7x57, 7x57R

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Odpovědět
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Re: 7x57, 7x57R

Příspěvek od BwanaHunter »

zvire> tak takhle jasně, na 50m se s přesností střeliva opravdu nijak moc trápit nemusím a pak ta kule samozřejmě funguje.

Toman> dovolím si malinko nesouhlasit. Osobně si myslím, že 7x57 je výborná ráže, a moc těch lepších zas není, pokud nějaké, jsou jistě ráže jiné třídy, a jiného určení, ale to neznamená nutně, že jsou lepší. Střílet skutečně člověk musí umět se vším. Dovolím si radu, založenou na více než 20 letech zkušeností s touhle ráží. Zůstáváš-li u Vlašimi, vykašli se na 11,2 střižnou hranu, a střílej všechno 9g. Uvidíš, že vzdálenosti odskoku zvěře se zkrátí, zejména u vysoké, ale i u černé.
Nerozumím si tomu, jak to myslíš s tím rozdílem mezi kulobrokem, celopažbou a kulovnicí??
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Jan Slavětínský
Zkušený diskutér

Příspěvek od Jan Slavětínský »

Také mám 7x57R v kulobroku a pokud chceš střílet Vlašim a lovíš hlavně černou a srnčí, dobře v této ráži funguje PTS nebo SST . Na černou to má účinek. Pokud tuto ráži někdo přebijí, nech si udělat SST. Budeš spokojený. Pokud bys sehnal Barnesy TSX 10,5g , to je do 7x57 "top střela" ,supr.
Toman
Častý návštěvník

Příspěvek od Toman »

Bwanahunter: zkusím to. Nemám strach že bych nenašel, spíše jsem si myslel, že střižná hrana má větší ranivost v těžších kusech.
Jak jsem psal, sedmička je dobrá ráže, mám toho s ní naloveno hodně, spíše jsem se nechtěl nikoho dotknout a vyprovokovat nějaký spor. Znáš to: "já mám .308 a všechno ostatní nemá cenu", "sedmička je vzduchovka.." a pod. řeči. Já měl právě po dědovi tu zkk .270 na kterou hrozně nadával a já také. Zase se nechci nikoho dotknout, ale více darebnější ráži jsem neviděl. Zvěř buďto nebarvila nebo barvila jako z konve a stejně jsem kus nenašel. Neznačila. Střelil jsem s tím např. srnce, kterého jsem našel více méně náhodou druhý den se psem, asi po 250 m od nástřelu zalezlého v hustém křoví. Pěkná komorová rána, barvil minimálně, dírka-dírka a pořádná podlitina. V tomto ohledu je 7 opravdu mnohem lepší a bude patřit k těm lepším.
Kulobrok a celopažba jsou kratší než klasická kulovnice (řekněme o 10 cm). Samozřejmě jsou zkrácené kulovnice, dvojáky atd., ale to bych sem nemíchal, protože jich je jako šafránu. Takže si myslím, že to nejde úplně normovat 7x57 jako 7x57R, protože ta délka hlavně má vliv na úsťovou rychlost. Možná že pomalejší kulobrok je o něco lepší na kratší vzdálenosti. To mě právě zajímalo, jestli to už někdo neřešil anebo teprve řešit bude.
bon
Zkušený diskutér

Příspěvek od bon »

To Toman: standardní kulobrok má délku hlavně 600mm stejně jako standardní kulovnice, tak že tady bych velké rozdíly nečekal. Dneska se dělá na kulovnicích dost často kratší hlaveň, která bývala dříve doménou celopažeb a na rychlost to má vliv pár desítek m/s. Někdy bývají pro zbraně s lůžkovým závěrem (nábojnice s R) náboje se slabší laborací z důvodu menší pevnosti lůžkového závěru oproti válcovému, ale např Sell. a Bell. to u 7x57 sype shodně.
Pokud se týká .270 Win., tak kolega s ní v ZKK loví 20 let a nikdy jsem od něj neslyšel o darebné ráži :lol: Tady bude záležet na střelivu. Nyní používá přebíjené Nosler Ballistic Tip Hunting 150grs. a rozhodně si nestěžuje. Pokud myslíš, že 7 je lepší, pak věz že .270Win. je v podstatě taky 7 a výkonově podobná 7x64.
Josef Kuřitka
Zkušený diskutér

Příspěvek od Josef Kuřitka »

Obecně se uvádí, že při rychlostech do cca 900m/s je ztráta 1 cm hlavně rovná ztrátě 3-5m/s na rychlosti. Osobně si myslím, že při střelbě do 300m na tím nemá cenu přemýšlet. Naprosto běžně se střílí s 308W na 300m s hlavní 20" (51cm) a naprosto přesně a ranivost by byla taky dostatečná.

