frenki> Jasně. Jen bych dodal, že není antilopa jako antilopa. George Muller, možná někomu to jméno něco řekne - výborný nožíř, loví duikery and steinboky 222Rem. A v Natalu tam kde bydlí kolem jeho baráku toho, co by ho mohlo sežrat, moc neběhá. S elandem nebo třeba voduškou už je pořízení složitější. A já rozhodně netvrdím, že se nedá něco zastřelit slabší ráží. Ostatně kousek zpátky jsem psal o Bellovi, Taylorovi a Gehmannovi, kteří stříleli slony 7x57 apod. Jenže, to že se to dá neznamená, že to umí každý a že to dokáže pokaždý. To je i to, co jsme tu před čase řešili s Figim, já nepochybuju o tom, že
on je schopen cokoliv co tu běhá střelit 243W, ale snažil jsem se ho ukecat, ať o tom tolik nepřesvědčuje ostatní, zvlášť mladý a začínající (neee, figi, už neee

)). Dneska se u ohně mluví o těch zmíněných pánech, jak byly dobrý a každý ulovil stovky slonů s těmahle flintama. Ale už se nemluví o těch desítkách, čí spíše asi stovkách jiných chlapů, kteří to taky zkusily, a jejich kosti zetlely někde v buši. Protože tak dobrý prostě nebyli, nebo udělali chybu, nebo měli smůlu. V dobách profesionálního lovu slonoviny byla obvyklá doba přežití profesionálního lovce 3 roky. Pak ho nějaký slon dostal. Sloni jsou moc chytrý zvířata,opravdu si výborně pamatují, učí se z chyb atd. V Burkina Faso měli po skončení války problémy se slony darebáky, kteří zabíjeli lidi. Za války totiž povstalci sháněli peníze kde se dalo a pytláci se přidali a zkoušeli slony střílet vším, co bylo po ruce. Řada z nich zranění přežila, a přístě když navětřila člověka, preventivně raději rovnou zaútočili. Atd., jen o slonech by se dalo povídat dlouho, ale nechci být OT.
Pokud jde o tvůj dotaz - tyhle ráže jsou moc nový na to, abych je chtěl nějak hodnotit, zejména, když osobní zkušenost s nimi nemám. Pokud mám mluvit za sebe, osobně mám k rážím typu short magnum, compact magnum apod. určitou nedůvěru a držím se odzkoušené a osvědčené klasiky. Už opakovaně se i mě totiž ukázalo, že hodnoty v tabulkách a na papíře jsou sice hezký, ale praxe, realita a chování živých organismů a střel v nich je rozhodně košatější. A pokud mohu soudit, tenhle můj názor je tak nějak ve shodě s průvodcovskou a PH komunitou. Tím nechci říct, že jsem úplně proti novinkám, jinak bych lovil kyjem

Hornady munice obecně není v Africe, tedy minimálně na jihu, zas moc rozšířená, ale já třeba mám dobré zkušenosti s jejich 270 grs. SP v 375 HH. No, moc jsem ti toho neřekl, ale nemám moc co, v tomhle případě.
curil> No, všechno má svoje. Iluze ani nadšení ti brát nechci a i mě to pořád baví víc než cokoliv, ale každá mince má dvě strany. Tahle práce zase jde těžko dohromady s osobním nebo rodinným životem, pokud se ti nepovede najít tu úplně správnou babu, takovou jako námořnickou, a to zrovna se moc nedaří. Takže pokud nejsi úplný samorost nebo zvláštní povaha, občas to vede k určitým konfliktům, vnitřním i zjevným. Nejsem vyjímka a ten osobní život mám taky takový .....no. To je taky důvod, proč teď dělám něco jiného. No, je to taky celkem fyzicky náročný a někdy musíš udělat věci, které nejsou úplně v souladu s tvým přesvědčením, aby bylo dobře a všichni spokojený. A tak prostě. No, zážitky a historky by byly, a jak mě tak napadají, tak je tu trousím průběžně, většinou se snažím, aby byly k tématu. Jinak hroši a krokodýli jsou zvěř, která je těžká na lov, těžší, než by se zdálo. Ale pokud jde o nebezpečnost, nejsou z pohledu lovce ty nejhorší, pokud se nepodcení. To je to, co se ale zrovna u nich často stává, působí jak neohrabaný zvířátka, ale nejsou. Jinak hroši sami o sobě jsou velice nebezpečný potvory, pokud jsou na souši nebo pokud člověk leze mezi ně do vody, a to i na lodi. Pokud se dostaneš na souši mezi hrocha a vodu, dost pravděpodobně to bude poslední chyba v životě. Ve vodě si samci zase brání teritorium dost razantně. Hroch překousne vejpůl krokodýla a zuby má až 60 cm dlouhý, špičáky ostrý jak nože. Brousí se o sebe podobně jako zbraně kňourů, a představ si takoů 60 cm zbraně v tlamě jak vjezd do hangáru. No a běhají 50 km/h, takže jim neutečeš. Po hroších stezkách kolem vody bych se tedy nepotuloval. Nejčastěji bývají na souši na pastvě v noci a po ránu se vracejí, to bývají nejhorší, ale i během dne se stane, že na něj venku narazíš.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.