Nože

Kuše, luky, praky a jiné
Odpovědět
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Re: nože

Příspěvek od BwanaHunter »

Je zajímavé číst, jak každý má trochu jiné zvyky a preference. Proti nožům Mora ani ťuk, mám asi 4 včetně uhlíkatého, za málo peněz moc muziky, ale asi jsem moc velký tradicionalista, takže je používám jen čistě jako pracovní na stahování a rušení doma, jeden vozím v autě jako záložní rezervu, pro případ..., ale jinak super. Krom toho vozím v bedně v autě sekyrku a pilku, sekerka je finská lovecká, velmi dobrý materiál, dá se nabrousit do vysoké ostrosti, a je pro tyhle účely lépe tvarovaná, než klasická sekerka. Pilku jsem si koupil na kosti, stojí zhruba to co na železo, ale má jiný zub, bere kosti lépe a nezalepuje se bělí. Dá se běžně koupit v nářadí. Jinak jsem fanda na nože a mám jich relativně hodně, dost jsem jich dostal jako dárky, protože se o mě ví, že jsem na nože. Takže nosím různě podle nálady a účelu, ale na lov jsem taky přišel dost na chuť pevným nožům, kvůli pevnosti a snadné údržbě. Mám nože z RWL, Bohlera atd. s vysokou tvrdostí, drží dobře ostří, ale když už se ztupí, není sranda je dobrousit. V současné době jsem si zvyknul nosit přes léto do podzimu Puma Jadgnicker nach Frevert, čepel 12cm, konstrukce fulltang, sedí dobře v ruce, paroh mi nepřijde až tak špatný, mám nože i s leštěnou kostí na střence, to už klouže trochu víc. Podzim a zima Puma Rotwildmesser, je jen o cca 1 cm delší čepel, ale je robustnější, silnější ve hřbetu, i rukojeť masivnější, na kusy větší zvěře lepší, snese i hrubší zacházení, taky fulltang. Oběma se dá proříznout zámek, aniž by se to projevilo na ostří až do dokončení vývrhu minimálně, ale protože si chci ostří šetřit, nosím samostatnou pilku jako je tahle
http://www.frankonia.de/Aufbrechs%C3%A4 ... +s%C3%A4ge
Neříkám, že nejsou lepší nože, i když je otázka, co je to "lepší". Mám nože s větší tvrdostí čepele z práškových ocelí, a je pravda, že nepotřebují dobrušovat rozhodně tak často, jako třeba ta Puma, ale zase brousit je je program na kus dne. Puma s trvdostí 57 HRC potřebuje dobrousit častěji, ale zase jí párkrát obtáhnu na diamantu a zase holí, a nějaké 3 ks s ním komplet vyvrhnu bez dobrušování a pohodlně. Finky mám dvě, originál z Finska, materiál výborný, ale nějak jsem jim nepřišel na práci v lese na chuť. Na stahování a rušení doma jsou naopak výborné, ale obvykle je mi jich líto a nastoupí Mora.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Petr1970
Zkušený diskutér

Příspěvek od Petr1970 »

já sem teda nožomil fanda a pár krámů doma mám a nosím.. ale je v cz podmínkách tenhle extrem (bohler rwl ...) nutný?

i když sem byl na nahánce lesočechů a střelilo se pár kusů černý, vždy to nějak rozrušili střelec a lidi co stáli kolem (když střelec střelil víc kusů, vyvrhoval 1, další bral personál nebo kamarádi...) nikdo není zvědavej že leč stojí na tom že střelec musí udělat 3 kusy sám...

a na to 1-2 prasata invidividuálně stejně každej chodí s více noži ne?.. v batohu třeba..

