jak přebíjet střelivo

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Odpovědět
vhool

Re: jak přebíjet střelivo

Příspěvek od vhool »

omluva,prehledl jsem ze slo o test navazek kazdopadne jak pise shiva,navic podle mne co rana to jina navazka v tomto poddani je opravdu spise hra o nicem :wink:
vesrad
Pravidelný diskutér

Příspěvek od vesrad »

jo taky už si to myslím, nicméně je třeba prošlapávat i slepé cesty :D , hlavně když to člověka baví a vyrobí se zase nějaká ta prázdná mosaz k přebití...
Příště vezmu jednu navážku a uvidíme, třeba mě ta flinta ještě překvapí.
ZKM 452 Varmint .22LR
IŽ 58 16/70,16/70; Brno 801 12/70,12/70
ZG 47 "Kuna" .35 Whelen, CZ 557 .308 win

(Kdysi Německý křepelák, Bordík, Blaser ES67 7x65R,12/70; CZ 550 Varmint .308 win,ZK 99 "Hanák Brno" 6,5x55SE)
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

2Vesrad U Ladder testu taky musíš měřit rychlost - pokud z nějakého důvodu u "posobě" jdoucích nábojů rychlost střely nestoupá (XY možných vlivů všech komponent i zbraně), pak je ten bod podezřelý - není dobré podle něj vybrat sweetpoint. Myslím, že už se to tu probíralo.
U kulobroku bych si vzal na střelnici ještě tak 2 jiné pušky - abych dodržel podle mého dobrých 10 minut mezi ranami - podle toho, jak má ten Blaser ES67 spojený svazek (u "zlamovaček" taky často zlobí předpažbí - někdy pomůže uvolnit ho pozicí šroubů v kování- aby leželo jen na západce, ne dřevem přímo na hlavni). Stejně bych byl u kulobroku připravený na to, že výsledek i mnohem rozsáhlejšího a pečlivějšího pokusu o ladder může být jenom chaos bez použitelného výsledku :?
Pokud si nejsi jistý chybou střelce, dají se střílet třeba dvojice ran. Taky 8 ran je hodně málo pro nějaké "namapování" kmitání. Obecně se ta část navážky pod maximem, kterou považuješ pro své účely za užitečnou (to už by měl člověk mít alespoň zhruba ověřené), dělí spíš tak na 20 dílků :)
Že je některý zásah nábojem se silnější náplní na terči níž než se slabší je úplně normální
Pufr
vesrad
Pravidelný diskutér

Příspěvek od vesrad »

Těch 8 ran je tam právě proto, že jsem dodržoval 10 minut pauzu, kdy jsem střílel malorážku, a po dvou hodinách jsem to v dnešních -5°C jsem se na přesnou střelbu moc necítil.
Vidím že jsem kombinací: začátky přebíjení, kulobrok a ladder test asi přestřelil své schopnosti. Takže to vezmu za jiný konec, testnu navážky na hradlech, vyberu žádoucí rychlost a naučím se s tím střílet.
Ona ta "nepřesnost" navážky mimo sweetpoint bude stejně daleko za chybou vytvořenou zbraní, optikou a střelcem. Na těch 150m co budu střílet to asi řeším zbytečně vědecky...
ZKM 452 Varmint .22LR

(Kdysi Německý křepelák, Bordík, Blaser ES67 7x65R,12/70; CZ 550 Varmint .308 win,ZK 99 "Hanák Brno" 6,5x55SE)
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

No něco se z toho dá přece jen vysledovat. Myslím, že tu správnou trajektorii tvoří zásahy 1,4,6,8. Rány 2,3 je tam, drobná chyba do leva, 5 myslím výškově dobře, ale hodně vlevo a 7 je dost utržená tu bych nebral v potaz. Vertikální vzdálenosti 2-4-6-8 jsou skoro konstanta. Skoro bych řek, že ani jedna z navážek neleží ve sveetpointu. Obecně kulábr je daleko méně citlivý na kmity svazku, ale o to více je citlivý na zahřátí. Škoda, že nemáš rychlosti. A ikdyby se z toho nedalo vyčíst nic, tak alespoň znaky tlaku. :D
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
vhool