7x57 je naprosto dostatečný náboj jak výkonem, tak potenciálem přesnosti, životnosti hlavně atd., pro naše podmínky. Znám lidi, kteří s tím nastříleli ročně 100ks zvěře v celopažebným Zetku s Sell a Bell a nepotřebovali a nepotřebují nic měnit. Měli štěstí, že nečetli brožurky, neštudovali do nekonečna katalog Frankonie, Kettnera atd., nevznikli z nich nábojoví naniaci, ale byli venku a lovili. Vojenský náboj vyvinutý Mauserem na začátku 20 století pro španělskou armádu. Od té doby se nic moc nového nestalo, obecně klesla kvalita železa, ze kterého se dělá a lidi nahradily NC mašiny. 7x57 byl poměrně oblíben i v Anglii a existuje i jeho "England" názvosloví. Mezi I.a II. světovou se používal při soutěžích- přesná a o proti 8x57JS byl pohodovější. Navíc střely v 7 mají dobrý BC. Při lovu slonů jsem ho neviděl,ale v Namibii je běžně používán "domácími" do kuchyně a nemají s tím problém. Jinak je výkonově v podstatě totožný s "moderním" nábojem 7-08 Rem. Jedinou výhodu vidím u 7-08 Rem vs 7x57, že by se dal sehnat krátká 308W závěr a na tom postavit "krátká" flinta.

F. Lenikus mě kdysi skoro před 25ti lety řekl, "Kloku, střilat neznamená dělat rane, střílat znamená trefovat". Pokud toto dokážete, tak nebudete mít žádný problém.

P.S. Pokud mě někdo zaplatí zlatého jelena, tak mu s 7x57 nebo 270W dokážu, že to jde a nabiji do toho jenom Sell a Bell.. Myslivosti zdar!
sako85
Častý návštěvník

Příspěvek od sako85 »

To J.K.-k tomu P.S.-plný súhlas,len to,ako strelený kus vyzerá,je tiež vizitka polovníka-myslivca a som si istý,že by si sa po rane s tým SB trochu červenal,hlavne po tej 270 v ombinácii s 9,7g SP!
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

To Josef to opravdu nevím 7/57 neznám,ale R velmi dobře...Zabije všechno, jenom jak....
A do W 270 snad nejhorší varianta. :wink:
A pokud mi ho nekdo nezaplatí a já ho nemravně potluču,tak si to zas zaplatím já....
Jsem patriot,ale ne za každou cenu.
Josef Kuřitka
Zkušený diskutér

Sako85: věř tomu, že by i po 207W a Sell. a Bell. takový 150-180kg ( 200kg) vyvržený, korunováý karpaťák z Polany , nevypadal blbě.

Jinak jsem v klidu. Spoustu lidí píše, jak kdy stříleli LR se systémem o přesnosti 0,25 Moa tj. na středy cca 7 a fous mm, na 50m necelý 4mm. O půl třetí ráno, před lovem, dávají flintu do stolice, vytírají ji do sucha, pak ji protáhnou lihem, aby měli odmaštěný vývrt na 100% studenou ranu, ale přitom je z mnoha příspěvků cítit problém se na 50m trefovat na 35 kg (vyvrženo) prase, které má 100% letální zónu o velikosti A4. K tomu nejlépe super tvrdou střelu na prostřelování 300+kg antilop. Nesmí odejít z fleku, nesmí být zasažena hlava - mozek a páteř - nemyslivecké rány a snad ani lopatky pod heslem ani deko nazmar! Přitom se nikdo nezamýšlí nad psychickým stavem zvěře, stresem, hormony atd., protože zejména z těchto důvodů to zpravidla nefunguje tak, jak by to mělo,i když to v bloku želatiny na youtube tak hezky vypadá.
beskydak
Pravidelný diskutér

Příspěvek od beskydak »

U těch SaB 9g SP v 7x57R opatrně s nákupem. Olovo v posledních letech bylo řádné bláto. Já to sice nestřílím, ale otec na ně nedá dopustit. Jenže právě v posledních letech to byla mizérie. Nově jsou už asi v tombaku, každopádně sólo střely na přebíjení ano. Bral jsem je letos na pokus s V0 600m (na srnčí) a už je to tedy tombak. 7X57R stačí s přehledem na vše co tu v republice volně běhá, tedy mimo ZOO. Jen dobře vybrat střelu. Pohledám flešku a časem škrábnu zkušenosti s RWS KS 10,5g. Sice jen jedna krabka, ale aspoň něco.
Jelena nechám jiným :D, ale pokud to někdo zaplatí, jsem ochoten to ukázat s tím SaB v 7x57R na medvědovi. Sice se nám po honitbě zhruba co druhý rok nějaký potuluje, ale nevím, proč mi ho hospodář nechce vepsat do povolenky :lol:
Lesu, lovu
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

