Myslivecké zážitky
-
- Častý návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
Taky se mě to stalo x krát, komorová rána od nástřelu ?la 20 m (ideální stav, jakmile neudělá ani krok tak musí být člověk pořád ve střehu) střílel jsem ji 8 pro psa na zkoušky, hned po ráně si pro ni jdu a ona liška nikde. ještě že sem ho měl sebou, poslal sem ho po stopě a ta zrzka ?la s tou ranou ještě 200 m do takovýho bordelu odkud ji přinesl. Další případ střílel jem na lišku na 80 m 8 celoplá??, po ráně vypálila bě?ela tak 60 m, říkám si já sem netrefil, rychle přebíjím a táhnu s ní, liška se zastavila kouká směrem k boudě, to už jsem měl ale zamíříno a mačkám spou?t, liška zůstala v ohni. Při stahování měla obě rány ta první na zadní komoru a tu druhou přes plecka. Podotýkám obě dírka dírka je to 8.
-
- Zkušený diskutér
to w.e.n.aaa: nic si z toho nedelej - to je preci myslivost. kdyby to pokazde vyslo, tak by to nebylo ono...
ja na lisky taky nemam stesti - a jak jsem tu psal: v letosni zime jsem strilel na 3; jedna zustala v ohni, jedna odesla s barvenim a ja ji nenasel, a ta treti na nastrelu znacila, parkrat vyskocila; kdyz jsem prisel na nastrel tak ona nikde - dohledavli jsme ji (byla barva i trist) a nenasli...
ja na lisky taky nemam stesti - a jak jsem tu psal: v letosni zime jsem strilel na 3; jedna zustala v ohni, jedna odesla s barvenim a ja ji nenasel, a ta treti na nastrelu znacila, parkrat vyskocila; kdyz jsem prisel na nastrel tak ona nikde - dohledavli jsme ji (byla barva i trist) a nenasli...
Chodím na čekanou každý druhý večer. To kvůli man?elce a dětem. Jinak bych byl každou noc venku, ale co potom to vstávání,že? když byl zrovna ten první den, kdy jsem jako nemohl, tak jsem odjel zařizovat důležité věci k bráchovi, a nečekaně s kulovnicí. šel jsem se projít po honitbě a po vydatných bouřkách juknout po stopách kudy chodí černá. šel jsem po lesní pě?ince, která je však pěkně zapadaná listím a nalevo ode mne, ze svahu, asi tak čtyřicet metrů byl vyvrácený strom i s kořeny. A na tom kořeni se mi zdálo být něco rezavého. Juknu přes dalekohled a ona tam chrápe liška. Le?ela stočená do klubka a když jsem na ní mířil přes puškohled, lítala mi v něm jak hadr na holi. Neudržel jsem puškohled v klidu.
Tak jsem zaklekl, ale to jsem ji měl za svahem a k nejbli??ímu stromu na opření tak tři a půl metru. Přikrčil jsem se a v tom listí a spadených větvích jsem se přikrčený pokusil dostat ke stromu.
