Výběr kulovnice

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
Petr1970
Zkušený diskutér

Re: Výběr kulovnice

Příspěvek od Petr1970 »

nechci vůbec nějak rozporovat výše uvedené znalosti, nemám z velkých trubek moc nastříleno (končím svojí 308 :-) .. ale to s tím barvářem a "velkým jelenem" - není to spíš o zásahu?

neříkejte mi že dřív všichni lovili africkejma raketama? (v evropě) vysoká atd.. vzdyt los a 6,5......
osobně si myslím že slušná rána se služným nábojem (deformace..) že s 308 nemůže být problém ani s "velkým jelenem" -

a když se netrefím tak mi nepomůže ani .400avýš..

takže spíš je to o "vystřílenosti" - trénovat trénovat a střílet (odhad vzdálenosti, práce s optikou, spouštění)
pletu se?

ale nzase když už se to kupuje.. tak asi tu 30-06(ted bych jí možná klidně taky vzal) a kupovat lehčí střelivo s menší náloží?...
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
suhl
Pravidelný diskutér

Příspěvek od suhl »

A. S tím losem je to trošku jinak, zajímavou statistiku zde kdysi uvedl Whool.
B. Los může být měkkčí na ránu, nelze to brát matematicky, např. moje zkušenost je, že vysoká mi po 30-06 odskakuje méně, než sika.
Steyr Mannlicher mod. M 8x57 JS
Steyr Mannlicher mod M 7x64
Mannlicher Schoenauer 8,2x56 MS
Petr1970
Zkušený diskutér

Příspěvek od Petr1970 »

ale tak 6,5 se lovilo ne? komarek a spol:-) nemyslím si že dřív byla zvěř menší a všechny ty 6,5x54 a jiné "menší náboje"
(nebavíme se o africe)
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
suhl
Pravidelný diskutér

Příspěvek od suhl »

Ano, Komárek psal, že s tím lovil, přesto, že je to pěkné počtení, tak nevěřím všemu, co se mi jako pravda předkládá :wink: :wink:
Durell
Zkušený diskutér

Příspěvek od Durell »

Tiež si myslím že 308W zvládne aj jeleňa , ale začiatočníci zvyknú robiť viac chýb a vzrušenie z lovu ..... tam ten priemer a výkon treba viac ako v rukách skúseného poľovníka čo už má dačo odstrielané.
SAUER 202- 9,3x62, Swarovski z6i 2-12x50, Blaser R8 PS 6,5x284 Norma , Zeiss VICTORY V8 1.8–14x50, CZ 550 - 6,5x284 Norma Nightforce SHV 5-20x56, Sig-sauer 2022 spc 9mm Luger, zeiss conquest hd 8 x 42,Leica Rangemaster - 1600 B CRF
Rogam
Zkušený diskutér

Příspěvek od Rogam »

Rozhodně mě dojímají názory, že si větší ráží někteří jedinci kompenzují svůj střelecký "um", obráceně se zase dá říci, že si malé kalibry pořizují ty, co jsou "baby" a bojí se velké rány, apod.. Obojí je, ale blábol. Já to vidím tak, že ať si každý pořídí co se mu líbí, co mu vyhovuje, každý máme jinou zkušenost, potřebu. :)

Osobně jsem začínal (pro lov) s kulovnicí v .458WM, mám i ráži 7x57R, ale stejně asi nejvíc střílím s .375HH, včetně lišek, prostě mi ta ráže vyhovuje. Přiznám se, nejsem střelecký genius, který bezvadně každou ranou trefí na 100%, takže se výkonová rezerva hodí a navíc to tak nerozbíjí, jako některé rychlé střely.
bon
Zkušený diskutér

Příspěvek od bon »

B.B Art té 308Win bych se vůbec nebál. Určitě se slušnou střelou stačí na všechnu zvěř která u nás běhá (teda pokud se střelec trefí tam kam má :lol: ). Ta říkanka o 308 a barváři je už snad součást starých pověstí českých :roll:
Josef Kuřitka
Zkušený diskutér

Příspěvek od Josef Kuřitka »

Doufám, že tě to "dojetí" přejde. Neber to osobně.

