243Win
Re: 243Win
Já se snažím vždy vybrat s co největším přesahem(výkonem) a to vše optika,dalekohled atd(s ohledem na finance)...Po 243 to spadne,ale nemusí a pak je to škoda si řict,že jsem za stejné prachy mohl koupit zbraň která na to má a navíc má na vše...
Mám 243w a převážně lovím prasata,občas srnčí, muflon a vysoká,ale když vím,že budu lovit v terénu,kde hrozí překážky,tak si vemu radši kulobrok 7x57R/16. Kdybych se měl teď rozhodnout co si koupím,tak 308W a můžu lovit v klidu bez myšlenek na to,že opět vemu větvičku a budu prase hledat do rána! 

To Lukajs - když lovíš převážně černou, proč prodáváš osmičku, která by právě byla velmi vhodná?
Jelikož 8čku mám v kulobroku a já si budu pořizovat opakovačku. Ale určitě to tedy nebude 243w dle reakce lidí kteří mají samozřejmně pravdu.
CZ 557 Lux 243w + Meopta Meostar R1r 3-12x56 RGD
Tak pokud jsi měl osmičku v tom kulobroku tak už víš jak se to chová..a v opakovačce je to téměř totéž...moje rada..pokud hodně prasat tak rozhodně něco z tohodle: 8x57JS,308Win., 3006 Spr., 9,3x62 a víš..pokud ti nevadí trošku větší a hlučnější rána.... 

Nechci tu moc psát OT ale důvod proč jsem měl v hlavě 243w byl malý zpětný ráz a při dobré ráně výborný stop effet ... nejradši by jsem si vzal do kulovnice opět 8x57JS ale zpětný ráz je právě to co mě nenechává v klidu při takto lehké kulovnici jako je Rossler Titan ... Ale aby jsem tu nepsal OT tak kdyžtak SZ prosím 

