Zdenku, je to tak, prasata přijdou a odejdou Na vnadiště sypeme tak max. 1 kyblík (do 5ti kg) většinou "směsi" (kukuřice se solí, oves), neděláme "hromady" (jednak proto, že je tady prasat tak málo že by se to nevyplatilo a druhak to vypadá "blbě")
Ta selata přišla poté, co jsme navnadili trochu granulí a müsli pro koně, voní to po jablkách a asi jim to chutnalo
Nebo prolít pivem nebo moštem, ale nesmíš odjet na dovolenou, jinak máš vymolováno. Ono všude funguje něco jiného. Někdo doporučuje magi, ryby, bukový dehet, mě se např. neosvědčilo ani jedno z výše uvedeného a nejlepší tahoun dle mn je tzv. CCNka. To je rozmačkané kukuřičné zrno, které se šlape do jam obdobně jako siláž a to je vůně.
Stou kukuřicí to mám v plánu také skusit,zatím mi docela fungovaly psí suchary a ořechy,suchary rozházím cca.10+10m(na široko)stačí 5hrstí(málo ale často),fungují i na lišky,ořechy dávám po 2-3kusech také-10+10m.stačí velká hrst,ale přihrábnu trušku hlínou kvůli sojkám,černá je miluje,ale hlavní tryk je v tom že si můžete jak se říká zdřímnout(napůl oka),když černá příjde stopro vás probudí(louskání)
To Mr.Fox
Přesně tak, děkuji za doplnění. Vytáhne to poměrně spolehlivě černou z rákosí, řepky či kukuřice, ale u černé je to zřejmě jako u lidí - jinej kraj - jinej mrav.
napadá mne jedine natrhat kukuřici když je jěště měkká nebo taková středně tvrdá.. prostě taková ta šťavnatá a pak jí nějak odloubat do sudu a ušlapat... ale to by bylo práce jak na kostele... stačí že sem teď naloupal půl sudu tý zralý a naložil jí mám puchejře jak holubí vejce.... a nejlepší je že pak přišel soused že na to má takovou šikovnou mašinku.... =D
jo ty vaky sem už viděl (jestli sou to ty bílí velilikancký pytle) ale byla v nich jen siláž na jenom nakrouhaná=(... nevíte co tim krměj??? já abych věděl u kterejch zařízení to mám hledat
Mr.Fox - krmí s tím hovězí dobytek. Jak se k tomudostat nevím, jedině přes nějakou zemědělskou společnost, kde dělají siláže. U nás dělají 3 velikánské jámy senáže, 3 siláže a 2 menší, kde právě mají tu CCN. Hlavní agronom je členem v našem MS, otec tam pracuje jako technik, takže přístup k materiálu mám celkem dobrý.
PS: Kukuřici seká kombajn, auta ji odvezou k takové mašině, ta ji nadrtí (je to ale hrubější než klasický šrot), potom se vrství a ušlapává v jamách, aby se zamezilo přístupu vzduchu a musí se nechat uzrát. Myslím, že se do toho něco přidává (možná kyselina mléčná, ale tím si nejsem jist). Někde můžeš vidět u statků také takové dlouhé igelitové "tlačenky" v průměru mají až 2m a délku klidně 30m, do toho ji také plní. Doufám, že jsem to vysvětlil trochu srozumitelně, nejsem zemědělec.
jo jo ty housenky sem viděl.... ale byly v nich siláž.. teda mě to tak přišlo nevypadalo to jako drcený zrna =( asi se tam budu muset zajet podivat zase