Jen pro zajímavost - pokud ročně vystřelí někdo 100 patron ( a to je na myslivce dost ), vrátí se mu to nejdřív za 10 let. A to si myslím, že jsem optimista když předpokládám, že ušetříš 10 korun na kusu...duch Pampuch píše:¨kasari píše:Tak tohle jsem původně chtěl a pak jsem uvěřil tomu, že je to málo. Asi máš pravdu. I tohle stačí. Tím líp. Možná, že to nakonec taky zkusím a půjdu do toho...
Jdi, je to sranda. Stejně většina z nás zůstane omezená zbraní a rukama. Mám lis RCBS za 3000, váhu mechanickou Lee za 1500, matrice cca 1000kč pár ptákovin a hradla a většina zbraní produkce CZ uměla 0,5-0,75 MOA. Za cca 10000 se slušně vybavíš, pokud nechceš dělat benchrest-hunting

Ulkomaalainen...
zrovna teď by se to sem možná hodilo, o jakém střelivu (myslím tím ráži a druh střely) je teď řeč, že se ušetří 10 Kč?
Mě osobně by zajímalo jaká by byla úspora pokud bych přebíjel ráži 9,3x74R, do které bych dával Vulkany, když cena koupeného náboje Norma Vulkan se nedostane pod 80 Kč/kus?
Mě osobně by zajímalo jaká by byla úspora pokud bych přebíjel ráži 9,3x74R, do které bych dával Vulkany, když cena koupeného náboje Norma Vulkan se nedostane pod 80 Kč/kus?
Mauser M12MAX 308w; Blaser 750/88 5,6x52r/9,3x74r; Brno 502 243/12,Brno Stopper 458WM, CZ457
Dříve:CZ550Safari 375hh; CZ527; BO803.8; CZ550 9,3x62; IZH94; PPK K1 308w; Rössler Titan6 308w; Merkel Suhl 220E 9,3x74R/9,3x74R; ZKK600 30-06
Dříve:CZ550Safari 375hh; CZ527; BO803.8; CZ550 9,3x62; IZH94; PPK K1 308w; Rössler Titan6 308w; Merkel Suhl 220E 9,3x74R/9,3x74R; ZKK600 30-06
- MiraDuchek
- Zkušený diskutér
Mě to furt příde jako když má někdo nový volvo(dabl lauf od Merkla) a shání levnej benzín.
CZ 550 medium,7mm rem.mag.+Swarowski Z6i 2,5-15
Ruger No.1 9,3 x 74 R, Meostar 7x56
Stafordšírský bulteriér Alli Staf Anatol,Christopher Blue Nijada
http://jana-duchkova.webnode.cz/
Ruger No.1 9,3 x 74 R, Meostar 7x56
Stafordšírský bulteriér Alli Staf Anatol,Christopher Blue Nijada
http://jana-duchkova.webnode.cz/
1. neušetříš, jenom si víc zastřílíš, kdo chce přebíjet jenom na lov 10-20 ran do roka je blbost
Když vezmu 243 Vlašim kolem 20 kč/ks, tak se mi to taky nevyplatí a ta střela je v této ráži na h.... Jinak já chtěl CDP a ten stál nějakejch 60 kč. To bych dal na střelnici možná 20 ran a to už bych se drbal a abych sháněl další střelivo a pořád něco šteloval
. Tak si přebíjím. Levně, pořád stejně, a na moje trénování a lov docela přesně. Pravda je že pokud není top vybavení tak to trvá dýl, ale to mi nevadí...
Když vezmu 243 Vlašim kolem 20 kč/ks, tak se mi to taky nevyplatí a ta střela je v této ráži na h.... Jinak já chtěl CDP a ten stál nějakejch 60 kč. To bych dal na střelnici možná 20 ran a to už bych se drbal a abych sháněl další střelivo a pořád něco šteloval

Blaser R8 8x57 JS, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
to MiraDuchek: trošku OT, to volvo od merkla je už dost letitý (cca 35 let), žádnej rytej krasavec, takže cena není zase taková jakou si asi představuješ... Já jsem obyčejnej zaměstnanec s ani ne průměrnou mzdou, takže mě to docela zajímá... Ale jinak díky za rychlé zhodnocení, to se mi vždy líbí... 

