7x57, 7x57R

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Odpovědět
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Re: 7x57, 7x57R

Příspěvek od BwanaHunter »

Romanza> vsak ja ti neoponuji. Osobne taky lovim nejradeji soulackou, kde tomu clovek musi neco dat, vitr, kryt, podklad, ticho atd. Sednout si ke krmelisti v noci delam jen z nutnosti ve snaze sahnout do cerne, ale skoro se za to stydim :)). Jen jsem trochu haklivy na "mysliveckou vzdalenost 100m" a odsudky tech, co lovi dal a jinak. Kdyz budes lovit ve stepich, nizke busi nebo horskych holich ovce, kozy, kamziky nebo antilopy, nahle zjistis, ze dostat se nekdy na 200m, natoz pod, je vyborny vykon a vysvedceni loveckeho umeni.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
motolada
Zkušený diskutér

Příspěvek od motolada »

motolada píše:Už mě v trezoru asi 4 dny odpočívá nová krabička NP 7x57R.Jakmile vystřílím 5 Gek tak jdu na NP.Sám jsem zvědavý ,takže jestli stím někdo lovíte tak pište!
Takže první zkušenosti 2 lončáci:

1. 52kg,vzdálenost střelby 40m,komora,žebro -játra -plíce-žebro ,prostřelen.Nástřel nalezen,stopní dráha excelentně pobarvená,10 m před zhaslým kusem ,barvy jako z konve(doslova),šel asi 50m.Vstřel dost maličký,za škárou se zvětšil,na výstřelu asi 1,5cm,podlitiny bezpředmětné.

2. 65kg,vzdálenost střelby 30m,plecko,žebro -plíce-žebro ,prostřelen.Nástřel našel až pes,na nástřelu mikrokapičky barvy,stopní dráha obstojně pobarvená,šel asi 150m.Vstřel miniaturní,za škárou chycena žebra,výstřel max 1cm.Hodně barvy vevnitř,až při vyvrhování a propíchnutí bránice,začala barva doslova stříkat z výstřelové strany.

Zatím to vypadá dobře hlavně v ohledu na barvení,únikové vzdálenosti podobné jako Geco a Vlašim SPCE
BwanaHunter
Zkušený diskutér

motolada> 150m s ranou na plec, s tím, že nástřel hledal pes ti připadá OK? Jak potřebuji po dobré ráně psa a hledám, tak už to nepokládám za dobrý výsledek. Já NP v laboraci Hirtenberger střílím ze 7x65R asi necelé 2 roky. Pravda je, že je to moje taková jarní flinta, nosím jí obvykle v sezoně srnců tak do srpna, max. září, než začne vysoká a dospělá černá, pak sahám po jiné, takže krom srnčí jsem s tím toho extra moc nestřelil. Jinak bych asi hledal jiné střelivo. Na srnčí je totiž OK, odskok v řádu max. málo desítek m s dobrým barvením, a výhodné poškození, nebo spíš nepoškození zvěřiny, ale na černou mě výsledky přišly poměrně nevyrovnané a moc mě nepřesvědčily. Něco v ohni nebo blízko od nástřelu, ale něco jsme hledali se psem, jeden lončák nějakých dobře 200-300m od nástřelu, po tmě v baterce barva vidět nebyla žádná, nebýt psa, byl ztracený, přitom dobrá rána střed komory. Další prase cca 60 kg dokonce zůstalo nedohledané, přesto že barvilo docela dobře, ranou jsem si byl poměrně jistý a pes byl. Takže jsem na vážkách, jestli nezměnit patrony...
fordik
Častý návštěvník

Příspěvek od fordik »

to motolada: chtěl jsem se zeptat, jak to šlo přes plecko. Jenom svalovina nebo i nějaká kost nebo lopatka?
motolada
Zkušený diskutér

Příspěvek od motolada »

No ano,uznávám,že ten nástřel nebyl ukázkový,vzdálenost asi taky ne.Ale jsme zase u toho co je pro koho dobrý výsledek.
Pro mě jako uživatele Geca a SPCE kdy obě střely se chovaly podobně v neprospěch SPCE,nástřely žádné,barva žádná-většinou jen pár metrů před kusem,prostřelení se nekonalo pokaždé a to ani u slabých kusů černé,je ten první lončák zázrakem co se týče barvení.
Ano druhý kus na tom byl hůře,šel dál ale 100-150m na plicní ránu,kdy barvilo hodně dovnitř,ale bylo prostřeleno není nic výjimečného(určite ne u mé 7x57R)

Nejsem zvyklý na černou v ohni,proto mě na tom nic divného nepřipadá,vím že většině střelců to dělá kotrmelce,ale já nelovím na hromadách,vždy k tomu praseti jdu po svých,takže tráva,krtičince,ne zrovna ideální postavení,krytina nic vyjímečného.
Ono se to pak za slecho,nebo na páteř střílí blbě.
Většinou jsem rád že prase neodejde než si ho dobře natočím :wink:
Tohle bylo podobný případ,těsně před ránou se otočilo o 180 a rána šla šikmo ze přede na druhou stranu k posledním žebrům.Minule jsem na něj taky tak čekal až vlezlo do pšenice a bylo pryč...

