Přestavby zbraní aneb jak si něco zbastlit

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
Rogam
Zkušený diskutér

Re: Přestavby zbraní aneb jak si něco zbastlit

Příspěvek od Rogam »

To dalas
mám za to, že nezapomněl, ale to z mého pohledu spadá do kategorie "hobby", rád si to uděláš k obrazu svému, věřím, ale prostě si myslím, že ne pro každého to má prostě prioritu, resp. to nechce řešit, jelikož nabídka trhu ho pro jeho potřeby uspokojuje :wink: - pro nechápavé, tím nechci říci, že precizní realoding je něco zbytečného, naopak, ale prostě ho řada (a opět si dovolím tvrdit, že většina) lovců u nás prostě nevyužije

To vesrad
máš zjevně problém s přijetím názoru druhého, když chceš někoho omezovat v debatě, ne? navíc já nezabředávám do konkrétní debaty o přebíjení, které není okruhem mého zájmu, ale reagoval jsem na zdejší příspěvek v obecné rovině, a to že každý máme své priority, což je snad přirozené (ty třeba máš rád přebíjení a bastlení, někdo jiný zase precizní novodobou komerci a já třeba mám rád staré anglické flinty, pokud možno bez napadením kutilem domácím) a proto chodíme na různá fóra, abychom o tom podebatovali, toť vše, takže nechápu, co je za problém přijmout informaci od druhého
vesrad
Pravidelný diskutér

Příspěvek od vesrad »

To Rogam:
Ten smajlík na konci měl vyjádřit ironii a nadsázku , uznávám, že to není asi úplně poznat (drobná nevýhoda této formy komunikace).

Byla to jen reakce na demagogii některých "prodejců vybavení pro běžné lovce". Myslím, že od začátku je jasné, že jsme s FrantouB sledovali jiný cíl, než konstruktéři kulových jednušek na vynikající vysoce přesný a výkonný náboj magnumového rázu :twisted: , takže celá následující diskuze o srovnávání těchto zbraní byla vlastně nesmyslná. Každý má jiné vnitřní podněty k tomu co dělá, a vkládat tedy naše přestavby do rukou "běžných lovců" a následně rozebírat, proč je to pro ně špatně vymyšlené mi přijde absurdní.
ZKM 452 Varmint .22LR
IŽ 58 16/70,16/70; Brno 801 12/70,12/70
ZG 47 "Kuna" .35 Whelen, CZ 557 .308 win

(Kdysi Německý křepelák, Bordík, Blaser ES67 7x65R,12/70; CZ 550 Varmint .308 win,ZK 99 "Hanák Brno" 6,5x55SE)
Kodiak1
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Kodiak1 »

Vesrad: k tomu cos napsal lze říct jen - Amen!
Konečně to někdo napsal tak jak to vlastně je.
Pokud se někdo ohání potřebami běžného lovce a výhradními spotřebiteli komerční produkce je nasnadě mu sdělit, že pro takové jsou primárně určena jiná vlákna než pro ladiče.
Tím nechci říct, že se běžný lovec nemůže zajímat i o "přestavby a bastlení", ale je zbytečné, aby komentoval něco s ohledem na své přesvědčení, že mu stačí komerce. Může se to jevit jako zbytečné...
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Příspěvek od Zbrojovák »

