vhodna zbran/kaliber na lov v afrike

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
figi
teoretik fora

Re: vhodna zbran/kaliber na lov v afrike

Příspěvek od figi »

curil píše:a dělat průvodce to musí být super.
Jen jestli si to nepředstavuješ moc romanticky. Už jsi někdy někoho doprovázel ?

V první řadě má průvodce obrovskou zodpovědnost za lovce, nejen za to, že uloví, ale v těchto podmínkách i za to, že se mu nic nestane. Ono, když má někdo peníze na poplatkový lov, neznamená ještě, že také něco umí. A v tom je také velká potíž, stačí ty doprovody v našich podmínkách, po poplatkovém lovci se vlastně chce jen to, aby se řídíl tím, co mu řekne doprovod a trefil se. Jen toto je často problém. Často pracují nervy, k tomu se přidá nezkušenost nebo málo zkušeností, a je zle. Pak dospělámu chlapovi pořád kontroluješ, jestli má zajištěno atd. Při lovech na posedu na čekané to ještě jde, ale při šoulání ...
Lovy na jiném kontinentu, neznámé prostředí, neznámá zvěř. Spousta nezkušených lovců.
Myslím, že práce loveckého průvodce není zas takový med.
! 243W ! 6XC!! 222 Rem, 223 Rem, 308W, 8x57JS
figi63@seznam.cz
http://www.loveckastrelba.cz/
curil
Pravidelný diskutér

Příspěvek od curil »

2 figi: samozřejmě že má průvodce zodpovědnost za život klienta,to má taky třeba doktor víš :) .jasně že každá profese má něco.někomu se líbí víc doprovázet lovce než třeba makat v továrně.já jsem nikde nenapsal že je to snadné.je taky otázka jak často by to bavilo.a že třeba v africe to med nebude a to nemusí napadnout lev ale stačí horko,hmyz atd. dřina a zodpovědnost tedy ano ale zajímavá práce.
frenki
Nový návštěvník

Příspěvek od frenki »

Pred rokom som bol v Namíbií. Poľoval som na antilopy oryx, kudu, blesbock, steinbock a prasa bradavičnaté. Všetko som odpoľoval s kalibrom 8x57JS a na všetko stačil jeden výstrel. Domáci s obľubou strieľajú s 308 W a 7x57. Čierny sprievodca nemal so sebou ani pušku. Iba majiteľ farmy, keď robil doprovod mal kimber .375 HH. Vo svojom arzenáli pre požičiavanie zákaznikom mal dokonca starú steyr mannlicher z roku 1912 v kalibri 7x57 a bol s ňou strelený aj slon. Pripadá mi to, že najradšej by ste si zobrali do Afriky bezzáklzový kanón. Pred vycestovanám som aj ja uvažoval o silných magnumových kalibroch, ale po informáciach, od tých ktorí tam už lovili stačia na antilopy minimálne kalibre od 7 mm . Sprievodcovia majú zlé skúsenosti a to nie len v Afrike s lovcami bez skúseností, ktorí si kúpia magnumový kaliber a potom sa bojá z neho vystreliť kvôli silnému spetnému rázu a zver väčšinou zle trafia. S pozdravom Lovu zdar!
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

pete> děkuji zdvořïle, totéž i tobě.

figi> Máš pravdu v hodně věcech, ale pořád je to práce, která má pro mě svojí cenu a přitažlivost, i když některé ty blbouny bych nakopal. Ale mě pod tím volným nebem je nějak tak dobře a co teď bydlím ve městě a pracuju pod střechou, to nějak není ono...

frenki> No, máš sice pravdu, že klient, který přijede s ultrahovadmagnumem, obvykle v děsným provedení, ještě mastný z fabriky, je vždycky podezřelej. A každý rozumný průvodce, první co udělá je, že ho nechá vystřelit za barákem do terče. Aby viděl, jak s tou flintou zachází. Ano, 7x57 se dá střelit slon a hodně jich tak bylo střelených. To ale neznamená, že to dokáže každý. Ano, 7x57 je oblíbená ráže tam na jihu a hodně mých, hlavně Afrikánských přátel, příbuzných a známých na ní nedá dopustit. Ale není to tam pro každého. Promiň, ale byl jsi jednou v Namibii, střelil jsi pár antilop, snad s vyjímkou oryxe nelišící se tvrdostí na ránu moc od naší zvěře, a píšeš jak kdybys byl starý mazák. (To nejsem ani já, aby nedošlo k omylu). Ano, to co jsi napsal za zvěř, se dá v pohodě 8x57, i 7x57, 30-06 ideál. Steinbok se dá střílet 223 Rem. Když bys lovil nějakou dobu třeba buvoly, nebo i waterbucky, o velkých kočkách nemluvě, a nota bene kdybys byl průvodce doprovázející a zodpovídající za ledajakýho matláka, změnil bys názor. Nicméně nejsem fanoušk supermagnumů, spíš klasiky, jak už tu opakovaně padlo 375 HH, 404 Jeff., 505 Gibbs, N.E. do 500, pokud lovíš slony, apod.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
frenki
Nový návštěvník