Bohužel je skutečnost taková, že hodně lidí a mnozí z nich i pod vlivem článku Dr.H. začalo věřit tomu, že ráže Magnum jsou všelékem, která vyřeší jejich hůře umístěnou ránu. Buď neumí, nebo mají pocit, že musí střílet z nějakého důvodu do prostředka. Toho si všimlo víc lidí. Prostě utíkalo to 7x57R, tak se pořídil 30-06 a zase to běhá. Ne ten smrtelný odskok na 20-50m, ale výlet 500m plus. Jinak souhlasím s tím, že pro 5 rohlíků se dá obchodu dojet na koloběžce nebo i Tatrou. Koloběžka bude levnější, Tatra bezpečnější a v zimě v ní bude asi tepleji, ale zase s ní bude blbě parkovat. Osobně mě tak nějak vyhovuje zásada přiměřenosti, ale to neznamená, že nesouhlasím se zásadou "každému podle jeho vkusu a zvyklostí", pokud je to v mezích zákona.
Pokud se někdo rozhodne, že mu vyhovuje tvz. medium ráže, tak je ta 308W skutečně dobrá volba.
- velká paleta nábojů, výrobců a komponentů
- relativně levné a dostupné terčové střelivo, pokud se někdo chce sžít s puškou na střelnici, protože tréning a opakování dělá mistra
- to Sako by mělo dát zcela určitě 5000-8000 ran bez extra pozorovatelné ztráty rozptylu, teda pokud to bude řádně čistit a necpat do toho nějaké hrozné oceláky.
- krátký závěr( u Saka) , takže zbraň je kratší, manipulovatelnější atd.

P.S. Jinak fakt pozoruji, že když někdo lépe střílí, tak postupně přechází ke "slabším" rážím. Zpravila ale tito střelci mají hodně zkušeností a tzv. soudnosti a když jedou na lov zvěře, která přesahuje jejich běžný rámec druh i velikost (v to počítám i odlišný způsob lovu - třeba nahańka, těžký terén) , tak naprosto samozřejmě sáhnou po něčem větším.
rimar77
Zkušený diskutér

Příspěvek od rimar77 »

7x57 rozhodně skvělá ráže vlastním ji a nehodlám se jí zbavovat ale prase čistá komora odběhlo 80m bez jediné kapičky barvy byl sníh a hledalo nás ho 7 lidí vč. psů barva byla cca 20 m od nástřelu úplně jiným směrem zřejmě střepina poraniila další kus na běhu a to spletlo jak nás tak psi. Střílel jsem RWS ID. Prase jsem našli po měsíci náhodou při honu proto vím jak daleko a jakým směrem šlo, todle od 9,3ky neznám proto jsem si ji pořizoval pravda šok z přechodu na tuto ráži byl poměrně drastický ale za mne spokojenost už neznám co je dohledávka. Když moc kope pořídím tlumící botku a až se naučím střílet tak ji sundám. dneska ji nepotřebuju.
Pokud budu pořizovat zbraň za cca. 20 tis. na ráži kašlu když mi nesedne prodám s mírnou ztrátou a jede se dál pokud chci koupit sako za 60 tis rozhodně si volbu ráže velmi důkladně promyslím abych si za pár let nedrbal hlavu, rozhodně přebytek výkonu není na závadu právě naopak a to že teď lovím srnčí neznamená že za pět led nebudu lovit černou vč. kapitálních kusů a nebo vysokou.
Když mluvíte o Komárko nevím zda jste si všimli taky těch jelenů co nedohledal protože ta 6,5tka neprostřelila lopatku a nebo při rušení jelena našel střelu z 8my.
když budu kupovat zbraň na hromady raději si pořídím Marlina 45-70 Gov. a mám jistotu že nebudu muset složitě dohledávat co neleží kropí barvu že velmi snadno dohledám :lol:
Naposledy upravil(a) rimar77 dne pon 17.11.2014, 19:42, celkem upraveno 1 x.
gonias
Pravidelný diskutér

Příspěvek od gonias »

Bavíme se zde o pořízení zbraně některé z ráží vhodné pro naše podmínky. Do vhodnosti řadím i adekvátní výběr střeliva.

B.B Art zvažuje 308Win, pak možná nějakou 7čku nebo uvažuje o 30-06. Můj názor je ten, že pro naši zvěř je to z ráží ve výběru celkem jedno.

Vzal bych v potaz terén honitby a předpokládanou lovenou zvěř. Pokud budu v honitbě polní volím 7x64 nebo 308Win, pokud v lesní, ale ne horské vezmu 8x57 nebo 308Win. Jestli je zámysl lovit převážně zvěř černou či vysokou tak bych asi šáhl po 30-06 či něčem jiném.
Ale takových odstavců tu už bude halda.
Je to můj názor a dalších 100lidí může mít a věřím, že bude mít dalších 100 jiných!

Ale vše tohle je relativní a konečný výsledek stejně udělá střelivo (když pominu střelce :wink: ).

Nosler Partition v 30-06 SPRING. od Sellier a Bellot má E0 3247 J :?:
Norma Vulkan v 308Win od Normy má E0 3708 J :!:

Takže pokud se ti někdo ohání 30-06, že je to jen ta jediná pravá a pak z toho střílí SaB, tak je to pro mě jen k pousmání.

