Přestavby zbraní aneb jak si něco zbastlit

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
Leon
Moderátor

Re: Přestavby zbraní aneb jak si něco zbastlit

Příspěvek od Leon »

No slyšel jsem to a četl už několikrát,tak nevím jestli to je pořád o jedné nepovedené hlavni od firmy Kuna
CZ 550 american 308win.
FrantaB
Pravidelný diskutér

Příspěvek od FrantaB »

Co by se mělo strhnout. Nic se nestrhne, v minulých letech se strhlo už na více fórech a je zbytečné to omílat. Je to jedna jediná hlaveň, o které se nějak ví že jsou na ni stížnosti. Dohledat si to je snadné a není třeba tu zaplevelovat vlákno, všechny informace které byly dostupné k vypuštění do světa už jsou na skle a nic nového k tomu asi fakt nepřibude, důvod proč ta anabáze vznikla je pořád nejasný a znovuomíláním ho nevyřešíme.
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

FrantaB> no, dekuji, ale abych zas moc nezpychnul...:-))) stali pri me Hubert, Diana i stastna nahoda. Strilel jsem z kopce/strane na louku na dne udoli, na protejsi strane byl les. A rana se zrejme tak rozlehla, ze prasatka chudaci chvili nevedela, odkud to prislo, tak zacala litat sem tam po louce, nez se zorientovala, a tim mi poskytla sanci si zaradit... Jinak jsem si ze zvedavosti prosel zapisky, tak jsem 2 prasata na tupl z rudlu (nemluvim o nahankach, jen o cekane nebo soulacce) dal v koncicim roce celkem 4x....s tim starym ZKK "kramem"...:)))

Pivas> to mam byt co, dotaz?
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
bon
Zkušený diskutér

Příspěvek od bon »

rimar77 píše:no nic emoce koukám už opadli tak zkusím zopakovat teda dotaz myslíte že by neměl být problém odstranit takto uchycenou mušku a vytvořit na konci hlavně závit pro úsťovou brzdu a nebo to možné není a nemám o této úpravě uvažovat?? vracet mušku zpět na zbraň nepotřebuji, děkuji za případnou reakci je to Heckler koch SLB 2000 9,3X62

https://www.google.cz/search?q=Heckler+ ... 1380%3B920
Takovou klasiku jako je pájení bych tam nečekal. Přikláním se k názoru Zbrojováka, pod muškou bude ukrytý šroub nebo kolík pojištěný maximálně lepidlem. Pokud nebudeš potřebovat mušku dát zpátky, tak bych se toho nebál.
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Příspěvek od Zbrojovák »

BwanaHunter píše:Zbrojovak> aniz bych si dovolil jen pomyslet, ze tomu rozumim ze zlomku tak jako ty, tak i tak pokud me povedomi saha samozrejme nemam, v cem bych ti oponoval. ZG jako zaklad pro prestavbu a ZG jako puvodni stav jsou lehce odlisne 2 veci. Mozna jsem to napsal blbe, ale to co me osobne na ZG trochu vadi je a) spoust - me tam proste chybi napinacek a nejlepe nemeckej. Coz jak mi bylo vysvetleno, s mozna to potvrdis mozna popres, cpat na ZG napinacek je neco jako zprzneni :D . B) trochu puvodni stand.pazba, ale to mam i u jinych flint, c) esteticky pro me pokulhava za M.Sch. nebo Zetkou. Tot vse.
Pokud jde o M98 at uz Mauser, Rigby nebo Johannsen, mas pravdu ze je predrazeny, a vzor ergonomie to taky neni. I tak jsem ale mauserovej, takze v podstate s tebou souhlasim.