Příspěvek od frenki »

Samozrejme, že uvedené kalibre som považoval vhodné lenna antilpy a nie na väčšiu zver. Určite by som nemal odvahu ísť na buvola s takýmito kalibrami. I keď som videl foto chlapíka čo ulovil kaferáka s marlinom v kalibri 45-70 Gov.S pozdravom
frenki
Nový návštěvník

Příspěvek od frenki »

Ešte sa ťa chcem opýtať BwanaHunter, zrejme žiješ v Juhoafrickej rep., mal si možnosť vidieť lovcov čo poľovali so strelivom .330 a .338 Ruger compact magnum, ktoré teraz dosť propaguje jeho výrobca Hornady? Ak áno s akými výsledkami? Hornady uvádza, že má menší spätný ráz ako .300 WSM. Použili vraj nové prachy, pre ktoré stačia hlavne pušiek s 20 palcovou dlžkou. Na ich videách účinky streľby vyzerajú veľmi sľubne, len neviem či ich budú predávať aj do Európy.Čo som sa informoval aj vo wiedenskom Kettneri majú veľmi zlé obchodné skúsenosti s USA. S pozdravom
curil
Pravidelný diskutér

Příspěvek od curil »

to bwanahunter: tak nějak s tím nebem nad hlavou jsem to myslel . zažil jsi tam nějaké zajímavé zážitky? určitě jo,pokud můžeš poděl se s náma o to.musí být docela zajímavé když nějaký umělec nezastřelí jednou ranou srnčí a jde na hrocha :).
BwanaHunter
Zkušený diskutér

frenki> Jasně. Jen bych dodal, že není antilopa jako antilopa. George Muller, možná někomu to jméno něco řekne - výborný nožíř, loví duikery and steinboky 222Rem. A v Natalu tam kde bydlí kolem jeho baráku toho, co by ho mohlo sežrat, moc neběhá. S elandem nebo třeba voduškou už je pořízení složitější. A já rozhodně netvrdím, že se nedá něco zastřelit slabší ráží. Ostatně kousek zpátky jsem psal o Bellovi, Taylorovi a Gehmannovi, kteří stříleli slony 7x57 apod. Jenže, to že se to dá neznamená, že to umí každý a že to dokáže pokaždý. To je i to, co jsme tu před čase řešili s Figim, já nepochybuju o tom, že on je schopen cokoliv co tu běhá střelit 243W, ale snažil jsem se ho ukecat, ať o tom tolik nepřesvědčuje ostatní, zvlášť mladý a začínající (neee, figi, už neee :))). Dneska se u ohně mluví o těch zmíněných pánech, jak byly dobrý a každý ulovil stovky slonů s těmahle flintama. Ale už se nemluví o těch desítkách, čí spíše asi stovkách jiných chlapů, kteří to taky zkusily, a jejich kosti zetlely někde v buši. Protože tak dobrý prostě nebyli, nebo udělali chybu, nebo měli smůlu. V dobách profesionálního lovu slonoviny byla obvyklá doba přežití profesionálního lovce 3 roky. Pak ho nějaký slon dostal. Sloni jsou moc chytrý zvířata,opravdu si výborně pamatují, učí se z chyb atd. V Burkina Faso měli po skončení války problémy se slony darebáky, kteří zabíjeli lidi. Za války totiž povstalci sháněli peníze kde se dalo a pytláci se přidali a zkoušeli slony střílet vším, co bylo po ruce. Řada z nich zranění přežila, a přístě když navětřila člověka, preventivně raději rovnou zaútočili. Atd., jen o slonech by se dalo povídat dlouho, ale nechci být OT.