Mauser M12MAX 308w; Blaser 750/88 5,6x52r/9,3x74r; Brno 502 243/12,Brno Stopper 458WM, CZ457
Ony ty bonmoty typu : neušetříš ale zastřílíš si a pod jsou vtipné ale realita je u mne taková že mi prostě stavovská čest nedovoluje střílet za velké peníze průměrným střelivem.Jediné patrony kterým důvěřuji jsou ty které si sestavím,proto také skoro nestřílím malorážkou. A ta úspora-tak například jeden můj známý střílí soutěže odstřelovaček Lapuama 308W /scenar 185GR za 45 kč/kus,25 ran na soutěži +nějaký trening a mne ta patrona příjdena :střela 8,-,prach 5 ,-zápalka 0,8,-+ 1/15 ceny nbc to je 1 ,- celkem=15,- řekl bych že úspora je evidentní.Tím že mne ta rána nestojí tolik a obzvlášť u loveckého střeliva ,tak bych si častěji zašel potrénovat,to se projeví na mé jistotě na lovu,troufnu si na větší distanc atd....a to mluvím o myslivci-lovci.Já na soutěži vystřílím 55 ran k tomu treningi.Kupovat si kvalitní originálky které jsou horší než moje přebíjenky tak to bych musel mít práci s dvojnásobným příjmem a ta by mi sežrala tolik času že bych neměl čas střílet
A u té drahé zbraně by mi obzvlášť přišlo pro ni urážlivé odbívat ji drahým ale průměrným střelivem,když jí můžu popřát vymazlené přímo pro Ni.

A u té drahé zbraně by mi obzvlášť přišlo pro ni urážlivé odbívat ji drahým ale průměrným střelivem,když jí můžu popřát vymazlené přímo pro Ni.

-
- Pravidelný diskutér
pri prebijeni jsem i dost pochopil a jde i o dusevni efekt, investoval jsem, ale nyni si levne zastrilim...pochopitelne usetris prd, ale v dusledku je levnejsi jit pro maso k reznikovi.. 

vážení,
nepřebíjí se pro finanční úsporu, ale pro ideální laboraci pro danou zbraň, nebo pro radost z této činnosti.
Pokud budem uvažovat o myslivci či lovci, který stílí dvakrát do měsíce na střelnici po 20 ranách a při lovu vystřelí 50ran
(typl bych že je to možná do 5% z uvedených) tak je to 530 nábojů. Jezdím po některých střelnicích a že bych tam viděl pravidelně někoho trénovat, vyjma několika nadšenců , tak to tedy ne.
Náklady na přebíjení (vybavení nic moc) cca 10 000,-
Náklady na hradla (mizerná 2 500,-) dobrá (6 500,-)
+ náklady na cesty na střelnici při zkoušení laborací (pokud nenakoupíš prach na kila, zápalky a střely po tisících) a stejně musíš občas udělat kontrolu neb se mění nábojnice
nepočítám další náklady na cesty na střelnici na trénování a platby za střelnici
Navíc musíš mít dvě laborace, jednu pro trénování se sportovní střelou (je výrazně levnější než kvalitní lovecká střela)
a druhou s loveckou střelou.
Jednoduchými počty dojdeme k horizontu, kdy se nám náklady na přebíjení srovnají s náklady na nákup kvalitní tovární munice.
Viděl bych to na hezkých pár let, zvláště když se podívám na ceny Hornádyho za munici a ta pro lov je plně vyhovující.
Podle mě je ideální trénovat s malorážkou (alespoň jednou týdně) a dát při tom z kule dvě tři rány, samozřejmě pokud na střelbu nejsou extra nároky (střelba na velké vzdálenosti, za špatných povětrnostních podmínek atd.), ale v těchto případech se neřeší cena munice.
nepřebíjí se pro finanční úsporu, ale pro ideální laboraci pro danou zbraň, nebo pro radost z této činnosti.
Pokud budem uvažovat o myslivci či lovci, který stílí dvakrát do měsíce na střelnici po 20 ranách a při lovu vystřelí 50ran
(typl bych že je to možná do 5% z uvedených) tak je to 530 nábojů. Jezdím po některých střelnicích a že bych tam viděl pravidelně někoho trénovat, vyjma několika nadšenců , tak to tedy ne.
Náklady na přebíjení (vybavení nic moc) cca 10 000,-
Náklady na hradla (mizerná 2 500,-) dobrá (6 500,-)
+ náklady na cesty na střelnici při zkoušení laborací (pokud nenakoupíš prach na kila, zápalky a střely po tisících) a stejně musíš občas udělat kontrolu neb se mění nábojnice
nepočítám další náklady na cesty na střelnici na trénování a platby za střelnici
Navíc musíš mít dvě laborace, jednu pro trénování se sportovní střelou (je výrazně levnější než kvalitní lovecká střela)
a druhou s loveckou střelou.
Jednoduchými počty dojdeme k horizontu, kdy se nám náklady na přebíjení srovnají s náklady na nákup kvalitní tovární munice.
Viděl bych to na hezkých pár let, zvláště když se podívám na ceny Hornádyho za munici a ta pro lov je plně vyhovující.
Podle mě je ideální trénovat s malorážkou (alespoň jednou týdně) a dát při tom z kule dvě tři rány, samozřejmě pokud na střelbu nejsou extra nároky (střelba na velké vzdálenosti, za špatných povětrnostních podmínek atd.), ale v těchto případech se neřeší cena munice.
Velmi pěkné a " kvalifikované"popření předchozích příspěvků,ještě bych to vylepšil tím, že než ten trénig s malorážkou je levnější trénovat se vzduchovkou.Levnější střelivo,úspora cesty a poplatku na střelnici vzhledem k možnosti střílet na zahradě nebo doma a přínos pro střelbu plnotučnou kulovnicí stejný.
Je samozřejmé že přebíjení není vhodné pro ty, které taková činost nebaví, nebo pro ty co střílí zásadně do 100m a tak 10 ran do roka+nějaká rána pro kontrolu optiky kterou svěří puškaři aby jim to nastřelil a pak si odmítnout dát kontrolní ránu sami se slovy "já vám věřím" , byl jsem toho svědkem

