AFRIKA - LOVECKÉ SAFARI

Vše o lovectví v jiných zemích (něco jako poradna)
Odpovědět
kabát
Zkušený diskutér

Re: AFRIKA - LOVECKÉ SAFARI

Příspěvek od kabát »

to Rogam:
na lovu v africe jsem nikdy nebyl,
a chtěl bych touto cestou poděkovat všem charitativním organizátorům lovů v africe, kteří se věnují záchraně, chovu a lovu zvěře na úkor svého času, pohodlí, jim a také platícím lovcům, kteří do toho sypou své těžce vydělané peníze z oborů, kde už není možné lépe platit svým zaměstnancům,,,zlepšit jejichplaty a podmínky aby mohli své rodiny vzít třeba jen do Chorvatska k moři:-)
Naopak si myslím, že o africe a charitě vím dost abych si udělal představu o poměru peněz spotřebovaných na " organizaci " a na skutečnou podporu zvěře :-(
Co se týký lovu volně žijícího lva: pro mě je hrdina ten, kdo loví volně žijící zvěř v podmínkách, kde je třeba její regulace, člověk který rozumí chovu, výběru i lovu, i když jde jen o volně žijící bažanty nebo kachny. Ne člověk který se chlubí trofejí, jednou z posledních na zemi, byť z absolutní volnosti a s nasazením života.
O lovu lva opravdu nevím vůbec nic, neumím to posoudit, to nadšení a tu slávu, s 3 průvodci za zadkem.
Můj maximální zážitek je setkání s medvědicí a medvídětem, když jsem je vyrušil jak sbírali maliny a borůvky. O vzdálenosti, a o místě, ani o situaci nemám potřebu se zmiňovat. Nemám totiž ani zážitek natočený kamerou ani trofej na stěně. Nicméně spocený až na prdeli jsem byl taky :-)
A věř že zážitek byl natolik silný, že mi tento jeden stačí a lovit lva nepojedu ani zadarmo!!! Tím netvrdím, že vidět AFRIKU a mít možnost se tam pohybovat v přírodě bych nechtěl.
Na umělých kachnách i bažantech jsem byl. Vybral jsem si akce kam chodím, kde střílím, kde chodím se psem a kde nechodím vůbec.
MOJE myslivost je v duchu pravěku, ulovenou zvěř zkonzumuju, já nebo jiní. Teda kuny a lišky jsem ještě nejedl, ale recepty už se tady najít dají. A můj lov končí tam, odkud nejsem schopný zvěřinu dopravit. Ale takové místo jsem ještě nenašel ani u nás, ani ...tam kde se na případný vrtulník čekalo dva dny...:-)
VOK - HB - 223 Rem - 6,5 x 55 SE - 7 x 65 R - 308 Win - 9,3 x 74 R -
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Docela pochopím motivaci těch co lovy, ať již bažantů, kachen, lvů organizují. Hůře se mě chápou ti, co za to v podstatě "přivázaný" jsou ochotni zaplatit, i když každý jsme jiný a máme jiné hodnoty. U nás je to jasný, výdělek z kachen se vrací jiné zvěři. Zajímalo by mne ale, jak je výtěžek (nebo část) z lovu farmového lva vrácen do divokých populací zvěře. To by znamenalo i v Africe určitou formu myslivosti.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

Dalas a kabat> mam za to, ze tady nikdo nemluvil o charite. Jde o to, ze reviry, farmy a rezervace jsou v Jizni casti Afriky soukrome a jsou provozovany ciste na komercni bazi, pro obzivu, vydelek, business. A dokud se najde dost lovcu, ochotnych zaplatit dost na to, aby se to majiteli vyplatilo, tak ty reviry, farmy a rezervace budou pro zver, zver se bude chovat, ano, cast se ulovi, ale cast zustane, a ti samci, nez dorostou do trofejove urovne, predaji sve geny dal atd. Proste normalni chov jak treba v obore. Pokud tam lovci nebudou, majitel to zrusi a udela z toho treba hovezi nebo ovci farmu nebo zacne pestovat kukurici, proste to, co mu prinese vydelek. V tu chvili se zver ocitne na cerne listine, coby potravni konkurent dobytka a skudce poli, a na selmy bud pe zvlastni premie a budou se misto chovu hubit, strilet, chytat do pasti a travit jedem dokud nezmizi. To je proste tvrda realita. It pays it stays plati a platit bude. Takze hlavni prinos pro zver je zachovani populaci, zachovani genofondu, a take to, ze neni takovy tlak na volne zijici populace. Pro ty, co se ofrnuji nad "farmou" je dobre si uvedomit, ze pokud ma farma 30.000 hektaru, plati tam podminky ja ve volnosti a o plotu clovek ani nevi.
Vedle toho jsou organizace a svazy, sdruzujici majitele reviru a profilovce, ktere z prispevku prispivaji nebo financuji programy na vyzkum, ochranu ci zachranu zvere, treba nosorozcu dvourohych apod.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Rogam
Zkušený diskutér

