308 Winchester
Re: 308 Winchester
Tak nakonec na doporučeni misto PTS sb do 308 win kolega dopručil GECO 11.g . a mužu řici spokojenej. ja dlouho použival SPCE ale velka devastace. GECO zatim spojenost sice jenom divočaci ale učinek super. dobra cena i přesnost.Tak zatim a všem přeji LOVU ZDAR a přesnou mušku.
lovu zdar
Ve .308W jsem zkoušel přebíjené Hornady SST 165 gr, ale na slabší zvěři (srnčí a selata) to na krátko (do 100m) dělalo na můj vkus dost velkou paseku ve zvěřině a kolegovi se stalo, že s tím lončáka neprostřelil. Tak jsem na černou a vysokou přešel na Interbond a na srnčí používám většinou .223Rem. Zatím spokojenost, ale mám pouze pár ulovených kusů.
Z SST v 308 podobné skúsenosti 165 gr V0 790 m/s 12" stúpanie dĺžka hlavne 56 cm do tých 100 m celkom veľká paseka a poškodenie diviny len si treba uvedomiť načo je ta strela určená a aj tak ju používať. Skúsenosti z minulej sezóny strelených niekoľko desiatok kusov raticovej zvere. Používal som len SST a Interbond obe 165 gr vlastná laborácia V0 790 m/s . Interbond super prestrelil všetko poškodenie minimálne zver buď v ohni alebo do 30 m aj to už bolo jednoznačne vidno že je ťažko ranená a zaľahne a zhasne. Pokiaľ viem tak SST je robená pre streľbu na vačšiu vzdialenosť a zver do 65 kg. Pretože obe tieto strely majú rovnaký BC a hmotnosť nalaboroval som ich na rovnakú rýchlosť a k zbraní mám dve zásobníky a ak poľujem z posedu a výjde zver na 200 a viac metrov a pasie sa a nemá tendenciu isť smerom ku mne prebijem interbond na sst. Napríklad srnec strelený na 280 m spodná komora dierka dierka ostal v ohni ( 5 m od nástrelu )žiadne poškodenie. Na tuto vzdialenosť už SST stratilo rýchlosť ale už nemalo devastačný účinok ako napr na 40 metrov. Škoda že som neurobil foto účinku SST na vysoku jelienča a jelenička na 60 m z SST strelené obe kusy za lopatku cez rebrá. Lopatka neporušená výstrel diera o priemere 10-15 cm odtrhutá časť rebier a kože bolo vidno do hrudného koša a na pľúcach bolo vidno otlačené podliatiny od rebier ako tie pľúca dostali zásah po strele a nafúklo ich normálne boli fialové pásiky na pľúcach po rebrách a to som 165 gr strelu nehnal do extrémnych rýchlosti. Ak by som použil Interbond tak by to bolo určite iné. Takže treba požiť strelu na to na čo je určená a vybrať si určite netreba od SST alebo PTS čakať super učinok a priestrel ak strelím na 200 kg kanca. ANDY poľuje s Interbondom a SST asi dlhšie poradí viac ja zatiaľ len prvú sezonu ale zatiaľ v pohode.
...neverim ze obe strely maju v tvojej laboracii rovnaky bod zasahu...to je hovadina a hazard
To tibi1 ??? rovnaká hmotnosť strely 165 gr rovnaký BC 0,447 smiem sa opýtať prečo by to mal byť hazard ? a hovadina ?
No skratka lebo fyzika nepusti a to znamena v tvojom pripade 2 rozlicne konstrukcie striel. Ani interbond a accubond by neleteli detto a to uz je ina podobnost, alebo....priznavam ze moze ale to je 1 ku 1.000.000 pripadov ze by si mal stastie .......alebo nalaboroval si obe verzie pre rovnaky bod zasahu na konkret. vzdialenost ale to by ta dozral najskor urcite rozptyl jednej z nich. Jedine este ma napadlo ze by si pri prekladani ineho naboja do komory preklikal ale to si nepisal a hlavne je to neprakticke a odveci. Takze mi to v zavere na lov zveri vychadza ako hazard a tym aj hovadina.
BC nie je ukazovatel presnosti ale konstrukcných vlatností napr. podrzat si rychlost, odolnost na vietor a stabilitu a pod. Pises "obe maju rovnaky BC a hmotnost tak som ich nalaboroval na rovnaku rychlost..." hmmm nie sorry u mna neprejde
BC nie je ukazovatel presnosti ale konstrukcných vlatností napr. podrzat si rychlost, odolnost na vietor a stabilitu a pod. Pises "obe maju rovnaky BC a hmotnost tak som ich nalaboroval na rovnaku rychlost..." hmmm nie sorry u mna neprejde

308 Winchester
Pouzivam to uplne stejne (IB a SST) a opravdu to funguje.
Sportovní střelba, myslivost, motorky.
-
- Zkušený diskutér
TO: Tibi
Nikde jsem se zatím nedočetl, že to mají u obou střel postaveno na stejnou OAL, se stejnou nábojnicí + zápalkou, stejným prachem a stejnou navážkou. Pokud ale mají stejnou hmotnost a rychlost a BC, tak to bude lítat hodně podobně. Dokonce mám pocit, že když do nábojů "narvu" určité množství energie, tak je sice na puškohledu nula pokaždé jinde v rozmeczí cca stejné do deseti kliků 1/0,5cm, ale jinak jsou pak tabulky pro střely 155Amax + 168Amax+ 168Siera + 190Siera skoro do 300m +- stejné a nemá cenu se učit extra niance na zvěř velikosti srnčího - dospělé i silné lišky. Stačí si pamatovat nuly a jednu základní řadu.Větší problém je vítr, střelba z kopce atd. Jinak jsem fanda do Amax - zatím se nestalo, aby neplatil.
