Stránka 24 z 36

Re: nože

Napsal: sob 02.1.2016, 22:16
od Jirka C.
No, jestli používá Wenger to samý, co Mikov, tak je tam rozdíl. Mám Wengera a toho po vyvrhnutí kusu jen přetáhnu na ocílce a pořád holí. Kdežto Mikov Fixír (mám ten nejlevnější s pilkou) je fakt bláto a musím po každym kusu přebrušovat.
Ale fakt je, že jsem úchyl na ostří a pokud nůž neholí, tak s ním nedělám, takže nějakej nenáročnej pižlal s tím udělá třeba ještě další dva kusy :-)
Ten Mikov vyvětrám občas z nostalgie, když jdu na srnčí, ale jako základní nůž bych to nechtěl. Na rozrušování v pravym slova smyslu (tím myslím bourání) mám Moru. Za málo peněz hodně muziky.

Re: nože

Napsal: ned 03.1.2016, 13:18
od petjan
Jj, taky musím nůž po každém vyvrhnutí přetáhnout. Mám taky Wengera s pilkou a párákem, ale zjistil jsem, že to jsou dvě věci, které téměř nepoužiji, takže koukám po nějakém pevném noži, který se bude lépe čistit.

Re: nože

Napsal: pon 04.1.2016, 11:01
od tibi1
parak som roky nepouzival a posledny rok som zistil ze je to super vec...setri to hlavnu cepel, narezavam s tim i nohy ked idem drat ...hlavne ked sa jedna o prasa co je cele od blata - a hlavne běhy...este lepsi je guthook..presny a rychly...super to ma vyriesene FDT od Mossberga, kde ten guthook je na nahradnej cepeli, to je fakt super. Len jeho pilka je nedokonaly "polotovar" s nedobrusenymi zubami. No a bez pilky typu "wenger" (na noži) sa skratka nezaobidem. Zamok mam do 10sekund rozdeleny na akejkolvek zveri. Robit to len pevnym nozom na mladom kuse este OK ale pri starsom je to o nervy a nepreseknut pri tom močovy mechur a ine veci....no neviem Hlavne sa trafit do svu spony a tlct po tom rukou a setrit pri tom spic a prvu 1/6 cepele noza ktora je pre pracu najpotrebnejsia.....no comment...naco sa trapit ked nemusim. Na to je vhodnejsi fulltang - ciže tazši a teraz na tento typ noza nemam naladu. Vetsina si stazuje na cistenie zatvaracieho noza. V subjektivnom pohlade v tom nevidim nejak zasadny rozdiel oproti pevnemu....mozno len v tom ze musim doma po umytí spravit o 1 ukon naviac a to ze prestrieknem hybne casti konkorom alebo inym mediom. A ruku v ktorej mam pri vyvrhovani nož mam vacsinou cistejsiu ako tu ktorou chytam zverinu a vnutrnosti vo farbe v komore, zvlast ak je cepel nad 10cm, tam rukovet mam i v parohu celkom cistu. Ked idem na srnca je praktickejsi stredny az mensi - lahsi zatvarak co mam kludne i vo vrecku po ruke. S cepelou cca 8-9-10cm sa zver tejto velkosti i lepsie odiera - je škovnejsia než napr. tazky skinner Kizlyar Glukhar. Tento som raz dostal do daru. No je vhodny skor na medveda :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Re: nože

Napsal: pon 04.1.2016, 12:54
od Zbrojovák
no, u černé od bláta i čisté- osobně nejedu přes osiny, ale načnu špicí v ohbí kloubu a jdu zevnitř - ušetří to pracovně ostří, párák nemám, nepoužívám. Chrupavky běhů pak objedu "nepracovní částí ostří", hned u záštity, neřežu - jen tlačím.
Nevím ale, pokud je třeba po jednotlivém prostém vývrhu hned přebrušovat/ obtahovat - je něco blbě, buď materiál anebo provedení práce.
Jinak jo, i moje nože před začátkem práce musí holit.

Re: nože

Napsal: pon 04.1.2016, 13:28
od petjan
No já to tak nabrousit, aby to holilo neumím, ale i tak se mi s tím řeže celkem dobře. Většinou lovím jen mladé kusy, s ohledem na to, jak to mám daleko k autu a abych to taky sám naložil. Teď zrovna uvažuju o jednom Fulltangu od Brixiho. A k tomu už bude potřeba nějaká lepší brusná sada. Teď mám takové tři údajně diamantové destičky z lídlu, ale brousí obstojně, alespoň toho Wengera.

