pruberny lov aneb pristup k chovu...
-
- Administrátor
Re: pruberny lov aneb pristup k chovu...
Tak to by mě zajímalo, na základě čeho kolega usoudil, že jde o starší kus.
Jinak můj kolega střelil v pátek nerovnýho šesteráka. Paroží slabé, které nešlo dohromady se sílou pučnic. Hřbet jak pilka. Velikost hlavy a vizáž ročního srnce. Dle úbrusu jde o pětiletého jedince. Úbrus byl na levé straně silnější než na pravé a při preparaci trofeje vypadaly z horní čelisti asi 3 zuby. Srnec měl zřejmě problém s potravou. Byl plný klíšťat (stačilo mi ohmatat pučnice a hned jsem jedno měl). Co ale hlavně, byl plný podkožních střečků. Kdyby měl špice, byl by považován za ročka.
Jinak můj kolega střelil v pátek nerovnýho šesteráka. Paroží slabé, které nešlo dohromady se sílou pučnic. Hřbet jak pilka. Velikost hlavy a vizáž ročního srnce. Dle úbrusu jde o pětiletého jedince. Úbrus byl na levé straně silnější než na pravé a při preparaci trofeje vypadaly z horní čelisti asi 3 zuby. Srnec měl zřejmě problém s potravou. Byl plný klíšťat (stačilo mi ohmatat pučnice a hned jsem jedno měl). Co ale hlavně, byl plný podkožních střečků. Kdyby měl špice, byl by považován za ročka.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
I já se snažím střílet na jistotu v I.věkovce. Nic jiného než paličkáře nehledám, nemá to totiž ani cenu. On mi nepopisoval průběh lovu, prostě mi jen řekl, že byl slabej a v líčí, tak proto ho střelil. Jinak mně se zadařilo hned 16.5. a jednoho knoflika jsem ulovil.
Optimista se učí anglicky, pesimista rusky a realista se učí střílet.
A to je právě problém našeho "chovu" srnčí zvěře. Pak samozřejmě ten mnohaletý "průběrný " odstřel nikam nevede.
Probírat ročky paličkáře je z pohledu omylnosti nejlepší varianta. Na jaře jsem nechal na pokoji dva špičáčky okolo 10 cm, kteří byly v lýčí z důvodů, které tu zazněly výše. Viděl jsem je nesčetněkrát a přesto jsem nestřílel, protože měli poměrně dobře vyvinuté pučnice. Navíc jsem žil v domnění, že dva okolní velmi dobří srnci toto potomstvo pomohli přivést na svět. Jaké bylo nepříjemné zjištění, když v polovině června přijel jeden postarší člen ukázat "žebráčka", kterého střelil. Neříkal jsem, kromě Lovu Zdar, nic. O tři dny později ulovil druhého...... Nejsem v těchto věcech závistivým člověkem, ale některé mýty se tradují po generace a vedou právě ke zmaru opravdu dobrých srnců v jejich začátcích. Kupříkladu u nás HM stopnul ve třech čtvrtinách odlov I. VT, protože údajně někde četl v Myslivosti, že na Moravě ubylo srnčí. Čili aby bylo dost II. a III. VT pro senior club, ponecháme slabé kusy I. VT do říje. Osobně mám vyhlídnuté ještě 3 adepty, kteří tím pádem jisté smrti letos uniknou. Podzimní a předvánoční odstřel holé je kapitola sama pro sebe.
To predator: pokud to bude ve všech ohledech provádět celá členská základna, tak je to přesně jak říkáš. Snažit se ovšem mezi "pány" vnést trochu odbornosti je sisyfovská práce a cesta k nepochopení. Však víme - 40 let to dělám takhle............
To predator: pokud to bude ve všech ohledech provádět celá členská základna, tak je to přesně jak říkáš. Snažit se ovšem mezi "pány" vnést trochu odbornosti je sisyfovská práce a cesta k nepochopení. Však víme - 40 let to dělám takhle............

Kdo netermí s námi, termí proti nám
Úplně jsem tě nepochopil, jak jsi to myslel? Že je špatně střílet v I.VT jenom knofliky?predator1 píše:A to je právě problém našeho "chovu" srnčí zvěře. Pak samozřejmě ten mnohaletý "průběrný " odstřel nikam nevede.