Toman> Já mám právě s 11,2 střižnou špatné zkušenosti zejména u vysoké a černé - blbě značí, daleko běhá. Po 9g výrazně lepší. Trochu mi vrtají hlavou tebou uváděné odskoky u srnčí. Nějakého toho srnce jsem s tím střelil, a naprostá většina pokud ne v ohni, tak 2-3 jakoskoky a hotovo. Je pravda, že SB už nějakou dobu nestřílím, tedy pokud se, jak píše Beskyďák, kvalita nějak výrazně posunula, může to být jinak. Jinak souhlasím s Josefem, že pro běžnou loveckou střelbu do 200 - 300m nějaký ten cm hlavně nepoznáš rozdíl a přesnost to neovlivňuje.
Pokud jde o ty debaty, obvykle se do nich nezapojuju. Mám něco odstříleno s rážemi od 222 Rem. po 416 Rigby, nemám důvod vychvalovat "tu jednu svojí", a 7x57 je podle mě prostě výborná ráže. Osobně jí pokládám spolu s 8x56 M.Sch. za jedny z nejlepších, když ne nejlepší evropské ráže.
Pokud jde o tu 270Win., osobní zkušenost nemám, ale znám vícero lidí, co s ní loví roky vše a jsou velmi spokojeni. Osobně bych taky tipoval na problém ve střelivu spíš, než v ráži. Já se takhle taky trochu trápil s 300 WinMag, než jsem našel vyhovující patronu.

Jan S.> SST v téhle ráži tady vnucuju už nějakou dobu :), výborná zkušenost. PTS=SST, jen to má z marketingově licenčních důvodů jinak barevnou špičku a jinak se to jmenuje, ale pro SB to dělá přímo Hornady, pokud se něco nezměnilo.

Josef K.> velmi dobře napsáno, až po tu volbu střely :lol: :lol: . S celopažbenou zetkou a "čtyřkou Zeissem" jsem se taky něco trochu nastřílel... :D Fungovala před tím, funguje dnes, jen to sklo jsem vyměnil :). Pokud jde o 7x57 a lov slonů, největší lovec slonů historie, Walter Gehman (více než 900 doložených sloních samců) je lovil právě touhle ráží. Další svědectví o tom, jak efektivní může být tahle ráže v rukou schopného střelce, by mohli podat ti britští vojáci, zahrabaní po jihoafrické buši od dob bůrských válek. Jinak pro případného sponzora jsem ochoten totéž předvést na libovolném množství libovolné zvěře dle vlastního výběru, nemusí to být jen zlaté medaile :lol: :lol: :lol:
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Josef Kuřitka
Zkušený diskutér

To: Bw.

Pouze předpokládám, že demonstrační síla pokusu se zlatým jelenem bude pro případného nevřícího Tomáše daleko silnější a prudkým šokem v jeho peněžence vyvolám nápravu rychlou nápravu. Pokud by někdo k potvrzení mnou uváděných názorů potřeboval dokladovat odlovením ráží 7x57 třeba 30ks až 50ks dospělé samčí zvěře mufloní, jelení, dančí a černé v roce , tak si beze všeho 7x57 zakoupím, dovolenku s díkem přijmu a pustím se do výuky.
Jinak samozřejmě neodmítám ani majitele 243W, 7x64, 308W atd..

Jinak jsem by letos cca v únoru - březnu na střelnici. Přišel tam myslivec s koupenou 7x57 z druhé ruky. Byla to na zakázku udělaná sedma z Brněnského podvozku a natuty tam byla naše hlaveň - stejný zdroj. Ve Zbrojovce ležely tisíce závěrů z kul. 24 a Zetek a všeho. Lovecké provedení, lehký lauf 60cm, nějaká pozlacené spoušť, ale vic ne stylu custom benchrest závodní zbraň. Myslím ji spasoval Hanák. Kolega si dal pušku o stolice a osadil ji na místě montáží a puškohledem. Byl to mechanik a nástrojař a to mu šlo pěkně. Měl pro to cit. Rovina, šroubky adt.. Osadil ji puškohledem 3-12x57 Ykon Craft - tak nějak se to píše, viděl jsem to poprvé a nicim moc, ale fungovalo to. Střelivo Geco - obyč poloplášť.Trochu zápasil s nastřelováním a tak jsem mu půjčil bag , podložku pod pažbua trochu kibicoval - poradil s točením. Na 50m dal tři rány do obkreslené koruny a na 100m do obkreslé 2 nebo 5ti koruny, ale tak, že se ani jednou nedotkla okraje z vnitřní strany. Vypadalo to jako nástřel z varminta za 50 000Kč plus. Nebylo to sub Moa , bylo to 0,5Moa s blbým Gecem a 150 let starou konstrukcí střely. Natáhli jsme ji 3,5 cm nad a do 200m s tím může mimo zvěře vel zajíce mířit tak, že namíří na střed a nic neřešit.
Toman
Častý návštěvník

