no pak je tu jeste treba 25-06figi píše:JWK - 270 je podle mne lepší, než 7x64, protože má výrazně rychlejší ( lehčí ) střely, které už jsou váhově na optimu i pro velkou zvěř a zároveň je dopadová rychlost v té správné oblasti.

Příspěvek od vhool »
no pak je tu jeste treba 25-06figi píše:JWK - 270 je podle mne lepší, než 7x64, protože má výrazně rychlejší ( lehčí ) střely, které už jsou váhově na optimu i pro velkou zvěř a zároveň je dopadová rychlost v té správné oblasti.
Tak Honzo vidím, že tohle mezi námi je na dlouhou diskusi u piva a pak praktickou ukázku v terénu.vhool píše: k odstavci prvnimu,napsal jsem to hoooodne zjednodusene ale v podstate jde o ucinek tlakove vlny na okolni organy potazmo cely organismus,na tom se asi shodnem....
k druhemu odstavci dodam me oblibene "neni to uplne az tak jak pises".tlakova vlna je tlakova vlna a ovlivnuje ji jednak velikost toho co ji vyvolava a jedna rychlost toho co ji vyvolava.mala kulicka urcite nema vyhodnejsi vlastnosti v celem spektru rychlosti,to je blud ktery me u tebe prekvapuje.mala kulicka je vzdy mene stabilni v cili to ano ale tim to konci.predani energie je zavisle hlavne na konstrukci strely,jejim chovani v tkani a v neposledni rade take na jejim prumeru .plati i to ze cim vetsi dopadova rychlost tak tim vetsi sance na predani energie ma mekci strela (expanzni treba) .kolem setrvacnosti bych to take videl jako spise nevyhodu malych prumeru strel ...ztraci daleko rychleji energii rychlost (a stabilitu) uz za letu a proto je nesmysl lovit malou razi na vice jak 300m (beru v uvahu zver nad 35 kg).pises prokazatelne ...prokaz uverim ale osvetli mi to fakty a ne tvym subjektivnim pocitem .
kdyz budes pouzivat 243 a 300wm se stejnym V0 a stejnym typem strely na stejnou zver a vzdalenost tak bude mit 300wm vzdy navrch abych to popsal srozumitelne...samozrejme take s vetsimi devastacnimi ucinky
Energia - suhlasim. Priemer nie, priemer strely musi byt aspon priblizne primerany velkosti lovenej zveri,nepojdem s 22-250 na velke diviaky (aj ked ich to zabije). S rychlostou suhlasim tiez.figi píše:Takže to, co chci vlastně od začátku říci :
Hlavní podstatou rychlého usmrcení zvěře není energie střely, ani její průměr. Je to RYCHLOST střely v okamžiku zásahu ( orgánů tělní dutiny ).
Příspěvek od vhool »
Příspěvek od vhool »
rychlost je dulezita prave u mensich razi ....ale kdo lovi do 100m tak pro neho je idealni raze treba 45-70 gov. nebo podobne kladivo s rychlostmi kolem V0=650m/s.musim vedet zda chci lovit malou razi,pak chci co nejvyssi rychlost nebo velikou razi a pak je rychlost vedlejsi (ne uplne ale pozadavek na rychlost je jinde).s 22-250 rem.jsem lovil dost kusu a nevidim problem treba s 150 kilovym knourem ...jen proste pocitam s tim ze toho hodne vyhodim a ze nebudu strilet 300+lovec píše:Energia - suhlasim. Priemer nie, priemer strely musi byt aspon priblizne primerany velkosti lovenej zveri,nepojdem s 22-250 na velke diviaky (aj ked ich to zabije). S rychlostou suhlasim tiez.figi píše:Takže to, co chci vlastně od začátku říci :
Hlavní podstatou rychlého usmrcení zvěře není energie střely, ani její průměr. Je to RYCHLOST střely v okamžiku zásahu ( orgánů tělní dutiny ).
to plati v pripade hydroshoku, a narovinu receno jsi napsal, strilet na mekko protoze tam vznika diky rychlosti hydroshok ktery se nejvice efektivne siri prave zde. No ja nevim, ja na mekko strilet nechci.Hlavní podstatou rychlého usmrcení zvěře není energie střely, ani její průměr. Je to RYCHLOST střely v okamžiku zásahu ( orgánů tělní dutiny ).
Jenom okrajem, jak jsem pochopil tak chceš loveckou zbraň, ne závodní a limituje tě cena. Takže bych volil Tikku (zajímavá je také CZ-555, ale dřevo chce upravit...), ráži .30-06 Spr., do té je největší výběr střel a nepoškozuje zvěřinu (moje volba by byla .300 WM, která se chová podobně), optika podle financí 3-12x56 (Zeiss, Docter, Nikon Monarch E, Meopta-Meostar).JWK píše:dekuji za vase rady a nazory... cenim si jich... myslite si ze je v presnosti strelby nejaky rozdil mezi sakem a tikkou potazmo reminou???
Příspěvek od vhool »
nutno dodat zda mas moznost prebijet ci nikoliv ...z tovarne dostupnych pro 308 za mne winchester balistic tip 165 gr.,EVO nebo CDPkasari píše:to Shiva - promiň, jestli je to OT, kdyžtak prosím o přesunutí... Ale když jsi to tak krásně napsal, poraď mi konkrétně - 308 Win, nejčastěji 100 - 250 m, vysoká a černá, váha 30 - 150 kg...Jakou střelu, nebo ještě lépe jaký náboj. Roční spotřeba cca 150 patron.Díky