Je samozřejmé že přebíjení není vhodné pro ty, které taková činost nebaví, nebo pro ty co střílí zásadně do 100m a tak 10 ran do roka+nějaká rána pro kontrolu optiky kterou svěří puškaři aby jim to nastřelil a pak si odmítnout dát kontrolní ránu sami se slovy "já vám věřím" , byl jsem toho svědkem

-
- Věčnej rejpal ;-)
Pánové,
já pravděpodobně evidentně patřím do té 5% skupiny (ještě, že jste nenapsali 4%
). Ročně asi vystřelím více, než těch 530 kulových ran, ale přes 1000 to určitě nepůjde (nepočítám-li patrony do samopalu - tam to jde rychle).
Přesto všechno jsem si po dlouhém váhání nakonec objednal kompet přebíjecí vercajk. Budu mít osobní dovoz z USA, takže to nebude tak hrozné, ale i tak je to více než 700 USD. Zase budu mít úplně všechno včetně sjednocovačů zátravek aj. co spousta přebíječů ani nepoužívá.
Ve svých kritériích pro pořízení přebíjení jste ale zapomněli vypíchnout, že to někoho může opravdu bavit anebo taky že to zkrátka ke střelectví patří.
Anebo že k tomu všemu dohromady třeba někdo vlastní ne až tak častou ráži (já třeba 9,3x57), kterou dělá jeden výrobce a patrona co stojí 60-70 Kč třeba vaše flinta nežere.
Proto já to beru jako součást koníčku a nepočítám rozložení investice do nářadí skrz návratnost v konečné ceně patrony. Už jsem jednou psal, že jsme z legrace zkoušeli spočítat cenu kg pstruha dle vložených muškařských investic. Můžu vás ujistit, že ten jeden lipan a pstruh na talíři svou cenou předčil ty nejdražší tropické ryby nebo humry.
Stejně jako cena masa-zvěřiny. Je zkrátka nesmysl to počítat přes vynaložené náklady. Myslivost nebo střelba nebo rybolov je koníček, který sám o sobě přináší radost a nějaké ryby nebo maso jsou pouze bonus.
Takže já to beru tak, že slušný přebíjecí vercajk mi bude sloužit řadu let a budu si vyrábět patrony dle své chuti.
Když mě navíc cena kvalitní přebité 9,3x57 vyjde na cca 15 Kč, budu mít radost z pocit "výhry" nad drahou Normou a s velkou chutí si pobouchám na střelnici, i když vím, že ve finále to všechno bude sakra dražší, protože se nad počtem vystřelených patron nebudu držet.
já pravděpodobně evidentně patřím do té 5% skupiny (ještě, že jste nenapsali 4%

