kabát píše: ↑pát 07.10.2022, 9:08
6,5 credmor mě neoslovila vzhledem k horší dostupnosti nábojů a kratší životnosti hlavně.
Tady bych neprehanel, dle nekterych je to dokonce s zivotnosti lepsi nez u 6,5x55 treba vzhledem k objemu prachoveho prostoru. Ale obecne ta 6,5CM na tom bude s zivotnosti cca shodne jako 6,5x55SE. Přebíjení, resp. prach a tlaky budou mít na životnost asi zásadnější vliv. Jinak ale souhlas.
Porpoise píše: ↑čtv 06.10.2022, 22:45
Po pročtení příspěvků tady zjišťuji, že pokud netrvám na českém výrobci, tak za své peníze dostanu lepší výrobky jinde. To bylo pro mě celkem překvápko, ale kvalita šla zřejmě dolů. Možná nikdy nebyla tak velká, ale nedostatek zboží z dovozu znemožňoval srovnání. Nedokáži posoudit.
Tady ten dojem, že nekde dostanes vice za mene si troufnu není až tak pravda. Ač se to může tvářit, někdo tvrdit, tak vždy záleží, čemu přesně dáváš přednost. U zbraní je drahé obrábění, materiál, proto se pro výrobu nekde konstrukce zjednodusuje a zlevnuje, atd. u optiky je zásadní kvalita čoček, vrstvy, optické sklo. Od toho se odvíjí cena většinou. Pokud část zbraní przníš z hliníku nebo z plastů dostaneš se s cenou dolů. Pokud optiku przníš v číně z čínského skla dostaneš se cenou zase dolu a to je většina USA produkce. Pokud je sklo japonský jsi cenou na dvojnásobku a cenou výše než Meopta. Tady se jeví jako zajímavá volba, čínský hliník sklo Meopta. Amik odjakziva strilel prevazne ve dne, proto meli objektivy prevazne 50 a bidnejsi sklo, evropa jela na 56 a kvalitni sklo. Trh se meni, ale duraz ne nektere tech. parametry je cca stejny. Jak bude probíhat reklamace za 15-20 let u neevrospkého zbozi těžko soudit. Prodejce u nás ze zákona dělá 2roky. Zbytek je na majiteli. Proto je treba si zvolit sam vlastni cestu, na co davam u zbrane a optiky duraz a co mi nevadi, co odpoustim, kolik do toho chci investovat atd.
Jinak k tématu, už i jiní uváděli, je to stále dokola a je to zbytečné téma, kdy ti nedokáže nikdo pomoci, protože je to obecné. Na fóru je mraky info a je třeba pročíst, hledat a ptát se na konkrétní věci, kdy ti lidi co mají zkušenost s uvedeným řeknou názor. Takhle ti každý doporučuje to co jemu vyhovuje.
Jinak k bodu:
1) Malorajdu jsem pořídil až po xx letech a střílet z ní je na pohodu. Nevím co by mi měla dát. Při přechodu z malorajdy na 9,3x62 si nejsem jist, co mi z návyků pomůže. Za sebe třeba vidím možná lepší přínos v použití silnější pružinovky.
2) 308W je jasná volba pro začátečníka ve zbraních i střelivu, přebíjení
3) Kurz ti nejlépe zhodnotí ti co na něm byli, jestli to pro ně mělo přínos. Pro běžnou mysliveckou střelbu je asi nejdůležitější trénink. To ničím nenahradíš.
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]