Výběr kulovnice

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
Ondra
Pravidelný diskutér

Re: Výběr kulovnice

Příspěvek od Ondra »

Díky za názory. Uvažuju stejně. Kulovnici bych mu taky doporučil českou (550 nebo 557) a dobrou optiku (německo-rakouská TOP4).
Budu rád i za další příspěvky.

Hirc: O střelnici bych u něho strach neměl. Je celkem disciplinovaný a já ho sebou tahám pořád. Bude po bradu v hilznách, bez obav :D
Mauser M03 Basic /.30-06Sprg./; Zeiss Victory Varipoint 2.5-10x50 T* ASV
ZKM 452 FS /.22LR/; Odeon 4x32
kojot
Zkušený diskutér

Příspěvek od kojot »

To vychází švárovi akorát, v Praze mají v podnikovce CZUB stále akci na CZ 555 za 13900,-. Dostupné ráže jsou jen 30-06 a 7x64. Kolega pro ni zítra jede, protože na netu se objevilo již pár spekulantů, kteří je prodávají za 18 tisíc. Je to de facto 557, ale s laufem 60 cm a napínáčkem. Ještě mu pak zbude na pořádnej ohoz.
Kdo netermí s námi, termí proti nám
Hirc
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Hirc »

to Kojot:

nic proti CZ555 jako takové, ale jestli má napínáček, tak to nemůže být "defacto" 557. 557čka má, pokud vím, přepracovanou spoušť a pojistku - a napínáček nemá. Naopak by měla mít lepší spoušť už v základu.

Dovolím si osobní názor, že pokud se člověk trochu potrénuje, tak se napínáčku stane buržoazní přežitek :)
kojot
Zkušený diskutér

Příspěvek od kojot »

Spoušť je u 557 přepracovaná do té míry, že "stecher" nemá z důvodu snížení výrobní náročnosti. Pár 557 jsem už stihl odmačkat na sucho a tovární nastavení mi přijde dost bídné. Jak to jde custom seřídit nemám tucha, přestože prodavači vždy tvrdili, že takhle to je správně. :shock: Dvoupolohová pojistka konstrukčně vychází u 557 stejně z 555. Někdo si na napínák hold potrpí a to mu 555 nabízí.
Kdo netermí s námi, termí proti nám
Hirc
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Hirc »

v tom případě děkuji za opravu :oops:
Boci1
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Boci1 »

V jedný 555 jsem se před lety hrabal,přímá spoušť jde seřídit v podstatě stejně jako u 557.Včem má 555 navrch je pojistka.Zajištěná blokuje kliku,při vybíjení není potřeba odjišťovat,stačí zmáčknout čudel a jde otevřít klika.Podobnej princip jako na Sauru 90 nebo Zoli.Subjektivně nejlepší pojistka na český flintě.Z výroby je sice hlučná,ale to je chvilka práce.Přesto bych si koupil radši 557 protože ta pažba mě vyloženě sedne a pokud si můžu vybrat tak mám radši nábojovou schránku než zásobník.
Murick27
Nový návštěvník

Koupě ZKK 600

Příspěvek od Murick27 »

Zdravím , rád bych všechny zkušené lovce i nelovce o radu. Mám možnost koupit kulovnici ZKK 600 - 7x64 a nevím nač se při koupi dívat a na co si mám dát pozor. Jsem začínajcí myslivec a chtěl bych si pořídit starší kulovnici (hlavně na lov srnčí a černé).
roman300
Pravidelný diskutér

Příspěvek od roman300 »

ZKK, není špatná zbraň, jen je třeba se zaměřit na některé její slabiny, jak konstrukční a u starší zbraně i slabiny způsobené "zubem času".
První co bych kontroloval je stav vývrtu a jeho ústí, vývrt musí být čistý, lesklý a s ostrými přechody mezi poli a drážkami. Je vhodné si vývrt protáhnout vytěrákem, slabá vrstva oleje dokáže dobře zakrýt léta nedostatečné údržby. Ústí hlavně musí být čisté, bez otlaků a je vhodné jen pro orientaci použít náboj dané ráže a zkusit střelu zasunout do vývrtu. I když vyrezlá či vystřílená hlaveň je poznat už při pohledu do vývrtu. Asi bych si vynutil i možnost kontrolního nástřelu zbraně. Ráže je myslím k zamýšlenému použití zvolená dobře.
Konstrukční slabinou této zbraně je dle mého názoru napínáček, tam bych provedl kontrolu jeho funkce a především bych zkontroloval možnost jeho seřízení. Na několika ZKK co jsem nastřeloval, nebylo možné napínáček seřídit. Dále, seřizovací šroubek v jazýčku spouště je nutné po seřízení zalakovat, nemá samosvorný závit a dochází k jeho povolování a následné ztrátě.
Kontrola funkce pojistky, závěru,podávání nábojů ze schránky je samozřejmostí. Po té bych ještě provedl kontrolu kompletnosti zbraně - poutka, mířidla. Pro úplnost...nikdy bych nekoupil ZKK se zničeným pouzdrem závěru a to po použití klapkové montáže.
Rem.700 Sendero 300 WM + R2 2,5-15x56; Voere 22-250 + Nikon Monarch 2,5-10x56 IL, CZ550 Medium 300WM + S&B 2,5-10x56; ZKM456+ Leup. VX-III 4,5-14x50; Browning B80 12/70; ZP 49 12/12; Norinco 1911 .45ACP; Taurus 85 .38 Spec.
Petzold
Nový návštěvník