Btw. Pohled na ten Milduv praseci double mi pripomnel, ze jsem v stale jeste letosnim mysliveckem (lonskem kalendarnim) roce strelil s tezkou neohrabanou a k tomu dlouhou tou "starou ZKK" z jednoho 2x po dvou, 1x tri a 1x ctyri prasata. Mluvim o pripadech kdy pribehl jeden rudl a nez odbehl, zanechal na miste nektere sve cleny. Dle Mildovy logiky lze tedy odvodit, ze tezka neohrabana stara opakovacka muze byt az 2x tak efektivni jako supermoderni reprezentativni ultra zbran.... :)
Je to o prioritách - samozřejmě, většině lidí bodová spoušť cca 1kg odporu (co lze nastavit u ZG) bude vyhovovat a jiným ne.
Čili ano, kdo chce méně, musel by si tam nechat někým zkušeným vpáčit nějakou kitovou spoušť od renomovaných výrobců, která je k dostání i s francouzským napínáčkem - který je dle mého názoru ale pak zbytečný a zdržuje... (nikomu to nevnucuji)
Abych ještě doplnil - jedinou nevýhodu v ZG47 spatřuji v úderníku a jeho nekompatibilitě M98 (K98), ten když by se někde v Africe polámal (neznám takový případ), je konec a můžu lovit s cizí flintou. Mauserácký seženu vždy na každém rohu... navíc na tu starou M98 seženu právě jakýkoliv kit...vč. titanu
Nicméně stojím si za tím, že kdo chce mít dnes flintu technicky na úrovni luxusních nových mauserů M98 a za supr peníz ze supr matroše, za zlomek ceny, pak jedině ZG.
App. Z měla nevýhodu (pro mě) - neergonomický natažený tvar krku pažby, ruka v nepřirozené poloze, plochá klika - špatně se rychle opakovalo, pojistka - hlučná neergonomická, bez jištění polohy závěru - lze řešit úderníkovou maticí ERA, nebo jinak obsuhou. Spoušť trvdá, nepodepřená (nesamosvorná) - německý napínák, zdržuje, hlučný - když se napíná přes dva prsty pomalý nepohotový - i když lepší než francouz (mimo moderní mauser, sauer) který jde lehce natáhnout zatlačením střílejícího prstu... jakýkoliv napínáček prodlužuje dobu od spuštění k iniciaci- proč tam mít nějaký zpomalovací složitý mezičlánek? kdo měl rozebrané ZG, viděl jak je ten spoušťák geniálně jednoduchý - pár přesně opracovaných dílů, nic víc...
Moje postřehy.
tím nechci slepě říkat že dneska už nejsou lepší modernější flinty ale ZG prostě v systémech M98 vede. Škoda že to byl utopený projekt... dal by se dál rozvíjet. a dnes by zbrojovka dělala svoje luxusní verze galašky a konkurovala směle Mauseru 98 a M98 Magnum... s CZ550 či 557 jim konkurovat nemůžou ani kdyby se na hlavu stavěli...
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
rimar77
Zkušený diskutér

Příspěvek od rimar77 »

zbrojovák, bon díky chlapi kouknu na to
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

Zbrojovák> kolik třešní, tolik višní, a kolik lidí, tolik chutí... :lol: Plochá klika mi nikdy nějak nevadila a líbí se mi víc než Mauser klasika se štanglí a koulí. Ačkoliv když o tom přemýšlím, musím uznat, že s Mauser klasik zarepetýruju asi přeci jen o ždibík rychleji, než s plochou... Zetky mám dvě a ani jedna nemá hlučnou pojistku, právě naopak. Tak nevím... Spoušť je samozřejmě o zvyku a cviku. Pro mě je 1kg moc, já jsem z těch, co preferují napínáček, a to nejlépe německý. Možná je to tím, že jsem s tím v mládí začínal, zvyknul si na to....
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Lotr
Zkušený diskutér

Příspěvek od Lotr »

Je to věc názoru, já bych se dneska s flintou s napínáčkem už dneska asi zastřelil. Děsí mě představa, že bych měl střílet z něčeho, kde "pohladím spoušť" (ačkoliv jinak jsem na tohle slovní spojení alergickej) a flinta spustí. Nedej bože s tím ještě někde manipulovat v kazatelně nebo dokonce na štontu. Blesková spoušť mi plně vyhovuje už jenom z toho pohledu, že jak jsem zvyklý pudově mačkat spoušť při střelbě brokovnicí, zejména na letící terče nebo zvěř, tak jsem si rychle zvykl i na spoušť ZG při rychlých ranách na naháňkách na černou nebo vysokou. Plochá klika mi nevyhovuje vůbec, jsem rád za kuličku na konci, protože jsem se naučil velmi rychle opakovat dlaní ruky, na naháňkách už opakuju tak automaticky, že si to ani neuvědomuju. Pojistka chce trošku zvyku a cviku, ale dvěma prsty se dá při troše soustředění odjistit zcela bezhlučně a nemusím mít strach, že při neopatrném odjišťování se nevědomky nedotknu svou vlastní nešikovností spouště s napínáčkem a vyjde rána. Propad spouště mi dává možnost dobře vypracované rány při čekané a zároveň i rychlé rány na naháňce. Tímto fanaticky nepropaguju ZG, ačkoliv jsem jeho veliký fanda, střílel jsem z mnoha moderních zbraní, ale flinty bez napínáčku mi vyhovují nejvíce, z napínáčku mám veliký respekt. Velice příjemné střílení je z bráchovo Mauseru M03, škoda jak píše Zbrojovák, že Zbrojovka nemohla dát rozvíjet Galašův koncept, mohli jsme se dočkat zajímavých zlepšení.
Naposledy upravil(a) Lotr dne stř 11.3.2015, 16:16, celkem upraveno 1 x.
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Příspěvek od Zbrojovák »

