7x57, 7x57R
-
- Zkušený diskutér
Re: 7x57R v.Srnčí
Zkusil bych třeba i nějaký monolit, a nebo Nosler Partition. Střílím s ním srnčí ze 7x65R a chová se mravně, takže by měla i v pomalejší 7x57. Přesněji obvykle pomalejší, pokud se bavíme o továrních laboracích. Pokud budeš přebíjet, tak je to čistě na tobě. Odbíhá to trochu dál, ale to je daň za to, že to není rozbitý. SP 9g. jsem taky střílel leta letoucí, a při správně umístěném zásahu nebyla žádná katastrofa.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
-
- Zkušený diskutér
Na srnčí jsem vyzkoušel monolity Barnes TSX 10,5g, dobrá střela, šetrná, značení zvěře a odskoky stejné jako po SPCE, ale nerozbijelo to. Jako hodně universalní střela v této ráži je SST Hornady, zvlášť když člověk loví i černou a dančí .V této ráži a rychlostech funguje bezvadně. Na srnčí podobné jako cokoliv jiného, ale na černou a dančí má dobrý účinek a lepší ranivost proti SP. Dnes už tuto ráži používám jen na naháňky, přestal jsem v ní experimentovat, vrátil jsem se ke střižné hraně 11,2g, která na černou funguje a po zhodnocení člověk zjistí, že se ty různé střely chovají téměř stejné a že nejvíc záleží na zásahu, na postavení zvěře a na vzdálenosti.
P.S. Geco TM - nevyrovnané, eXnergy - na srnčí funguje, u černé nevyrovnané a často daleké dosledy při dobrých komorových ranách.
P.S. Geco TM - nevyrovnané, eXnergy - na srnčí funguje, u černé nevyrovnané a často daleké dosledy při dobrých komorových ranách.
Já teda lovím sice se 7x64, ale SPCE 11,2g používám k plné spokojenosti. Když u srnčího chytíš plec, bude rozbité po jakékoli střele. Já střílím na zadní komoru a zvěř pokud se nezlomí v ohni, tak je do třiceti metrů od nástřelu - mluvím samozřejmě o srnčím. I když střela chytí žebro, tak proto že je u srnčího slabé, střela se o něj nijak výrazně nedeformuje ani netříští...
Motivační citát pro tento den:
Vykašli se na motivační citáty, nalej si sklenku Jamesonu a pusť si pořádnej metal!!!
Vykašli se na motivační citáty, nalej si sklenku Jamesonu a pusť si pořádnej metal!!!
Otec používá Geco TM již pátou sezonu. Přesvědčil jsem ho v okamžiku, kdy mě přestávalo bavit bourat srnčí po SPCE. Prozatím se mi to líbí, kus nebývá podlitý a ani rozbitý. Vstřel klasika neviditelný, výstřel řekněme okolo (oblíbeného příměru) padesátikoruny. Prasata do 70-80 kg to taky slušně zastavuje (letos jsem mu hledal jen jedno).
Střílí to z klasiky KB ZH 304 za lopatku cca 5 cm pod páteř. Kus je v drtivé většině v ohni.
Střílí to z klasiky KB ZH 304 za lopatku cca 5 cm pod páteř. Kus je v drtivé většině v ohni.
Kdo netermí s námi, termí proti nám
Já nějak nechápu, v čem je na srnčí ta SPCE tak špatná? Pokud nestřílím přes plece, je to dírka tam dírka ven....
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Pokud si to zvíře popojde bud jen 30 m, tak je tak podlité ,člověk to nemá ani chut bourat.... a od minulosti se nezměnilo nic...To nemluvím o nevyrovnanosti zásahů. Mířím na komoru na blat, střela opouští tělo kýtou a pod.
Se vší úctou. Mám ten dojem, že toto téma zde již je:
viewtopic.php?f=6&t=198
Tak co kdybys ses trochu namáhal, projel si již založené vlákno a pak se zeptal.
Jiří díky, přesunul jsem. dalas
viewtopic.php?f=6&t=198
Tak co kdybys ses trochu namáhal, projel si již založené vlákno a pak se zeptal.

Jiří díky, přesunul jsem. dalas
Ten Vulkan by si musel přebít sám, protože Norma ho do eRka nelaboruje, jen Oryx, viz: http://www.norma.cc/en/Products/Hunting/7x57-R-Mauser/
Já bych zkusil ten Nosler Partition, kamarád s tím loví a prý šetrné, jen černá mu po tom odchází.
