Nože

Kuše, luky, praky a jiné
Odpovědět
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Re: nože

Příspěvek od Zbrojovák »

sersamov :)
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
tibi1
Zkušený diskutér

Příspěvek od tibi1 »

momentalne som rozmyslal nad Triflexom od Mori...mal by to byt sendvič. jadro uhlik a zvonku nejaky "nerez"...ale moc mi nevyhovuje tvar cepele resp. scandi vybrus ...jak uvazujem nemam doma taky ani jeden
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Příspěvek od Zbrojovák »

Pokud ti nevyhovuje (ale nevím co by se mělo měnit a proč vymýšlet vymyšlené). Já používal do nedávna solingen zavazák a taky dobrý - udělal jsem s ním spoustu spárkaté a i v terénu, bylo to dobré ale ne výborné - přece jen guma se drží líp než paroh, neklouže v barvě, neprotáčí se v ruce, kožené pouzdro není praktické, zůstává v něm barva a běl atd. Plastové mrsknu do myčky.
Ta mora nebo bahco mají úplně stejnou nebo velmi podobný tvar čepele. Pokud ti nesedí koukni třeba na MoraKniv 2000 - je to jakože více skinner. Já preferuji víc špici, dá se tak bez prvotního zatupení udělat i vykalištěná černá - škára se propíchne a pak ostří projíždí jen z vnitřní strany ven - se skinerovou čepelí se načíná škára hůře a hlavní pracovní úsek čepele se pak ztupí. Vynikající je v tomto i dalším ohledu vyvedení fasety ostří až k záštitě a štíhlá a ne dlouhá čepel. Oni seveřani nejsou blbí - ergonomicky to je zvládnuté na výbornou. vypadá to levně ale je to propracované. Ostří se po čase používání musí vytáhnout to je jasné, výbrus není dlouhý. Bahco se ale tupí mnohem míň než fiskars - a to je ještě levnější.
Zde odkazuji na testy a srovnání řezivosti/ životnosti ostří - jako vodítko to není špatné
http://www.noze-nuz.com/recenze/mora-mora/mora-mora.php

Netvrdím že fiňák v plastu je právoplatný lovecký uninůž (proto taky nosím 2, viz můj příspěvek výše), ale pro práci v barvě a sračkách přímo v terénu, jasná volba. Kdybych chtěl dražší a pevnější provedení tak půjdu do té M2000.
Jo ještě jedna věc - barva střenky, vůbec mi nevadí že je Bahco oranžovo černé a pouzdro oranž - pro práci v lese, praktické - viditelné, na společných lovech využitelné jako reflexní prvek např. :wink:
tibi1
Zkušený diskutér

Příspěvek od tibi1 »

jj suhlas...napisal si to jasne ...ma to logiku...tak idem kupit predsa len ten Triflex...a k tomu nejaky kamen od Fallknivenu pre scandi vybrus...

U tej M2000 s trosku bojim ze budem mat trable pri bruseni tvarovo kombinovaneho ostria scandi-convex
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Příspěvek od Zbrojovák »

Já myslím že ne, protože k práci využiješ víc tu přední jemnou stranu a úhel fasety je všude stejný. Max. za hodně dlouhý čas bude třeba vytáhnout výbrus na tom spodku, ale MK2000 je víc buschcraft než pracant v barvě. tak pak poreferuj jak ti to jede :wink:
Reno
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Reno »