Zeptám se pana odborníka zřejmě krmeného šalamounovými výměšky - v čem se liší konstrukce ZG47 (závěrový, spoušťový, podávací, vytahovací a vyhazovací systém, zásobovací a pojistný systém a uchycení hlavně do pouzdra závěru a pouzdra závěru do pažby) - oproti novodobé, velmi drahé a velmi reprezentativní Mauser 98 a Mauser 98 Magnum :?: :shock:
Byla to pochopitelně řečnická otázka... ten kdo v tom fochu opravdu dělá, nebo se o to zajímá, a ne jen plká smyšlené sebeúvahy a podává krabice v krámě, ví... NIJAK
Na systému ZG47 se dá postavit cokoliv až do 500Jeffery, stejně jako na klasické K98, ale s tím rozdílem že vše už mám jaksi v základu - tedy výklopnou schránku, ergonomickou pojistku pod optiku, plné pouzdro bez vybrání pro palec a páskování, široký závit pouzdra a sílu pouzdra nad závitem shodné s magnumovými ZKK602 a CZ550 magnum (které ze ZG vycházely, jen je konstruktéři prodloužili). Využitelné jsou i rybiny, kde se dá dopasovat násuvná montáž tak, že funguje trvale přesně jako švenk či suhl. No a k tomu přičtu velmi dobré poldovácké materiály. Není lepší opakovací systém na principu M98 který by se dal využít pro přestavbu - nechci li to stavět vyloženě na K98 a použít kity - nejdostupnější a výborné jsou ERA (výklopná schránka, úderníková matice, podepřená spoušť). Ovšem mám nezaručenou kvalitu materiálu (pokud to není naše vz.24), s kity a dopasováním mě to vyjde o dost dráž, mám tam díru pro palec na páskování- s tím neudělám nic.
Originál ZG47 jsem měl a dopasovával pro 458WM - vím o čem mluvím a flinta šla za nehorázný peníz po úpravě (nová tropiko pažba, šedý povrchem plazmovou nitridací) jako dárek do světa, a dnes je nasazena třeba někde v Africe.
Dříve jsem měl ZG47 přestavené na 9,3x62 za použití jen toho co mělo původní ZG v 8x57S - krom "prosté" výměny hlavně se nemuselo sáhnout na nic!

Zvolil jsem pro svou novou opakovačku systém originál K98 z 43.roku -ale to je tím, že jsem ji koupil tak jak je, už s švenkem a bodovou spouští (ERA) - za velmi dobrý peníz původem z reichu. Bude zbývat dokoupit úderníkovou matici, stejně jako titanový úderníku - seženu li.
A nyní zase otázka - v čem bude systémově tato flinta horší než předražený nový Mauser M98 nebo Johansson M98. Nabídne mi naprosto stejné uživatelské klady.
Kdybych stavěl/ nechal stavět (už se mi nechtělo) 9,3x62 od píky - zase půjdu do ZG47 (v původním fabrickém stavu). Kdybych chtěl systémově ortodoxního původního M98 (byla to jedna z úvah), tak jdu do vz.24 - a toho lva na pouzdru bych si tam nechal... :wink:
Srovnávat K95 se ZG je naprostá blbost - když už tak opakovačku s opakovačkou a ještě totožného systému... toto už samo mluví za vše... řeklo by se škoda reagovat, ale člověku to nedá. Snob zůstane snobem, blb- blbem.
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
Rogam
Zkušený diskutér

Příspěvek od Rogam »

To vesrad
jasně, Tvoje vysvětlení beru :) já jen, že mi prostě principiálně vadí, když je někdo "omezován", a to třeba proto, že jen něco přihlouple tvrdí v diskuzi, tak přeci nelze pro jeho event. neznalost, či opačný názor mu odnímat právo se k věci vyjádřit, to jsou manýry let minulých...
rimar77
Zkušený diskutér

Příspěvek od rimar77 »

no nic emoce koukám už opadli tak zkusím zopakovat teda dotaz myslíte že by neměl být problém odstranit takto uchycenou mušku a vytvořit na konci hlavně závit pro úsťovou brzdu a nebo to možné není a nemám o této úpravě uvažovat?? vracet mušku zpět na zbraň nepotřebuji, děkuji za případnou reakci je to Heckler koch SLB 2000 9,3X62

https://www.google.cz/search?q=Heckler+ ... 1380%3B920
Kodiak1
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Kodiak1 »

Máme tady vyjádření výrobce oné výše zmiňované hlavně v ráži .35 Whlen, požádal mne, abych to sem dal:

"Zdravím pana Zbrojováka ,
a dávám mu za pravdu.
ZG 47 je vyrobená z vysoce kvalitních materiálů, po výměně nové hlavně je z toho puška, která bude sloužit dalších 50-100 let. Provedené zpracování by mohla závidět kdejaká moderní zbrojovka. Spouštěcí systém se dá vyměnit za novou sportovní spoušť. Je k tomu mnoho nových dílů které jsou shodné s K98. Pořizovací cena v době výroby byla přibližně 1.200,-Kčs.