Příspěvek od Rogam »

Přesně tak, když jsem byl poprvé v JAR a viděl, jak to tam vypadá, tak jsem protáhl obličej nad tím, že to je vše za x-metrovým plotem, tak mě upozornili na to, že v Evropě jsou defacto ty "farmy" také, a to díky husté síti dálnic a silnic. Uvědomte si, jakou výměru ty revíry mají. Výměra 30.000 ha je víc, než je rozloha Brna (to má cca 230 km2 = 23.000 ha) a jsou tam farmy s daleko vetší výměrou. Jinak velikost loveckého revíru lví smečky se odvíjí od množství potravy, v oblastech s dostatkem potravy ji klidně stačí i 25-30 km2. Důvodem proč lvů ubývá není komerční odlov, ale jeho kontakt s lidmi. Domorodci modernizovali, už mají AK-47, na rozdíl od luků a předovek. Divoká zvěř ve volnu v Africe rapidně z důvodu rostoucí populace klesá a bude klesat. Po skončení občanské války v Angole, tam prakticky divoká zvěř nebyla. Když proudili uprchlíci z Rwandy do Tanzanie, tak místí humanitární pracovníci z vozů UN vystříleli rozsáhlá území, a to bez ohledu na to o jakou zvěř se jedná, aby je nakrmili. Koneckonců i zvěř v národních parcích to nemá vždy jisté, když hrozil hladomor v Zimbabwe, tak to Mugabe vyřešil tím, že otevřel národní parky, aby se lid najedl.... Takže ať chcete nebo ne, vnesení jistého druhu komerce, je pro zachování nezbytné, jelikož domorodci divokou zvěř vnímají trochu jinak, než my z gauče u dokumentu BBC v TV. Především pak, tam se neprovozuje myslivost, ale lov, takže to nelze absolutně srovnávat s našimi pojetím myslivosti.

To kabát
jen na okraj, ty prof. průvodci za zadkem jsou nezbytnost, je to podmínka, jinak Tě nenechají lovit, a to ani lva "na divoko"
zbytek Tvého příspěvku nemá cenu komentovat, je to Tvůj názor, každý vyhledáváme něco jiného, máme jiný vkus, žebříček hodnot, či jiné možnosti a s tím spojené zážitky, to prostě tak je a bude, tím ale že o něčem nic nevím, nemusím to šmahem odsuzovat
Paryba
Nový návštěvník

Příspěvek od Paryba »

Fakt vás to láká? Mě to přijde jako zbytečná masovka. Myslím, že lov je i o klidu a ne že za den potkám dalších deset jeepů...
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

Osobne som v Afrike zatial nelovil, kolegovia ktori tam vsak uz boli viackrat, prip. tam chodia pravidelne nic take nespominali.
Oznacit to za "masovku" a preferovat lov "v klidu" je v podmienkach hustoty osidlenia CR minimalne usmevne. Na ktoru stranu sa otocis a vystrelis, tam je s vysokou pravdepodobnostou vesnice alebo mesto.... K tomu hubari, turisti, motorkari a ini navstevnici, to velmi klid nepripomina.
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
Rogam
Zkušený diskutér

Příspěvek od Rogam »

To Paryba

Teda, ještě se mi nikdy nestalo, že bych lovce z dalšího auta viděl někdy jindy, než u oběda nebo večeře :wink: všude pusto a prázdno, to jsou tak velké revíry, že opravdu nemusíš mít obavu , že by se Ti tam někdo prošel nebo projel. Vzpomínám, že tam můj kolega měl jednou obavu, kam ta střela "dopadne", že měl střílel defacto na horizont, po vznesené námitce byl s úsměvem na rtech od PH uklidněn, že to se tam moc neřeší, jelikož majitel farmy je s námi na voze...
Naposledy upravil(a) Rogam dne pát 04.4.2014, 15:11, celkem upraveno 1 x.
Leon
Moderátor