Já bych zkusil ten Nosler Partition, kamarád s tím loví a prý šetrné, jen černá mu po tom odchází.
Steyr Mannlicher mod. M 8x57 JS
Steyr Mannlicher mod M 7x64
Mannlicher Schoenauer 8,2x56 MS
Steyr Mannlicher mod M 7x64
Mannlicher Schoenauer 8,2x56 MS
Re: 7x57, 7x57R
Zdenek41 - mne se to s SPCE právě na srnčím nikdy nestalo... Občas podlité na žebrech ano, ale ne zas tak strašně a že by byl výstřel jinde než jsem očekával, to u srnčího ne... Občas u prasete 60+, tam se mi to, pravda, několikrát stalo...
Tim: Ty ale máš 7x64 a tady je téma 7x57, 7x57R. Je to sice stejná střela ale ve stejné vzdálenosti má 7x64 větší energii i rychlost a to je ještě potřeba vzít v úvahu hlaveň kulobroku a hlaveň solo kulovnice. Já si z dětství pamatuji že táta ze 7x57R s SPCE na cca 80m vystřelil na srnce na blat. Srnec v ohni ale šok. Na vstřelové straně výstřel v průměru cca 20cm - střela se prostě tehdy odrazila zpět a vyšla ven na vstřelové straně.
Marocchi 03 Field 12/76; ZP49 12/12; Brno mod. 1 22LR Hawke 4-12x40; ZKK600 MC 270W+Delta Optical Titanium HD 2,5-15x56; CZ550 Prestige 270W + Pard 008LRF; UB584 270W/12 Vortex Crossfire 1-4x24, ZH121 16/16; ZH304 7x57R/12
V 7x57(R) mohu u SPCE potvrdit to co píše Zdeněk. Kus na blat a vystřel v kýtě. Bohužel zlepšení není vidět, sice v 7x57 už s SPCE nelovím. Ročně, ale dost kusu bourám a zlepšení v této ráži vidět není. Já bych se takový kus až styděl odevzdat. Geco TM a SST dle mého názoru k zvěřině šetrné nejsou. Co se těm střelám musí nechat ve většině případu se nedohledává.
Šetrné naopak jsou Norma Oryx, Sierra GK ( vlastní zkušenost) a Nosler Partition (kolega). Bohužel zvěř většinou z nástřelu odchází. Na srnčí jsou to takové lepší celopláště.
Šetrné naopak jsou Norma Oryx, Sierra GK ( vlastní zkušenost) a Nosler Partition (kolega). Bohužel zvěř většinou z nástřelu odchází. Na srnčí jsou to takové lepší celopláště.
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Možná zavádějící, ale v této ráži jsem používal jen určitý čas HPC 10,2g na srnčí. Funguje jako celoplášt popojde si to do 30 m. Brzo jsem, ale přestal neboť jsem lovil i černou zvěř. Ač expanzní střela tak to moc nefungovalo a hlavně nebarvilo při komorových ranách. Kolega jenž střílel zásadně na krkovici je používá dodnes. K plné spokojenosti je to dnes nejlevnější střelivo. Jak už jsem mockrát psal do R KS 10,5 nebo Tig 10,5 g. To sedělo.
bacha na to, že ale současné ID od RWS už není to co býval Tig u RWS takže v současné době asi raději než RWS ID vzít Brenneke Tig
Marocchi 03 Field 12/76; ZP49 12/12; Brno mod. 1 22LR Hawke 4-12x40; ZKK600 MC 270W+Delta Optical Titanium HD 2,5-15x56; CZ550 Prestige 270W + Pard 008LRF; UB584 270W/12 Vortex Crossfire 1-4x24, ZH121 16/16; ZH304 7x57R/12
-
- Zkušený diskutér
Nezkoušel jste někto toto? Přesnost, ranivost...
http://www.bvs.cz/munice_kulova_partizan_757r_grom.html
http://www.bvs.cz/munice_kulova_partizan_757r_grom.html
Honzo,chtěl bych také náboje od tohoto výrobce zkusit,ale v 22 Hornetu.Na různých fórech jsem hledal informace ohledně kvality,přesnosti,spolehlivosti apod.,ale zkušeností je poskromnu.Cena je zajímavá,ale špatných zkušenostech jiných levných nábojů váhám a jsem nedůvěřivý.