Příspěvek od Petzold »

Asi úplně ideální by bylo vzít sebou někoho kdo tomu rozumí. (skutečně rozumí, ne že to jen říká)
Potkat se s prodávajícím na střelnici a ze zbraně si pár ran vystřelit.
jinak:
-celkový vnější stav zbraně, z toho se dá poznat jak moc byla používána, jak se o ni majitel staral, pozor "povrchovka" nestřílí,
i ošoupaný brynýr a otlučené dřevo může skrývat funkčně bezvadnou zbraň, která byla jen hodně nošená a málo střílená,
co mám ale zkušenosti, většinou (!) zanedbaná, otřískaná rezavá zbraň zvenku, znamená i mizerný zanedbaný vnitřek
zkontrolovat:
- stav vývrtu a přechodového kužele (bez zkušeností se ale těžce porovnává "zrcadlový", "slušný", a třeba "měsíční krajina" a mnoho mezifází) a zejména ústí hlavně
- rovinnost hlavně, upevnění v pažbě, stopy po případném pádu
- funkce závěru, koroze, stav úderníku, pružiny - lépe rozebrat
- odpor spouště a jednoznačnost a hladkost chodu - neměla by zadrhávat, neměla by být tzv. "přeštechrovaná" nebezpečně lehká, co odejde po mírném klepnutí zbraně o překážku
- funkce pojistky , zkusit spustit spoušť při zajištění
- párkrát razantně "zarepetýrovat" a spustit naprázdno
(prodávající to musí pochopit, jinak běž od toho)
-otázka je samozřejmě poměr stav zbraně/cena, hodně věcí se dá za menší peníze opravit (brynýr, lak na pažbě), když má funkční železo
- výměna poškozené hlavně stojí podstatně víc a to musíš přičíst min 4-6 tisíc
Další věcí je montáž, její kvalita a kvalita namontování, kvalita a (ne)poškození puškohledu. Zbraň může střílet špatně, ale chyba nemusí být v hlavni a ve "vaklavé" montáži, nebo "utržené" záměrné osnově v puškohledu.
Bohužel mnozí majitelé (nebo pozůstalí dědicové) nežijí v reálném světě, někde zjistí, že nová kulovnice stojí 20 tisíc a tak za tu svoji otřískanou, 30 let starou břízu chtějí jen o pár tisíc méně i když má cenu poloviční.
A je dobré se neunáhlit. Komisních zbraní je opravdu hodně a jak to tak vypadá, hodně jich ještě bude. :)
(tak kolega mně o pár minut předešel, ale asi se vpodstatě shodneme)
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

Petzold> kolega píše, že je začínající myslivec, nikoliv puškař-zbrojíř. Ty mu radíš věci, které podle mě nemá šanci provést průměrný laik.¨
A po pravdě, svoje zbraně mám rád, a mám je tak v cajku jak jde a jak dokážu, ale kdybych někdy nějakou prodával, a potenciální kupující by s ní chtěl provádět takovéhle věci, tak se s ním rozloučím a slušně ho pošlu domů. Jelikož někdo, koho vidím poprvé v životě, nevím o něm, jestli vůbec ví, co dělá, dokáže vše uvést zase do bezvadného stavu, a případnou jím způsobenou závadu (nota bene zbytečně a zbytečnou) by dokázal kvalitně opravit, mi takovéhle psí kusy s flintou prostě provádět nebude. Samozřejmě má právo jí ode mě nekoupit, o tom se nepřu, jen chci říct, že neochota nebo nedůvěra prodávajícího k takovýmhle experimentům nemusí nutně znamenat, že s flintou je něco blbě a on to chce zamaskovat.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Petzold
Nový návštěvník

Příspěvek od Petzold »