Bylo to jen prásk, prásk. Nakouknu a liška pořád nehnutě leží. Další opatrný krok, zase prásk, ale to už jsem u stromu. Rovnou opírám flintu juknu přes puškohled a liška je v tahu. Ani jsem ji neviděl odbíhat. Tak jsem ji vynadal a zapálil si, abych se uklidnil. Jdu dál, občas odskočí kus srnčího jinak nic. Dostal jsem se k místu kde po pravé straně je houština a od jejího rohu, jen přes lesní nepoužívanou cestu, začíná další houština ale na levou stranu. Je mezi nimi v těch rozích tak šest metrů. když jsem do?el tak čtyři metry k tomuto místu, něco mi napravo za?ustilo. Okraj houštiny je zarostlý travou a pěkně tam svítilo sluníčko. Podíval jsem se a z trávy tak pět metrů ode mne čučí liška.Ani jsem se nepohnul. Najednou vyhopsla z trávy a v té samé vzdálenosti chtěla přeběhnout do houštiny vlevo. když byla hlavou za stromem tak jsem rychle strhnul kulovnici a to liška udělala obrat o stoosumdesát stupňů a zaběhla nazpět do houštiny. To byl fofr, že jsem ji do puškohledu vůbec nedostal. Tak jsem se ještě chvíli nevěřícně díval do míst, kde mi před chviličkou vy?la a měl jsem pocit, že jsem cítil ten její ?tiplavý zápach. Tady jsem zalitoval, že jsem neměl brokovnici, se kterou většinou jdu na takovou procházku. A to jsem večer před tím minul srnce. Paličkář stál ve špatně vzrostlém ječmenu asi na osumdesát metrů. Po výstřelu srnec vůbec neznačil a dlouhými skoky odběhl do lesa. Přitom jsem slyšel náraz střely. šel jsem na nástřel a kousek za místem, kde stál srnec jsem našel místo kam jsem střelil. Ječmen byl nahozený od bláta a vytvořil i z dírou v zemi opravdový kráter. Přestřelil jsem. Nemohl jsem to pochopit a vrátil jsem se na ?ebřík. přemýšlel jsem , co jsem udělal za chybu a v tom jsem si uvědomil, jak se semnou ?ebřík houpe. Byl opřený o ne moc silnou větev a každý závan větru, nebo můj pohyb, rozhoupával větev i se ?ebříkem. Tak ho dneska půjdu podepřít. To s těma liškama se mi stalo včera mezi 16:00 až 18:00hod.

Bylo to jen prásk, prásk. Nakouknu a liška pořád nehnutě leží. Další opatrný krok, zase prásk, ale to už jsem u stromu. Rovnou opírám flintu juknu přes puškohled a liška je v tahu. Ani jsem ji neviděl odbíhat. Tak jsem ji vynadal a zapálil si, abych se uklidnil. Jdu dál, občas odskočí kus srnčího jinak nic. Dostal jsem se k místu kde po pravé straně je houština a od jejího rohu, jen přes lesní nepoužívanou cestu, začíná další houština ale na levou stranu. Je mezi nimi v těch rozích tak šest metrů. když jsem do?el tak čtyři metry k tomuto místu, něco mi napravo za?ustilo. Okraj houštiny je zarostlý travou a pěkně tam svítilo sluníčko. Podíval jsem se a z trávy tak pět metrů ode mne čučí liška.Ani jsem se nepohnul. Najednou vyhopsla z trávy a v té samé vzdálenosti chtěla přeběhnout do houštiny vlevo. když byla hlavou za stromem tak jsem rychle strhnul kulovnici a to liška udělala obrat o stoosumdesát stupňů a zaběhla nazpět do houštiny. To byl fofr, že jsem ji do puškohledu vůbec nedostal. Tak jsem se ještě chvíli nevěřícně díval do míst, kde mi před chviličkou vy?la a měl jsem pocit, že jsem cítil ten její ?tiplavý zápach. Tady jsem zalitoval, že jsem neměl brokovnici, se kterou většinou jdu na takovou procházku. A to jsem večer před tím minul srnce. Paličkář stál ve špatně vzrostlém ječmenu asi na osumdesát metrů. Po výstřelu srnec vůbec neznačil a dlouhými skoky odběhl do lesa. Přitom jsem slyšel náraz střely. šel jsem na nástřel a kousek za místem, kde stál srnec jsem našel místo kam jsem střelil. Ječmen byl nahozený od bláta a vytvořil i z dírou v zemi opravdový kráter. Přestřelil jsem. Nemohl jsem to pochopit a vrátil jsem se na ?ebřík. přemýšlel jsem , co jsem udělal za chybu a v tom jsem si uvědomil, jak se semnou ?ebřík houpe. Byl opřený o ne moc silnou větev a každý závan větru, nebo můj pohyb, rozhoupával větev i se ?ebříkem. Tak ho dneska půjdu podepřít. To s těma liškama se mi stalo včera mezi 16:00 až 18:00hod.