Nikde jsem se zatím nedočetl, že to mají u obou střel postaveno na stejnou OAL, se stejnou nábojnicí + zápalkou, stejným prachem a stejnou navážkou. Pokud ale mají stejnou hmotnost a rychlost a BC, tak to bude lítat hodně podobně. Dokonce mám pocit, že když do nábojů "narvu" určité množství energie, tak je sice na puškohledu nula pokaždé jinde v rozmeczí cca stejné do deseti kliků 1/0,5cm, ale jinak jsou pak tabulky pro střely 155Amax + 168Amax+ 168Siera + 190Siera skoro do 300m +- stejné a nemá cenu se učit extra niance na zvěř velikosti srnčího - dospělé i silné lišky. Stačí si pamatovat nuly a jednu základní řadu.Větší problém je vítr, střelba z kopce atd. Jinak jsem fanda do Amax - zatím se nestalo, aby neplatil.
OK uznavam ak je to tak tak nech i ked cez zuby. No asi tu nemam co robit, pretoze ak by som ja mal nosit na lov 2 laboracie a mali by mi "litat hódně podobně" bez toho aby som preklikal potreboval by som tabletku pod jazyk.
tibi 1 - je mi divné co je ti divné,přeci pro stejně těžkou střelu se stejným BC a stejnou Vo bude shodná i balistická křivka.Je jasné že to nebude pomocí stejné navážky stejného prachu,to by bylo až příliš krásné.
Z hlediska vnitřní balistiky se ty střely liší pravděpodobně pouze průtlačným odporem v hlavni,díky silnějšímu a tím pevnějšímu plášti Interbondu.
Tak že po nalezení ideální laborace s nejmenším rozptylem, při požadované Vo pro SST určené na větší distance, je třeba najít vhodný prach který,při stejné Vo u Interbondu dosáhne požadovaný rozptyl.
Vzhledem k používání na menší distance, nebo větší a těžší zvěř, se asi spokojíme u Interbondu i s větším rozptilem například v poměru 2:3 na 100m.
Při takové laboraci není důvod cokoliv překlikávat při změně nádoje.
Z hlediska vnitřní balistiky se ty střely liší pravděpodobně pouze průtlačným odporem v hlavni,díky silnějšímu a tím pevnějšímu plášti Interbondu.
Tak že po nalezení ideální laborace s nejmenším rozptylem, při požadované Vo pro SST určené na větší distance, je třeba najít vhodný prach který,při stejné Vo u Interbondu dosáhne požadovaný rozptyl.
Vzhledem k používání na menší distance, nebo větší a těžší zvěř, se asi spokojíme u Interbondu i s větším rozptilem například v poměru 2:3 na 100m.
Při takové laboraci není důvod cokoliv překlikávat při změně nádoje.
-
- Administrátor
Jediné, co by na tom mohlo být rozdílné díky odlišné vnitřní balistice je kmit hlavně. Tím může být bod zásahu posunut. Postupoval bych stejně, jak popsal navip. Vyladit SST a Interbond laborovat na stejnou rychlost. Pokud to bude stříleno z těžké hlavně, tak ani ten případný rozdílný kmit nebude ve výsledku do 150m nijak dramatický.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
No právě tím, že jsme nuceni tu druhou střelu dostat kvůly balistice na stejnou rychlost, tak můžeme stejný impuls do hlavně a vlastně do celého systému zbraně ladit pouze volbou prachu, a jeho množstvím rychlost.
Presne tak ako pisal navip a josef K. Vo sa dá dosiahnuť pri oboch strelách z inou návažkou prachu proste hradla a testovať a robiť návažky po 0,5 prípadne 0,25 gr a serie po 5 striel nakoľko som mal 300 Striel SST a 200 IB tak som sa bavil na strelnici. Inač nabojnice Lapua meraná hrúbka steny a rozvážené a delené podľa hmotnosti, zápalka CCI 200 prach ACC 2520 ešte staré zásoby bez nálephy lovex. Mne to funguje , foxovi to funguje. Treba vyskúšať nie je to teoria ale odskušané. Netvrdím , že sú to Benchrest laborácie ale na poľovanie do 300 m v pohode.Nikoho nebudem presviedčať alebo sa hádať do krvi toto nie je cieľom tohto fóra len si vymieňame skúsenosti. Na ceste mám vihtavuori N150 uvidíme ako bude fungovať Fín. Ináč štandartne mám stále nabity IB a prehodenie na SST robím len výnimočne ako som písal na škodnú maximalne na srnčiu na poli ktoré má okolo 4O ha rozlohu.
Nechcem to tu uz natahovat ale chytil som sa toho len preto lebo som to pochopil tak ako Oryx308 dna 3.4.2011 napisal "Používal som len SST a Interbond obe 165 gr vlastná laborácia V0 790 m/s" bud som blby alebo slepy ale nevycital som z toho ze pouzil rozne prachy, tak sa mi necudujte
Zrovna se rozhoduji jakou ráži si pořídit. Uvažuji mezi 6,5x55SE a .308W. Lovit budu převážně srnčí, sem tam nějaké prase (u řepky a kukuřice). Jen jsem se chtěl zeptat jak moc "kope" ta .308W. Děkuji