Re: nože

Napsal: pon 04.1.2016, 18:11
od tibi1
no jednoznacne by sa ti hodilo aspon jedno brusivo o grite 1000 ...ale podstatnejsie je udrzat uhol fazety pocas brusenia ked uz budes mat ten hand made knife. Mrkni na system od Lasky, pre zaciatok usetri vela materialu na nozi, casu i nervov

Re: nože

Napsal: pon 04.1.2016, 20:22
od Jirka C.
Zbrojovák píše: Nevím ale, pokud je třeba po jednotlivém prostém vývrhu hned přebrušovat/ obtahovat - je něco blbě, buď materiál anebo provedení práce..
U toho Mikova to je opravdu o materiálu. Kupoval jsem ho před 12 lety tehdy za 350Kč kvůli pilce a nic levnějšího už tenkrát fakt nebylo.
Ale co je proboha "blbě", že si po použití, když ten nůž umyju, přejedu 4 vteřiny na ocílce, která mi visí u dřezu? Dělám to tak i s lepšíma nožema v kuchyni a někdy i dokonce během práce. Ublížím tím něčemu?
Já vím, že se stačí vykoupat jednou za tejden, to tělo to snese, ale když se osprchuju častějc, tak se tak nějak cejtim líp :-)
A

Re: nože

Napsal: pon 04.1.2016, 20:27
od motolada
V tomto případě už není debata o kvalitě železa ale o tom jak je kdo úchylný na ostrost svého nože.
Vyvrhnuti musí zvládnout každý nůž, pokud ne,neni důvod ho nechávat v baráku.

Re: nože

Napsal: pon 04.1.2016, 21:47
od petjan
To tibi1 spíš si chci pořídit tento brousek : http://www.noze-nuz.com/eze-lap/EZLKIT.php a k tomu držák od Lanskyho. Jsou to už diamantové brousky a jsou podstatně levnější než od Lansky a širší.

Re: nože

Napsal: pon 04.1.2016, 21:55
od tibi1
...neviem ci ti to bude stacit z pohladu ak je cena dolezita...potom kupis i tak nieco kvalitnejsie - drahsie a s tym šuntom potom co? ja mam od Laskyho 3 moznosti uhlov 25-20-17 a kameny som si dal s gritom 400-600-800-1000...ale dnes uz i tak brusim rucne na smirglovych pamieroch. Ale je to na tebe.

Re: nože

Napsal: pon 04.1.2016, 23:57
od petjan
Vždyť píšu, že držák od Lansky, co má více stupňů, ten je za tři kilča. No a kameny jsou diamantové zrnitost 400, 600 a 1200.

Re: nože

Napsal: úte 05.1.2016, 8:37
od Zbrojovák
Jirka C. píše:
Zbrojovák píše: Nevím ale, pokud je třeba po jednotlivém prostém vývrhu hned přebrušovat/ obtahovat - je něco blbě, buď materiál anebo provedení práce..
U toho Mikova to je opravdu o materiálu. Kupoval jsem ho před 12 lety tehdy za 350Kč kvůli pilce a nic levnějšího už tenkrát fakt nebylo.
Ale co je proboha "blbě", že si po použití, když ten nůž umyju, přejedu 4 vteřiny na ocílce, která mi visí u dřezu? Dělám to tak i s lepšíma nožema v kuchyni a někdy i dokonce během práce. Ublížím tím něčemu?
Já vím, že se stačí vykoupat jednou za tejden, to tělo to snese, ale když se osprchuju častějc, tak se tak nějak cejtim líp :-)
A
To jsme se nepochopili - rozdíl je nutnost v revíru a to co děláš doma jako standardní údržbu (a já taky po každém vývrhu - alespoň teda u černé nebo vysoké)
jinak řečeno, s dobrou technikou vývrhu by měl (za mě) umět dobře nabroušený nůž zpracovat 3-4kusy černé do výkupní podoby - bez výrazné potřeby obtáhnutí - jinak je prostě něco blbě - buď technika práce nebo materiál, nebo výbrus/ faseta či nabroušení (bez jehly).

Re: nože

Napsal: úte 05.1.2016, 9:20
od petjan
To zbrojovák: no já vždy zkurvím to ostří na těch dvou kůstkách u lízáku, tuším se to nazývá jazylka, to si vždy nechám na konec, no a pak už je ten nůž z mého hlediska tupý a musí na brousek. Tzn abych mohl udělat ty cirka 3 kusy, musel bych ty kůstky nechat všechny nakonec.

Re: nože

Napsal: úte 05.1.2016, 22:01
od BwanaHunter
petjan> co pro pána krále provádíš při vyvrhování s jazylkou? :shock: ty to vyřezáváš i s lízákem?

Jinak pokud jde o broušení, taky jsem si prošel ledasčíms, mám Lanskyho sadu, několik kamenných brousků (btw. nic lepšího než jeden starý kamenný brousek, zděděný, jsem asi v ruce neměl, bohužel už nikdo neví, co je to za kámen), mám i tohle

http://www.knifesharpners.co.za/product ... ulti-edge/

což jsem pořídil v předsevzetí, že svým "lepším" nožům budu věnovat nadstandardní péči...ale nakonec skoro všechno brousím na tomhle

http://www.knifesharpners.co.za/product ... lassic-ii/

rychlý, pohodlný, úhel to drží, dá se nastavit víc možností, a výběr zrnitosti těch brusných elementů podle mě dostatečný... Přitom jsem k tomu měl z počátku nedůvěru, jako ke všem podobným udělátkům.

Prodává to už i nějaká firma v ČR, tohle jsem našel

http://www.vsharp.cz/

Re: nože

Napsal: úte 05.1.2016, 22:40
od BwanaHunter
PS: Když by, tak to chce ale jedině ten V-Sharp Classic s kovovým rámem. Ty plastové varianty jsou na nic, taky jsem zkoušel...