Co se psa týče,to ber s rezervou já ho beru na dosled vždy a všeho kunou počínaje a zatím prasetem konče na jakoukoliv vzdálenost 0-....m.Tohoto lončáka bych našel i bez něj,po pár metrech začal barvit solidně a ve vyšlapané pěšince v pšenici by nebyl problém,ale proč dělat práci když si na to cvičím psa?Tak jen ať maká :wink:
BwanaHunter
Zkušený diskutér

motolada> já nemluvil o hromadách a slechu nebo páteři :) Oni po 375 H&H celkem ochotně daunují i po komoře :)
S tím psem rozumím, dělám to stejně, ale když jsi psal, že nástřel hledal pes, myslel jsem, že bez něj by to nešlo. Jak jsem psal, loni jsem u 2 prasat měl po NP v 7x65R starosti, což mě celkem naviklalo. Jinak ne že bych si myslel, že 7x64 nestačí na evropskou zvěř, ten důvod, proč je to moje spíš jarní a srnčí flinta je to, že jednak je to KB, a brok využiju na škodnou spíš teď, když jsou mláďata, jednak je na tom optika bez bodu a s osnovou, která není úplně na šero a tmu to pravé, takže flinta spíš na světlo, což jí taky determinuje spíš na šoulačky za srnčím a obchůzky revírem, a jednak je bez napínáčku a spoušť je taková jaká je, takže je potřeba myslet na spouštění, a i tak si s ní troufám tak do 200m, a to ještě když mám čas si na ráně dát opravdu záležet. Snad nejsem moc OT.
motolada
Zkušený diskutér

Příspěvek od motolada »

Jak říkám jsou to 2 zkušenosti s NP takže se dál uvidí.Zatím ale dobré,barví prostřeluje...
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

To Motolada kup si RWS ID 11,5g do této ráže a pes je bez práce.Lovil jsem s touto ráží a i asi zbraní ZH vše ze země.
zvire
Pravidelný diskutér

Příspěvek od zvire »

On je taky dost podstatný rozdíl v ceně nábojů! Za jedno balení RWS jsou tři SPCE-čka a nebo Geca!!! Nejsem zrovna škrt, ale při dnešních cenách za vše kolem myslivosti, se člověk snaží ušetřit kde to jde! Ano, taky jsem slyšel názor: "Když na to nemáš, tak to nedělej!"
"Z"tka 7x57, SB 2,5-10X56 - CZ550FS 243w, Sw Z6 2,5-15x56 - 452ZKM 22wmr - ZH 304 7x57R/12 + 12/12 + 16/16 + 7x57R/7x57R
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Tak pokud bychom meli debatovat, na co pripadne z NP prejit, tak jelikoz RWS tak nejak nemusim, uvazoval bych o Brenneke TOG, pripadne v 7x57 (bez R) jak uz jsem psal, mam dobre zkusenosti na vsechnu nasi zver s Hornady SST. Ale do tehle polemiky se poustet nechci, zajimaly me zkusenosti s NP. Prostrelovat ti lado budou, Partition ma H konstrukci, a ten zadek zabaleny v plasti jde slusne skrz. Jde o to, jestli se ten predek neocese moc rychle. Mam podobnou zkusenost i s TUG (vlastni, uz je nestrlilim) a prostredkovane s H-mantel. To jsou podobne konstrukce, jen u TUG je to reseno ne prepazkou ale ruznym materialem jadra. Pridam dalsi zkusenost, vcera srnec, 4 roky, ve zverine stred, strileno Noslerem, chtel jsem praci pro psa, je ve vycviku, takze jsem umyslne miril dal za plec, ale byla to porad komora-plice, byt zadnejsi. Srnec odbehl tak dobrych 60 kroku, na nastrelu hodne barvy, tak 20 dalsich metru taky, pak uz malo, sem tam kapka. Vstrel o prumeru kule, vystrel nejake 2 cm, zverina krasne cista, potud v poho. Nicmene na stranu druhou odskok srnce s takovouhle ranou na muj vkus dost daleko, a ve 2/3 stopni drahy barveni nic moc
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Zvire> a je, zase. V tomhle mame diametralne odlisnou filozofii. Taky si penize netisknu, ale prave pri vsech tech nakladech okolo mi pripada nesmysl resit desetikorunu na patrone na lov. kolik jich do roka vystrelis? rozumim tomu kdyz nekdo resi cenu patron na strelnici, na tu koukam taky, jednak se jich vystrili nasobne vic, a jednak papir nic neboli. Ale setrit tam, kde jde o zivot, trapeni nebo naopak netrapeni zvere, to neberu. Ostatne ztrata kusu a trofeje boli vic, nez tech par korun, nebo snad ne? Pokud kus nedohledas, zrejme to nejde z tve kapsy, ale byl jsem par let v reviru, kde se preventivne zavedlo, ze kdo postreli a nedohleda, plati ztracenou zverinu z vlastni kapsy jako nahradu skody (vykupni cena x odhad dle zvere) strelecka kazen se nasobne zlepsila...
zvire
Pravidelný diskutér