BwanaHunter píše:Zbrojovák> Zetky mám dvě a ani jedna nemá hlučnou pojistku, právě naopak. Tak nevím...
Souhlas - není to dogma, ale stačí se kouknout co se dělá a co se osvědčilo - a jak vypadají op.flinty třeba na big5 - pro rychlejší a pohotovější zaopakování nebo služební odstřelovačky. Ano plochá klika se mi taky více líbí... čili jedná se o určitý kompromis, tak aby flinta lahodila oku majitele, zamiloval si ji - potom skousne i nějaké to objektivní mínus. (s SA 58 nebo AR15 bych taky asi nechodil - tedy lovit zvěř...)
Já měl zetek taky pár a pojistky hlučné byly - jako všechny křídla které shazuješ palcem střílející ruky, pokud ji nechceš nebo nemáš čas brát mezi dva prsty a celou dráhu držet... tak to bylo myšleno. Ano takto je hlučná i když míň i na té ERA matici. Palcem pravé ruky se dá ale tiše a rychle odjistit, čili bez přehmatů flintu držím a odjistím střílející rukou při míření. V případě nějaké rychlejší akce už při nahazování do ramene. A toto umí v podstatě i ZG...
Ale zase musím uznat - klasické křídlové pojistky jsou nejspolehlivější... jednou jsem vylezl za mrazu z auta, ZG mi sjelo a opřelo se o prašan - ometl jsem ho a šel na posed, když jsem chtěl lovit neodjistil jsem - ani silou - sníh se roztopil, voda zatekla do úderníkové matice, zmrzla (bylo cca -15°C) a hotovo... :wink: tenkrát jsem začal uvažovat o nákupu čistokrevné Vz.24, křídlo bych prostě silou shodil a odjistil. No vyřešil jsem to rozebráním matice ZG a poctivým vyplněním provozním mazivem, co je na letecké kanony do -60°C. Udělal jsem pár provokačních zkoušek (ponoření do vody/mráz) a vše hladce funkční :)
Určitě by se to někde našlo ve vláknu ZG47...
Napínák u mě už nee, ikdyž němec má tu výhodu že odjistím a štechruju až když je kříž na komoře a pak hned střílím - tak jsem to řešil já.
crif
Zkušený diskutér

Příspěvek od crif »

Oživím trochu téma.
Bude někde zásadní problém při přestavbě zetky 8x57 js na 9,3x57 ? Neberu v potaz výměnu hlavně.
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Příspěvek od Zbrojovák »

Zásadní ne. Měl jsem dříve Zetku štuc 520mm nová hlaveň v 9,3x62, v původních konturách hlavně originální.
Bude se muset do stran uvolnit náběh do komory - pozor jen do stran - doporučuji na tu zkoušku podávání pár Norem Alaska - je to model s klasickou dlouhou RN střelou. Nebo něco "školního" nalaborovat se střelou SB SP 18,3g na OAL dle CIPu.
Počítej s tím, že se ti budou zpětným rázem narážet špice střel ve schránce, s tím při daném náboji neuděláš nic, leda přední stěnu schránky opatřit hrubší kůží, nebo gumou.
Tak jsem to měl já.
Jinak bez úprav a funkční - čili lze i ráž 9,3x62 nebo 8x64S (6,5x68, 8x68S nebo 9,3x64 atd. už ne - nevyjde síla stěny komory kolem závitu, pouzdro závěru je štíhlejší než u M98). Čili to maximum co by tam šlo vrazit je 10,75x57 - zde už, ale býval sem tam problém s uzamykací vůlí, vlivem neznatelného dosedacího kužele nábojnice/ spoj.kužele komory* :)
*(Hýk./Malimánek)
Naposledy upravil(a) Zbrojovák dne pon 01.6.2015, 7:33, celkem upraveno 1 x.
crif
Zkušený diskutér

Příspěvek od crif »

Zbrojováku díky za info v obou vláknech. Možná bude zajímavější mnou zamýšlená druhá alternativa 9,3x 62.
crif
Zkušený diskutér

Příspěvek od crif »

Zbrojováku nechci dělat nějaké " vifikundace" ve schránce, čili bude něco vhodnějšího na přestavbu?
Pokud by byla samozřejmě v této ráži nabídka v originálu, tak je to jasné....
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Příspěvek od Zbrojovák »

Já myslím že z českých ne. Pokud něco jiného na přestavbu než ZG47, tak za mě ještě Mannlicher Steyr GK - cívka žádné narážení nedovolí - GK v 9,3x62 se dá při troše štěstí sehnat originál na Egunu, v 7x64 určitě bude něco na prodej i v Česku, cívka a náběh do komory se musí pak mírně upravit (platí 7x64 a 30-06 na 9,3x62, z jiných by to bylo pracnější), jinak stačí jen vyměnit hlaveň v původních konturách. Za sebe bych volil, když už tak celopažbu GK

http://forums.nitroexpress.com/showflat ... ain=120088
Jirka83
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jirka83 »

Ahoj,
koketuju s myšlenkou postavit si kulovnici v ráži 8x68S. Musím v takovém případě shánět zbraň s magnunovým závěrem a nebo by se tato ráže dala postavit třeba na ZG47, případně M98?

Díky za radu,

Jirka
kozlice Zabala Hermanos 12/76 XL 90
kozlice Rizzini 20/76
kulobrok Merkel 8x57JR/16 + hlavně 16/70
ZKM 451 .22 LR
ZKK 601 W243
BO 98 LW 8,5x63REB
FN 1907 6,35Browning
Odpovědět