Příspěvek od Toman »

BwanaHunter: no dobře nechtěl jsem, ale posypu si hlavu. Já za posledních 5 let střelil jeden kus srnčího těmi 9g, a to potvrzuju, že kus prudce vyrazil, ale po 5 metrech padl. No a před tím jsem to střílel střižnou hranou. To také nebyla žádná tragédie, jak jsem psal občas to zůstalo v ohni, pár krát to odešlo i do 100 m, ale většina byla do 50 metrů. Dříve tu bylo na co střílet, dnes je všude řepka, kukuřice a ohrazené pastviny. Jedna volná louka v lese, kde je 6 posedů...
Jak jsem čekal, hned se někdo chytil ohledně .270, k tomu mohu napsat jen jedno - čím myslíte, že jsem z toho střílel před 20 lety?
beskydak
Pravidelný diskutér

Příspěvek od beskydak »

Slíbil jsem zkušenosti a dojmy se střelivem RWS KS 10,5g, tak tady jsou. Byla to sice jen jedna krabička, ale lépe něco než nic. Tříranná série měla rozptyl středu 13mm na 50m, což považuji u 40 let starého a trochu vystříleného kulobroku za ucházející. V průběhu roku 2012 – 2013 bylo tímto střelivem uloveno celkem 15 ks spárkaté, 1 liška a jedna patrona na dostřelení jelena. Z 15 ks spárkaté byli uloveni 4 jeleni, 6 srnců, 1 srna a 4 srnčata. Vzdálenost lovu od cca 25m (odhad) až do rovných 150m (měřeno dálkoměrem). 2 jeleni (90 a 100 kg) stříleni na blat, od nástřelu cca 20 a 40m. Další dva (90 a 130 kg) stříleni v chůzi a běhu (hodně zešikma), jeden dostřelen již zhasínající cca 230m od nástřelu. Neprostřelen, zůstatková hmotnost střel 8,08 a 4,53 gramů. Druhý dostřelen vůdcem barváře po asi 400m, střela KS nenalezena. Srnčí 6 ks v ohni, 5 ks ve vzdálenostech cca 8 – 20 m od nástřelu. Vše z výše uvedeného bylo loveno s úmyslem zasáhnout komoru. Krk, páteř ani hlava kusu nikdy zasaženy nebyly.
Rekapitulace: Toto střelivo jsem si pořídil po přečtení doporučení diskutéra Zdenek41, kdy po celkově výborných hodnoceních uživatelů, tento vyhodnotil toto střelivo jako to nejlepší co v této ráži na srnčí použil.
Střela má úžasný zastavovací účinek na srnčím i při horších ranách. Poškození zvěřiny na srnčím je překvapivě malé, i když střela dost fragmentuje. Na vysoké je to spolehlivá střela, ale poškození zvěřiny bývá i větší. Jelikož někdy značně fragmentuje, zbytková hmotnost střely bývá někdy již dost malá. Na vysokou se určitě najde lepší střelivo. Každopádně jsem si koupil další krabičku, pro případ nutnosti lovu srnčího v nepřehledných porostech a na hraně lesa (omezení rizika nutnosti dosledu). Lesu, lovu
fivlas
Nový návštěvník

7x57R v.Srnčí

Příspěvek od fivlas »

Poradte,jakou střelu v této ráži na tuto spárkatou,s ohledem na co nejmenši devastaci zvěřiny.Samozřejmě,aby to daleko neodcházelo.Co říkáte na Geco TM 10.7g,SB NSR 11.35g,SB SP 9g.Díky za odpovědi.
Mushroom
Častý návštěvník

Re: 7x57R v.Srnčí

Příspěvek od Mushroom »

Dobrý den,
doporučuju Norma - Vulkan.
Silně nedoporučuju SB SPCE 11,2g - masakr. Přestože jinak za mě SPCE má opodstatnění..
Odpovědět