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Již delší dobu sleduji tuto debatu.Chtěl bych teda vysvětlit co lovit v 1VT.Když pominu krajové zvyklosti lovu.Co se týče srnců co budu v honitbě dělat s knoflíkem?Nebo lovit špičáky?Nějak tady začínám nerozumět.Pokud někdo uloví v červenci no spíš červnu něco nevytlučeného tak bud zastřelil jeden z nejnadějnějších kusů co v honitbě je a nebo srnce zraněného na dlouhých kostech.Jo ještě by to mohla být paruka.Paraziti mají sice vliv na vývoj parohu,ale co se týká vytloukání ne.Nechvástám se kolik let lovím,ale spíš tím,že mi na zdi visí jen jedna červená.U nás na Vysočině jsou kritéria lovu dost přísné.Jak tak čtu nebylo by teda lepší lovit srnce od října do konce ledna to už tu taky někde bylo...To jsou kuy zabělené a ve zvěřině...Opravdu uvažuji,že to asi pověsím na hřebík.
Nejsem z těch konfliktních,ale budu rád,když někdo svůj názor vysvětlí a ne odpoví jedním ano.
Nejsem z těch konfliktních,ale budu rád,když někdo svůj názor vysvětlí a ne odpoví jedním ano.
Ale o tom se tady už několikrát psalo.
Spousta lidí se jistí, a v první věkové střílí jen paličkáče či špičáky do výšky tak 4, max 5 cm. Je to určitě i tím, že nepoznají správně věk. Přitom ze srnečka o výšce do deseti cm bude vždycky jen podprůměrný kus. Dvouletí jsou také první věková, kolik se jich střelí ? prakticky nic. A mezi nimi je také spousta těch, kteří by v chovu neměli zůstat. Myslivci nepoznají věk.
Ve druhé věkovcwe je to také tak, lidi často nepoznají věk +/- rok nebo zase velmi nadějní, protože je považují za III vt.
Proto ten postoj - střílení jen paličkáčů hodnotím tak, jak jsem napsal. S chovem zvěře to nemá moc společného, je to k ničemu, když zůstane spousta podprůměrných srnců.
Ale můžeme se pleskat po ramenou - zase jsme dobře průměrně lovili, a bez červených.
Spousta lidí se jistí, a v první věkové střílí jen paličkáče či špičáky do výšky tak 4, max 5 cm. Je to určitě i tím, že nepoznají správně věk. Přitom ze srnečka o výšce do deseti cm bude vždycky jen podprůměrný kus. Dvouletí jsou také první věková, kolik se jich střelí ? prakticky nic. A mezi nimi je také spousta těch, kteří by v chovu neměli zůstat. Myslivci nepoznají věk.
Ve druhé věkovcwe je to také tak, lidi často nepoznají věk +/- rok nebo zase velmi nadějní, protože je považují za III vt.
Proto ten postoj - střílení jen paličkáčů hodnotím tak, jak jsem napsal. S chovem zvěře to nemá moc společného, je to k ničemu, když zůstane spousta podprůměrných srnců.
Ale můžeme se pleskat po ramenou - zase jsme dobře průměrně lovili, a bez červených.
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Ano s tím s tebou budu souhlasit.Mohu se zeptat kolik máš uloveno ty ,dvouletých.A pak ještě co s těma knoflíkama.To si je teda necháme.Nezlob se nemyslím to nějak špatně,ale když mám 10 1VT a potkám 10 knoflíků,tak je ulovím.Nevím pak jak sčítáme a kolik jsou teda stavy.Je jasné,že všude je o 50% jinak.Ale to se vždy mění s plodinami,říjí atd.Nepíšu nic nového.Pokud máš přísnější kontrolu tak se ti moc s kůží na trh nechce a pokud máš pár schopných lidí seš rád,že plníš alespon něco.Tak je to všude.A když budeš oponovat,že ne.Tak pak to nemá cenu řešit.Je to dnešní model,čas a lidi.
Zdenku, vím jaké to většinou je, a těch schopných je v každém MS opravdu pár, někde ani to ne.
Dvouletků mám asi 7%. Paličkáčů ( do dvou cm ) asi 30%. I.vt asi 55%. A je to o tom, že plán lovu I.vt je nedostatečný, ta by se měla probrat nejvíc. Co je platné, že se paličkáči střílí, když jimi naplním snadno plán I. vt a ještě další v honitbě zbydou a pak také spousta ročků a dvouletků, kteří by měli být také uloveni. V této situaci si jen neználek nebo naivní idealista může namlouvat, že chováme zvěř s nějakým cílem.
A co teprve situace s holou ...
Dvouletků mám asi 7%. Paličkáčů ( do dvou cm ) asi 30%. I.vt asi 55%. A je to o tom, že plán lovu I.vt je nedostatečný, ta by se měla probrat nejvíc. Co je platné, že se paličkáči střílí, když jimi naplním snadno plán I. vt a ještě další v honitbě zbydou a pak také spousta ročků a dvouletků, kteří by měli být také uloveni. V této situaci si jen neználek nebo naivní idealista může namlouvat, že chováme zvěř s nějakým cílem.
A co teprve situace s holou ...