V současné době je trh promořený Čínským materiálem, který je nekvalitní, akorát obchodníci na tom vydělávají a dávají k tomu atesky z Třince, nebo původ EU. S materiálem nejde pracovat, tepelné zpracování je velký problém, s tím je spojená životnost vysoce namáhaných dílů při střelbě.
Výrobci také slyší na cenu, když to je levnější, tak je už moc nezajímá původ materiálu. Měli jsme s tím velké potíže, třeba materiál, který měl atesty z Třince byl vrstvený z měkkých a tvrdých vrstev, vypadalo to jako Damascénská ocel. Skončilo to ve šrotu a vznikla tam vysoká škoda atd... Prodejci pak ani neuznají reklamace při škodách vzniklých při použití jimi dodaného nekvalitního materiálu.

zbrane-kuna.cz
Petr Kuna ."
FrantaB
Pravidelný diskutér

Příspěvek od FrantaB »

Bohužel, s materiálem je to tak. Na podzim jsem si potřeboval udělat přípravek, jaký jsem předtím dělal mockrát, v trošičku jiném rozměru než jsem měl v šuplíku. Koupil jsem 11 110 ve Feroně, s tím že za čtyři hodiny bude hotovo. Snažil jsem se to z nově koupené "třinecké 11 110" udělat několikrát, s tím že jak nejsem profík, tak asi prostě nemám den na točení kličkami. Orvané vrtáky, dva vyhřáté (860 ot. při posuvu 0,03 na otáčku při vrtáku 8...), vyštípnutý břit výstružníku na nějakém prašivém vměstku, nápečky špon na radekovém noži... Místo aby materiál ševelil a dával "mastně" odbíhající šponu, chrčel jak plný písku a trhal se po šupinách do hloubky desetin, jednu chvíli vrták materiálem letěl jak vánočkou, aby se v příští začal bránit jak při trojnásobném posuvu v 19 3xx, naprosto nevypočitatelně. Hladký povrch nešel udělat ani smirkem!
Koupil jsem jiný materiál (zřejmě opravdu Třinec), opravil ostří, koupil nový vrták a výstružník-a ejhle, za čtyři hodiny bylo hotovo.
A to je pitomá automatovka, které se prodá spousta a skoro nic nestojí. S lepší ocelí je to ještě horší, zdá se-ostatně profit je na ní větší a s ním i motivace. Protože moje potřeba je v jednotkách kilo, nákup u Boehlera v nově zřízeném "centrálním skladu pro Evropu" se mi absolutně nevyplatí a jen se děsím, kdy kus peněz na tyhle koníčky vyhodím za odřezek z nějaké zmetkové tavby od Křápol Metalworks s atestem z čínské laborky pro certifikaci exportních výrobků.
Durell
Zkušený diskutér

Příspěvek od Durell »

Môžem potvrdiť .
U môjho dodávatela som tiež videl reklamácie v sklade" kusy z 15 231 urobené skoro na hotovo odhad tak 40 hod práce a pri poslednej špone sa úkáže preložka v materiály ." Môže ta picnuť. Možno ti vymenia materiál ale čo tá práca . a ak to prdne neskôr - dobré meno ...........
SAUER 202- 9,3x62, Swarovski z6i 2-12x50, Blaser R8 PS 6,5x284 Norma , Zeiss VICTORY V8 1.8–14x50, CZ 550 - 6,5x284 Norma Nightforce SHV 5-20x56, Sig-sauer 2022 spc 9mm Luger, zeiss conquest hd 8 x 42,Leica Rangemaster - 1600 B CRF
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Příspěvek od Zbrojovák »

rimar77 píše:no nic emoce koukám už opadli tak zkusím zopakovat teda dotaz myslíte že by neměl být problém odstranit takto uchycenou mušku a vytvořit na konci hlavně závit pro úsťovou brzdu a nebo to možné není a nemám o této úpravě uvažovat?? vracet mušku zpět na zbraň nepotřebuji, děkuji za případnou reakci je to Heckler koch SLB 2000 9,3X62

https://www.google.cz/search?q=Heckler+ ... 1380%3B920
Jde všechno, jen malé děcka ne... je otázka jak je to tam uchycené - pokud je to plast, zřejmě na kolík, nebo šroub a lepené.
pokud je to slitina obdobně, pokud ocel - může to být kombinace pojištění+ připájené - ale o tom pochybuju. Zkus se podívat po nějaké stopě uchycení a z jakého materiálu ten můstek je. Zkus sundat mušku, možná je nějaký uchycovací prvek pod ní...
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

