AFRIKA - LOVECKÉ SAFARI

Vše o lovectví v jiných zemích (něco jako poradna)
Odpovědět
Pete
Častý návštěvník

Re: AFRIKA - LOVECKÉ SAFARI

Příspěvek od Pete »

to BwanaHunter: Tomu rozumím, neberu to osobně, to by mě nenapadlo. Máš pravdu v tom, že je to fórum pro všechny, kteří mají zájem o lov nejen v Africe a proto je třeba věci více i polopaticky popsat.
A k Mosambiku. Bohužel, zájem o něj stoupá a letos zle podražili. Naštěstí jsem si to tam už domluvil vloni za loňské ceny, ušetřil jsem minimálně 10%.
Rogam
Zkušený diskutér

Příspěvek od Rogam »

To Pete

Ono to tam v té Namibii je specifické, oblast od oblasti, farma od farmy. Zvěř jsme tam taky klasicky vyšlápli, střelba z trojnožky, z auta akorát paviána a šakala :D

S čím jsem se měl možnost setkat, tak na farmách mají ty kočky většinou za škodnou. Zejména gepardy, který musí mít údajně každý den čerstve maso, narozdíl od levharta. Proto tam asi lov koček tak nedramatizují, jak jinde, ale k tomu by asi řekl víc BwanaHunter. Tím nechci říci, že na ně střílejí při každé příležitosti, ale prst mě svěděl dost :wink:
kikin
Pravidelný diskutér

Příspěvek od kikin »

Rogam-to je jednoduché.Leopard když uloví krávu,tak na ní chodí 14 dní a farmář stačí inzerovat a prodat odstřel.Gepard když mu uloví tele,tak je druhý den jinde.Ač je odstřel limitovaný,viděl jsem sklopce a černýho,jak je obchází s pumpou brokovnicí.
Rogam
Zkušený diskutér

Příspěvek od Rogam »

To kikin

Jo s těmi sklopci je mi to známé a pak s ním šup do buše... Myšleno na BwanaHunter to spíše bylo, jak je to v jiných státech s lovem koček.Co vím, tak v JARu si to jednak nechají pěkně zaplatit a asi to mají více regulované a Pete zde přiblížil Mosambik.
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

Jeden odkaz na video, suvisiace s temou - ucinok striel (v case od 3:29). Rozdiel medzi 416 (expanding bullet, ktora neexpandovala...) a 9,3x62 (Norma Oryx).

http://www.youtube.com/watch?v=jakKUkKT ... ure=relmfu
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

Rogam> gepard je takova zvlastni kocka, nema zatazitelne drapy, je celkem ochocitelna, i kdyz jako pes poslouchat rozhodne nebude, geneticky je vedeckym unikatem, ostatne je razena do samostatne celedi. Je stavena na rychlost, ne na silu, lovi mensi korist, hlavne springboky, mlade oryxe, vcelku vyjimecne pakone. Diky tomu, ze je relativne slaba, az 70% ulovku ji seberou jine vetsi selmy, lvi, levharti, hyeny, ktere proste geparda odezenou a korist si privlastni, snadno prijdou k hotovemu. Proto gepard z ulovku co nejrychleji sezere co nejkvalitnejsi svalovinu, a kdyz je vyhnany nebo nazrany, odchazi a uz se nevraci, protoze jeho ułovek uz ma neco jineho.
Z toho prameni zminena vlastnost gepardu, jak psal kikin, ze gepard se nazere a jde. Proto se take hodne tezko lovi. Neda se vnadit na ujedi, neda se vabit, ma obrovske teritorium a toula se v rozsahu tisice km (coz neni nadsazka ale realny udaj z gps obojku), je to kocka, ktera je porad na nohou, narozdil od linych lvu ci levhartu. Krom toho je potravne pomerne specializovana, lovi svoji korist a neumi se moc prizpusobit, narozdil treba od levharta, ktery se v pripade nutnosti spokoji s krysami, damany a podobnou koristi - a prezije ledaskde.
Gepardi, zejmena pak kdyz jich je vic, jako treba sourozenecke bratrske dvojice, ktere spolu zustanou cely zivot a spolu i lovi, mivaji tendence lovit "ze sportu" ci "z vasne", tedy zabiji treba 6 ks kdyz maji prilezitost, a spotrebuji jeden.
Proto je nekteri farmari nemaji radi. Ja osobne si myslim, ze spis ti hloupejsi. Namibie ma cca 25% svetove populace gepardu a jako snad jediny stat je legalne lovi. Populaci gepardu celkove je potreba povazovat za minimalne zranitelnou, ne-li ohrozenou.
Pokud jde o farmy a koncese, ale hlavne o farmy, pristup je pripad od pripadu jiny. Ti hloupejsi postupuji tak, jak tu bylo napsano - sklopce, jed atd. Ono totiz kdyz zabiju kocku, vytvorim tim vakuum, a nejdele do 3 tydnu tam mam jinou. A ne kazda kocka mi bude lovit domaci zvirata, pokud mam treba hovezi nebo ovci farmu, vetsina zustane u prirozene koristi, a i kdyz mam farmu se zveri, ne kazda kocka zabije 8 ks kdyz potrebuje jeden, rada z nich lovi podle potreby. Rada farmaru uz tedy prisla na to, ze je lepsi tam mit kocku, kterou znam a nedela mi opravdove problemy, a ztraty jsou v tolerovatelne norme, nez s nimi neustale valcit. Navic - vzhledem k moznosti legalniho lovu - to muze byt zajimavy zdroj prijmu a muzu mit lepsi nabidku loveckych prilezitosti. Pokud se najde problemova kocka, da se to resit olovem, nebo jsou celkem rozumne instituce, zabyvajici se vyzkumem velkych masozravcu, jako AfriCat, Naankuse, Leopard trust apod., kteri s tim dokazou pomoct. Dovezou zarizeni, stopare, kamery apod., kocku odchyti s premisti daleko od daneho mista, jeste pomuzou s dalsimi veci jako ploty, pachove ohradniky z lviho trusu apod. Jsou farmari, kteri prisli na to, ze je to efektivnejsi, nez vsechno okolo otravit. A musim rict, ze je rada tech, kteri si uvedomuji, ze i ty kocky do prirody patri a nemaji potrebu je vyhladit, i kdyz se nebrani tomu je lovit v rozumnem rozsahu a za rozumnych podminek.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Rogam
Zkušený diskutér

