Stránka 31 z 36

Re: Nože

Napsal: úte 28.2.2017, 20:32
od Zbrojovák
Je to tak, uvedl jsem vrcholový úhel - a to můj preferovaný obvyklý, čili úhel ostří. Mi přijde +-20 pro práci se zvěřinou - tzn. vývrh, stažení, rušení, případně kostění akorát - ve finále to obtahuji na řemeni s brusným médiem a pak čistém, proto uvádím +-, bude to pak konvex takže to je asi + nevím, možná proto mi to drží. A ano je třeba dbát nevjet do kosti - to je jasné.
takže oprava bahco bude klín/konvex 20 asi spíš + (původně byl z výroby od Mory na duto - snad 15??? - úplná břitva)
a1 měla a má konvex poctivý výroby, takže tam to těžko určit, řekl bych 30+? - tedy klasika pro outdoor uni

ještě takový tip pro vrcholový pidi konvex - což přispívá k trvanlivosti ostří - některé materiály čepelí se dají krásně snadno nabrousit normál na kameni - v podstatě brousku na kosu ve vodě, proti ostří, pak krátce po ostří a dotánout na hadráku s leštící pastou, opatrně netlačit, dochlazovat vodou. nejde to ale u všech materiálů, některé nechávaj jehlu prostě, která se ohýbá až upadne do tupa - specielně levné mikovky - to dobře nabrousit che ruční práci a trpělivost... naproti tomu to bahco ze sandviku jde brousit samo a to i v terénu nouzově a přitom i umí držet - maj ten matroš vychytaný seveřani - proto nemám důvod měnit nějak, nůž za dvě kila a mám hou pár let, dost toho už viděl, a v pohodě - ale jak říkám, čistě na zvěřinu, maximálně proříznutí deky, odříznutí spárků v kloubech částí ostří u rukojeti

Re: Nože

Napsal: úte 28.2.2017, 22:05
od Petr1970
jehla by se mohla strhnout skrz dřívko hranolek - zaříznout nůž:-)
jinak doporučuji alespon na shlédnutí KMFS brusnou sadu - česká mutace Lanskych atd... sice to NENI charita, ale viděl jsem to v chodu, funguje to úžasně:-)

případně mohu někde zapůjčit:-)

https://www.youtube.com/watch?v=EgElkp53MJQ

Re: Nože

Napsal: úte 28.2.2017, 22:12
od Petr1970
zbrojovák: mě 20 přijde hodně málo, to je fakt do kuchyně na jemnou práci... (ale samozřejmě když to umíš:-)) )

já sem si nabrousil nože na 30 a přijde mi to ok (neřeším nějaké štípače).. na 25 sem nabrousil kuchynské běžné a taky to řeže pěkně.

já občas při vykoštování už třeba kýty v kuchyni prostě tu kost přejedu....

sice při pěkném materiálu je to proti vyštípnutí odolné v rámci možností, ale ....

Re: Nože

Napsal: stř 01.3.2017, 0:50
od motolada
Mikov se mi kupodivu brousí dobře, je to asi 420 takže slušná jehla a nemá to cenu hrotit nad grit 800(v diamantu), po 800 holí po celé délce.
Mám ho už na prasarny ale drží obstojne.
Keramika ho dokáže příjemně oživit.
S tou jehlou se mě jakékoliv řezání do prkna neosvědčilo a myslím že logicky pokud chci ostrý nůž to ani nejde takto praktikovat.
Co se úhlu tyče tak řeším spíše rezivost, pač holí i 50 ale pokud to má nad sebou kus čepele tak je to naprd.

Re: Nože

Napsal: pát 03.3.2017, 19:47
od Zbrojovák
řeknu to tak, pokud na kusu v terénu nůž ztupím tak že musím to bahco obtáhnout - no tak z otupeného 20°-25° břitu, se dá obtažením udělat rychleji ještě ta 30°-35° v krátké plošce, ztupená 30ka+ se musí prostě tahat přes celou fasetu, což je v terénu třeba náročnější na čas a i technicky... tak mám keramiku ocílku, obtáhnu víc na kolmo a je to hned zas ostré a jsem s tím schopen ten kus pohodlně dokončit, v krajním případě až do vykostění do báglu. osvědčilo se mi to tak prostě, doma pak vytáhnu fasetu na čisto v celé ploše zas na 20+, pokud jsem tedy takto nouzově v terénu musel dobrušovat.

bavím se nyní o noži na zvěřinu, což je ten bahco

Re: Nože

Napsal: pát 03.3.2017, 21:53
od Petr1970
já bych se bál spíš "vyštípnutí".. prostě nedokážu to udržet mimo kost (hlavně venku:-))) )

