Přestavby zbraní aneb jak si něco zbastlit

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
kojot
Zkušený diskutér

Re: Přestavby zbraní aneb jak si něco zbastlit

Příspěvek od kojot »

Zrodil se mi v hlavě jeden nápad, jenž je určen jako dotaz spíše metalurgovi. Mám možnost podrobit kulovnici povrchové nitridaci, podobně jako třeba Blaser. Cena je až překvapivá, nicméně proces trvá okolo 48 hodin při 440°C. Mám obavy, že by došlo na hlavni k materiálovým změnám, jenž by měly vliv na přesnost a hlavně bezpečnost.
Není tady nějaký kalič?
Kdo netermí s námi, termí proti nám
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Kalič nejsem ale vzpomínám si na jakýsi lapsus pistolí Sig Sauer u francouzské policie, kdy prostá nitridace následně způsobina vznik trhlin u namáhaných součástí - trhliny vznikaly na rozhraní nitridované - pevnější vrstvy a základního materiálu. Sig tam potom začal tvořit jakousi "mezivrstvu" a tím problém vyřešil - co ta mezivrstva byla ale bohužel má paměť neuchovala :D
Pufr
kojot
Zkušený diskutér

Příspěvek od kojot »

Mě právě bylo řečeno, že ta nitridační vrstva povrch dokonale vyhladí, tudíž se zacelí veškeré mikroskopické trhlinky v materiálu, kde by se mohla držet vlhkost. Druhým dechem dodám, že 100% ochrana proti korozi to prý také není.
Jiskra
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Jiskra »

Určitě navyhladí,spíš naopak lehce zdrsní.Vývrty se musí po nitridaci leštit.Taky jsem o tom jako o povrchovce přemýšlel,ale zatím mám strach se do toho pustit. Přeci jen ta teplota je dost vysoká a než to dojebat?Budu to muset na nějakém vzorku vyzkoušet.Třeba u Glocků když se nitridace hlavní přehnala,tak se začal drolit povrch poligonu.Sám jsem takovou hlaveň měl.Jinak odolnost proti korozi by ti určitě stačila.Ale jak říkám,zatím jsem k tomu nedospěl.I když ve strojařině se nitriduje běžně.
kojot
Zkušený diskutér

Příspěvek od kojot »

Na lučík s nábojovou schránkou by to jistě použít šlo. Přece jen jsou to jedny z nejohroženějších míst. Každopádně nitridační vrstva má tloušťku údajně 0,2 mm.
Jiskra
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Jiskra »

Podle toho jak dlouho to nechají v peci,taková je hloubka nitridace.Běžně dělají těch 0,2mm. Na ochranu proti korozi by stačilo klidně i 0,05mm.Samozřejmě na součastky typu lučík,schránka by to šlo.Tomu se v podstatě nemá co stát.Jen nevím jestli je to z matroše který jde nitridovat.Nejsem si jistý,ale každá ocel asi nitridovat nejde.
Andy
Administrátor

Příspěvek od Andy »

Trosku jsem zagooglil co se nitridace tyce a docela zajimava stranka je zde.
Jinak maximalni hloubka nitridace je udajne kolem 0.61mm a trva 72hodin v plynne peci s cpavkem. Coz ale pro ochranu proti korozi je asi nesmysl ;-)

Nicmene pisi tam, ze napr. nastrojove oceli se po popusteni a kaleni nitriduji v roztavene solne lazni a hloubka nitridace je pak za cca 1-2hodiny kolem 0.03 az 0.05mm
TIKKA T3 Varmint Stainless 308WIN, Leupold VX3 4,5-14x50 long range ill fine duplex
TIKKA T3x TAC 300WM, EAGLE TSV 14:02/75 640
ZKM452 22LR, PARD 008
IZ27M 12x76
Kodiak1
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Kodiak1 »

Andy on to totiž nesmysl vůbec není, ale to nevadí :roll: !
Lipes
Nový návštěvník

Příspěvek od Lipes »

Máte někdo zkušenost s měněním hlavně na remington 700 SPS? jestli je to možně či nikoliv a jestli je to bezproblémové?
Jiskra
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Jiskra »

Zrovna mám na R700 SPS Varmint hlaveň venku.V čem by měl být problém?Zamyká to do pouzdra,takže nevidím důvod,proč by neměla jít vyměnit hlaveň.Proč se ptáš?
Lipes
Nový návštěvník

Příspěvek od Lipes »

Chci koupit flintu a počítám do budoucna stím že kdyby byla vyšlehaná tak jestli není nějaký problém. Díky.
Durell
Zkušený diskutér