Příspěvek od Leon »

mě osobně by vadilo jediný to že musím lovit s někým za prdelí to pak není pro mě lov ze kterého bych něco měl :wink:
CZ 550 american 308win.
Georg.H
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Georg.H »

@Leon: šak nemusíš..ale zas nemáš jistotu že se vrátíš :lol: :wink:
Rogam
Zkušený diskutér

Příspěvek od Rogam »

To Leon

tak to leda si tam pořídit vlastní revír :lol:
jinak, když jdeš u nás jako host na poplatkový odstřel, tak máš přeci taky doprovod
ale na tom, co píše Georg.H něco bude , nebyl by problém tam někde bloudit..... :wink:
Rogam
Zkušený diskutér

Příspěvek od Rogam »

Jen pro info (pro ty, kdo umí anglicky, ostatní mohou použit překladač http://translate.google.com/#), jaké má taky "následky" to omezení komerčního lovu v Africe, resp. ve Středoafrické republice, když něco nemá komerční hodnotu, tj. je to všech a nikoho:

Ivan, I thought you would enjoy this case of conservation through giving natural resources a value.
We still have elephants.... but only for the time we are ready to protect them. Short Fact:

In 1984 CAR closed Elephant Hunting
In 1986 CAR had an estimated 60 000 elephants
In 2014 CAR can count itself lucky if it has 3000
In 2016 CAR will have 0 elephants left if you follow the statistics

So where did 57 000 Elephants go in less then 28 years? It stands for a mind boggling 2000+ elephants killed per year, and that stands for about 6 elephants killed in CAR per day for 28 solid years, dry and rain season. Not to count the ones that were born in the meanwhile and also shot...

Its simple. If you are ready to pay to protect it, then it will stay but if it has no value for the country, then it will dissapear. We are on the brink of loosing the last remaining ones, we have a few hundred left in the Chinko Protected Area and the rest is mainly found in the Dzangha Sangha National park in the west.

If you believe in conservation through giving natural resources a value that is worth protecting for the people who live in the country then please spread these short facts above! And go check the website: http://www.chinkoproject.com for more info on what they are dooing to save the last elephants in eastern CAR.

zdroj https://www.facebook.com/ivancartersafaris?fref=ts:
Naposledy upravil(a) Rogam dne pát 04.4.2014, 19:16, celkem upraveno 2 x.
Leon
Moderátor

Příspěvek od Leon »

Rogam já bych ani tady jako host nebo poplatkový s doprovodem nešel.Hold každému se líbí něco jiného vám to nevadí tak si tak lovte :wink: Mě třeba vadí když se po ráně přiřítí hned kamarád že mi jde pomoc já mám rád při lovu prostě svůj klid a ten mi pak chybí když si nemůžu dát v klidu cígo :lol: :lol:
CZ 550 american 308win.
Rogam
Zkušený diskutér

Příspěvek od Rogam »

To Leon

Samozřejmě, že je příjemné lovit sám, hlavně si je potřeba pak pospíšit :lol: :wink:
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

Rogam> Kena je na tom obdobne, co stopli lov, stavy jdou dolu.

Paryba> jed se tam napred mrknout, nez budes uzavirat soudy. Mas predstavu, jak velky kus zeme je 40.000 ha? A jaka je pravdepodobnost, ze si polezete do zeli, kdyz tam lovi soucasne 4 lovci? Jak uz napsal Rogam, ostatni lovce vidis u vecere, jinak cely den ne. Stredoevropan nema predstavu, jak vypada pustina, pokud ji nevidel. Vloni jsem jel jednou cely den sam se svou zenou autem, ujeli jsme 800 km,podotykam po silnici, nebo aspon necem, co ji melo byt, takze ne uplne volne, a k veceru jsme potkali jedno auto. Jinak cely den nic, jen zver.... Tak takova je to tam masovka.

Leon> taky rad łovim sam, ale tam je to proste jinak, v tech pustinach. I profici a profesionalni lovci slonoviny atd. vzdycky meli s sebou min.svoje stopare a boye.

