Podelím sa s vami s mojou skúsenosťou z poľovačky v Namíbií. Poľoval som s 8x57JS, strelivo RWS H mantel. Ulovil som kudu asi 260 kg, oryx asi 250 kg, sprinbock/antilopa skákavá/ asi 30 kg, blesbock asi 50 kg, sviňa bradavičnatá asi 60 kg. Na všetky stačil jeden výstrel. Projektil ich spoľahlivo prestrelil. Neviem, kde strieľajú na 250 - 300 m, ale na tejto farme sa snažili ,aby klient strieľal na prijateľnú vzdialenosť - v mojom prípade to bolo najviac 120 m. Domáci bežne poľujú s kalibrom 7x57 alebo 308 W so strelivom PMP vyrábaným v JAR. Dokonca správca majiteľa farmy strelil menšieho slona, ktorý mu pustošil záhradku kalibrom 7x57. Na veľké antilopy eland / antilopa losia asi 800 kg / doporučujú silnejšie kalibre -aspoň 30-06. Takže 308 W s tvrdším projektilom / oryx, H-mantel, TBBC,nosler partition, XP3 / je na tieto antilopy postačujúci.martinh píše:tady bych asi o nicem nepremyslel, sice mam svou třistaosmu moc rad ale do afriky bych si ji nevzal a řešil bych to půjčením jiné zbraně
308 Winchester
Re: 308 Winchester
Možná budu vypadat trochu jako blbec, ale mám dotaz. Existuje vůbec nějaký střelivo do 308 Win., který zaručí, že po zásahu na komoru zůstane zvěř v ohni? Mám na mysli hlavně vysokou. Černá většinou zůstane, srnčí taky.
Zkusil jsem už spoustu značek, střel i laborací, ale málokdy se mi to povede. Pokud to aspoň škrábne páteř, tak ano, ale po zásahu plic a srdce zvěř odchází, někdy i daleko.
Poraďte. Díky...
Zkusil jsem už spoustu značek, střel i laborací, ale málokdy se mi to povede. Pokud to aspoň škrábne páteř, tak ano, ale po zásahu plic a srdce zvěř odchází, někdy i daleko.
Poraďte. Díky...
Ulkomaalainen...
pro kasari : sice tuto ráž nevlastním, ale takové střelivo neexistuje, které ti zaručí, aby ti zvěř zůstala v ohni. Kdyby ano, tak ho mají asi všichni. 

PRVNÍ RÁNA MUSÍ JÍT vždy TAM KAM MÁ!
US OPTICS - nechci to zaručit. Chtěl bych, aby se mi to stalo aspoň někdy. Nedávno jsem si spočítal, že cca 300 ks spárkaté mám, prakticky všechno s 308 Win, ale když poslouchám ostatní, jak jim všechno zůstává v ohni, nějak tomu nevěřím. Sele nebo lončák na 60 m ano, ale u vysoké se mi to prakticky nikdy nestalo. A to si troufnu říct, že jsou to dobrý zásahy. Vždycky to dohledávám aspoň kousek. Proto se pídím proč. Nedávno jsem začal používat Sako. Přesnost super, šetrnost ke zvěřině taky, ale zase to odbíhá. Stejně tak PMC, Winchester Silvertip, SaB. Jen PMP bývalo lepší, ale to je zase problém sehnat. Proto se ptám.
Ulkomaalainen...
kasari když píšeš že lovíš střelivem například SAKO tak tam napiš i s jakou střelou a gramáží jestli si to pamatuješ já třeba mám teď Sako Super Hamerhead 11,7g na srnčí šetrný na jinou zvěř zkušenost nemám a teď jsem koukal že začali dělat 308win.se střelou Hammerhead 13g nemáte stím někdo zkušenost? . Pohádkám o tom jak jim to všechno zůstává v ohni já moc nevěřím každá liška si chválí svůj ocas 

CZ 550 american 308win.
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Zkušenosti s vysokou mám malé, ale s divočáky je to rozdílné. Někdy prase neudělá krok a jindy se stejnou ranou běží 70m.Záleží také na tom jestli je to v lese nebo v otevřené krajině. Ale ten kdo říká že mu každý kus zůstává v ohni,tak tomu nevěřím.
Sauer 202 + Zeiss Victory HT 3-12x56, Sauer 404 8x57 IS, CZ 550 Lux 308W...
- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:

Beze srandy.
nejvetsi procento zvere co zustane v ohni je streleno na vrchni cast plecka (lopatky) pod pater.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
to nemusí být Shivo špatný ubude potom práce s vyvrhováním a rušením zvěřiny

Leon - střílím teď Superhammerhead 9,7g. Ty 13g Hammerheady jsem zkoušel, po 2 krabičkách jsem to vzdal. Přesný, ale jak jsem tu už psal, utekla mi po tom laň s průstřelem plecka přes 200m. Asi to ta moje 52 cm hlaveň na Pro Hunteru neustabilizuje. Nevím. Sliboval jsem si, že to bude to pravý kladivo, ale nebylo.
Shiva - taky mě před chvílí napadlo .50 BMG. zrovna jsem koukal na Top Ten Sniper rifles...
Shiva - taky mě před chvílí napadlo .50 BMG. zrovna jsem koukal na Top Ten Sniper rifles...