Zbrojovak> aniz bych si dovolil jen pomyslet, ze tomu rozumim ze zlomku tak jako ty, tak i tak pokud me povedomi saha samozrejme nemam, v cem bych ti oponoval. ZG jako zaklad pro prestavbu a ZG jako puvodni stav jsou lehce odlisne 2 veci. Mozna jsem to napsal blbe, ale to co me osobne na ZG trochu vadi je a) spoust - me tam proste chybi napinacek a nejlepe nemeckej. Coz jak mi bylo vysvetleno, s mozna to potvrdis mozna popres, cpat na ZG napinacek je neco jako zprzneni :D . B) trochu puvodni stand.pazba, ale to mam i u jinych flint, c) esteticky pro me pokulhava za M.Sch. nebo Zetkou. Tot vse.
Pokud jde o M98 at uz Mauser, Rigby nebo Johannsen, mas pravdu ze je predrazeny, a vzor ergonomie to taky neni. I tak jsem ale mauserovej, takze v podstate s tebou souhlasim.

Btw. Pohled na ten Milduv praseci double mi pripomnel, ze jsem v stale jeste letosnim mysliveckem (lonskem kalendarnim) roce strelil s tezkou neohrabanou a k tomu dlouhou tou "starou ZKK" z jednoho 2x po dvou, 1x tri a 1x ctyri prasata. Mluvim o pripadech kdy pribehl jeden rudl a nez odbehl, zanechal na miste nektere sve cleny. Dle Mildovy logiky lze tedy odvodit, ze tezka neohrabana stara opakovacka muze byt az 2x tak efektivni jako supermoderni reprezentativni ultra zbran.... :)
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
pivaš
Nový návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pivaš »

to ZKK ráže a miřidla
FrantaB
Pravidelný diskutér

Příspěvek od FrantaB »

Napínáček na ZG se přeci dělal i fabricky, takže to není prznění, řekl bych. A jiný než německý si snad ani označení napínáček nezaslouží, ten francouzkej výmysl je sice jako hejblátko hezkej, ale třeba na mou zbraň rozhodně nepatří.

A vhodnost na přestavbu pro stavěče/ladiče-to je řekl bych individuální, podle míry ochoty/možností/schopností zasahovat či nechat zasáhnout do jednotlivých komponent.
Čím míň jsem ochoten do výchozí zbraně zasahovat, tím přesněji mi musí vyhovovat. Pokud je to +/- drop-in výměna hlavně, pak ano, puška mi musí vyhovovat co nejvíc.
Pokud výchozí zbraň beru jako polotovar, zajímá mě jestli se mi líbí funkčně a esteticky samotný systém, pak nastupuje to důležité-kvalita materiálu, jeho zpracování, vůle a kvalita ploch tam kde se blbě ovlivňují (a plocha plného kontaktu na ozubech se dělá fakt snadno), jak se do toho vejde zamýšlená ráže. Zbytek je věcí pilky na železo, dláta, pilníků, křivosti haksen a oka, sofistikovanějších strojů jako soustruh/fréza a lidí, kteří z postu vzdělání a oprávnění budou sahat na věci na které já z nedostatku grifu či vybavení sahat nebudu (a nesmím, pokud nemám licenci).

Jinak čtyři kusy z rudlu-to je dobré střílení, pane!
zispo
Pravidelný diskutér

Příspěvek od zispo »

Tak že zrovna pan Kuna se rozepsal o materiálech. Jeho hlaveň ze které bilo vystřeleno pár ran stojí kolegovy ve skříni. Samozřejmě mimo zbraň. Už se to tu psalo tak to nebudu rozepisovat. Jen mě to pobavilo.
Jiskra
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Jiskra »

Zispo ty jsi blázen!! :D :D :D Ale máš můj obdiv!! Co se teď strhne,já nechci vidět. :shock:
Odpovědět