Čili Cobajův "Nácvik / mantra kontroly uvolnění bicí pružiny" nepochybně patří u Blaser R8 k hlavním bodům zajištění bezpečné manipulace

A asi každý "šťastný uživatel" R8 na to časem přijde. Mi se to stalo po odběhnutí cca 30 kg selete se zadní komorou do řepky. Na konci cca 30 - 40 m pobarvené dráhy se sele dokonce stihlo kratičkou "kličkou" obrátit hlavou zpět ke stopě. Takže z mého pohledu se potvrdila odůvodněnost připravené zbraně v pravé ruce, byť sele bylo zhaslé (snad první kus s RWS HMK 8x68, V0 cca 950 m/s
 ). Se zbraní křížem přes záda s hlavní nahoru jsem "chlapácky" vynášel ze vzrostlé řepky cca 50 metrů ke kraji porostu sele nesené za jeden přední běh - s častým "nadhazováním", vymotáváním ... No a na kraji řepky, při revizi "celé sestavy" - vida - bicí mechanizmus napnutý
  ). Se zbraní křížem přes záda s hlavní nahoru jsem "chlapácky" vynášel ze vzrostlé řepky cca 50 metrů ke kraji porostu sele nesené za jeden přední běh - s častým "nadhazováním", vymotáváním ... No a na kraji řepky, při revizi "celé sestavy" - vida - bicí mechanizmus napnutý   Nebylo to daleko a sele celkem malé, takže jsem neudělal všechny obvyklé přípravy / rutiny jako jindy, ale i tak mi přijde, že je R8 na tohle opomenutí z oblasti bezpečné manipulace nějak "zvlášť náchylná"  (proto tahle "litánie"
 Nebylo to daleko a sele celkem malé, takže jsem neudělal všechny obvyklé přípravy / rutiny jako jindy, ale i tak mi přijde, že je R8 na tohle opomenutí z oblasti bezpečné manipulace nějak "zvlášť náchylná"  (proto tahle "litánie"  
   )
  )(Google: Litanie - prosebná modlitba skládající se z krátkých výzev )

) Problem s termovizi? Opet vec ktera je jasne dana principem termovize a pokud chce alespon snizit tento efekt bude asi muset poridit dudliku oblecek a to mu zase zvetsi prumer. Zmensovanim prumeru toho uz oproti 50mm moc nezachrani a utlum pujde dolu. S tlumici je to velmi podobne jako s motory - objem nenahradis
 ) Problem s termovizi? Opet vec ktera je jasne dana principem termovize a pokud chce alespon snizit tento efekt bude asi muset poridit dudliku oblecek a to mu zase zvetsi prumer. Zmensovanim prumeru toho uz oproti 50mm moc nezachrani a utlum pujde dolu. S tlumici je to velmi podobne jako s motory - objem nenahradis  Jinak pro mě to je především ochrana sluchu, z té R8 v 6,5 CR to není pocitově tak hrozná šupka, ale mám BARa v 30-06 a to mi po výstřelu zvoní v uších ještě hodně dlouho (ale zbraň nemá závit na ústí a zatím se nechystám ho tam řezat). No a pak by to nemuselo být moc těžký, neprodloužilo moc hlaveň, takže navlíkací a nejlépe s někaým rychloupínáním. Další známý si objednal Aim Sport Triton 4, tak jsem zvědavej. Mně by se líbilo přijet na střelnici, vyzkoušet jich co nejvíc a jeden si odvézt!
 Jinak pro mě to je především ochrana sluchu, z té R8 v 6,5 CR to není pocitově tak hrozná šupka, ale mám BARa v 30-06 a to mi po výstřelu zvoní v uších ještě hodně dlouho (ale zbraň nemá závit na ústí a zatím se nechystám ho tam řezat). No a pak by to nemuselo být moc těžký, neprodloužilo moc hlaveň, takže navlíkací a nejlépe s někaým rychloupínáním. Další známý si objednal Aim Sport Triton 4, tak jsem zvědavej. Mně by se líbilo přijet na střelnici, vyzkoušet jich co nejvíc a jeden si odvézt! Nebo zvolit titan místo oceli uvnitř a ještě pohledat něco jiného a lehčího?
 Nebo zvolit titan místo oceli uvnitř a ještě pohledat něco jiného a lehčího?