Re: Nože

Napsal: pon 06.3.2017, 14:34
od tibi1
Ja osobne brusim na chirurgickych "17"....kym by som to zchodil v RWL34 alebo Elmaxe (HRC 59-61) na cca "25" mal by som mat za sebou teoreticky rozobraných mozno aj 10kusov zveri bez liznutia na keramike co sa v reale nestane casto (na spolocne nechodim ak nemusim). A co sa tyka vystipnutia ostria prichadza do uvahy len pri paceni alebo sekani...co v loveckej praxi nema pri praci - s nožom...miesto. Takze: zvolit najoptimalnejsi tvar a dlzku cepele podla osobneho pocitu a preferencii - co je asi najtazsia vec ale hlavne vo fakt kvalitnej oceli (min 59HRC) - najlepsie nejakej praškovke, myslim ze ostatne lacnejsie nože v celkovej dost vysokej sume budu ostavat doma v krabici jak je tomu u mna :evil:

Re: Nože

Napsal: úte 07.3.2017, 22:13
od Petr1970
no když si vezmu že můžu nožem "klepat" do zámku - resp. nůž položený v zámku a na to pár úderů.. nebo řezání "obouma rukama" hrudního koše (není pilka)

tak to píš preferuji "ne tak ostrý úhel" na noži
neříkám že to jsou správná použití nože:-)

Re: Nože

Napsal: úte 07.3.2017, 23:46
od motolada
Nevím no, já beru u mladší zvěře hrudník taky nožem, většinou dutý vybrus,u starší pilkou, zámek vždy pilkou.

Nůž chci mít pořád ostrý tak abych i po vyvrhu byl schopen lehce stáhnout deku bez prebrusu, takže žádné praseni v kostech si s mými ocelemi nemohu dovolovat.

Zvláště v dnešní době, kdy se dá ta pilka pořídit i zvlášť, už tu byla xkrat.

Re: Nože

Napsal: stř 08.3.2017, 13:38
od tibi1
Petr1970.... tak si kup Leomatik, na tvoje možnosti je ako stvoreny. 8)

Re: Nože

Napsal: pát 31.3.2017, 11:28
od rimar77
no nechci být kverulant a asi mne umlátíte ale ač jsem pořídil kvalitní nože tak mi jich je líto a nakonec jsem sebou do lesa to vyřešil tímhle

https://www.bahco-naradi.cz/www-bahco-n ... -LAP-KNIFE

protože když je ztratím nic se neděje když zničím nic se neděje, u pilky jde koupit náhradní list což má málokterá a ten nůž je docela dobrej - vyvrhnu tím divočáka, stáhnu ho a i rozporcuju aniž bych musel brousit - to mám vyzkoušeno
mají i hezkou reflexní sadu to se pak v lese asi mnohem lépe hledá ale z tou zkušenost nemám

https://www.bahco-naradi.cz/www-bahco-n ... 96-HP-2444

no a co se broušení týče tak ano mám sadu od Lanského ale na tenhle nůž mi stačí bohatě toto -

https://www.mall.cz/ostatni-zahradni-na ... UQodkOkMvA

má už nastavení sklonu 30 stupňu párkrát protáhnu a zase se s ním mohu holit zejména když dobrousím na ocílce

takže ty hezké dražší nože si hýčkám, leštím atd. a když jdu do lesa beru prostě dělníka :lol:

Re: Nože

Napsal: ned 02.4.2017, 18:54
od lörinc
No, já vybíral pevný nůž a nakonec vybral tento... Jinak právě moc nechápu, koupit si kvalitní nůž a pak ho mít doma [emoji53]...... Když už za to dám peníze, tak ať to slouží, ne...... ObrázekObrázek

Odesláno z mého D5303 pomocí Tapatalk

Re: Nože

Napsal: pon 03.4.2017, 10:20
od rimar77
lorinc to protože u toho pěkného by mi bylo blbý ho jen projet brouskem od fiskarsa a hodit do batohu tomu bych pak nějakou tu péči věnovat chtěl a jelikož jsem tvor od přírody lenivý tak raději ten čas věnuju na pořádné vyčištění flinty a řeším to cestou nejmenšího odporu. Na naháňku samozřejmě beru hezký nůž to je jasný :-)) abych při krájení buřtíka ukázal jakej hezkej mám nůž a na prase mám v kapse starej zavírací mikov a nebo viktorinox oba s pilkou :-)) přeci jen trocha hygieny být musí a na buřtíky mám rád čistej nůž :-))

Re: Nože

Napsal: pát 02.6.2017, 14:17
od Petr1970
nepořizoval někdo ted malý zavírák (levnější, tovární) .. hledám nástupce za wenger-newranger (jen nůž a pilka), nevím jestli kvalita Victorinox tak nějak se zlepšila nebo je to divnej materiál? klidně plast:-)

díky

Re: Nože

Napsal: pát 02.6.2017, 16:14
od figi
Na Národních mysliveckých slavnostech 24.6. je akce na nože Mikov - inzerce v Myslivosti č.6 - za velmi zajímavé ceny. FIXIR s čepelí a pilkou za 600,- pro předplatitele časopisu a za 650 pro členy ČMMJ.