Hehe, jak tak koukám, k "pozérskému" řešení, typicky ve stylu na opasku v koženém pouzdře jeden reprezentativnější nůž ve dřevě či parohu, reálně plnící funkci pouhé zálohy, no a v kapse či batohu nějakou plastovou finku doopravdy na práci, se nás časem dopracovalo víc... :) Před nějakou dobou jsem měl nutkání začít místo mých oblíbených nožů Mora v plastu používat nějaký stylovější lovecký nůž a výsledek? Ano, rozhodně vypadá lépe, na práci také dobře použitelný, ale málo platné - do ruky mi lépe sednou ty morácké plastové rukojeti s měkčeným povrchem a také se výrazně lépe drží i v mokrých / špinavých rukou. A samozřejmě údržba nožů s pevnou čepelí, plastovou rukojetí a plastovým pouzdrem je naprostá pohodička. Jinak nože Bahco nejsou nic jiného, než "low-cost" Mora, jestli se ovšem pro ten dnešní rozdíl v řádu desetikorun takový výraz vůbec hodí... :D
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Příspěvek od Zbrojovák »

je to tak, umě to ani není tak že bych šetřil - nůž je pracovní věc, ale to bahco je v komoře prostě lepší než A1 a ten je fakt na ostatní a jako záložní regulerní zbraň případně větší bushcraft. Je to normální model, který je dnes ve světě pro pohyb v přírodě úplně běžný - "menší a větší pevné - ideálně fulltang", nic nového. Jinak taky jsem přišel na to, že guma je guma proto na A1 rukojeť měnit nebudu, ačkoliv jsem to měl původně v plánu - výměna za paroh se realizovat nebude a nechám to v originále, mají to udělané dobře, sedí a drží to v ruce jak má. Až nebudu vědět co s penězi, namísto Bahca půjde F1.
tibi1
Zkušený diskutér

Příspěvek od tibi1 »

triflex od Mory je doma....teraz mi vsak zas neda spavat Hunter od Roselli-ho....ale problem je ze ho neviem nikde na Slovensku zohnat co nemozem v dnesnej dobe pochopit....mate prosim nejaky kauf kde ho jednoducho kupit?????? dik za kazdu radu
tibi1
Zkušený diskutér

Příspěvek od tibi1 »

...tak...v sobotu som sa nasral...napisal rovno Rosellimu do Finska...cvakol cez PayPal..dnes som vybral nož na pošte. Neuveritelne, mame sa od nich este co ucit....Nož je pecka presne ako som ocakaval
Petr1970
Zkušený diskutér

Příspěvek od Petr1970 »

já už nosím nože 3:-)
pevný velký (od blacka udělaný..) jen čepel...
ve spoustě případů to stačí, když s tím udělám i zámek (srnčí..)

pak zavírací wenger new-ranger -54 - čepel a pilka - kdybych potřeboval pilku...

no a nakonec malý švýcar nebo multitool - na jídlo, vývrtka a tak:-)

jinak ještě nosím v takové tašce malé kde tahám i doklady a všechno i list pilky na železo, řízllý na půl v hadru..

švýcar nebo multitool sebou nosím nonstop všude (jedno pouzdro.. měním to..)
new-ranger54 beru na kachny, se psem na cokoli (když nečekám že budu střílet, ale má to čepel i pilku..)

a když jdu lovit, tak mám batoh kde je ten velký pevný nůž

:-)
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Příspěvek od Zbrojovák »

No, netvrdím že to je špatné řešení, ale je toho celkem dost - no nadruhou stranu, jisté rezervy jsou nutné pokud nelovíš pár metrů od baráku nebo za městem. Ale i tam můžeš dostat na prdel dnes třeba běžně od "černé". Co bych ale řešil jinak je nošení, není důvod tahat ten větší v batohu, ale je dobré ho mít prostě poruce. Naopak menší v báglu, proč ne. Dost se nosí menší pevný na popruhu aby byl taky po ruce.
Včera jsem byl nucen řešit dost blbě dozadu střelenou srnu :? Bahco údržba naprosto ideál, práce s kusem hotova v momentu.
Pravdou je že ten tovární dutý výbrus není co do trvanlivosti např na kloubech apod. úplně to nej. Časem se to stejně zbrousí do klínu, nebo mírně konvex - což mi příjde v terénu praktičtější.
na vysvětelní: to Bahco nebo pdobné Mory nemá fasetu, ale ostří tvoří z výroby rovnou výbrus naduto - tzn. úhel ostří je jako břitva s úhlem pod 15°, ostří se pak tupí téměř ihned.
tibi1
Zkušený diskutér

