Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Odpovědět
johnyc77
Zkušený diskutér

Re: Přebíjení střeliva do krátkých a dlouhých kulových zbraní

Příspěvek od johnyc77 »

Já je právě chci využívat hlavně na ty divočáky, mám připraven Lovex S062, zápalky CCI 200lr
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

No to se sice nedostanes na maxima vykonu 30-06 ( ne, ze by 20 az 30 m/s melo nejaky zasadni vyznam), ale zase by to melo byt bez velkeho ustoveho plamene a s celkove mensim hlukem vystrelu.
Az na deformace olovene spicky strely ve schrance a nabojisti tem strelam myslim nebylo co vytknout (a to je samosebou bolest treba i trikrat drazsich Nosler Partition. :?
Pufr
johnyc77
Zkušený diskutér

Příspěvek od johnyc77 »

S jakým prachem si ho nabijel ty?
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

AAc4350 -dnes blízký Lovex S070, podá v tomto náboji z tuzemských produktů asi max. výkon ale úsťový tlak je cca o 10 MPa vyšší než u tvého S062 - pořádná prda - otázka je, stojí li těch pár m/s za to, zvlášť pokud už máš "prach nachystaný" :?
Pufr
johnyc77
Zkušený diskutér

Příspěvek od johnyc77 »

S tou S070 by asi nebyl problém, dávám ho do 6,5x55SE.. Ale mám dvě krabice S062, tak to zkusím s ním. Díky za info :wink:
suhl
Pravidelný diskutér

Příspěvek od suhl »

Jakým pračkám nábojnic dáváte přednost? Ultrazvukové vs. "suché", a proč? Díky.
Steyr Mannlicher mod. M 8x57 JS
Steyr Mannlicher mod M 7x64
Mannlicher Schoenauer 8,2x56 MS
Jirka83
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jirka83 »

Já mám doma vibrační pračku a nemám důvod měnit, je potřeba aby běžela tak 2hod a nábojnice vypadají dobře... Odpadá nutnost sušení pro moje potřeby je plně dostačující... Zatím v ní mám vypraných tak 500 - 600 nábojnic a nepotřeboval jsem měnit čistící médium.
kozlice Zabala Hermanos 12/76 XL 90
kozlice Rizzini 20/76
kulobrok Merkel 8x57JR/16 + hlavně 16/70
ZKM 451 .22 LR
ZKK 601 W243
BO 98 LW 8,5x63REB
FN 1907 6,35Browning
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Taky peru na sucho ( ve vibracce F.A.) v podstate ze stejnych duvodu. Luzka zapalek cistim skrabatkem od Lee nebo frezou od Lymana. Zkousel jsem UZ i chemii ale nakonec zustal u tohoto. Soubezny provoz dalsiho "systemu" by znamenal dalsi "kram" v polici :)
Pufr
kojot
Zkušený diskutér

Příspěvek od kojot »

Zkalibrované nábojnice vytrimuju, odjehlím krček (nářadí vše od LEE) a hodím do vibračky Frankfort Arsenal s kukuřičnou drtí. Přidám trochu leštidla a za cca 45 - 60 min už jen vyskládávám do krabiček. Je třeba použít ochranné tmavé brýle, protože ten oslňující lesk kazí zrak :lol: .

Před tím jsem to pral v pračce s pracím práškem. Fungovalo to taky dobře, ale............
- nábojnice je třeba dobře vysušit
- je třeba je dát do pytlíku a to celé zamotat ještě do deky, jinak to rozmlátí pračku
- neznám vliv zbytků pracích prášků v nábojnici na prachovou náplň
- manželka................
Kdo netermí s námi, termí proti nám
suhl
Pravidelný diskutér

Příspěvek od suhl »

Romane s tou manželkou jsi mne pobavil, asi to riskovat nebudu. O fen na vlasy už jsi ji tedy asi neřekl, abys ty hilzny vysušil, viď? :lol: :lol:
Jinak díky za postřehy.
Steyr Mannlicher mod. M 8x57 JS
Steyr Mannlicher mod M 7x64
Mannlicher Schoenauer 8,2x56 MS
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

S tim susenim opatrne, optimalne tak na 50 stupnu. Napis zkusenosti :)
Pufr
bon
Zkušený diskutér

Příspěvek od bon »

Na nábojnice používám vibrační pračku Lyman a jako médium drcené skořápky ořechů taky Lyman. Peru tak asi 1,5 hodiny. Už mám náplň dost vyčerpanou a tak to budu muset nějak zregenerovat nebo vyměnit. Uvažoval jsem o kukuřičné drti. Nečistím na efekt, aby to bylo lesklé jak psí kulky, ale aby to bylo čistý. Mokré praní jsem nezkoušel, protože voda a střelný prach nejsou moc velcí kamarádi a při pomyšlení, že by v nábojnici zbyla nějaká vlhkost jdou na mě mdloby :shock:
beskydak
Pravidelný diskutér

Příspěvek od beskydak »

Chlapi, nějak se mi nedaří se strýčkem Googlem atd. Nemáte někdo zkušenost, kde by se v ČR daly sehnat střely v .284 RWS KS 8g?
Začátečník
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Začátečník »

Co se týče různých střel, je nejlepší obrátit se na http://www.zbranenaobjednavku.cz. Majitelem je ing. Hlavata. Vcelku mladý člověk se zájmem o věc. Spolehlivý, ochotný. Prostě obchodník, jakých u nás moc není. Jinak se dá brát ze zahraničí. Johannsen jagd nebo možná midwaygermany. Johannsen ty střely má v katalogu. Ale nevím. Jsou kolem Eura kus. Za tu cenu se snad ani nevyplatí přebíjet.
Před nějakou dobou mi tu pufr doporučil střely do Mosina Sierra Pro Hunter a Speer RN hotcore. Zkoušel jsem taky naše SP. Vše 180 grainů. Sierra je vcelku tolerantní a dává přesnost do 4 cm pomalu s každým prachem, ale ten zbytek vůbec ne. Zkoušel jsem prachy D060, Tu 5000 a 7000. Střela SP nechodila nikdy úplně dobře. Nejlépe tak 3,5 až 4 cm. Nejlepší přesnost asi se 34 grainů D060. Ty dvě zbývající střílely nejlépe s 50 grainy TU 7000. Speer na 100m rozptyl 2 cm a Sierra 2,7 cm. Speer RN je zdaleka nejhorší střela na rozchození. Na prach velice citlivá. S jinou navážkou nebo s jiným prachem se mi nepodařilo dosahnout rozptyl ani 5 cm. Flinta, ze které to kolega střílel, je dlouhý Mosin s optikou a není už v nejlepším stavu.
Zkusit maximální navážku pomalého prachu je funkční pro hodně střel a asi i ráží. Zažil jsem, že takhle chodily Vlašimské celopláště z 8x57 IS na 100 m na dotek. Stříleno z válečného Mausera 98 s optikou. Prach byl, tuším, 4350. Maximální navážka nebo co se vejde.
Kolega pral nábojnice v pračce v zauzlované ponožce. Dokonce to dával i k prádlu a bez následků. Byl ovšem svobodný. Kvůli čistým nábojnicím nestojí za to, stát se obětí domácí násilí.
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Tak to Začátečníkovi gratulujeme, dvacet a dvacetsedm milimetrů jsou z Mosinky celkem slušná práce :)

RWS asi v širším sortimentu skladem nebude - důvodem jsou právě ty ceny. Osobně nemám v tomto směru z nedávné doby žádnou pozitivní tuzemskou "obchodní" zkušenost (snažím se tyto věci zaobstarat při výletech do zahraničí).
Pufr
Odpovědět