- fesoj
- Zkušený diskutér
Odstřelem srnečka s parožím do 10 cm opravdu nikdo neudělá chybu - ale věřte tomu, pánové, že dost paličkářú přežije jen proto, že jsou špatně přečteni, chlapi je při prvním posouzení považují za srny a další pozornost jim nevěnují, kór když je spatří na dálku. Jinak si totiž neumím vysvětlit, že někteří myslivci, ač loví odstřelové srnce v I. VT běžně, nestřelí paličkáře téměř nikdy... A Zdeňku, jak jsi to myslel, že parazité nemají vliv na vytloukání ? Vloni jsem střelil v červenci 2 nevytlučené a ne zcela přebarvené ročky. Ten první z půlky měsíce měl parůžky 5 a 2 cm, druhý z 30.7. paličky 1 cm. 34 střečků u prvního, jasné známky prodělaného zápalu plic u druhého. U těchto kriplíků jde pozdní přebarvování a pozdní vytloukání ruku v ruce. A co se týče průběrného odstřelu ve II. a III. VT - no to je kapitola sama pro sebe. I když budeme po 10 či více let lovit jen samé průběrné srnce, pokud nebudeme stejnou pozornost věnovat průběrnému lovu holé - a to je daleko těžší, jak víme - % silných šesteráků v místní populaci se tak jako tak o moc nezvýší...
Kritériem pravdy je praxe.
Samozřejmě, když potkám ročka a má špičky do 6 cm, tak neváhám a střelím ho. Nezáleží na znalosti střelce či lovce, ale jde o to, co mu potom na to řekně hodnotitelské komise. Z toho má většina myslivců strach, že budou mít "červenou". Střelíš 10 sm špičáka a komise ti dá červenou jak Brno. Já osobně nemám dvouletého srnce ani jednoho. Buď se omezím na knofliky, špičáky, bulkaře nebo jak je ještě nazvat a nebo staré srnce či s srnce s nějakou deformací paroží. Ani do 2. VT se mi nechce příliš šahat, tam se člověk "ustřelí" ani neví jak.
To jsou všechno krásné teorie. V praxi to vypadá jinak. Fesoj to píše správně. Spousta ročků je zaměněna za holou a tak unikne. Na tohle je dobrá stará klasika BPC 20x60. Co se týče odstřelu dle délky lodyh (nebavím se o bulkařích), nikdo zde nezohledňuje vliv zimního období pro parožení, přísun kvalitního krmiva během parožení a jiné aspekty, které jsou v různých lokalitách rozdílné. Naše honitba o současné rozloze přes 2000 ha má výškový rozdíl 300 m. Zde můžu v rámci jednoho MS porovnávat kvalitu srnčího z různých nadmořských výšek, s čímž přímo koresponduje klima a potravní skladba v dané části honitby. V letošní zimě byly poněkud nepříznivé podmínky v hlavním období tvorby paroží. Zvěř vydala většinu přijaté energie na termoregulaci, tudíž šly trofeje trochu dolů. Kromě pár kusů, které byly celou zimu na siláži v družstvu. Pro mě je základním kritériem odstřelu tělesná konstituce jedince. Parožní hmotu, na kterou se oči samozřejmě opřou jako první, považují za sekundární znak chovnosti, protože je v závislosti na abiotických a biotických faktorech meziročně proměnlivý. Správného chovatele zvěře by měla zajímat i průměrná kusová hmotnost obou pohlaví sledovaná po nějaký časový úsek (10 let), pokud má klesající tendenci, je to vážně k zamyšlení, jak zabránit degradaci chovu. Co se týče napadení chorobami, ty se na tělesném rámci podepíší vždy. Z mé zkušenosti vyplývá, že téměř každý mnou ulovený roček, který v potravně průměrném roce nepřesáhne 11 kg dodávkové hmotnosti, je napaden nosohltanovými střečky. Asi mám na ně štěstí. 

- fesoj
- Zkušený diskutér
Tak pod tohle bych se mohl taky podepsat - snad až na to, že u nás jsme na tom letos s parožením asi relativně líp, já jsem ještě ročka, který by byl vyloženě odstřelový, nepotkal. Tedy, někteří by snad byli "na hraně", ale věřím tomu, že zde jsou i horší, kteří by měli dostat přednost. A navíc jsem musel vzhledem k bolavé hnátě omezit svůj "akční radius" i počet vycházek do revíru. Letos nemám ještě ulovený ani chlup, jediné, co jsem střelil, je straka - svou ranní kávu jsem si šel vypít ke stolku před barákem, ZH po ruce a dopadlo to.
Kritériem pravdy je praxe.
Svým způsobem taky přístup k chovufesoj píše:Letos nemám ještě ulovený ani chlup, jediné, co jsem střelil, je straka - svou ranní kávu jsem si šel vypít ke stolku před barákem, ZH po ruce a dopadlo to.