Pokud jde o tvůj dotaz - tyhle ráže jsou moc nový na to, abych je chtěl nějak hodnotit, zejména, když osobní zkušenost s nimi nemám. Pokud mám mluvit za sebe, osobně mám k rážím typu short magnum, compact magnum apod. určitou nedůvěru a držím se odzkoušené a osvědčené klasiky. Už opakovaně se i mě totiž ukázalo, že hodnoty v tabulkách a na papíře jsou sice hezký, ale praxe, realita a chování živých organismů a střel v nich je rozhodně košatější. A pokud mohu soudit, tenhle můj názor je tak nějak ve shodě s průvodcovskou a PH komunitou. Tím nechci říct, že jsem úplně proti novinkám, jinak bych lovil kyjem :) Hornady munice obecně není v Africe, tedy minimálně na jihu, zas moc rozšířená, ale já třeba mám dobré zkušenosti s jejich 270 grs. SP v 375 HH. No, moc jsem ti toho neřekl, ale nemám moc co, v tomhle případě.

curil> No, všechno má svoje. Iluze ani nadšení ti brát nechci a i mě to pořád baví víc než cokoliv, ale každá mince má dvě strany. Tahle práce zase jde těžko dohromady s osobním nebo rodinným životem, pokud se ti nepovede najít tu úplně správnou babu, takovou jako námořnickou, a to zrovna se moc nedaří. Takže pokud nejsi úplný samorost nebo zvláštní povaha, občas to vede k určitým konfliktům, vnitřním i zjevným. Nejsem vyjímka a ten osobní život mám taky takový .....no. To je taky důvod, proč teď dělám něco jiného. No, je to taky celkem fyzicky náročný a někdy musíš udělat věci, které nejsou úplně v souladu s tvým přesvědčením, aby bylo dobře a všichni spokojený. A tak prostě. No, zážitky a historky by byly, a jak mě tak napadají, tak je tu trousím průběžně, většinou se snažím, aby byly k tématu. Jinak hroši a krokodýli jsou zvěř, která je těžká na lov, těžší, než by se zdálo. Ale pokud jde o nebezpečnost, nejsou z pohledu lovce ty nejhorší, pokud se nepodcení. To je to, co se ale zrovna u nich často stává, působí jak neohrabaný zvířátka, ale nejsou. Jinak hroši sami o sobě jsou velice nebezpečný potvory, pokud jsou na souši nebo pokud člověk leze mezi ně do vody, a to i na lodi. Pokud se dostaneš na souši mezi hrocha a vodu, dost pravděpodobně to bude poslední chyba v životě. Ve vodě si samci zase brání teritorium dost razantně. Hroch překousne vejpůl krokodýla a zuby má až 60 cm dlouhý, špičáky ostrý jak nože. Brousí se o sebe podobně jako zbraně kňourů, a představ si takoů 60 cm zbraně v tlamě jak vjezd do hangáru. No a běhají 50 km/h, takže jim neutečeš. Po hroších stezkách kolem vody bych se tedy nepotuloval. Nejčastěji bývají na souši na pastvě v noci a po ránu se vracejí, to bývají nejhorší, ale i během dne se stane, že na něj venku narazíš.
curil
Pravidelný diskutér

Příspěvek od curil »

to BwanaHunter.průvodce jsi dělal jen v africe nebo i jinde? a jak se říká že hroši ročně zabijí nejvíc lidí je pravda? co je na lov nejhorší? buvol? někde jsem četl,Lovy ve třech světadílech nebo tak nějak že populární zbraň průvodců je kulová kozlice uherský brod,ráže 9,3/74R (tak nějak) .jinak se omlouvám že píšu mimo téma ale já jsem tak trochu cestovatel a všechno cizí mně zajímá.pokud tedy můžeš založ třeba nové vlákno.mně by zajímalo fakt vše,čím se tam stravujete v těch vedrech,jak máte třeba zabezpečené tábory atd. a loví ještě dnes někdo slony lukem? omlouvám se že jsem tak zvědavý.dík
BwanaHunter
Zkušený diskutér

