243Win

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Odpovědět
Abr
Pravidelný diskutér

Re: 243Win

Příspěvek od Abr »

vhool píše:to abr: je to nesmysl tvrdit ze prach vyhori vsechen a vzdy,ja tu laboraci do QL nedaval takze to resit nebudu,jen dodam ze 1 nebo 2 MOA je treba pro mne velkej rozdil protoze nestrilim hrochy na 20m ale pravdou je ze znam dost myslivcu co nevi ani co to znamena natoz aby to resili.rozdil 0,3 nebo 0,5 je na lov velmi presne ale treba pro tercovou strelbu uz ne o cemz by mohl napsat treba shiva a presnost 0,5-1 moa je dnes celkem bezna s kvalitnim strelivem pro vetsinu loveckych opakovacek z krabice.
Až si koupíš LOVECKOU flintu v ČR ktrerá bude střílet 0,5 - 1moa tak mi prosím dej vedět, pokud to zrovna nebude TRG - 22. Já už toho koupil opravdu hodně, ba dokonce odstřelovací terčovnice a jediné co trochu chodilo bylo to zminěné TRG. Loveckou flintu si představuji trochu jinak. Třeba jako má pan Rys Sako V.s laminátovou pažbou a nerez hlavní. Řešili jsme spolu laboraci při debatě na zavodech a nejlépe co mu chodí vlastní laborace na tuto flintu ve 308 do 3/4 moa.. Tak až někde v kramu na regále budou prodávat 0,5moa LOVECKÉ střelivo, dej vědět, já mu brnknu ať si ho koupí.. 2moa je na 20m okolo 12mm. Ty možná 20m netrefíš slona, ale já i vrabce :lol:
vhool

Příspěvek od vhool »

at jsi kdo jsi tak jeste jeden takto zhovadilej prispevek a mas letenku :!:

k tematu,psal jsem o presnosti zbrani a ne o strelivu .zbytek nehodlam komentovat protoze k tomu jsem se vyjadril vyse...
vhool

Příspěvek od vhool »

verejne se omlouvam figimu, ABR opravdu neni figi,doslo k prehlednuti na me strane,
Abr
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Abr »

vhool píše:at jsi kdo jsi tak jeste jeden takto zhovadilej prispevek a mas letenku :!:

k tematu,psal jsem o presnosti zbrani a ne o strelivu .zbytek nehodlam komentovat protoze k tomu jsem se vyjadril vyse...
Nechtěl jsem Tě naštvat, ale prosím neznám LOVECKOU flintu, co střílí 0.5-1moa na 100m s kupovaným kvalitním střelivem.. Jinak co se týká přechodové ballistiky, tu věc neřeším.. Podívám se na WWW.6MMBR.com. na danou ráži,střelu a vidím co komu chodí, při jaké rychlosti s danou délkou hlavně a podle toho řeším komponenty atd. Nebudu vymýšlet již vymyšlené. Dam to do QL a vidim jak jsem na tom a podle toho stavím a zkouším na střelnici. Jediné co mě zajímá je rychlost, tlaky,soustřel a jak je prach nachylný na změně teploty :!:
vhool

Příspěvek od vhool »

v poho jen je tu zvykem diskutovat trosku jinak nez jsi zacal ty ... co se tyka lovecke flinty co zvladne 0,5-1 MOA tak je to temer kazda tikka,sako,mauser M03 a jine kvalitni znacky vcetne drazsich modelu od remingtonu a v neposledni rade i CZ 550 kdyz se povede.napriklad ma CZ 550 7x64 American pred upgrade na 8x64S strilela na 100m s tovarnim vulkanem bezne kolem 3/4 moa.
Abr
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Abr »