nebo potřebujeme laserovej meč a prořezat se mrtvolou jak mark-hamill?:-)
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Petr> není to tak vždy, už jsem střelil na naháňce i 7 ks a velkou většinu jsem jich dělal sám. A nosím jeden nůž. Tedy druhý na jídlo, ale tím a) vyvrhovat nebudu, b) velikostně to není zrovna to pravé. Taky jsem střelil 4 prasata na štontu, a tam se někteří vyloženě bavili, resp. chtěli bavit tím, co předvedu... :D Naštěstí jsem měl dobrý nůž, vždycky (tedy až na naprosté výjimky :lol: ) ho mám naostřený, a za ty roky už jsem se snad i naučil vyvrhovat... :) Naopak, stalo se onehdá, že jsem střelil jelena, sešli se kolegové, já vytáhnu nůž.... a on by slušně tupý. To byla tenkrát ostuda, já nemohl proříznout deku, klel jsem jak pohan... co ním doma kdo vyváděl, to jsem se nedozvěděl (naostřil jsem ho a nechal ležet na lince, aby uschnul), na moje výhružné otázky - nikdo nic, samozřejmě. :lol:
RWL není žádný velký extrém, z toho dělá nože kde kdo, Mikov nevyjímaje.
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

No ale vyvrhnutí je záležitost několika minut, ale to, o čem tu píše Tibi, to je jiný výkon. Chlapci na Slovensku jsou borci !
! 243W ! 6XC!! 222 Rem, 223 Rem, 308W, 8x57JS
figi63@seznam.cz
http://www.loveckastrelba.cz/
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Mariapanno, to přece nikdo netvrdí. Já jen odpovídal Petrovi na dotaz. Tibiho příspěvky mi připomínají vyprávění mého předka, který byl nadlesním na Podkarpatské Rusi. V lepším případě jelena vytáhl koník, co pracoval v lese, v horším ho vynášeli v dílech na zádech, v nejhorším, když se něco nepovedlo, byli rádi, když dostali trofej pro střelce. Tam jsou terénní podmínky diametrálně odlišné od toho, co známe u nás, aspoň na většině území (i když chlapi v pohraničních horách, hlavně těch severních to mají místy taky divoký). A není to je Slovensko, v takových Alpách nebo Karpatech na Balkáně je to podobné.
tibi1
Zkušený diskutér

Příspěvek od tibi1 »

Nazdar Milos zdravim Ta! dlho si tu nebol....jo este som chcel dodat ze niekedy som nosil v batohu klasicky hlinikovy masiarsky hak tvaru "S"...nic nevazil a nezavadzal. Po streleni srncej alebo inej zveri tejto velkosti som hladal v okoli dostupny konar cca vo vyske oci na ktory zavesil zverinu za spodnu celust a spracovaval maso v uplnej cistote mimo zem.... ale tych konarov v optimalnej vyske a blizkosti bolo casto malo.....potom som nosil qvazi padakovu šnúru ta bola operativnejsia, no zas bol problem ukotvit šnúru o niečo na volnom konci...a tak po tychto alternativnych pokusoch ostavam rušením zveriny klasicky "pri zemi" :lol:
BwanaHunter
Zkušený diskutér

tibi> z doby, kdy jsem lovil v horách (ale hodí se dobře i doma), mám kladkstrojek, jako je tohle

http://www.e-myslivost.cz/detail/loveck ... 00-kg.html

jen tříkladkový (šesti celkem tím myslím), takže je lehčí, a na naší zvěř bohatě stačí. 150kg kus vytáhnu jednou rukou, když je potřeba. Je pravda, že v terénu je to někdy špekulace, ale lepší než to zvedat jen na háku nebo kousku lana.
tibi1
Zkušený diskutér

Příspěvek od tibi1 »

dik za info...OK vratme sa k teme o nozoch...a kedze su tu Vianoce a to je "legalny" sposob ako si bez prebtov manzelky spravit radost...inspirovany svojimi kecami tohto fora co vlastne hladam a spolubojovnikov ktorý sem dali svoje logicke a opodstatnene nazory...som si dnes objednal Kizlyar Gurza 2...mnoho vynikajucich nožiarov je teraz asi dost vytazenych aby pristupili na moju poziadavku o custom nozi podla mojich predstav o tvare rozmeroch a matroši lebo niektori ani neodpovedaju...Grza2 je cenovo prijatelny, ak ho zničim alebo stratim netrapi to dlho, matrošom celkom ok ...okolo 58HRC aby som ho aj s chybami pribrusil v terene a hlavne tvar skinning+bonning je to co hladam...je to taky lovecky vykostovak...ak by mal scandi vybrus nema chybu!
Kubo 630
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Kubo 630 »

