Černí rytíři / způsoby lovu
to tomfi:souhlasim s tebou co se týká posledni lece nekdy to muze byt i zabava ale to nic nemeni na tom ze nahanka je to nejhorsi co te zveri muzes v reviru provist co se tyka ruseni klidu v dobe ktera je pro zver sama o sobe dost slozita.to ani nemluvim o tom co vyvydeji kolikrat honci v leci.hulakaji a mnohde neni vyjimkou ani pouzivani silvestrovske pyrotechniky.proc tedy kdyz uz se tlaci lec tak honci nejdou v klidu.zver pak v klidu vychazi krokem a strelci maji vice pohody na vyber kusu a strelbu.je pravda ze nekdy holt zver zalehne a vyhraje.ale tak by to mohlo taky byt ne?nebo musime postrilet vse co vystrci hlavu? 

My jsme teď dělali naháňky místo honu na drobnou. šlo nás 14-15. Půlka tlačila a druhá dělala předstup. My co jsme tlačili jsme šli pomalu. bohužel tam prasata nebyla. Pak jsme si šli posedět a pokecat. Naháňky byly spíš kvůli liškám, ale ani ty se nezadařily. Uznávám, že čekaná je lepší, ale naháňky máme spíš jako sčítání zvěře s tím, že čekáme jestli se nějaké prase nesplete. V tohle počtu lidí a celkem tichému procházení se zvěř moc nestresuje. Pokud není v leči černá tak se ani nestřílí a srnčí mezi námi jen lehce proběhne.
CZ550-3006 Sprg,ZZK601-223 Rem, ZK 99 6,5x57R, BS 9,3x74R/9,3x74R
Naháňka jako společenská akce rozumných lidí, kteří nemusí za každou cenu něco zabít, by byla pro mne přijatelná. Ale polo?me si otázku, kde to takhle funguje. Možná existují vyjímky ale většinou jde především o naru?ování klidu zvěře a to převážně v období kdy ho nejvíce potřebuje/energetický výdej při více sněhu/, o vhodnosti průběrného odstřelu se také nedá mluvit/co vyběhne na to se střílí/. Podle mých zkušeností je i účast na těchto akcích/vzhledem k neukázněnosti honců a střelců, někdy i špatné organizaci/ hazardem se svým životem. vždy argumentujeme plánovaným chovem a lovem, ale jaká je skutečnost? U prasat to snad neplatí? Dle mého názoru se klid v honitbě netýká jen diskutovaných společných akcí ale i kolegové, vyznavači individuálního lovu černé s přístroji nočního vidění , by si měli uvědomit,že i oni naru?ují klid této zvěře když loví celý měsíc. V našem MS lovíme pouze čtnáct dnů v měsíci /podle značení v kalendáři,dorůstá,couvá/,a celkem se nám to osvědčilo. Sousední MS která pořádají nátlačky každý týden a jejich členové prasata nahání v noci po celý měsíc si potom naříkají, že u nich není zvěř. Nevím, čemu se diví. Myslím si, že již nastal čas abychom se k prasatům začali chovat jako k ostatní spárkaté. Zatím sly?íme ze všech stran jak jsou prasata přemnožená, ale já si myslím,že jejich stavy již značně prořídly a pokud se k této zvěři budeme i nadále chovat tak,jak se chováme dnes, nedaleko je doba kdy budeme nuceni přistoupit ke skutečně plánovanému chovu a lovu se kterým ten dne?ní nemá vůbec nic společného a nazval bych ho spíše vyhlazovacím.Teď jsem asi proti sobě popudil některé kolegy, tak se nezlobte ale já to vnímám tak, jak jsem napsal.
To Olaf:Plne s tebou souhlasim ve veci spolecnych honu na cernou ale nesouhlasim s tebou ve veci individualnich lovu.Nejsem popuzen,myslim,ze zatim na tomto foru se zatim schazi celkem rozumni lide a jde tu predevsim o diskuzi
takze k veci: u nas mame 3500ha honitbu,celorocne chodi pravidelne na cekanou 6-7 clenu a na nocni cekanou 2-3 clenove.osobne si myslim,ze v tomto pripade nejde o nejake ruseni zvere navic kdyz po uspesnem lovu se necha ono misto vice nez 14 dni v klidu.pouziti nocniho dalekohledu neodsuzuji,naopak si myslim,ze to ma sve opodstatneni pro obeznani zvere a lepsi odhad chovnosti (pohlavi) toho ktereho kusu.co si budem nalhavat,s nekterymi dalekohledy (zamerne nejmenuji) mas problem obeznat i za jasneho uplnku ktery kus je nejvhodnejsi a zda vubec by se mel lovit.Toliko muj nazor 

V pohodě,já netvrdím,že všude je to tak jak jsem napsal. Pokud budu používat noční vidění /nerespektuji dosud platné zákony,ale budi?/k tomu abych při měsíční noci s horší viditelností řádně obeznal zvěř, v pořádku. Pokud vhool máte takovou výměru honitby a loví jen pár lidí nedochází ani k výraznému ru?ení zvěře. Ale dnes existuje spousta malých honiteb o výměrách kolem 600-800 ha s poměrně dost členy a vysokým nájemným a pak jsou to jasné počty. Pokud nenastřílím a neprodám, tak zaplatím sám ze své kapsy svůj podíl na nájemném. A především tohle jsou ty případy ve kterých začíná být myslivost ve vleku až za komercí. Pro některé ,finančně méně zdatné členy jde bývalá myslivecká etika stranou a ....... 