CZ 557 Lux 243w + Meopta Meostar R1r 3-12x56 RGD
-
- Častý návštěvník
Zdravím zkušené diskutéry, já jsem tu nový. V tomto vláknu proto, že mám 15 let 243W a teď kvůli změně honitby potřebuji lovit srnčí na 200-300 m. Za 3 dny jsem přečetl celých 25 stránek názorů více méně k tématu, a myslím si, že není zcela vyčerpané. Hlavně se chci zeptat, jestli je reálné střílet s CZ 537 v ráži 243 W na 300m srnčí dostatečně přesně a účinně, z pohledu přesnosti zbraně. Pořídil jsem si na ni puškohled 4,5-30x50 s vnějšími točítky a paralaxou, na obeznávání monokulár 18-55x65, dálkoměr Zeiss Victory 8x26 T PRF. Střelbu trénuji pravidleně malorážkou a kulovnici s novým puškohledem si chci nastřelit a ošahat ve Světnově. Co musí umět flinta a já, abych se mohl zodpovědně to takového lovu pustit? Střelivo mám Federal Fusion 95gr, zdá se mi přesné, Hornady SST (asi sériové nejnadupanější) 95 gr, Sako Gamehead 80gr, a chci zkusit,až seženu, Winchester Power point 100 gr a Ballistic Silver Tip 95 gr.
Dálkoměr Zeiss 8x26, , Anschutz 64 MPR + Nikon Monarch E 6-24x50, Baikal Sporting, Titan 6 Target 7mm Rem Mag + Vortex Viper PST 6-24x50
-
- Zkušený diskutér
S ráží by neměl být problém. Lovit budeš mmuset na tyto vzdálenosti za dostatečné viditelnosti kvůli obeznání a přesnosti. Dopadovka už celkem příznivá a tak by to mělo být i gut v účinku na zvěřině při "horším zásahu", i když já jsem s ní neměl výraznější problém i na blízko.
Náboj:
1) win. BST 95 grejnů, byl v ZKK 601 nejpřesnější, vždy prostřeli i černou, poměrně tvrdý, můj favorit.
2-3 Win 100 grejnů a Federal Fusion, oba jsem použil k lovu a dobrý účinek na černou i srnčí, ale horší přesnost než výše uvedený, opět vše prostřeleno.
4) černým koněm co by se týkalo přesnosti by mohl být náboj od Hornadyho, ale SST je měkčí střela a nemusí mít zde dost přívrženců. Já jsem lovil s SaB s PTS, přesnost jako u výše uvedených Win. a Federalů, na Win. BST to nemělo. Lovil jsem s tím jenom srnčí do výkupu a tak účinky nemohu popsat. Jinak každé seriové flintě chutná jiná továrna a tak budeš hledat kompromis mezi požadovanou a nutnou přesností a tebou preferovaným účinkem, ale předpokládám, že skončíš s nábojem uvedeným v bodě č. 1. Pokud neřešíš cenu.
Dálkoměr: nelze nic vytknout
Pozorovák: dle uvedených parametrů super, ale nevíme značku (třeba je to plastová Čína) a tak jen ty sám víš jak skutečně kouká.
Puškohled:platí to samé co pro dálkoměr, prioritou nebude na 100% světelnost, ale spíš schopnost mnohonásobně opakovaně přesně klikat a udržet si nástřel. Rozumný a čistý obraz musí být samozřejmostí.
Kulovnice: běžná produkce, jde jen o to, jak je sama přesná, jak se o ni staráš, jak máš obecně vychytanou první ránu, která pro tebe bude rozhodující, pokud nebudeš blbnout na střelnici, tak nepotřebuješ varmint.
Ideální pro tebe bude, pokud se ti povede celý systém sladit tak, že budeš z 5ti ran na 100m sub MOA (což bude na seriovou lehkou kulovnici se seriovým nábojem velmi pěkné) nebo MOA a to taky bude dostatečné,ale možná zjistíš že to nepůjde. Na vzdálenost okolo 200m(250m) by mohlo stačit i 1,5 MOA, ale to už budeš pro mnohé nahraně. Jinak by to asi chtělo změřit na hradlech, jak ti to skutečně rychle bude lítat a udělat si tabulku a ověřit na střelnici. Měl bys umět asfalťáka na těch 300m skoro každou ranou - třeba 8/10,ale hlavně ze svojí běžné lovecké pozice!!! Jinak je to hlavně o znalosti zvěře - umět ji poznat- nestřílet shozené srnce místo holé. Pokud budedeš začínat ve Světnově, tak jsi již v sezoně a budeš mít sebou co mrskat. Zdar.
Náboj:
1) win. BST 95 grejnů, byl v ZKK 601 nejpřesnější, vždy prostřeli i černou, poměrně tvrdý, můj favorit.
2-3 Win 100 grejnů a Federal Fusion, oba jsem použil k lovu a dobrý účinek na černou i srnčí, ale horší přesnost než výše uvedený, opět vše prostřeleno.
4) černým koněm co by se týkalo přesnosti by mohl být náboj od Hornadyho, ale SST je měkčí střela a nemusí mít zde dost přívrženců. Já jsem lovil s SaB s PTS, přesnost jako u výše uvedených Win. a Federalů, na Win. BST to nemělo. Lovil jsem s tím jenom srnčí do výkupu a tak účinky nemohu popsat. Jinak každé seriové flintě chutná jiná továrna a tak budeš hledat kompromis mezi požadovanou a nutnou přesností a tebou preferovaným účinkem, ale předpokládám, že skončíš s nábojem uvedeným v bodě č. 1. Pokud neřešíš cenu.
Dálkoměr: nelze nic vytknout
Pozorovák: dle uvedených parametrů super, ale nevíme značku (třeba je to plastová Čína) a tak jen ty sám víš jak skutečně kouká.
Puškohled:platí to samé co pro dálkoměr, prioritou nebude na 100% světelnost, ale spíš schopnost mnohonásobně opakovaně přesně klikat a udržet si nástřel. Rozumný a čistý obraz musí být samozřejmostí.
Kulovnice: běžná produkce, jde jen o to, jak je sama přesná, jak se o ni staráš, jak máš obecně vychytanou první ránu, která pro tebe bude rozhodující, pokud nebudeš blbnout na střelnici, tak nepotřebuješ varmint.
Ideální pro tebe bude, pokud se ti povede celý systém sladit tak, že budeš z 5ti ran na 100m sub MOA (což bude na seriovou lehkou kulovnici se seriovým nábojem velmi pěkné) nebo MOA a to taky bude dostatečné,ale možná zjistíš že to nepůjde. Na vzdálenost okolo 200m(250m) by mohlo stačit i 1,5 MOA, ale to už budeš pro mnohé nahraně. Jinak by to asi chtělo změřit na hradlech, jak ti to skutečně rychle bude lítat a udělat si tabulku a ověřit na střelnici. Měl bys umět asfalťáka na těch 300m skoro každou ranou - třeba 8/10,ale hlavně ze svojí běžné lovecké pozice!!! Jinak je to hlavně o znalosti zvěře - umět ji poznat- nestřílet shozené srnce místo holé. Pokud budedeš začínat ve Světnově, tak jsi již v sezoně a budeš mít sebou co mrskat. Zdar.
Jaké máte prosím zkušenosti s FMJ na lišku?
- Choochoo007
- Zkušený diskutér
Na skodnou nebude Hornady SST(95gr, neni to SPF) spatna volba, presnost na 200m dostatecna.
http://nd05.jxs.cz/149/334/d44b15ade6_8 ... 1332320365
http://nd05.jxs.cz/149/334/d44b15ade6_8 ... 1332320365
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
Je subtilní tělo lišky schopno nastartovat deformaci SP (kost/měká tkáň) nebo se to chová jako FMJ? Loví někdo z vás lišku FMJ? Omloüvám se za opakovaný dotaz, ale nikde jsem to nevyčetl a zajímá mne to 