Konečné rozhodnutí je stejně na tobě. Přeji šťastný výběr. A věř, že jakkoliv se rozhodneš, bude to stejně správně :P
Blaser R8 308Win + Docter Unipoint 2,5-10x50, osnova 4-0 na šíně + RWS EVO
Meopta LR 10x42 HD
Reno
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Reno »

Už se perou? :twisted: Osobně jsem přesvědčen, že na veškerou tuzemskou lovnou zvěř a všechny typy honiteb stačí cokoliv od ráže 7mm výše. Svoji práci samozřejmě odvedou i ráže menší, ale s těmi už se musí v lesních honitbách, kde se střele do cesty může připlést kdejaká větvička, hodně opatrně a ránu si nezřídka odpustit. Obecně platí, že čím slabším nábojem střílím, tím pečlivěji bych měl zásah umístit a také vědět, na jakou vzdálenost má vzhledem k jeho výkonu smysl střílet. V tomto kontextu si myslím, že B.B Artova .308 Winchester s náboji s dostatečně kvalitní střelou žádný výrazný handicap nepředstavuje. Spoléhat na to, že silnější ráže pokryje kdejaký lajdácký zásah, je silně nezodpovědné. Každopádně mám subjektivní pocit, zejména ještě z dob, kdy tady prakticky všichni stříleli pouze S&B, že střely větší ráže (větší průměr a hmotnost) fungovaly i při nic moc kvalitě přece jen lépe, než u ráží menších. Jinak já osobně jsem "knedlíkový typ", takže pokud bych kupoval kulovnici Sako, tak jedině v ráži 9,3x62 a kdyby mi jí nutili zadarmo, tak bych v nejhorším vzal i tu 8x57... :D Ale jak jsem psal - cokoliv od 7mm nahoru, přičemž konkrétní volba je otázkou individuálního vkusu každého soudruha, že... :P
rimar77
Zkušený diskutér

Příspěvek od rimar77 »

Reno a tou 7mičkou doufám myslíš 7 rem mag ?? :lol:
gonias o SB tady přeci nikdo nemluvil tato munička degraduje každou ráži o stupeň dolů chlapi zmiňovali že pokud seženeš našlapanou munici můžeš se s 30-06 přiblížit až k 300 win mag a tam se 308 neemá šanci dostat
Jos Kuř ano střílet je potřeba umět to ve dne rozhodně využiješ ale v noci pokud nepoužiješ NV je to s umístěním zásahu občas horší pak je dobré mít barvu kterou mohu sledovat v jedné německé knize doporužují na černou kalibr 8mm a víše právě kvůli barvě a ucpání střelného kanálu bělí
suhl
Pravidelný diskutér

Příspěvek od suhl »

To rimar - něco podobného o těch Lovech v Karpatech jsem také slyšel.

To Josef - tvůj příspěvek je zavádějící a pro nezkušeného může být poměrně nebezpečný. Z tvých příspěvků mám někdy pocit, že jsi jediný, kdo umí slušně trefovat. Se 7x57 jsem lovil několik let. Kdysi to byla moje jediná kulová zbraň, chodil jsem s ní celý rok všude. V létě se lov soustředí u kukuřic, buď u kraje, když vychází, nebo v líchách - neosetých pasech v kukuřici. Černé se věnuju poměrně dost, střílím zásadně za plece. Po sedmičce to běhalo i při dobrých ranách, chtěl jsem něco silnějšího, protože mne nebaví běhat v noci za lončákama po kukuřici, když mám jít ráno do práce a 50 - 70 m v kukuřici je sakra velká vzdálenost. Sáhl jsem tedy po 30-06, kterou mi kde kdo rozmlouval, že to kope. Ale najednou to bylo lepší, sice to také nezůstává 100 procentně v ohni, ale když ne v ohni, tak do 20m. Připomínám, že srovnávám žeberní rány. Pro mne tedy jednoznačně posun k výkonější ráži znamenal kratší dosledy (odskoky).

Reno - s tou 9,3 bych to viděl podobně :wink:
rimar77
Zkušený diskutér

Příspěvek od rimar77 »

suhl tos napsal moc pěkně jak zvyšování výkonu snižuje délku dohledávky pod todle se mohu klidně podepsat přesně to samé jsem zaznamenal taky :-))
suhl
Pravidelný diskutér

Příspěvek od suhl »

Díky, myslím, že se na výstřel a dobrý zásah snažím soustředit stále stejně a stále tvrdím že i po 30-06 a dobrém zásahu černá dokáže popojít, délku odskoku či dosledu ovlivňuje spousta faktorů. Po koupi silnější ráže jsem si nikdy nedovolil říct, že "budu střílet, není to sice jistota, ale mám přeci spriengfielda". Od prvního kusu spárkaté si vedu záznamy o všech lovech a statistika mi to vše připomíná. Ale až budu chtít utvrdit psa na stopě, určitě po sedmičce zase sáhnu, ale určitě ne u kukuřice, řepky nebo trnin nad roklema. Mám ke zvěři stále respekt a obdiv.
Odpovědět