MAUSER M03 8x57IS,Zeiss Victory Diavari 3-12x56 T* kříž 60
Bettinsoli diamont lux 12/76,12/76
BRNO Mod. 1 cal 22 Long Rifle
ESCHENBACH trophy AS/P 8x56B
ESCHENBACH farlux selctor D 8X42BG
Bettinsoli diamont lux 12/76,12/76
BRNO Mod. 1 cal 22 Long Rifle
ESCHENBACH trophy AS/P 8x56B
ESCHENBACH farlux selctor D 8X42BG
Tak jsem znovu jel na to ono misto...prostě mě to neda spát
,misto lišky terč,zalehnul jsem stejne a jednu zkušební jsem si dal...na mapy.cz jsem si to změřil,je to ± 140 m... viz fotka...ten kdo byl na srazu vi jakej sem střelec
ale s tim kulobrokem se strili krasně...zeiss 6x50,klasický tlustý Téčko...
Zde je můj počin:
http://album.volny.cz/w.e.n.a/view.php? ... page=0#img
Myslím si že na mě solidní

Zde je můj počin:
http://album.volny.cz/w.e.n.a/view.php? ... page=0#img
Myslím si že na mě solidní

-
- Častý návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím. Pánové a taky dámy nevím jestli to tady nějaká sleduje, mám zas jeden zá?itek ze včerejší čekané a sem zvědavej na va?e a reakce. Ale pěkně od začátku. Včera jsme s hospodářem uklízeli seno do krmelců a stihli jsme to jen tak tak. Po parným dnu přišla pěkná bouřka, která pěkně řádila, ale jak přišla tak byla zase pryč. A to je ta nejlepší doba na večerní čekanou. Vzduch se vyčistí a i zvěř cítí úlevu a opouští kryt. Je kolikrát vidět zvěř, kterou člověk ještě neviděl a někdy už ani neuvidí. V 19,30 hod už jsem seděl na kazatelně a netrvalo dlouho a začalo vycházet srnčí z tritikále, srnec o kus vedle srna (jedna z hlavních postav příběhu) ta ukousla jen pár lístečků a už se vracela zpátky. V zápětí jsem zjistil proč, z kraje tritikále na ní volalo srnče. Oči jsem si mohl vykoukat abych viděl první letošní srnče, nedopadlo to ale hřál mě pocit, že další generace je na světě. Postupně se začaly oběvovat další kusy. Bylo něco málo po 21 hod, když se na kraji tritikále objevilo větší prase, hned jsem zpozorněl a připravil si fo»ák. Byl jsem zvědavej kolik jich tam je a v jakým složení. No a teď to přišlo, prase udělalo rychlejší pohyb a už jen sly?ím vře?tění, který trvalo tak 2-3 vteřinky a bylo po srnčátku. Bezmocně sleduji jak si sekáč pochutnává na bezmocném stvoření. Byl smutný pohled i na bezmocnou matku, která po nářku srnčete zmateně pobíhala kolem. To že to byl sekáč jsem zjistil,když jsem se šel po chvilce podívat na místo tragedie, odkud odbíhal. O tomto co se stalo jsem četl nebo slyšel od kolegů, ale zažil na vlastní ků?i poprvé. Udělal jsem pár fotek, není to pěkný pohled. A to ještě při návratu k autu jsem viděl jelena-?pičáka a na posekaný louce bachnu se selaty a dvěma lončáky. Večer bohatej na zvěř ale i na na velké zklamání ze zmařeného života. Ale to je příroda , silnější vyhrává.
http://album.volny.cz/pampalini/browse. ... wse_page=0
http://album.volny.cz/pampalini/browse. ... wse_page=0
O několika takových případech, kdy se prase vrhlo na srnčí v plné kondici, jsem už slyšel. Bylo to však v zimě-době strádání.Ale že by prase se?ralo srnče, to jsem ještě neslyšel. každopádně velká škoda každého srnčátka a hlavně v případě, kdy se na takovouhle příhodu člověk dívá a je naprosto bezmocný, ale jak jsi psal, to je příroda a ani my nejsme všemocní. 

To Pampalini:
A pak že se prase nedá přivábit na srnčí vábničku. No ale když to člověk zkouší, tak to většinou nefunguje ...
Tak nám už běhají po revíru houbaři. Včera jsem si jel zavnadit. Jedu na moje místo a vidím, chlap s ženskou, jdou z lesa. Chlap kapesník na hlavě - no jak Homolkovi. Zastavím, otevřu kufr a nandávám si holiny. Chlápek se usměje a povídá "Á taky na houby?" Pak uviděl kbelíky a povídá "Jó vy jdete na borůvky, co?" (u? bohužel taky rostou). A já mu na to, že ne, že jdu na prasata.
Chlápek to nečekal a tře?tí na mě oči. Jeho paní povídá "Voni tady sou prasata? A vy je dete krmit?" Říkám, nó, ale nebojte se, v tomhle lese jsou jen menší, tak do 90kg. Jsou zalehlý většinou v těch houštinkách. Neviděli ste náhodou ňáký? Předevčírem tu kolega jedno takový menší střelil. A pak jsem už vzal kbelíky a zmizel v lese, aby neviděli, jak se tlemím. Jejich zdě?ené pohledy vidím doteď..... 
...sem to ale prevít....
A pak že se prase nedá přivábit na srnčí vábničku. No ale když to člověk zkouší, tak to většinou nefunguje ...

Tak nám už běhají po revíru houbaři. Včera jsem si jel zavnadit. Jedu na moje místo a vidím, chlap s ženskou, jdou z lesa. Chlap kapesník na hlavě - no jak Homolkovi. Zastavím, otevřu kufr a nandávám si holiny. Chlápek se usměje a povídá "Á taky na houby?" Pak uviděl kbelíky a povídá "Jó vy jdete na borůvky, co?" (u? bohužel taky rostou). A já mu na to, že ne, že jdu na prasata.

...sem to ale prevít....
Naposledy upravil(a) Steyer dne pon 11.6.2007, 17:31, celkem upraveno 1 x.
Každá hodina, strávená na tomto fóru, je ničím proti vteřině strávené v lese.
Umění není něco "zabít", ale nechat žít...
Umění není něco "zabít", ale nechat žít...
to pamapaliny: u nas je tohle docela beznej scenar.parkrat jsem pozoroval jak par loncaku lovilo zajice.to co popisujes uz jsem taky zazil i kdyz ne takhle on line.dokonce jsem sledoval asi tak pred dvema lety z necelych 50m jak ctyri sekaci sikanovali devet kusu vysoke a telka tam nebyly.sice nic neulovili ale byl to klasickej lov jako treba psi nebo hyeny.akorat je drzeli v kruhu a vzdy jeden mezi vysokou vystartoval a rozrazel je.meli z toho evidentne velkou srandu.byl jsem tak uchvacenej ze jsem si na flintu ani nevzpomel a to byl prosinec.jeste k tomu vabeni na srnci vabnicku,u nas to funguje velmi dobre 

Tak se zase pochlubím
..ve 4 hodiny jsem zasedl ke sloupu vysokého napětí na zem do trávy.Čekal jsem na obeznaného srnce s jedním parů?kem,v 4.30 jsem v dálce (cca 400 metru) uviděl 3 kusy srnčího.Doufal jsem že tam bude ten srnec tak jsem se za nima vydal. když jsem se dostal blí? tak jsem zjistil že to sou 3 srny.tak jsem se otočil a šel jsem se podívat k jeteli?ti.když jsem se k němu přibli?oval tak jsem uviděl 2 kusy srnčího.po delším obeznávaní jsem s jistotou řekl že to je můj srnec...tak jsem opatrně šoulal k větší kůpě slamy a hnoje...tam odtud by se dalo střílet ( 40 metru