SP od koho?? Od SaB v této ráži chybí půl lišky
.

Blaser R8 8x57 JS, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
- fesoj
- Zkušený diskutér
Myslím, že při zásahu měkkých tkání SP v tomto kalibru od každého výrobce lišku spolehlivě naporcuje. Dají se vůbec sehnat v této ráži celopláště ? A taky by mě zajímalo, co s tou liškou udělají. Sice je fakt, že při dnešních výkupních cenách se téměř ani nevyplatí lišku stahovat, ale pro výcvik psů je taky lepší, když v kmotřičce není díra jak po granátu. Pokud to jde, chce to střílet přes lopatky , respektive vůbec víc na předek, pak to přece jen zpravidla tak příšerně nevypadá.
Kritériem pravdy je praxe.
Celoplášť dělá Norma i SellBell,nechce se mi hledat,ale tyhle dva určitě.
-
- Častý návštěvník
Celoplášťů do 243 W není moc, kromě již zmíněné Normy a S&B je to Lapua. V USA jsem našel jenom Winchester pouze pro tamní trh.
Celopláštěm nelovím, nepřijde mi to etické. Jednou jsem Normou FMJ omylem střelil na srnu napříč na komoru přes plíce, a bylo to o udušení. Žádný hydrodynamický šok i přes velkou rychlost.
S touto ráží nemám střelených lišek moc, vždy s S&B (ještě tím starším, V0 905 m/s). Při zásahu napříč přes komoru to šlo na kožešinu použít, ale když jsem ji vzdal zezadu když seděla u myší díry, tak vždy "vyvržená". Obecně bych volil tvrdou střelu, teď mám třeba Fusion od Federalu, nebo Oryx od Normy, ale cokoliv se trošku víc otevře, udělá paseku. Vábit neumím, ale liška brokem na újedi je pěkný zážitek i kožešina.
Celopláštěm nelovím, nepřijde mi to etické. Jednou jsem Normou FMJ omylem střelil na srnu napříč na komoru přes plíce, a bylo to o udušení. Žádný hydrodynamický šok i přes velkou rychlost.
S touto ráží nemám střelených lišek moc, vždy s S&B (ještě tím starším, V0 905 m/s). Při zásahu napříč přes komoru to šlo na kožešinu použít, ale když jsem ji vzdal zezadu když seděla u myší díry, tak vždy "vyvržená". Obecně bych volil tvrdou střelu, teď mám třeba Fusion od Federalu, nebo Oryx od Normy, ale cokoliv se trošku víc otevře, udělá paseku. Vábit neumím, ale liška brokem na újedi je pěkný zážitek i kožešina.
Dálkoměr Zeiss 8x26, , Anschutz 64 MPR + Nikon Monarch E 6-24x50, Baikal Sporting, Titan 6 Target 7mm Rem Mag + Vortex Viper PST 6-24x50