Přesto všechno jsem si po dlouhém váhání nakonec objednal kompet přebíjecí vercajk. Budu mít osobní dovoz z USA, takže to nebude tak hrozné, ale i tak je to více než 700 USD. Zase budu mít úplně všechno včetně sjednocovačů zátravek aj. co spousta přebíječů ani nepoužívá.
Ve svých kritériích pro pořízení přebíjení jste ale zapomněli vypíchnout, že to někoho může opravdu bavit anebo taky že to zkrátka ke střelectví patří.
Anebo že k tomu všemu dohromady třeba někdo vlastní ne až tak častou ráži (já třeba 9,3x57), kterou dělá jeden výrobce a patrona co stojí 60-70 Kč třeba vaše flinta nežere.
Proto já to beru jako součást koníčku a nepočítám rozložení investice do nářadí skrz návratnost v konečné ceně patrony. Už jsem jednou psal, že jsme z legrace zkoušeli spočítat cenu kg pstruha dle vložených muškařských investic. Můžu vás ujistit, že ten jeden lipan a pstruh na talíři svou cenou předčil ty nejdražší tropické ryby nebo humry.

Stejně jako cena masa-zvěřiny. Je zkrátka nesmysl to počítat přes vynaložené náklady. Myslivost nebo střelba nebo rybolov je koníček, který sám o sobě přináší radost a nějaké ryby nebo maso jsou pouze bonus.
Takže já to beru tak, že slušný přebíjecí vercajk mi bude sloužit řadu let a budu si vyrábět patrony dle své chuti.
Když mě navíc cena kvalitní přebité 9,3x57 vyjde na cca 15 Kč, budu mít radost z pocit "výhry" nad drahou Normou a s velkou chutí si pobouchám na střelnici, i když vím, že ve finále to všechno bude sakra dražší, protože se nad počtem vystřelených patron nebudu držet.

-
- Administrátor
Trošku jsme se dostali od "jak přebíjet střelivo" k "proč přebíjet střelivo". Nicméně budu pokračovat. To přebíjení musí vycházet jaksi z duše. Člověk musí být vnitřně přesvědčený, že to chce dělat. Ty důvody už tu byly všechny jmenovány. Jen bych se trochu zmínil k tomu finančnímu hledisku. Nikdy to dopředu nelze zhodnotit, jak to vyjde. Nikdo dopředu neví, jak moc ho to chytne, o co rozšíří svoji přebíjecí sadu, jak budou růst kvalitativní nároky, jak se rozjede ve střelbě a na druhé straně, za kolik to všechno střelí, až skončí s přebíjením. Já začal s přebíjením do krátkých zbraní z majoritně ekonomických důvodů. V tom množství se to vracelo poměrně rychle a ani to nevyžadovalo takovou pečlivost, jak u puškových nábojů. Nějaké kmitání hlavně 6" na 25m mě nezajímalo. Pak jsem přešel na puškové a už to nějak přestal počítat. Prostě si vyrobím sestavu náboje, který nikdo nevyrábí. Už to samo o sobě má kouzlo. Takže mé doporučení je: pokud vám to trochu vrtá v hlavě, běžte do toho. Utýct se od toho dá vždy a nádobíčko přece nedáte do šrotu. A ještě jedna věc, pokud začnete jako já s pistolovejma nebo revolverovejma, dimenzujte rozhodující přebíjecí zařízení (zejména lis) na puškové ráže. Pravděpodobně k nim přejdete jako já. Pak ten vachrlatej C rám je jen na pomocný práce.
Přidám ještě finanční paralelu. Koupíte CZ za 24t Meoptu za 18t montáž za 1t a pozorovák za 10t, ostatní počítat nebudu. Ulovíte např. 4 ks ročně po dobu 20 let. Rána vyjde na 662,50 Kč. Není lepší si tu flintu půjčit? Pokud mě máte s tímto přirovnáním za blbce, jste zralí na přebíjení.
Přidám ještě finanční paralelu. Koupíte CZ za 24t Meoptu za 18t montáž za 1t a pozorovák za 10t, ostatní počítat nebudu. Ulovíte např. 4 ks ročně po dobu 20 let. Rána vyjde na 662,50 Kč. Není lepší si tu flintu půjčit? Pokud mě máte s tímto přirovnáním za blbce, jste zralí na přebíjení.

Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
- ridgeback
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Dají se vůbec sehnat střely pro přebití HPBT do 223 váha 52gr? Prý je někdo přebíjí, ale v nabídce SB jsem je nenašel.
Remington varmint 5R LH 308Win, Meostar R2 2-12x50, dvojka 16/70, Labrador, Forester
-
- Administrátor
SB prodává jen ty komponenty, které sama vyrábí. To co nakupuje neprodává a to je taky případ HPBT.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR