243Win
Re: 243Win
a stale dokola....lovim w243 naprosto vsechno vcetne zdatnych jelenu,ale...musim priznat jednu vec...,ze musim dobre mirit a mit kvalitni strelivo...,ale ne vzdy se zadari. Mam veliky problem s jakoukoliv prekazkou a tam je kamen urazu. Nekolik prasat jsem takto zkryplil a ne vsechny uspesne dohledal...na nahance jsem strilel na lan v uprku a myslel jsem,ze jsem minul,ale nastesti se podarilo kolegovi odlovit tu samou a pri bourani nasli v okoli travniku zbytek me kule a nebylo to o moc vetsi nez dva gramy z malorazky. Vzalo to vetvicku a proslo to jen skarou a porusilo to kousek streva.
Za svetla a dobrych podminek patri w243 k razim,ktere zanechavaji 90% vseho v ohni,ale je tam to ale.
Ted si porizuji w308,at mam vetsi sanci v pripade prekazky,kterou samozrejme v noci v optice nevidim uspesne dohledat.
Muze si tady kazdej tvrdit co chce,ale w243 nepatri do ruk prumerneho strelce,ktery chce lovit cokoliv a kdykoliv,takze na nahance bych to doporucil zakazat.
Vyjimkou je figi,ktery by mohl strilet jeleny na prvni obratel pod lebkou treba "malorazkou",ale pro ty mene zkusene....chlapci opatrne a radsi tu w308.
S pratelskym pozdravem Tommy.
Za svetla a dobrych podminek patri w243 k razim,ktere zanechavaji 90% vseho v ohni,ale je tam to ale.
Ted si porizuji w308,at mam vetsi sanci v pripade prekazky,kterou samozrejme v noci v optice nevidim uspesne dohledat.
Muze si tady kazdej tvrdit co chce,ale w243 nepatri do ruk prumerneho strelce,ktery chce lovit cokoliv a kdykoliv,takze na nahance bych to doporucil zakazat.
Vyjimkou je figi,ktery by mohl strilet jeleny na prvni obratel pod lebkou treba "malorazkou",ale pro ty mene zkusene....chlapci opatrne a radsi tu w308.
S pratelskym pozdravem Tommy.
-
- Zkušený diskutér
Ty říkáš 243 Win "dospělá flinta"dalas píše:figi: tak to jo. Já to pochopil, že dáš 4000 z dospělé flinty .243![]()

S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
to bwana:
vynikajici prispevek clovece ...

-
- Administrátor
to BwanaHunter: rozhodně nebudu protestovat. Já to jen myslel ve vztahu k malorážce. Přece jen ten zásah z .243 trochu víc bolí. 

Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
Hlavne by uz na ty 243 mel 3 hlaven a malorazka by byla tak po 5 cisteni.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
to Tommy: sice jsem toho s 243 az tak moc neulovil, ale mam přesně stejné zkušenosti a pocity. Beru 243 jako super flintu na přesné střílení na větší než pro spoustu lidí obvyklé vzdálenosti v otevřených a přehledných terénech! Do lesa, křoví a jiného bordelu raději pevné a tvrdé střely nad 180 grs. Omluva za OT - POKUD ALE BUDETE PRASATA PÁST 3 HODINY A NEZVÁDNETE ZAMÍŘIT A PŘESNĚ VYSTŘELIT JE JEDNO CO MÁTE V RUKÁCH
dotaz na Figiho: praskne mi tlakem trávník u srnčího pokaždé? (byť nebyl zasažen)

dotaz na Figiho: praskne mi tlakem trávník u srnčího pokaždé? (byť nebyl zasažen)
deleted by Alda
upraveno by Alda
Jinak mě ještě trávník neprasknul, i když jsem střelil kus víc dozadu (játra). Samozřejmě ta pravděpodobnost tu je větší a proto to chce dobře trefovat.
Jinak mě ještě trávník neprasknul, i když jsem střelil kus víc dozadu (játra). Samozřejmě ta pravděpodobnost tu je větší a proto to chce dobře trefovat.
Blaser R8 8x57 JS, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
roedear:lesu i když to byl dotaz na figiho:o)lovím s 243kou léta a problém s praskáním trávníku jsem nezaznamenal,odzkoušeno na střelivu lapua mega,win power point,sb poloplášt,federal,100gr všechny,ted momentálně win power point a naprostá spokojenost....
Tak další zkušenost: ráže 243 win, Geco 6,8g, srna 13 kg, vzdálenost 120 m, zásah na vyšší zadnější komoru na blat - tj. zadní horní část plic a přestřelená páteř. Kus v ohni. Bez podlitin, nepočítám-li zrušený obratel a oříznutí cca 2cm z kotlet, nic nepoškozeno. Na vstřelu dírka, výstřel 3/4 cm (2 žebra).
Tentokrát trávník nepoškozen
Tentokrát trávník nepoškozen

¨roedear píše:to Tommy: sice jsem toho s 243 az tak moc neulovil, ale mam přesně stejné zkušenosti a pocity. Beru 243 jako super flintu na přesné střílení na větší než pro spoustu lidí obvyklé vzdálenosti v otevřených a přehledných terénech! Do lesa, křoví a jiného bordelu raději pevné a tvrdé střely nad 180 grs. Omluva za OT - POKUD ALE BUDETE PRASATA PÁST 3 HODINY A NEZVÁDNETE ZAMÍŘIT A PŘESNĚ VYSTŘELIT JE JEDNO CO MÁTE V RUKÁCH![]()
Nemám přesné číslo, kolik kusů srnčího jsem ke dnešnímu dni s 243W ulovil, cca 250, z toho určitě polovinu zásahem na komoru, ale prasklý trávník, pokud nebyl přímo zasažen, jsem neměl u srnčí / a ani u jiné spárkaté / ani jednou.
Jinak - ráži používané k lovu musí lovec věřit. Pokud to tak není ( a platí i pro zbraň a důvěru v sebe ), je pravděpodobnost neúspěchu velmi vysoká.
K tomu, abych ráži a zbrani věřil, přispěje i to, jak sám střílím. Pokud riskuji, musím s neúspěchem počítat, a to rozhodně k důvěře v ráži / zbraň i v sebe / nepřispívá. Neberu v úvahu morální odpovědnost vůči lovené zvěři.
A ruku na srdce, střelba přes překážky na zvěř může být hazard vždy a s každou ráží.

figi
U srnčího se mi to taky ještě nestalo,ale u prasat ano a to pouze se SaB,protože u kusu nad 30 kilo málokdy ta kule zůstane po hromadě,většinou se roztrhá a roseká celej pajšl,ale s power pointem je to naprosto bez problémů.
figi tohle není reklama na 243 Win, ale Greybull kulovnicím!! 

PRVNÍ RÁNA MUSÍ JÍT vždy TAM KAM MÁ!
A to jsi XXX (deleted by Alda) nepochopil.
Je to jen ukázka toho, že není důležité čím.
figi
Je to jen ukázka toho, že není důležité čím.

figi