Příspěvek od Durell »

kojot píše:Zrodil se mi v hlavě jeden nápad, jenž je určen jako dotaz spíše metalurgovi. Mám možnost podrobit kulovnici povrchové nitridaci, podobně jako třeba Blaser. Cena je až překvapivá, nicméně proces trvá okolo 48 hodin při 440°C. Mám obavy, že by došlo na hlavni k materiálovým změnám, jenž by měly vliv na přesnost a hlavně bezpečnost.
Není tady nějaký kalič?
Hlaveň Vyrobená z ocele 15 230 ( inak obvyklá pre hlavne) alebo obdobnej by sa nitridivať dala - Materiál po nitridácii dosahuje pevnosť v celom priereze Rm až 1200 MPa, a tvrdosť vrstvy dosahuje hodnôt 60HRC ( ako nástroj na obrábanie kovov). Problem by mohol nastať deformáciou teplom a zmena rozmeru nitridovanej súčiastky o 0,02 až 0,05 mm ( jedná sa o štrukturálnu zmenu ) . Túťo metodu by som neodporučal ako dodatočnú na už hotový výrobok ( hlaveň).

Inak povrchová vrstva materiálu je velmi odolná na oter a strojné súčiastky sa obvylke brúsia pre dosiahnutie tolerancie v 0,01 mm a menej . Ak by sa jednalo o výrobu dielov spúštového mechanizmu, alebo záveru - to by som videl prijatelnejšie ak je materiál vhodný na nitridáciu .

Ešte existuje úprava povrchu ( nanášanie vrstvy ) povlakovanie - Nitrotitanovanie ale to je asi iná kategoria a použitelné na vonkajšie povrchy, ale ak sa nemýlim povlak má zlatú farbu ale je veľmi oteruvzdorný. ( povlakovanie vrtákov) :wink:

PS: Nie som kalič no okolo strojariny sa už nejaký rok motám a CHTS som navrhoval na súčiastky len pár krát . Ak sa najde Technolog CHTS bude to vedieť úplne do podrobna a možno ma aj v niečom opraví.
SAUER 202- 9,3x62, Swarovski z6i 2-12x50, Blaser R8 PS 6,5x284 Norma , Zeiss VICTORY V8 1.8–14x50, CZ 550 - 6,5x284 Norma Nightforce SHV 5-20x56, Sig-sauer 2022 spc 9mm Luger, zeiss conquest hd 8 x 42,Leica Rangemaster - 1600 B CRF
miso243
Pravidelný diskutér

Příspěvek od miso243 »

Pevné mieridlá na HOWA 1500. http://www.rajce.net/a7673529. Zdoj materiálu RECKNAGEL. Výškovo staviteľná muška. špatne som si zameral výšku mušky a objednal som zbytočne vysoký nosič. Nechcelo sa mi čakať na nový a tak som vymenil cieľnik za vyšší ( bol na sklade). Muška nie je pôvodná, tá bola tiež s vláknom ale odlomila sa. Novú som upravil z nej, vlákno síce nemá takú svietivosť ale je pevnejšia. Pôvodnú origo jednodielnu weaver lištu som vymenil za dvojdielnu. Je nižšia asi o 5 mm. Okrem strelnice som strieľal len na jednej polovačke 2 rany na 2 diviaky. 1 zásah. Na strelnici na 50 m paráda na 100m sa dá ale mieri sa horšie lebo muška zakrýva dosť veľkú plochu.
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Příspěvek od Zbrojovák »

Obávám se pánové, že si pletete klasickou nitridaci ( - difundovaní dusíku do kovové mřížky za účelem vytvrzení povrchu - nástroje, namáhané díly na otěr, častá kombinace s cementací - světle šedá barva), s niridací plazmovou (- šedočerný až černý povrch- vrstva tenčí - maximálně mikrony, použito na povrch zbraní), bohužel takto nejdou povrchovat nerez oceli.
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
Durell
Zkušený diskutér

Příspěvek od Durell »

Nitridácia - už to asi rozlúskneme našiel som niekolko odkazov tak si každý môže vyvodiť vlastné závery. :?: :idea:

http://www.rubig.com/index.cfm?seite=pl ... sprache=SK
SAUER 202- 9,3x62, Swarovski z6i 2-12x50, Blaser R8 PS 6,5x284 Norma , Zeiss VICTORY V8 1.8–14x50, CZ 550 - 6,5x284 Norma Nightforce SHV 5-20x56, Sig-sauer 2022 spc 9mm Luger, zeiss conquest hd 8 x 42,Leica Rangemaster - 1600 B CRF
Odpovědět