vhodna zbran/kaliber na lov v afrike

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Re: vhodna zbran/kaliber na lov v afrike

Příspěvek od BwanaHunter »

pete> No, 8x75 ti rozmlouvat nebudu, anžto jsem si jí sám vybral taky. Ale otevřeně říkám, že praktických zkušeností s ní zatím moc nemám, na flintu teprve čekám. Pro to, co chceš lovit, ale není rozhodující jen to, jaká flinta ti na tu zvěř fakticky stačí, ale i to, co je v dané zemi stanoveno zákonem. V Africe má většina států uzákoněná nějaká kritéria, jaká zvěř se čím může lovit. Pro big 5 je obvykle legální minimum 375 HH.

Pokud jde o převrtání dvojáku, to ti musí říct dobrý puškař, jestli to jde. Jednak jde o to, jestli mají obě ráže stejné stoupání vývrtu atd. ale podle mě hlavně o to, co udělá taková změna se soustřelem, protože ten je nastavený na danou ráži a její změna soustřel určitě změní. Možná by bylo třeba svazek rozletovat a znovu seštělovat soustřel, což by ale puškaři měli zvládnout. Jen to neumí zdaleka každý... A rozmysli si, jestli ti to stojí za to, nechat vrtat do takhle pěkný a dobrý flinty s rizikem, že ti jí někdo zku***
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
vhool

Příspěvek od vhool »

8x57IS na 8x75RS by teoreticky melo jit bez problemu,jde jen o to kolik materialu je na baskuli pro delsi komoru,stoupani od 10-12" by melo byt v pohode (standart pto .323 je 10") prekomorovani na 8x75S uz nelze vzhledem k daleko vyssim tlakum ... jinak to 375 H&H je taky vecicka na kterou bych si rad casem udelal doma misto ....
BwanaHunter
Zkušený diskutér

vhool> No, to si udělej, ud máš rád 300 WM, 375 HH budeš milovat :))

A pokud jde o to převrtání, já bych měl obavy z toho soustřelu, ten se logicky musí změnit.
Pete
Častý návštěvník

Příspěvek od Pete »

Pokud by to znamenalo takový zásah, jako přeletování hlavní, smysl to nejspíše ztrácí. Bohužel, pokud správně chápu stránky firmy Heym, tak na stávající baskuli nejde přisadit hlavně 375 HH, model Safari má jiný rozměr, pro jistotu se v Heymu zeptám. Pokud by to šlo, není co řešit, pokud ne, potom je asi skutečně optimální koupit novou zbraň. U Heymu stojí 12 tis Eur, ach jo, to už je cena i za mladšího lva.
BwanaHunter
Zkušený diskutér

pete> No Heym, no. A na lvy v Jižní Africe bych si dal speciálně pozor. Aby to nebyl canned hunting, odstřel v zajetí odchovanýchg lvů v ohradě. Hnus, s lovem to nemá co společnýho, a peněz fůra...
vhool

Příspěvek od vhool »

no zmena z 8x57 IS na 8x75RS spociva pouze v prodlouzeni komory,mezni Pmax. je u obou priblizne stejny (8x57IS ma mirne vyssi) ... predelavka z 8x57IRS by vsak byla problemova vzhledem opet k tlakum kde se dost lisi.pri konverzi 8x57 IS na 8x75RS by se soustrel hybat nemusel protoze rozdil tlaku je pouze kolem 1500 psi ve prospech 8x57IS tudiz by nedochazelo k vyssimu namahani svazku nez u puvodni 8x57IS
co se tyka ceny tak v pripade pouze prevrtani komory by nemusela byt vyssi ne 10 tacu v korunach (v pripade ze se bude dat pouzit puvodni svazek vzhledem k delsi komore (dostatek materialu)
vhool

Příspěvek od vhool »

aaaaa tak vsechno jinak ... koukam ze mas 8x57JRS ...to je spatne,je tam velky rozdil v Pmax. v neprospech 8x57JRS :cry:
Pete
Častý návštěvník

Příspěvek od Pete »

Díky Vám, pánové, za rady a postřehy. Tak mám o čem přemýšlet. Abych se přiznal, nemám vůbec žádné zkušenosti s malými puškaři, jejich cenami a umem na takovou zbraň, jako dvoják do Afriky. Jsem velmi zvědav, jak to dopadne s tím 8x75 Bwany. Pokud OK, je to výzva možná k objednání 375 HH u stejného puškaře. Kamarád koupil ten Krieghoff Classic v obou rážích, jak jsem psal výše. Nebylo to tak šíleně drahé jako Heym a soustřel prý ujde, cca do 7-8 cm na 100m. Už s tím nastřílel v Africe opravdu hodně a celkově OK, stále žije. Právě on se i dost vyzná, kde co střílet eticky v pořádku a za rozumné ceny, nejspíš dám tedy na něj. Pokud ovšem nebudu líný vytáhnout paty z české kotliny, kde je mně v lese opravdu krásně a poskládám-li příslušný obolus zlaťáků. Hlavně zdraví.
BwanaHunter
Zkušený diskutér

vhool> Něco jsem nepochopil nebo jaký že je rozdíl mezi 8x57 IRS a 8x57 JRS :shock: :shock:

pete> hehe, uvažujeme podobně, pokud se povede ta 8x75, nechám si od něj udělat i 375 HH, to jsem si docela dost jistý :)) Zajímaly by mne zkušenosti toho tvého kamaráda s 8x75, když píšeš, že má obě ráže. 7-8 cm na 100 je slušný, zvlášť pro tu 8x75, jelikož s tou se dá střílet na 150m v pohodě a při tomhle nastavení se mu asi nekříží. Jo, halvně to zdraví :))
vhool

Příspěvek od vhool »

neni zadny,jde o tutez razi ale pred tim jsem si nevsiml ze kolega ma JRS a srovnaval jsem to s IS (nebo JS to je stejne) ....
Pete
Častý návštěvník

Příspěvek od Pete »

Je to tak, 8x57 JRS rovná se 8x57 IRS. Zkušenosti mého přítele s 8x75 RS jsou v Africe velmi dobré, razance i balistika v pohodě, střelil s tím i lva. Tady s tím loví naprosto všechno, viděl jsem ho v akci při společné procházce se psy po lese a laň udělala kotrmelec jako zajíc. Tak mně napadlo, že se zkusím zeptat u Heyma, kolik by stál takový hlavňový svazek 8x75 RS na můj dvoják. Určitě jsou k mání, když Ti z toho montuje puškar flintu.
BwanaHunter
Zkušený diskutér

vhool> No už jsem se lekal :)) Nejsem doma, takže nemám po ruce tabulky, ale říkáš, že mezi 8x57 JS a JRS je takový rozdíl v PMax? Žiju v tom, že jsou to stejné náboje, lišící se jen okrajem.... Je fakt, že ani jednu z nich nemám, takže je to jen pocit :))

pete> Rád slyším, že má kamarád zkušenosti dobré. Jak jsem psal, střelit se dá ledacos lecčíms, Pondoro Taylor střílel slony 6,5x54 M.Sch. a nejsilnější flintu co měl, byla 9.3x62. Těch sloních samců měl k tisícovce. Walter Gehmann a Karamojo Bell stříleli slony 7x57. Atd. Kočky jsou dost náchylný na hdyroshock, takže se dají střelit relativně menším kalibrem, když je správná patrona. (Nic proti figimu, ale 243w bych na ně ale nebral :)). Jak jsem ale říkal, otázka je, co ti kde dovolí, vzhledem k předpisům. Průvodce tě obvykle nenechá střílet menší ráží, než je zákonné minimum, i kdyby nakrásně věděl, že je ta ráže v použitelná, nebude riskovat licenci. Něco trošku o tom vím, mám průvodcovské zkoušky. Mezi mými známými nikdo 8x75 nemá, proto jsem tak zvědavý. Pokud by ti napsal víc, rád se o tom dozvím, klidně SZ nebo mail. No, těším se jak malej Jarda na vánoce :))
vhool

Příspěvek od vhool »

no mezi 8x57JRS a 8x57JS je rozdil cca 600 bar coz je uz dost ...
Pete
Častý návštěvník

Příspěvek od Pete »

Až se s ním potkám, tak ho podrobněji vyzpovídám a řeknu mu i o tomhle fóru, pokud se bude chtít přímo podělit o své zkušenosti.A přeji Bwanovi do roku 2010 perfektní flintu s laufy pěkně v lati a hodně zářezů na její pažbě.
curil
Pravidelný diskutér

Příspěvek od curil »

ahoj chlapi,docela Vám závidím že máte takové možnosti.mně afrika tak moc neláká ale třeba Aljaška tam bych se moc rád podíval,jenže těch peněz.a dělat průvodce to musí být super.
Odpovědět