Zeptám se pana odborníka zřejmě krmeného šalamounovými výměšky - v čem se liší konstrukce ZG47 (závěrový, spoušťový, podávací, vytahovací a vyhazovací systém, zásobovací a pojistný systém a uchycení hlavně do pouzdra závěru a pouzdra závěru do pažby) - oproti novodobé, velmi drahé a velmi
reprezentativní Mauser 98 a Mauser 98 Magnum
Byla to pochopitelně řečnická otázka... ten kdo v tom fochu opravdu dělá, nebo se o to zajímá, a ne jen plká smyšlené sebeúvahy a podává krabice v krámě, ví... NIJAK
Na systému ZG47 se dá postavit cokoliv až do 500Jeffery, stejně jako na klasické K98, ale s tím rozdílem že vše už mám jaksi v základu - tedy výklopnou schránku, ergonomickou pojistku pod optiku, plné pouzdro bez vybrání pro palec a páskování, široký závit pouzdra a sílu pouzdra nad závitem shodné s magnumovými ZKK602 a CZ550 magnum (které ze ZG vycházely, jen je konstruktéři prodloužili). Využitelné jsou i rybiny, kde se dá dopasovat násuvná montáž tak, že funguje trvale přesně jako švenk či suhl. No a k tomu přičtu velmi dobré poldovácké materiály. Není lepší opakovací systém na principu M98 který by se dal využít pro přestavbu - nechci li to stavět vyloženě na K98 a použít kity - nejdostupnější a výborné jsou ERA (výklopná schránka, úderníková matice, podepřená spoušť). Ovšem mám nezaručenou kvalitu materiálu (pokud to není naše vz.24), s kity a dopasováním mě to vyjde o dost dráž, mám tam díru pro palec na páskování- s tím neudělám nic.
Originál ZG47 jsem měl a dopasovával pro 458WM - vím o čem mluvím a flinta šla za nehorázný peníz po úpravě (nová tropiko pažba, šedý povrchem plazmovou nitridací) jako dárek do světa, a dnes je nasazena třeba někde v Africe.
Dříve jsem měl ZG47 přestavené na 9,3x62 za použití jen toho co mělo původní ZG v 8x57S - krom "prosté" výměny hlavně se nemuselo sáhnout na nic!
Zvolil jsem pro svou novou opakovačku systém originál K98 z 43.roku -ale to je tím, že jsem ji koupil tak jak je, už s švenkem a bodovou spouští (ERA) - za velmi dobrý peníz původem z reichu. Bude zbývat dokoupit úderníkovou matici, stejně jako titanový úderníku - seženu li.
A nyní zase otázka - v čem bude systémově tato flinta horší než předražený nový Mauser M98 nebo Johansson M98. Nabídne mi naprosto stejné uživatelské klady.
Kdybych stavěl/ nechal stavět (už se mi nechtělo) 9,3x62 od píky - zase půjdu do ZG47 (v původním fabrickém stavu). Kdybych chtěl systémově ortodoxního původního M98 (byla to jedna z úvah), tak jdu do vz.24 - a toho lva na pouzdru bych si tam nechal...

Srovnávat K95 se ZG je naprostá blbost - když už tak opakovačku s opakovačkou a ještě totožného systému... toto už samo mluví za vše... řeklo by se škoda reagovat, ale člověku to nedá. Snob zůstane snobem, blb- blbem.