od srnce) tak jsem se tam uspěšně dostal,začal jsem zjižtovat kde je srnec.nikde jsem ho neviděl.tak jsem opatrně lezl na hromadu slámy a srnec porad nikde...tak jsem popolezl zase o kousek výše a najednou jsem toho srnce uviděl...on stál 5 metru oděmě,ja jsem stal na jednej noze a srnec koukal na mě...co tet? nespustil me z oci a ja jsem pomalinku zacinal dostavat křeče do nohy a naklanět se k jedné straně...tak jsem si dal druhou nohu taky na zem,ale to srnec už nevydržel a začal bekat a odběhl na 30 metru a zustal stat ve vysoke trávě že byl vidět jenom hřbet a hlava...to jsem si nerisknul vystřelit a jak jsem se za nim otačel tak odskočil do blízkýho lesika...tak na něj musim dneska večer:)Pak jsem si ještě prošoulal kousek honitby a jel domu....rodiče se chystali do práce a na otázku proč chodim tak brzo do lesa jsem odpověděl: Kdo neza?ije,nepochopí 

- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
To že v této době černá vyhledává ?ivoči?nou bílkovinu je normální.Lákají je hlavně padliny,které jsou již mírně někdy i více odle?ené.
Na?těvují hlavně čerstvě posečené louky,kde posbírají vše posečené.Jednou jsem si chtěl nafotit ty jatka na srnčatech asi v 50ha lánu jetele,každý srče jsem si označil prutem z vrby.Neměl jse u sebe fo»ák.Ráno jsem Nenašel ani jedno vše bylo důsledně využito.No a mě chyběl materiál pro dokázání škod. 

-
- Častý návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
To. Steyer škoda, že ty prasata ne?erou houbaře to by bylo po lese klidu. nemůžu zapomenout na loňskou sezonu, kdy nemělo cenu 3 měsíce chodit do lesa. Kolikrát byla tma a oni tam ještě lítali nepochopil jsem co tam mohli vidět.
S tou vábničkou na srnčí nemám úspěch, nezaznamenal jsem jakýkoliv zájem jak ze starny prasat tak bohužel ani ze strany srnců, asi to s ní neumím.
ještě přidám úsměvný zá?itek, kretý jsem zažil na stejném místě asi před 3 roky. Bylo to v době srnčí říje pozoroval jsem srnce asi na 250 m jak si hlídá své teritorium. Právě prohnáněl mladšího srnce. V tý době tam bylo taky tritikále a byl tam zalehlej jelen ?pičák, kterej se zvednul a šel směrem k tomu srnci. Oba o sobě nevěděli. Jak se srnec vracel zpátky zaslechl zřejmě nějakej ?ramot (na tu dálku jsem to vyhodnotil podle reakce) a vydal se odhodlaně vstříc novému vetřelci, ale to nevěděl co tam na něj čeká. Měli jste vidět jak brzdil (a? se mu kouřilo pod kopýtky), když zjistil, že ten sok je x krát větší. Ten jelen ho pěkně prohnal, kolikrát ten srnec uhnul na poslední chvíly. Honička ale netrvala dlouho, po chvilce jelen usoudil, že mu dal co proto, no a samozřejmě mu srnec nezapoměl vynadat. než jsem odešel domů tak srnec byl na svém místě a už byl zase king.
To wena to je myslivost, to je na ní krásný, kdybys svýho první srnce střelil na první vycházce tak by to nemělo tu sílu. Ono to kolikrát není tak jednoduchý. Já bych mohl povídat co sem se nachodil za prvním srncem.