Příspěvek od vhool »

:wink: kazdopadne at tak nebo tak ... libi se mi ze mame dalsiho zapaleneho kolegu kolem prebijeni a ze neni linej tomu obetovat cas a penize ... nezbyva nez mu poprat hodne uspechu a hlavne at ho to bavi ...protoze o tom to asi je u vetsiny z nas ze? :wink:
navip
Pravidelný diskutér

Příspěvek od navip »

Používat u zlamovačky s více hlavněmi leader test a pod. asi není nejšikovnější.Lepší je mít nabito naprosto stejnou vytipovanou laboraci,nastřelit jednou,první ranou a nechat zlomenou zbraň minimálně 1 hodinu a vystřelit druhou ověřovací ránu.Před každou ranou protáhnu hlaveň filcákem nebo hadříkem.Pokud požadovaná rychlost sedí a zásahy jsou dostatečně blízko sebe je hotovo.
Pokud záleží na požadované rychlosti tak si udělám řadu po dvou nábojích,na střelnici bez ohledu na soustřel vyberu požadovanou laboraci a s ní provedu postup podle prvního odstavce.
vesrad
Pravidelný diskutér

Příspěvek od vesrad »

tak jsem dnes byl měřit rychlosti k navážkám na předchozí stránce, nebyl čas (půjčené hradla jen na chvíli) a tak jsem nestřílel na přesnost, ale jen měřil rychlosti. Moc mě to nepotěšilo, protože reálné rychlosti se proti doporučeným tabulkám lišily o 100m/s a více a jednotlivé navážky taky moc vyrovnané nebyly. Netuším kde je chyba, každá prachová navážka byla přesná. Ale hlavně ten pokles rychlosti je šílený. Nejsilnější navážky co tam mám, jsou udávány jako max. doporučené, ale na zápalce není stopa po tlaku. Takže asi udělám navážky po 0,5gr nahoru a budu sledovat jen rychlost a známky tlaků...
Střelil jsem i jednu tovární SPCE a tam rychlost seděla celkem dobře s tabulkami továrny.
stříleno z hlavně 60cm, teplota -2°C, 7x65R:
Obrázek
ZKM 452 Varmint .22LR

dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Střely máš na rifling nebo zaškrcený?
Pokud jsou na rifling, tak může být větší počáteční spalovací prostor a tím vývin rány vede k nižším rychlostem.
Důvody bych hledal v počátečním spalovacím prostoru a výtahových silách.
Může být na vině i prach (nižší rychlosti oproti manuálu) a v případě Vectanu i sám manuál.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
vesrad
Pravidelný diskutér

Příspěvek od vesrad »

střely mám cca 4 mm od drážek a neškrcené. Sellier sype pod 173gr SPCE o 1,3gr víc, ale otázka je jakého prachu. Asi bude o dost rychlejší,jinak nevím jak by dostali těch 775m/s. Taky mají AOL 82,5 takže menší spalovací prostor.
Já mám s těmi navážkami tak 3/4 nábojnice plné - asi dost málo.
Divný je, že mi ty rychlosti nesedí ani s navážkama co jsem našel na US forech, ty určitě nebudou ovlivněny "optimismem" tovární zkušebny....
Můžu zkusit přestavim matrici na škrcení, ale že by to dalo 100m/s navíc?
ZKM 452 Varmint .22LR

vhool

Příspěvek od vhool »

jeste se naskyta otazka zda delka hlavne je stejna jako u hlavne podle ktere jsou udavane hodnoty v tvych zdrojich :wink: ... kazdopadne u vectanu je vzdy koumani nad laboraci spis adrenalinove tapani v nejasnostech nez smysluplna cinnost ... dojde to jedna sarze a jsi zpet na zacatku :wink:
vesrad
Pravidelný diskutér