Ak spracúvame kus v lese, robím to na deke na zemi, ako tibi. Stiahnem jednu stranu deky, odoberiem stehno, vykostim na deke, odoberiem lopatku, vykostim na deke, vyberiem kare aj s krkom a krkovičkou. Prevalim kus na rozobratu stranu, stiahnem druhu polku deky, a rovnaky postup. Rebra odoberam ako posledne, pokiaľ nemam so sebou sekerku ani pilku tak nožom par krat prejdem rebra okolo chrbtice zo strany brusnej dutiny, takto spravim obidve strany a tym si spravím ciaru po ktorej rebra prasknu. Postavím sa nad kus, rukami sa opriem do rebier a prudko ich celou vahou svojho tela odtlačím od seba. Rebra prasknu po čiare ktoru som spravil nožom okolo chrbtice. Nožom oddelim rebra od chrbtice, ale to je posledna vec ktoru nožom robím, je to záhul. Jasné že Mora nieje nijako úžastný nôž, je to priemerný nôž z primerných materiálov, výborný je práve ktoli pomeru cena/výkon. Premňa veľmi vhodný tvar, konštrukcia puzdra a slušná oceľ. Nieje všetko iba o hodnote HRC, trvácnosť ostria nieje ani zdaleka taká jednoduchá. Ja zastávam zásadu že ostrosť noža sa musí priebežne udržovať.Nosím so sebou malú keramickú tyčinku od sukromneho českeho vyrobcu, super vec za smiešne peniaze, použivam zrnistos 800-1000, na konci karabinka, pripnem niekde na odev napr. na dierku pre bombik na bunde. Keď spracúvam divinu, stiahnem deku, par krát obitiahnem na keramike(20 sekund prace maximalne) a pokračujem, odoberiem stehno a vykostim, obtiahnem, odoberiem lopatku a vykostim, obtiahnem a tak dalej. Mesiar tiež permanentne obťahuje nož. Najhoršie je nechať nôž dôjsť do takeho stavu tuposti že už ozaj nereže, to je potom dosť otrava brusiť na mieste. Aj tak po každej "akcii" doma prebrúsim nôž na pripravku, zrovnam uhly a nabrusim do jedovata. Tibi, scandi vybrus ti spravi hocktory priemerny nožiar na pasovke, sam som si to na par nožoch robil.
Antonio Zoli 1900 Pro S Battue 9,3x62 + Bushnell 4200 Elite 2,5-10x50 RD,
Steyr/Mauser 98 7x57, Docter/Frakonia 2,5-10x48
Hammerli 16/16x70
ZKM 456+Nikko stirling Gold Crown 6x42
Hatsan 55S+Walther 4x32 compact
Slavia 631+Lensolux 4x32, Slavia 630
petjan
Pravidelný diskutér

Příspěvek od petjan »

Nevěděl by někdo z vás, jakou ocel používá Victorinox potažmo Wenger?
ZP 16x70/16x70
Brno 500 8x57JRS/20x76
Sabatti SKL 98 10,3x60R /270 win
Leon
Moderátor

Příspěvek od Leon »

440
CZ 550 american 308win.
petjan
Pravidelný diskutér

Příspěvek od petjan »

Takže jako Mikov. Díky
ZP 16x70/16x70
Brno 500 8x57JRS/20x76
Leon
Moderátor

Příspěvek od Leon »

není 440 jako 440 :wink:
CZ 550 american 308win.
petjan
Pravidelný diskutér

Příspěvek od petjan »

Už jsem to našel, oba používají 440A 56HRC
ZP 16x70/16x70
Brno 500 8x57JRS/20x76
petjan
Pravidelný diskutér

Příspěvek od petjan »

No a teď jsem našel v jiném odkazu že Wenger i Victorinox používají ocel INOX a taky na 56HRC
ZP 16x70/16x70
Brno 500 8x57JRS/20x76
Odpovědět