Příspěvek od Rogam »

To BwanaHunter

dík za upřesnění, tak nějak okrajově mi to bylo známo
kikin
Pravidelný diskutér

Příspěvek od kikin »

Bwana-gepardy loví legálně,ale na nějaký ministerský povolení a Cites,cca 100ks ročně.Když tam rodila Angelina,tak populisticky dali na chvíli zákaz.Dokonce jsen viděl dokument,jak jim zelení dávali kavkazáky,aby hlídali stáda.
No ale být v kůži chovatele ovcí,když mu vtrhnou do ohrady v době kladení,to je soda.To bys se modlil,aby tam to vakuum bylo.Proto na každém lomení ohradníku byl sklopec.Náhrady se neplatí .Je existenční záležitost a klasický střet,který známe i z domova od naší zvěře.Tady při sklizni také nahánějí a likvidují černou kombajnem.Já jich jednou viděl lovit pět najednou.Nepoznal jsem v Namibii farmáře,který by z nich byl odvázaný.Proto s nima zacházejí stejně,jako našinec s liškou co mu chodí na slepice.
Ostatně tamní farmářka se divila,proč tak moc pronásledujeme lišky,když jsou tak hezký....
Beru to jako jejich problém.
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Kikin> tak ja mel nastesti moznost poznat i ty rozumne. Pro jehnata jsou obvykle podstatne vetsi problem sakali. Ale vim ze to co pises je realita, bohuzel. Mezi populaci lisky a geparda je lehky rozdil.
kikin
Pravidelný diskutér

Příspěvek od kikin »

Bwana-to máš jedno jestli to jsou šakali,paviáni nebo gepardi.Když jim tam naservírují něco,čeho je dost a dobře se to loví,tak je hotovo.Jako liška ve slepicích,tu u nás umlátí lopatou.Pro majitele stád to je cigoinenbolševik co mu jde po penězích.A kdyby neměl flintu v ruce je chudej a nezaměstná černý kluky a ti pak nebudou bydlet a dělat na farmě.Bůh je vysoko,vláda daleko..
Někde jsem četl,že 75% populace je v Nab.
motolada
Zkušený diskutér

Příspěvek od motolada »

Pokud se chce někdo podívat tak na programu FaH právě loví v Africe.
BwanaHunter
Zkušený diskutér