Příspěvek od vesrad »

Co doporučuješ? Vectan jsem zvolil na základě dobrých referencí od SW_Foxe ze střelectví. K přebíjení 7x65R jsem moc reálných zkušeností nenašel.
ZKM 452 Varmint .22LR

vhool

Příspěvek od vhool »

co se maho doporuceni tyka tak urcite prach ktery ma nejvice overenych a nejlepe pristupnych informaci at uz v QL nebo na netu a je uz celekem jedno jestli treba ACC nebo VIHTA ci jine ... to uz je spis na osobnich sympatiich a zkusenostech s tim ci onim prachem ... zakladem je ale dostupnost jak prachu tak objektivnich podkladu k prebijeni ... a v tom je prave vectan vzdy velkym otaznikem :wink:
lörinc
Zkušený diskutér

Příspěvek od lörinc »

Vectan jsem chtěl taky zkusit, ale jak píše vhool, nemám tolik času a střelnici za prdelí abych "hledal". Až budu bydlet na střelnici a nevědět co s penězma můžu začít....... Jinak by mě taky zajímalo s čím přijdou znalci...
Blaser R8 8x57 JS, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Nic ve zlem, ale mel jsi si procist vsechny vlakna o prachu a prebijeni. ja vim ze jsem vseobecne znam odpurce dokonce Lovexu a o Vectanu ani nemluve. vim jen o jednom typu prachu vectanu a to je SP11 a 12. A to pouze od cloveka kteremu verim, pac ma dost penez na to aby si koupil 50kg ruznych prachu (US a Vihtavuouri) jen na testovani. A ten si ted objednal oba SP prachy. SP prachy jsou dokonce v QL. kdezto Tubal tam neni. coz samo o sobe neco znaci. Foxe znam a kdyz mu to strili, dobre. Ja bych do toho nesel.
Dalsi vec je ze nevim jak prebijis. zatim co jsem si precetl, tak komponenty jako takove, mimo strel a zapalek, je neco co bych vysypal do zachoda a zbytek dal do sbernych surovin.
Nemohu posoudit nic co se prachu jako takoveho tyce, nikdy jsem ho nepouzil. navic rozdil 1gr a prumerna rychlost je stejna, mi nepripada chyba prachu, ale zpusob prebijeni. vem si ze u .308 0.5gr dela ca 7m/s predpokladam ze se to nijak zasadne lisit nebude, takze 1gr rozdil by mohl delat neco kolem 10m. u tveho prebiti to vsak vychazi nastejno. dokonce je tam rozdil v te same navazce 20m/s (nemuzes delat prumer ze dvou). v dalsi navazce je to 13m/s a v dalsi 27m/s. s dalsi strelou je to lepsi a fakticky to odpovida std. hodnotama (rozptylove) tovarni munici.
Mozna namisto hledani informaci zde jsi se mohl treba podivat sem
http://www.norma.cc/en/Ammunition-Acade ... ata/7x65R/ pak si vzit pomerovou tabulku horeni prachu a podivat se ktere prachy maji podobny prubeh. pak je vyzkouset.
Dle meho soudu, vykyvy v rychlostech jsou rukama tj. spatnym prebijenim. Nizka rychlost je dana bud nevhodnym prachem nebo proste jeho mnozstvim.
Tu 7000 by mel byt spravne, mozna i Tu 8000, Ale v podstate tech prachu je tam cela rada (od jiz zminenych Norma prachu) pres Hodgdon 4350, 4831, IMR stejne oznaceni, Accurate 3100, Alliant R17, R19.
Naposledy upravil(a) Shiva dne ned 15.1.2012, 21:06, celkem upraveno 1 x.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
Odpovědět