Příspěvek od tibi1 »

vzdy som brusil na 17" bolo to supeeeeeeer kym som nedosiel na klby potom nastalo niekedy trapenie (podla toho aku ocel som prave pouzival) ale bolo to vzdy pred koncom rozrabky takze OK. Vzdy nosim len jeden nož a tak som sa vzdy mylne nazdaval ze musim najst nejaky nož s inym optimalnym tvarom cepele v najzatazenejsom obluku. Tento uhol 17" je vhodny do terenu asi pre ocele od RWl a tvrdsie aby to malo v v lese aku taku "životnost". Doma potom nutne prebrusit na gritu už od 800. Na zaklade toho zistenia brusim beznejsie ocele napr. 440A na 20" a ostrie ma jednoznacne dlhsiu zivotnost.
cr001
Pravidelný diskutér

Příspěvek od cr001 »

Přes víkend jsem použil poprvé wenger v parohu http://www.lesazahrada.cz/zaviraci-noze-wenger, bylo to na sele (cca 25kg). Musím říct, že je to docela masivní nůž a dobře se s ním pracuje. Dřív jsem léta používal klasický Mikov a těch pár cm délky na rukojeti i čepeli je znát. Tenhle jsem dostal jako dárek - sám bych si ho nekoupil (ne kvůli penězům - spíš mi ten můj starý brach Mikov stačil). Má ještě páráček (taky docela delší a pracuje fajn) a pilku.Ostří při vyvrhování, stahování a rušení drží ale takové sele není moc vypovídající test - tak uvidím co dál. Čistění taky není žádná tragedie. Vzhledově je to pěkný zavírák(tady to závisí na vkusu každého soudruha... :) - jen to tlačitko pojistky je pro mě zbytečně výrazné, ale chápu marketing a reklamu výrobce..
motolada
Zkušený diskutér

Příspěvek od motolada »

Momentálně jsem dořešil reklamaci Browning 918Big Game.
Vzal jsem druhý a doufám že se jednalo o vadný kus .
Při hledání náhrady jsem narazil na Gerber Gator (údajně dobrá ocel,tusim 154CM)
A jako pracanta Kershaw Echo z Aus 8
???!
Reno
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Reno »

Zbrojovák píše:...můžeš dostat na prdel dnes třeba běžně od "černé". Co bych ale řešil jinak je nošení, není důvod tahat ten větší v batohu, ale je dobré ho mít prostě poruce...
Hehe, já černou také respektuji, ale ty tím potencionálním fyzickým soubojem s černou vyloženě žiješ... :D Pro takové účely se ovšem tvůj Fällkniven A1 nejeví ideálním, co raději zvolit něco TAKOVÉHO, případně doplněno alternativní střeleckou holí, např. TOUTO? :twisted: (PS: Nemyslím to nijak zle, jen takové odlehčení tématu... :wink: )

Co se týče úhlu ostří, mám podobné zkušenosti, jako ve výše psaných příspěvcích. Těch 17°sice řeže naprosto špičkově, ale při citelnějším kontaktu s kostí okamžitě nastává problém. Zkrátka pro břitvu asi dobré, ale pro lovecký nůž nic moc... Ostří s úhlem 20°stále řeže výborně a vydrží o hodně víc. Každopádně nějaké výraznější "prasení" mu také moc nesvědčí. Pro lovecké či obecně outdoorové nože, kde lze mimo čistých řezů předpokládat i nějaké to seknutí, kontakt s tvrdším materiálem a podobně, se doporučuje spíše úhel 25°, sice už to není vyložený skalpel, ale stále řeže dobře a dost vydrží. Já osobně mám nože, v závislosti na profilu a síle jejich čepele, nabroušené část na 20°a zbytek na 25°. :)
Odpovědět