V pohodě, jen jsem mu chtěl pomoct s navážkou a rychlostí 243W.. Ono s tou přesností flint je to zavádějící. Jednou jsem měl SSG04 a první koupená munice byla HORNNADY HPBT a sřílelo to 0.5min. Pak už jsem nikdy nekoupil střevivo, co by té flintě chutnalo. S laborací 0,4moa. Já když beru soustřel flinty s daným střelivem, tak to ta flinta musí za idealních podmínek zastřílet pokaždé. Fauly tím myslím také, co se týká nevysvětlitelných letáků atd. S TRG mám svůj rekord na 520m čtyři rany do 2,5cm a pátý byl už 4,8cm dále 300m pět ran 2,2cm a druhá položka pět ran 2,4cm myslím venkovní díru, ale když to sečtu a podtrhnu, ta flinta střílí s PŘEBÍJENÝM kvalitním střelivem do 0.3 - 0.4. Také výrobci udávají, že tato flinta může střílet a ne MUSÍ s uvedenou municí 0.5-1 moa.. Věřím tomu, že když příjdu do krámu, ze zbraněma ono mi to tak nechodí, že mi vrátí peníze :?:
lörinc
Zkušený diskutér

Příspěvek od lörinc »

V podstatě jste to tu pěkně rozjeli :) a já si i vybral z příspěvků co jsem potřeboval. děkuji. Teď už se jenom naučit střílet :D :D .
Blaser R8 8x57 JS, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

no mne kazda 550 s beddingem a udelanyma patronama strilela 1/2MOA a lepe.
Kdyby Rysovi strilela flinta jen 3/4MOA tak by do Olomouce nejezdil.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
vhool

Příspěvek od vhool »

to abr: ono nekomu radit s navazkou a nemit k dispozici zbran je dost zavadejici.ano lze takto dat priblizne rozmezi ale je to asi tak stejna vypovidajici hodnota jako kdyz si to dotycny najde v manualu od vyrobce prachu.co se tyka presnosti tak za prve TRG je vsechno mozne jen ne lovecka flinta.za druhe ja mluvim o presnosti na 100m protoze u lehkych loveckych laufu a zbrani je strelba nad 200m spise o teorii nez o praktickem vyuziti.co mam vypozorovano ale spis nahodne nez abych se tim blize zabyval tak i lovecka opakovacka strilejici na 100m bezne pod moa nebude na 200+ pod moa strilet urcite (i kdyz teoreticky by mela,proc to tak je,jsem nezkoumal) a munici to lze malicko vylepsit ale u techto zbrani to nema valny smysl.pro me potreby mam totalne seriove brno 98 v 8x57 IS (nahanky a pod.) ktere s mym strelivem strili do moa na 100m a dal jak na 150 s tim nevystrelim uz jen kvuli optice.na vetsi dalky mam jine zbrane a urcite to nejsou lovecke opakovacky "z krabice".
Abr
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Abr »

Rys tam jezdí s 6mmbr Tanner a střílí i s druhou flintou sako v.308win. Je pravda, že s tím sakem mu to moc nejde.. Stačí mrknout na výsledky soutěží na ballistiku. A také neříkam, že TRG je lovecká flinta, ale předpokládám, že by měla být přesnější něž klika ze zbrojovky na pultě bez uprav.. To bylo pro srovnání, jestli to někdo nepochopil, tak se moc omlouvám :(
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Neni proc se omlouvat.

vseobecne jsme se dostali nekam uplne jinam nez se jmenuje vlakno. Takze co takhle neco o razi 243win ????
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
Abr
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Abr »