Jinak samozrejme nikomu nic nenutim, kazdy je jiny a nekdo holky nekdo vdolky.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Myslivec Milda
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Myslivec Milda »

JAK SE LOVÍ LEV v JAR.
Nejprve je třeba vyřídit byrokracii. Lev je CITESové zvíře, a vláda JAR vydává každý rok jen omezený počet licencí na lov lvů. Zájem o tyto lovy je větší než je počet licencí. Proto také jsou lví lovy hodně drahá záležitost. Loví se jenom na omezeném území JAR, v oblasti kalahari distrikt. Nikde jinde se lev v JAR neloví, ani nesmí lovit. Specializované , veliké lovecké farmy jsou pod přísným dohledem úřadů. Lovec se musí oficiálně zaregistrovat na přesně dohodnutý termín minimálně dva měsíce předem. ( Musí se ještě předtím včas domluvit s Outfitterem.) Úředník si před vlastním lovem zapíše jméno, bydliště, stát a číslo pasu, typ zbraně, ráži a výr.číslo zbraně všech lovců do seznamu vydaných a schválených licencí pro lovy lvů. Lvi musí být před lovem minimálně dva měsíce ve volnosti. Farma jako taková, oplocená, má obvykle rozlohu od 40.000 HA nahoru a uvnitř je „Lví obora“. Do lví „obory“ o velikosti cca. 5.000 hektarů i víc, se vypustí cca. 10. lvů a pravidelně - týdně se tam vypouští antilopy, žirafy a jiná živá zvířata. Lvi je loví ! Stejně jako ve volnosti. Ostatně je to pravá africká divočina, nikdo tam krajinu nijak neupravuje. Lvi za ty minimálně dva měsíce dostatečně zdivočí a jsou přirozeně agresivní. Lov lvů ve volné přírodě, třeba v Tanzanii není o nic lehčí/těžší než na obrovské farmě v JAR. Rozdíl je zejména v tom, že ve volnosti je vůbec nemusíš potkat. Nejpodstatnější je fakt, že tito JAR- lvi se lidí nebojí jako ti z volné přírody, a stalo se mockrát, že je šoulající lovci přejdou a Lvi pak jdou v jejich stopách - zkusit ulovit ty divné dvounohé opice. Lvi za kterými jdou lovci i celé hodiny se schovávají v křoví a nechávají skupinu lovců často přejít. Stává se taky že na ně lovci narazí jak leží na číhané , stejně tak ale před lovci prostě utíkají a snaží se skrýt nebo co nejdále utéct ! Je velký omyl si myslet že nikam neutečou. Kamarád který se v teď neděli vrátil z úspěšného lovu svého 12.ctého lva se osobně dvakrát účastnil "honičky" za lvicemi, které bez velkých problémů překonaly ploty a prostě utekly do volnosti . V takovém případě propadá majitel farmy panice, páč pokud by lvice někoho zabily, což by reálně byli jen černoši, měl by majitel farmy celkem jisté vězení, protože tohle safari prostě "nezvládl" . Pokud někdo říká, že tito lvi by „chcípli hlady“ ve volné přírodě, tak je bohužel "blb". Tihle lvi lovit umí a zabijí to co chtějí a potřebují. Ve volné přírodě by uhynul lev/lvice pouze za předpokladu, že by vyrůstal na “ flašce“ a celý život by strávil u lidí v domě v malé kleci ! Jen tak mimochodem, KDO z vás by vlezl k dospělému statnému lvu do klece v nějaké ZOO ? Nepamatuju se, že by kdekoli na světě, byla cedulka : "hloupý a neškodný lev, vyrostl v zajetí" ! Dospělí statní a agresivní Lvi z velkých farmových chovů člověka zabijí okamžitě když mají šanci to udělat. To co tady někteří lidi vykládají o zfetovaných lvech je s odpuštěním "píčovina". Pokud – údajně -blablabla „NĚKDO“ měl "nadopovaného" lva, tak jen proto, protože lovil s "gaunerem" a nebo ho urazilo, že o něho lev nejevil očekávaný zájem. Občas se lidé na lovu lvů doslova "pos..." a pak je lidskou přirozeností toto ututlat tím, že nadávají a odvádějí pozornost od svého "pochybení". Dospělí a mohutní Lvi jsou velmi hrdé bytosti a vědí, že ta "opice" na dvou nohách pro ně nepředstavuje žádné riziko. Lovit v „oboře“ o velikosti několika průměrných českých honiteb, kde je smečka statných a divokých afrických lvů ve výborné kondici a při chuti, když jsou tito lvi kdekoliv v okolní buši, není žádná sranda. To je lov. Pro ilustraci jak takový lov na LION Camp opravdu probíhá koukněte ZDE níže:

https://www.youtube.com/watch?v=aQzLAlVn-qc

https://www.youtube.com/watch?v=5rCy5M5Y74o

https://www.youtube.com/watch?v=S2l8NoBPXvA
Odpovědět