všude to je stejné. Nás je 10 a ven na černou chodíme stabilně 2. Já většinou večer tak do 9-10h. Láďa mívá větší výdr? i celou noc, ale když člověk chodí do práce tak to nejde praktikovat dlouho. takže černá u nás má většinu noci klid.
CZ550-3006 Sprg,ZZK601-223 Rem, ZK 99 6,5x57R, BS 9,3x74R/9,3x74R
-
- Zkušený diskutér
Pokud jde o lov cerne, lovim hlavne z kazatelen u krmeliste. Mam v honitbe 2 zateplene kazatelny, kde pravidelne cely rok krmim. Mam tam navezenou slamu (letos jsme s kamosem privezli traktorem primo kola slamy). Do nich pak pravidelne alespon 1x tydne sypu zadenek, oves, zaludy, kukurici... (pres tyden bydlim v Praze
) Do te slamy se stahuji mysi a ruzny hmyz, ktery krome predkladanyho krmeni cerna rada. Krome toho tam samozrejme chodi i srnci ci danci.
Taky jsem jeste zkusil masove piliny - je to odpad od kamose, ktery zpracovava maso - piliny tam dovezu zmrazeny, po roztati a nekolika navstevach cerny se zapijou/zaslapou do zeme, takze neni nic videt, ale cerna to stale citi (a ochranari a jim podobni nic nemuzou rici). Zrovna ted v sobotu mi prisel rudl - vubec si nevsimal predlozene kukurice, zaludu a podobne a jen rypal u masa. Rika se, ze kdyz je semenny rok, cerna pak vytahuje za masem, coz se mi potvrdilo
- rika obornik z obory s cernou...

Taky jsem jeste zkusil masove piliny - je to odpad od kamose, ktery zpracovava maso - piliny tam dovezu zmrazeny, po roztati a nekolika navstevach cerny se zapijou/zaslapou do zeme, takze neni nic videt, ale cerna to stale citi (a ochranari a jim podobni nic nemuzou rici). Zrovna ted v sobotu mi prisel rudl - vubec si nevsimal predlozene kukurice, zaludu a podobne a jen rypal u masa. Rika se, ze kdyz je semenny rok, cerna pak vytahuje za masem, coz se mi potvrdilo

- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
To stím masem je pravda.když černá přijímá za ?ír rostlinou bílkovinu,potřebuje pro svoje trávení i bilkovinu ?ivoči?nou.Bez ni to nejde.Ve volnosti po týdení ná?těvě porostu kukuřice pak zase celý týden na?těvují pastviny,které jsou doslova zvorané.Spí?,když to ještě nikomu nevadilo a mohl se předkládat kadaver třeba drůbe? tolik rozrytých luk nebylo.Ale vysvětli to teď těm,kteří tomu vůbec nerozumí.
No vidí? a přede se točí...! Já jsem zkoušel vnadit na hromadu zbytků z drůbe?árny. Dostal jsem toho za fla?ku slivovice, že jsem to ani neuvezl. A žádný velký úspěch to nebyl. většinu toho se?rali krkavci (měli jsme jich v honitbě asi 50ks). Prasátka to moc nezajímalo. Je ale fakt, že jsem tím vnadil ve špatnej čas - v létě. ¨Možná teďka by to bylo jiný, ale zavřeli mi drůbe?árnu. 

Každá hodina, strávená na tomto fóru, je ničím proti vteřině strávené v lese.
Umění není něco "zabít", ale nechat žít...
Umění není něco "zabít", ale nechat žít...
-
- Zkušený diskutér
Ryby
jeste taky krmim rybama - zavru je do starych nadob na mliko, kde je necham pekne vyzrat (nekdy tam jeste pridam vodu). u nas mam spis nez s krkavci problem s orly, ktery pak litaj na ryby. reseni je ale jednoduchy - ryby nebo vyvrhy vzdycky prikreju travou nebo vetvema. je to pak i dobry ukazatel, zda cunici prisli...
-
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Re: Ryby
Letos je to strašná bída, sníh žádný, teplo. Prasata na hromady vůbec nechodí, a nejen prasata srnčí vůbec a dančí minimálně.
Nemají žádnou bídu. Les je od prasat převrácený, ale najít je je kum?t.
V lese se čekat nedá, je hned tma a na strniska se jim moc nechce.
No snad se nám malinko ochladí po 20.lednu by prý mohlo, aspon být v noci pod nulou a nějaký sníh, ale dobře víme jaký jsou ty jejich předpovědi, ovšem já bych tak 14dní mrazů jen uvítal, zase bych jednou vymrzl na posedu a to je potřeba!!
Nemají žádnou bídu. Les je od prasat převrácený, ale najít je je kum?t.
V lese se čekat nedá, je hned tma a na strniska se jim moc nechce.
No snad se nám malinko ochladí po 20.lednu by prý mohlo, aspon být v noci pod nulou a nějaký sníh, ale dobře víme jaký jsou ty jejich předpovědi, ovšem já bych tak 14dní mrazů jen uvítal, zase bych jednou vymrzl na posedu a to je potřeba!!