Ulkomaalainen...
....presne. Oblubena zasahova zona americkych (nielen) LR strelcov. Zver pada ako ked vypne vypinac. Samozrejme treba trafit,to len taky detail na okraj.Shiva píše:nejvetsi procento zvere co zustane v ohni je streleno na vrchni cast plecka (lopatky) pod pater.

458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
Every Shot Counts
pro kasari : jediné co ti mohu "poradit" a co asi bude příčina toho, že to ostatním zůstává v ohni, je střelba přes plecka. Po 308 přes plecka to určitě nikam nepůjde. To už musíš zvážit sám, jestli ti to za to stojí a plecka budou pro psa. Nevěř tomu, že těm ostatním to po komorové ráně zůstává v ohni. Kdyby bylo takové střelivo, tak ostatní výrobci střel a nábojů jsou už dávno v krachu.
Jinak to je asi jak psal SHIVA - 50 BMG a všechno je v "ohni"
Jinak to je asi jak psal SHIVA - 50 BMG a všechno je v "ohni"
PRVNÍ RÁNA MUSÍ JÍT vždy TAM KAM MÁ!
- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
Pokud mame namysli "v ohni" jako ze na fleku bez par metru, tak to je jedine pater a predni nahon. Komorova rana primo na srdce (prestrelene) a vysoka a cerna utika s prehledem 30m (cerna vic).
je to myslivecka latina asi tak jako kdyz mi nekdo rekne ze kam to posadi tam to trefi.
je to myslivecka latina asi tak jako kdyz mi nekdo rekne ze kam to posadi tam to trefi.
Uff, tak to jsem si konečně oddechl. Už jsem si začínal myslet, že fakt dělám něco blbě. Ne, že bych to řešil nějak moc. Na to mi při současným plánu lovu ani nezbývá čas. Myslel jsem si, že musí ostatní trochu kecat, ale přeci jen, když to řekně Shiva, je to jako rada od lékaře. 

Ulkomaalainen...
Ale už jsem taky přemýšlel o tom, že je to možná tím, že by to chtělo pomalejší střelu. Svýho prvního jelena jsem střelil na 338 m PMP ProAmm 11,66g a ten jelen popošel 30 m s ustřelenou aortou. Oproti tomu na blízko zvěř odbíhá daleko dál. Předevčírem jsem střelil telko na 60 m, střela utrhla špičku srdce a vyšla ven pleckem a stejně běželo 50 metrů.
Ulkomaalainen...
- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
Podivej, mozna ze o presne strelbe, zbranich a nabojich vim vic nez je prumer, ale s loveckou strelbou zas az takove zkusenosti nemam.
Zacal jsem loni v lednu a mam nastrileno ca 14ks z toho 3ks cerne 3ks srnci a zbytek vysoka.
prvni kusy (Srnec, telko, spicak) .308 Berger 175gr VLD (dnes Hunting) Srnec opravdu v ohni (plecko/pater) ca 40m, telko 80m prestrelene srdce odeslo ca 10m. oba kusy v klidu. Spicak plice na ca 20m, odeslo ca 40m. Vedel o mne a byl uz v pohybu pryc.
zbytek streleno 8x57IS Vulkan 196gr.
v ohni pouze male sele na 30m, zasah ho otocil o 180°a loncak (prestrelena pater ca 60m)
Ted v nedeli rano (0115) spicak, lehky klus, 80m zadni komora, prostrelene plice, chycena okrajove jatra, cisty prustrel, po zasahu se zastavil, pak se rozesel ca 7-10m, otocil se a vratil se k nastrelu, kde padl a zhasnul.
Takze z me zkusenosti, pokud neni zasazena pater ci obe plecka, tak nic v ohni nezustava.
Zacal jsem loni v lednu a mam nastrileno ca 14ks z toho 3ks cerne 3ks srnci a zbytek vysoka.
prvni kusy (Srnec, telko, spicak) .308 Berger 175gr VLD (dnes Hunting) Srnec opravdu v ohni (plecko/pater) ca 40m, telko 80m prestrelene srdce odeslo ca 10m. oba kusy v klidu. Spicak plice na ca 20m, odeslo ca 40m. Vedel o mne a byl uz v pohybu pryc.
zbytek streleno 8x57IS Vulkan 196gr.
v ohni pouze male sele na 30m, zasah ho otocil o 180°a loncak (prestrelena pater ca 60m)
Ted v nedeli rano (0115) spicak, lehky klus, 80m zadni komora, prostrelene plice, chycena okrajove jatra, cisty prustrel, po zasahu se zastavil, pak se rozesel ca 7-10m, otocil se a vratil se k nastrelu, kde padl a zhasnul.
Takze z me zkusenosti, pokud neni zasazena pater ci obe plecka, tak nic v ohni nezustava.