Co do 7x64?

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Odpovědět
Karel1
Nový návštěvník

Re: Co do 7x64?

Příspěvek od Karel1 »

Vidím, že jsem rozpoutal živou diskusi, tak ještě jednou shrnu fakta:
- střela se dotýká drážek relativně lehce, vrypy (spíš škrábance) jsou téměř nepatrné
- závěr klade odpor zhruba v posledních 30 ti stupních, pokud o tom vím, tak pro lov bez problémů
- vytažení náboje je naprosto bezproblémové

Překvapil mě rozdíl v délce (silnější části před zaříznutím do drážek) mezi SB SPCE a Hammerheadem je to snad 5 mm.
ZKK601 308W, Z 7*64, Fox2 222rem, ZP 12/70, Brno mod.1 22 LR
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Příspěvek od Zbrojovák »

Pokud je to předělávka z lověny z 80let tak to naprosto mění situaci :wink: to bylo třeba zmínit hned na začátku, že to není origo hlaveň a komora. Protože jinak mi to hlava nebrala, toto se u klasické tovární výroby (zbraní a munice) nemůže stát, jsou tam takové rezervy, že i nejdelší a nejmíň zašpičatělá střela půjde v CIP přechodovém kuželu tzv. "volným chodem".
U těch zetek je dobré, pokud není vyměněná úderníková matice za novější konstrukci s třemi polohami pojistky, pokud se dělá nová hlaveň a komora, aby závěrové vůle byly co nejmenší - zavírání lehce tažně, aby se klika závěru sama nespouštěla když jdu terénem s flintou klasicky myslivecky zavěšenou. Čili je lepší když se náboj opírá o dosedací kužel, nikoliv střela o přechodový (nutně zkrácený). Protože pak koupím (třeba z nouze) jiné střelivo a můžu to vysypat v nejméně vhodnou dobu. :?

nimrod
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Příspěvek od Zbrojovák »

Karel1 píše:- střela se dotýká drážek relativně lehce, vrypy (spíš škrábance) jsou téměř nepatrné
.
Než každý náboj měřit mikrometrem, tak je zkus všechny ve flintě pozavírat. Pokud to bude ok a střílí to přesně, pak není problém. Ta případná deformace při nabítií a vybití jak psal Figi opravdu nebude mít v tomto případě vliv.

nimrod
Naposledy upravil(a) Zbrojovák dne čtv 24.3.2011, 13:19, celkem upraveno 1 x.
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

vhool píše: ... ale vzdy je jak pro presnost tak pro zbran jako takovou lepsi kdyz je strela co nejblize k drazkam.:!:
vhool - nevím, na základě čeho toto můžeš napsat.
Vím, že se to často takto prezentuje, a mnoho střelců takto začíná s přebíjením, ale v praxi je nespočet příkladů, kdy přesnost je nejvyšší při skoku v řádech milimetrů, a i firma Berger svoje tvrzení o nejlepší přesnosti při dotyku na drážky před několika lety uvedla na pravou míru :D
! 243W ! 6XC!! 222 Rem, 223 Rem, 308W, 8x57JS
figi63@seznam.cz
http://www.loveckastrelba.cz/
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Trošku jsme tu sice OT, ale upřesním pojem "na dotek". Ve skutečnosti je tam vůle v řádu desetin mm. Ta polemika mezi vhoolem a figim je možná trochu nedorozumění. Pokud nebude munice vyladěná na kmity hlavně, může mít stokrát uniformní výtahové síly a může být méně přesná jak munice s volným chodem, která se ovšem trefí do kmitů. Obecně ale laborace na "dotek" má větší předpoklad pro přesnost, pokud se to nedodrbe jinými ovlivňujícími faktory.
To Karel1: pokud Ti to bude střílet přesně a jde to v poho vybít, tak to neřeš. Prostě máš custom hlaveň.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
vhool

Příspěvek od vhool »

figi píše:
vhool píše: ... ale vzdy je jak pro presnost tak pro zbran jako takovou lepsi kdyz je strela co nejblize k drazkam.:!:
vhool - nevím, na základě čeho toto můžeš napsat.
pisu to na zaklade mych osobnich praktickych zkusenosti s prebijenim a ne vyctenych informaci z pochybnych zdroju ci diskuzi na netu(i kdyz asi ne vsechny info jsou pochybne,abych zase nepausalizoval).co se tyka setrnosti ke zbrani tak vychazim ze selskeho rozumu a sice jestlize mi leti strela z hilzny do drazek treba 5 mm nez se zarizne a jestlize se zarizne relativne ihned po zahoreni pracu tak mi to urcite prijde pro zbran jako mensi namahani,alespon pro zacatek vyvrtu a stejne tak pro komoru jako takou ... jestli je to az tak zasadni pro zbran sice nevim ale co vim tak komfort strelby s nabojem na oal komory a nabojem ktery ma volny chod strely treba 5mm je rozdil uz citelny...
Josef Kuřitka
Zkušený diskutér