Ještě jsem chtěl podotknout bez urážek. V loňském roce jsem se učastnil několika závodů v přesné střelbě v ČR. Mám výtězství v Poříčanech z léta a podzimu. Dále MrČR 1míslo v Olomouci a spoustu jiných titulů. Toto téma mělo být o přesné střelbě a ne aby mi někdo tvrdil, že kolegovi ten prach nevyhoří atd. Já to do toho QL dal a řekl mu co chtěl. Samozřejmě, že když bude mít hlavěň 10" tak nevyhoří, ale je tu slovo KDYŽ. Mým VELIKÝM učitelem je SHIVA a (také mu chci touto formou poděkovat) já jsem jeho žákem, který dál pracuje na zkušenostech praktických, teoretických a dělíme se o ně. Čerpám z for v US atd., zkouším a dělám si různé závěry a nikomu je prosím nevnucuji 8) Jednou jsem četl jak jeden velice známý sportovní střelec Fclass z US psal článek o jeho zbrani na 1000y. v ráži 6-5/284 a jeho laborace byla 1/4 na 100y což je 91m. Hrožně mě tenkrát udivilo, že je to hodně 0.25 moa a on tam dokonce tvrdí, že to je super dostačující se střelou VLD Ber.140grain.při rychlosti 2975 stop, 906m/s. Očem tady píšete 0,02 moa je u krátkých BR závodů na 100-200y., které se u nás nestřílí. Hlavně tyhle střelci používají krátké střely bez ocasu, které mají větší konzistenci a nejsou tolik háklivé na laboraci.. Když NÁS a TY v US srovnám a jejich zbraně, které jsou asi o tři třídy lepší a stěma loveckýma co tvrdíte, že chodí pokaždé do moa na 100m asi o čtyři třídy, s loveckou střelou mi připadá jako dost nepravděpodobné... Zkuste se mrknou do výsledků na 100m Olomouc, ta desítka má 1moa a kolik lidí se trefí ??? Další věc, pojem puška LOVECKÁ si myslím v této době je asi každá, kterou máte na C-čko, používáte ji k lovu a dokáže humálně usmrtit zvěř.. Já rozeznávám loveckou střelu od závodní, ale zbraň, když to vidím, že to jinde střílí s AR-15 apd.. :!: Myslím, že toto forum, by mělo být o předávání zkušeností a téma je přesná střelba (lov). :wink:
Abr
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Abr »

243win si myslím, že jako lovecká patrona plně dostačující do 300m i na většího jelena s dobrou střelou, ale střelec nesmí chybovat a zasáhnout přesně vytální zonu :!: Střelu bych doporučil Ber.105VLD nebo 115, ale musí to být profik a vzít to přez přední u menší zvěře na kratší vzdálenosti. Nosler BT 95g bude o neco lepší v expanzy.
vhool

Příspěvek od vhool »

to abr: od jiste doby jsem na odborniky prezentujici se zpusobem jako ty dosti alergicky.ocenuji tvou snahu zde rozdavat tve tezce nabyte zkusenosti ale vzhledem na to ze jsi zde chvili,nic se o tobe nevi a zpusob jakym jsi vstoupil bych ti doporucil se trosku uvest a krapet pokory by ti taky neuskodilo.nevim zda mam jasat nebo brecet kdyz zde nekdo kdo je tu jeden den zacne hlasat o cem nebo jak by toto forum melo fungovat.neber to prosim jako projev mazactvi nebo podobne ale rozumny clovek toto jiste pochopi jak je to mysleno.me osobne je celkem fuk jake mas vysledky ci jakych soutezich se zucastnujes (s tim muzes argumentovat na gunshopu nebo jinych forech kam lezou militantni pudertaci) ale podle toho jak se prezentujes tak na me ,prosim bez urazky,pusobis jako clovek ktery si neco nekde nacetl,ziskal par informaci (jedno zda od shivy nebo na netu) a zacal prebijet,poridil QL a uz je z neho odbornik na slovo vzaty.nechci tu rozebirat z ceho tak usuzuji ale staci si procist dva nebo tri tve vyplody a nazor hned tak asi menit nebudu.to same si myslim o tvych loveckych uspesich a praxi.nezlob se na me ale do praktika mas zrejme dost daleko nekdy mene pismenek je vice :wink: masli s tim problem tak to muzem probrat osobne nebo v sz ale na skle uz prosim k praktickym zkusenostem s 243W :!:

edit: jeste dodam,ze toto neni forum o BR strelbe ale o lovectvi obecne ...
kabát
Zkušený diskutér

Příspěvek od kabát »

NO, je pro mnohé přínosem, dozvědět se a poučit, jak spolehlivě trefit dál než na 150m.
Taky na tom pracuju.
ALE OSOBNĚ si myslím, že zvěř vysoká si zaslouží větší kuli než 222,223, i 243 na 300metrů
VOK - HB - 223 Rem - 6,5 x 55 SE - 7 x 65 R - 308 Win - 9,3 x 74 R -
Odpovědět