Ano, protože pan kolega je začínající tak jsem mu doporučil, ať si raději vezme někoho sebou.
Omlouvám se, ale netuším, jaké psí kusy máš na mysli.
Kupuje za své vydělané peníze cizí střelnou zbraň u které nezná historii. Vizuální prohlídka zbrani nijak neublíží. Jestli někomu spadla z posedu pozná na hodně pobouchané pažbě a tím že se hýbá železo ve dřevě. Stisknutí spouště při zajištěné pojistce by snad měla být normální kontrola pojistky, jestli plní svoji funkci. Mnoho kolegů ji takto kontroluje nechtě, když zapomenou odjistit. :)
Rozebrání závěru ? Napsal jsem "lépe - je to lepší", ale ne nezbytně nutné pokud bezchybně odpaluje. A to pozná laik jen výstřelem. Jinak 90% závěrů současných zbraní se dá rozebrat a nezaměnitelně složit jenom rukama - jsou tak konstruované.
Stejně tak, žádné moderní zbrani v dobrém technickém stavu absolutně neublíží několik spuštění naprázdno, protože..... jsou tak konstruované. (U zbraní s okrajovým zápalem je ale lepší s tím šetřit)
Rychlým (ne brutálním) otevřením a zavřením závěru a stisknutím spouště zjistí, zda dobře zachytává spoušťový mechanismus úderník. To se jinak zjistit nedá, a opět..zbrani v kondici, to nijak neublíží, jsou konstruovány a stavěny na tisíce takových cyklů.
Nechci to dramatizovat, ale asi se oba dva shodneme, že nekupuje mixér a zbraň musí být v bezvadném technickém stavu, aby byla bezpečná. Zbraní mi prošlo rukama několik desítek a bohužel mnoho z nich bylo právě zasaženo nevhodným nebo neodborným zásahem, ať už majitele, nebo omlouvám se...tzv. "obecním kovářem" a bohužel vím také o jednom zbytečném úmrtí z důvodu "přeladěné" spouště.(samozřejmě kombinované zřejmě s neopatrností, nebo neznalostí)
Samozřejmě jsem nenapsal že je třeba se majitele slušně zeptat, se zbraní zacházet šetrně, odkládat ji nejlépe na deku, kabát, složenou bundu. To je myslím automatické. :)
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

Petzold> primarne jsem myslel prave to rozebirani zaveru. Znamemu jeden sikula rozebral zaver u Mannlicher Schoenauer tak, ze skoncil u puskare a to hledali nekoho, kdo to bude umet dobre dat dohromady.
Proti vizualni prohlidce ani overovaci strelbe samozrejme nic nemam.
Jo a "napadeni kutilem" znam taky dobre, kupuju starsi zbrane, ktery me bavi, a nekdy je to fakt sila.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Rogam
Zkušený diskutér

Příspěvek od Rogam »

Jo, jo taky mám rád starší zbraně, ale co někteří jedinci "dokáží", to jeden až nevěří....
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Pokud se bavíme o ZKK - jak se ptá Murick - tak vyšroubování matice úderníku s úderníkem je jednoduchá operace (po stisknutí tlačítka na levé straně při "napnutém" úderníku a otevření závěru), bych se nebál (to takové ZG47 v cizím obýváku je jiné kafe :) ).

Petzold píše:Stejně tak, žádné moderní zbrani v dobrém technickém stavu absolutně neublíží několik spuštění naprázdno, protože..... jsou tak konstruované.
Vždycky nekupujeme jen moderní zbraně :)
A starší vlastníci zbraní mají "zákaz cvakání naprázdno" hluboko pod kůží :) A v řadě případů právem. Všechny zbraně na to konstruované nejsou a on se úderník na desítky let starou zbraň shání někdy dost "blbě". Nekonečné cvakání naprázdno je móda výcvikářů cca posledních 15ti let. Takže tuhle činnost bych asi, zvlášť s nějakým staříkem, nejdřív "diplomaticky" projednal, zeptal se na vystřelenou nábojnici ...
Nakonec pokud vím, jaké ráže zbraň je, unesu tu "sušilku" nebo nábojnici určitě v kapse (třeba s flegmatizovanou zápalkou - a vidím i jak ten úderník "píše" - loni najaře jsem zápalky dvou prastarých nábojnic "flegmatizoval" olejem BreakFree CLP tři dny před schůzkou - pak "šly" obě - docela legrace, jak se všichni sbíhali - :D ale dohodli jsme se - tak byla spokojenost :) )
Pufr
Petzold
Nový návštěvník

Příspěvek od Petzold »

Ale jo, to máš pravdu. :) Pokud by byl hodně "čistotný" majitel a každý týden ji po vypulírování dal jednu naprázdno, za 30 let je to teoreticky cca 1500 ran, což už by sice i u konického, ale tvrdého a křehkého zápalníku nemusel být nevýznamný počet. A u 80 let starého Krieghoffa ani nemluvím. :) Omlouvám se za OT.
Odpovědět