Příspěvek od Josef Kuřitka »

Moje konkrétní zkušenost s tov. 308W Sako 75 Varmint, kde je přechodový kužel dlouhý:
1) lab. s A max 155 grejnů, délka náboje 72,5mm, prach N 140, rychlost V0 825m/s a rozptyly konzistentně-jeden za druhým pod 1/2MOA z pěti ran třeba 3x a dva nástěly a 0,25 MOA provněž z pěti, běžně střílím 5x5 ran na 100m a pak čistím. Jde v podstatě o pohodovou zásobníkovou délku, přebíjení a střelba ze zásobníku v pohodě, střela má poměrně velký volný let, protože OAL v podstatě nejde, protože by 155 grejnů v nábojnici doslova viselo na vlásku.
2) lab. s A max 168 grejnů, délka náboje 74mm, víc se do zásobníku nevleze, ale i tak jsem desetinu od drážek, prach S060, V0 820m/s, jsou to šlehy jak "prase", ale stejná přesnost jako viz výše. Jde o lov. navážku na střední černou a LR lov, když trochu fouká. Citelným omezením je to, že je pouze jeden náboj v komoře a druhý v zásobníku, jinak to přestane kvalitně podávat.
3) lab. je stejná navážka a sestava jako v bodě 1, ale délka je pouhých 71,1mm a jde tedy o naprostou normu 308W a střela musí vykonat kus cesty, než narazí do drážek. Rychlost je díky větší kompresi na 855m/s u hlavně 60cm se stoupáním 1:11, přesnost okolo 1/2 až 3/4MOA. Výrazný a silný zpětný ráz, flinta při střelbě odskakuje, je to daleko těžší ke zvládnutí ve vztahu k přesnosti střlelby. Nicméně explozivní účinky a s tím související efekty A maxu při varmint lovu a naprostý komfort při nabíjení mě to vynahrazují, ale pušku s tím mimo lov nehuntuji.
Není to vysloveně příspěvek do 7x64,ale nějakým způsobem reaguji na debatu, kterou oba vedete a ve které máte oba kus pravdy. Ja raději volím přesnou zásob. lab., pokud se dá najít a řešením je samozřejmě custom zbraň s komorou na míru.
Lab.záměrně neuvádím celé,protože je to moje a navíc nchci být návodcem k nějakému experimentu.
OndraH
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraH »

Prosím zpět k tématu: Co do 7x64. Děkuji
Browning Maxus high grade 12*76
Tikka T3X CTR 308, Swarovski Z6i 2,5-15x56
Brno combo12/308W x Swarovski Habitch 3-12*50
CZ 455 22lr/17hmr x čínská kopie leupoldu
Skelet88
Nový návštěvník

Příspěvek od Skelet88 »

Jen pro zajmavost .... Geco, Geco, Norma nosler ballistic tip, RWS ID clasic vše v 7x64 (vše vystřeleno na terč)

Obrázek
Jantes
Nový návštěvník

Příspěvek od Jantes »

Používáte někdo Hornady se střelou SST, našel jsem prodejnu s tímto střelivem, tak prosím o info jak fungují. Dík za odpovědi. http://zbrane.subrt.cz/kulove-naboje/7x ... sst-162-gr
UB 7x57R12/70 meostar 7x56RD
Michal P
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Michal P »

Pořádně si pročti toto forum a najdeš tam o tomto střelivu dost. :)
zocofole
Nový návštěvník

Příspěvek od zocofole »

Dobrý den
chci se zeptat na nové zkušenosti se střelivem
SST 162gr Hornady- tu doporučujete na srnčí jak je to s těma podlitinama?
jsou účinné i na prasátka? poraďte mi prosím kde hledat takový ty pěkný tabulky balistických kodnot co má Sellier&Bellot ale u normy
pročtené to tu mám, ale moudrý z toho nejsu
díky za odpovědi
sw_fox
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sw_fox »

Používám IB 154grs jak do 7x65R (otec) tak já do 7mmRemMag, přesnost výborná, prase OK, srnčí vyzkouším příští týden, IB je tvrdší a původně zamýšlen konstruktérem na normální vzdálenost lovu, SST spíš na větší, neboť je měkká a i při nižších rychlostech (na větší vzdálenosti) ještě pěkně rozkvétá. Zkušenost z 6,5x55SE mám tu, že SST na blízko dělalo docela paseku, na dál už bylo výborné.
Sportovní střelba, myslivost, motorky.
zocofole
Nový návštěvník

Příspěvek od zocofole »

a normy Nosler BST a Vulkan jsou taky na větší vzdálenosti?
sw_fox
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sw_fox »

Vulkan určitě ne, BST určitě jo :-)

Vulkán je na krátké a střední, je tvrdší než BST a jeho tvar také nesvědčí o jeho konstrukci pro dlouhé stabilní lety.... Nicméně neříkám že by nebyl přesný, T3 Varminta lítal na 100m krásně do trojlístků.
Sportovní střelba, myslivost, motorky.
Odpovědět