Příspěvek od zvire »

To Bwana: Střílím SPCE a zatím jsem dohledával jednou se psem a jednou sám, jinak ne! Ročně vystřílím tak 40-60 nábojů i se střelnicí (asi půl na půl), nemám tedy důvod měnit! A souhlasím s tebou, střílet tak aby se nic netrápilo!!!! Nač teda platit 4500, když můžu střílet za 1400??!!
"Z"tka 7x57, SB 2,5-10X56 - CZ550FS 243w, Sw Z6 2,5-15x56 - 452ZKM 22wmr - ZH 304 7x57R/12 + 12/12 + 16/16 + 7x57R/7x57R
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Zvire> ja o tvych slovech nepochybuju. Nevim tedy, v jakych podminkach a na jake vzdalenosti lovis a tak. Ja za lonsky rok vystrelil nejakych 400+ z kulovnice, cca 600 z malorazky a nejakych k tisicovce brokovych. Proti Vlasimi nejsem zaujaty z predpojatosti, taky jsem s ni lovil, ale po te, co jsem napr. u SB streliva v 300WM zaznamenal rozdily v hmotnosti strely v radu jednotek celych gramu a soustrel v nasobcich MOA, prestalo byt vyhovujici tomu, co od streliva ocekavam. Mozna to byla jen patecni serie, ale i tak. I kdyby stalo dvacku. Tak proto. Samozrejme pokud nekdo lovi do treba max.100 m a uspokojivy je pro nej jakykoliv zasah komory, tak muze byt spokojeny, pri dobrem zasahu to fungovat funguje, a dobry zasah je vzdycky alfa a omega.
zvire
Pravidelný diskutér

Příspěvek od zvire »

Přesně jak píšeš, dobrý zásah je základ!!!! Tolik toho nenastřílím, jako Ty a lovím v čistě lesní honitbě a kdeby do 100m! Při šoulačce snad, ale z kazatelny do 50m! Taky nejsem fanda Vlašimi, ale zatím to funguje! Jak jsem psal, nejsem škrt a kdyby byl nějaky problém, určitě i připlatím za něco jiného! Taky už jsem něco zkoušel (jen střelnice), abych mohl plynule přejít na jiné střelivo!
Toman
Častý návštěvník

Příspěvek od Toman »

Jestli mohu k této ráži, také bych přispěl svými zkušenostmi. Jednak je to klasika, můj otec prakticky jinou ráži neznal. Pravda děda měl 8x57 a moc si jí pochvaloval, poté někdy ke konci 80. let přešel na .270 a tu proklínal, ale to je zase jiný příběh. Jelikož nejsem lačný po ráně a ani hladový, tak střílím zásadně z dobrého úhlu a na kratší vzdálenosti! Tzn. vysokou max. na 150 m a ostatní zvěř spíše do 100 a samozřejmě hromada na 50 metrů. Na šoulačku se snažím dostat co nejblíže to jde. Tohle je dobrá ráže, šetrná ke zvěřině s dobrým ranivým účinkem, ale musíte umět střílet. Jak říkával jeden starý hospodář: "kdo neumí střílet, maluje po zvěři od krku po kýty a až ho začnou bolet ruce, tak zmáčkne, tomu nepomůže ani flinta na slony..." a měl pravdu. A u sedmičky tohle platí dvojnásob. Pokud se trefíte "na komoru", nemusíte mít strach z dosledu. Najdete. Je pravda, že na nástřelu zůstane málo co, zase takový srážeč to není. Srnčí odbíhá do 50 m, černá a vysoká do 100 metrů. Ale také se mi stalo, že čuník zůstal ležet po 10 metrech a naopak jednoho srnce jsem našel asi až po 150 možná po 200 metrech. Zvěř barví a značí dobře, ikdyž dost často si toho značení (zejména v noci) nevšimnu. Po ráně vždy čekám min. 20 minut. Dostřeloval jsem asi 5x za život a to díky špatným ranám, což se bohužel stane, to snad rozebírat nemusím. Střílím SaB, ikdyž bych také rád vyzkoušel něco jiného, ale nechci zbytečně experimentovat. Na slabší kusy beru 9 g a na větší černou a vysokou klasiku střižnou hranu 11,2g. Nástřely u obou jsou na mojí loveckou vzdálenost prakticky stejné. Netvrdím ani nepropaguji tuto řáži, určitě jsou lepší. Já se ale sedmy rozhodně zbavovat nehodlám. A nevím jestli je to tu již někde popsáno, ale poukázal někdo na rozdíl mezi kulobrokem (popř. celopažbou) a kulovnicí v této ráži?
Odpovědět