kikin> máš pravdu, že Gospodin vysoko i Car daljeko při tamní rozloze a (ne)lidnatosti platí jak v tom Rusku. Jinak to nechci ale hrotit, nicméně trochu z toho cítím typickou farmářskou propagandu až demagogii. Většina gepardů působí ztráty do 5%, což je v pohodě v toleranci. Takže řeči o boji o přežití a zachování farmy beru s velkou rezervou. Na gepardy se často svede vše, co se hodí, třeba právě ztráty působené šakaly. Našly se stopy, jsou ztráty = může za to gepard. Ano, znamená to i odpovídající způsob hospodaření, bomy čili ohrady pro dobytek, ale to je potřeba stejně. Líný farmář neuspěje tak jako tak.
Rozumím, tomu, že pokud se nějaká konkrétní kočka zvrhne a začne se zaměřovat špatným směrem a působit škody, je třeba to řešit. Ale tohle plošné vybíjení mi vadí a k ničemu dobrému nevede. Kdybych to tak viděl jen já, řeknu si, že o tom vím prd, a jsem Evropan poblblý ze školy a chytrých knih, ale když ti to potvrdí lidi, který jsou denně v terénu, jsou lovci a jsou z několikáté generace vyrostlé na ovčí farmě, asi na tom něco bude. I oni se shodují, že plošně gepardi nepředstavují významnější problém a konkrétní zvířata se dají řešit. Jenže vysvětluj to některým zabedněným sedláckým palicím.
kikin
Pravidelný diskutér

Příspěvek od kikin »

Bwana-já to taky nechci hrotit,nechávám to na nich,není to můj problém.Jak už to bývá,je to o názoru osvíceného lovce a farmáře.Každý má svou pravdu.Vzhledem k tomu,že já byl jen host jsem se necítil být povolán je soudit.Popsal jsem jen praxi.Beru to jako krajový zvyk.Prostě leoparda na újedi z krávy prodá,toto ne.Škody od obou.
Když jsme díky nedorozumění(nepochopení,že to je gratis) nestříleli na tlupu gepardů kteří sli po telatech,tak to farmář dost prožíval.Stáli nám na široko na 120m.
Ovce mají jen pod ohradníkem,žádná boma.
Jí Ti rozumím,ale proč uklízet tam,když větší bordel máme doma.
BwanaHunter
Zkušený diskutér

kikin> jojo. Je to tak trochu můj obor, tak to řeším. Kdyby na tom gepard byl tak, jako třeba ta liška, tak je mi to taky fuk. Ale pokud se celosvětová populace odhaduje na nějakých 12 či max. 15 tis. ks, a jejich genofond je tak málo variabilní, jak kdyby byli všichni příbuzní, tak mě takové plošné pronásledování vadí.
Ještě dvě věci bych zmínil: 1. i kdyby vláda prohlásila geparda za svaté zvíře a nařídila přinášet mu oběti, na téhle praxi to nic nezmění. Jak je vidno, stereotyp přetrvává a kontrola neexistuje. 2. tady kde píšeš nechávají střílet gepardy zadarmo a můžou se překousnout, když uteče (sám vím, že to tak je). Ale jsou i místa, kde si účtují 3.000 Eur za geparda, a tam se na ně samozřejmě dívají jinak, i na to, když občas něco sežere. To krásně ilustruje 2 věci: 1. že plošný zákaz lovu nic neřeší, 2.že rozumné využívání zvěře, třeba poplatkovým způsobem je v důsledku prospěšné. Jak se říká anglicky - "it pays, it stays". Dneska to uznávají i ti cyhtřejší a chytří "zelení"...
kikin
Pravidelný diskutér

Příspěvek od kikin »

Bwana-gepard se poplatkově špatně realizuje,žádná tutovka,pouze při střetnutí.Měli ho v ceníku za 1500.Genofond úzký,ale tady jich je asi moc.A když se naučí na snadnou kořit,tak je to znát.
Vím,že se různé organizace angažují,dávají jim kavkazáky,odchytávají a vypouštějí jinde.Náhrady nikdo neplatí,stát má jiné starosti a tak střílí.Často je mají ochočené a jsou i dokumentární filmy jak se starají,děsně poutavé pro milovníky zvířátek.Ale jak přišli ke kotěti?Střelili mámu.
Na druhou stranu nebýt těchto farmářů,tak by tam ze zvěře nebylo nic,protože by to vzali jako potravní konkurenci dobytka.A my bysme neměli kam jezdit.Hezky to je vidět na farmách,které patří černým.Tam je to sesekaný na nulu.Majitel farmy ji totiš nemůže volně prodat,ale nejprve nabídnout státu.No a ten to koupí pro nějakého svého prominenta.Ten pochytá krávy,prodá a zvěř vymlátí.Jen bílí zazvěřují a víš,že to není levné.Odchyt jsem tam zažil.Dokonce bych si dovolil tvrdit,že jako hospodáři mají velkou disciplínu.Jen s vyjímkou šakalů,gepardů a paviánů,to viděj rudě.To je prostě klasická škodná.Dělají to stejně již 120 let,co to tam kolonizovali.Ve třicátých letech tom běžela dokonce jakási vládní podpora farmářů,kdy jim rozdávali kulovnice čz.Pro cenovou láci,aby se zbavili škodný.Jen ta Angelina dokázala,že chvíli nestříleli.
Odpovědět