curil> to se neomlouvej, dokud neštveme ostatní... Zkoušky mám podle PHASA a FGASA a jinak samozřejmě zkoušky v ČR, už jsme se tu o tom s někým bavili, takže něco jsem vodil i tu. Hroši jsou mrchy a podle statistik opravdu zabijou nejvíc lidí a Africe. No, podle mého soukromého dojmu (ničím oficiálním nepodloženého), jim v tom slušně budou konkurovat krokodýli, fígl je v tom, že v řadě míst Afriky je mezi domorodci napadení krokodýlem dodnes považováno za něco tak obvyklého, že to často ani nehlási a do statistik se to nedostane. Ale čísla nejsou, takže třeba to tak není. Každopádně, na hrochy velkýho bacha. Jak už jsem psal, když se dostaneš mezi něj a vodu když chce do vody, překousne tě jak tyčinku. Nejhorší, no je otázka, čemu říkáš nejhorší, jaká jsou kriteria. Každá zvěř má svoje. Staré přísloví říká, že slona uloviš nohama, lva srdcem, levharta hlavou a buvola... asi bych to přeložil nervama (v an. with gutts a to have gutts je něco jako mít koule :)). No, buvolů je ovšem taky dost. Kempy jsou hrozně rozdílný, jsou luxusní pětihvězdičkový kempy nabízejíci veškerý komfort včetně sprchy s teplou vodou, někde i bazenu, vybavená kuchyně a bar. Z toho se odvíjí i jídlo, kemp má generátor a normální lednici atd. A jsou kempy, kde jsou stany, latrína za keřem a kuchař vaří na ohni z toho co se střelí a z kukuřičný mouky a konzerv. V jižní se loví většinou na farmách a ty jsou komfortní včetně služeb a personálu a tak. Jíst je obvyklý zvěřinu, už kvůli hostům, jsou na to zvědavý a víc si to tak užijou, většina antilop má vynikající maso. Slony lukem? No, pokud myslíš domorodce, tak ano, umí to, otrávenými šípy, jejich jed zabije i takové zvíře, že se to nesmí je věc jiná. A pokud jde o moderní lovce, ano, našli se nějací pitomci, co moderním lukem a šípy se speciální hlavici slona ulovili, ale já osobně jsem hodně proti tomu, přijde mi to vrcholně neetický. No a zpátky k flintám, ať jen nepindáme okolo - ta knížka, nebylo to od Paulišty? Nic proti němu, i jeho knížky mě přivedly k zájmu o tuhle profesi, ale některé věci, co tam psal, byly poplatné režimu a jeho propagaci. 9,3x74 si nemyslím, že byla dnes nějak moc rozšířená ráže mezi průvodci a brodskou kozlici si nevzpomínám, že bych viděl. Ale český flinty jinak tam mají velmi dobrý zvuk, Brno Rifles je uznáváná marka. A tou zmínkou o kozlici jsi mi připoměl původní debatu o změně ráže Peteho dvojáku a něco, na co jsem zapomněl reagovat vhoolovi:

vhool> bych si nemyslel, že mezi 8x57 JS a JRS bude takový rozdíl. Ale přesto to nemusí znamenat, že by na Peteho dvoják nešly hlavně 8x75. Heym určitě nedělá pro každou ráži konkrétní baskuli. Budou mít pár druhů baskulí pro určitou řadu flint a k těm pak dělají různé hlavně a ty baskule budou udělaný tak, aby unesly nejsilnější ráži tý řady. Takže třeba by to na to klidně šlo, je o to tom zeptat se. Brněnský kozlice se dělali taky s tou samou baskulí v 7x64 R i v 375 H&H mag.
vhool

Příspěvek od vhool »

to bwana.. : tak to samozrejme,i kdyz zlamovacky nejsou moje parketa,ja musim mit kliku :wink: ale nemel jsem na mysli primo baskuli jako takovou ale spis prekomorovani svazku hlavni,od teto myslenky se odvijely me prispevky :wink:
curil
Pravidelný diskutér

Příspěvek od curil »

ne nebylo to od Paulišty.myslím Havránek,už nevím.psalo se tam že Brodské kozlice jsou hodně oblíbené mezi průvodci.mně Afrika nikdy nelákala.spíš Rusko,Kanada,sever,Asie atd. někde na farmě střelit z auta kočku to by mně nebavilo.a v krajním nebezpečí slon se střílí napřed na přední běh a pak do hlavy? se divím že hroch je takové nebezpečí,vypadá nevině :).
vhool

Příspěvek od vhool »

to curil: prosim toto je jiz hodne OT tak bud zpet k tematu nebo si zalozte nove.myslim,ze to bude dost ctene tema ale zde je to o vhodnem kalibru a ne o lovu :wink:
Pete
Častý návštěvník

Příspěvek od Pete »

to bwana: Ano, u Heymu se zeptám, zdali by na mojí flintu uměli dodat laufy 8X75 RS, snad to půjde, baskule by měla být stejná. Problém bude asi až u 375 HH. Jinak jsem konzultoval přítele s Krieghoffem ohledně munice. Sám si to přebijí s municí Romsey nebo Woodleigh, se kterou zabil snad už i pakoně. Až takový fajnšmekr nejsem, koukal jsem na německé fórum a dobré zkušenosti tam píší s CDP, takže bych asi začal s tímhle, na antilopy by to snad mohlo stačit. Konzultoval jsem ještě jednoho známého, s čím pro začátek do Afriky, ten v pohodě začal v jednuškou 30 06, nyní se také rozhlíží, jakou další ráži na těžkou zvěř. Z kvedlaček doporučil případně začít s 8x64 S, střelivo Barnes Triple Shock v podstatě pro všechny uvedené ráže, pokud je pro ně k mání.
vhool

Příspěvek od vhool »

s 8x64S lovim a doporucil bych strelu ACCUBOND 200gr. kterou uspesne v africe odzkousel kolega kuritka i kdyz v razi 300WM...
Odpovědět