S tou vábničkou na srnčí nemám úspěch, nezaznamenal jsem jakýkoliv zájem jak ze starny prasat tak bohužel ani ze strany srnců, asi to s ní neumím.
ještě přidám úsměvný zá?itek, kretý jsem zažil na stejném místě asi před 3 roky. Bylo to v době srnčí říje pozoroval jsem srnce asi na 250 m jak si hlídá své teritorium. Právě prohnáněl mladšího srnce. V tý době tam bylo taky tritikále a byl tam zalehlej jelen ?pičák, kterej se zvednul a šel směrem k tomu srnci. Oba o sobě nevěděli. Jak se srnec vracel zpátky zaslechl zřejmě nějakej ?ramot (na tu dálku jsem to vyhodnotil podle reakce) a vydal se odhodlaně vstříc novému vetřelci, ale to nevěděl co tam na něj čeká. Měli jste vidět jak brzdil (a? se mu kouřilo pod kopýtky), když zjistil, že ten sok je x krát větší. Ten jelen ho pěkně prohnal, kolikrát ten srnec uhnul na poslední chvíly. Honička ale netrvala dlouho, po chvilce jelen usoudil, že mu dal co proto, no a samozřejmě mu srnec nezapoměl vynadat. než jsem odešel domů tak srnec byl na svém místě a už byl zase king.
To wena to je myslivost, to je na ní krásný, kdybys svýho první srnce střelil na první vycházce tak by to nemělo tu sílu. Ono to kolikrát není tak jednoduchý. Já bych mohl povídat co sem se nachodil za prvním srncem.
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Tak dnes jsem byl ráno teda od večera venku.Bylo asi 4hodiny a začal jsem šoulat okolo polí.Něco okolo 4,15 jsem do?el již k zmiňovanému hnojižti,všude byla mlha a klid.Jen čejky protivný mě odhalily a s pokřikem jim vlastním mě doprovázely až na cestu.Pak jsem uslyšel v porostu ovsa sousedící s kukuřicí ?ustot,který se vzdaloval.Dalekohledem sem,ale neviděl nic.šoulám po cestě a zastavím,že si zapalím,?ahám pro zapalovač a něco sly?ím.Z neposečené traviny ke mě přibíhá na 5m asi 40 velkých prasat.Stojíme koukame na sebe snad 10min.Okolo to jen vaří samý sele.Nic se neděje akorát bachny couvly zpět do porostu.To už je kontroluju přes puškohled.Nedá se nevím co je co.Je na nich podle neklidu vidět,že cestu chcou přejít za každou cenu.První větší kusy vybíhají na cestu.Struky jsou až na asfalt vidím to pouhým okem.Prvních 11kusů přechází a zůstává stát ,najednou se zase vrácí nazpět.vše okolo 10m.Využívám situace a přemistuji se na druhou sranu.Je 4,45 je vidět uplně parádní světlo.Rachot přes asfaltku a přehlídka začala.Prvních 22kusů stojí vedle mě 8-10m všechny mají struky,všude okolo mě litaj selata pruhy jim ještě lezou váha odhad v rozmezí 5-8kg.50 Možná víc to se spočítat nedá,ale pořád mi schází ta další velká prasata.Vyrážejí po mé pravé straně.Je vidět,že jsou to již dospělé bachny sruky dlouhé,ještě v zimním.Okolo selat jak much.A v tom se to stalo na silnici vybíhají poslední kusy a ja mezi nima.Jedna bachyně ?lápla jak přebíhaly ?karpu na sele.S kvikotem udělalo asi 3kotrmelce a přistálo asi metr od mích bot.V tom okamžiku se všechny dospělé kusy otočily ke mě ryjema a začaly hlasitě nadávat.Už jsem napímal napínáček a hlavní měla tečku na hlavě.Ta si,ale jen zachrochtala seřadila svůj prasečák a v 5,21 opustily posečenou směsku do p?enice.Byl jsem tak umocněnej tímto zážitkem a proto jsem se s vámi o něj podělil.