9,3X62

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Odpovědět
Durell
Zkušený diskutér

Re: 9,3X62

Příspěvek od Durell »

SPCE v 9,3 to bude asi nejaký omyl .
SAUER 202- 9,3x62, Swarovski z6i 2-12x50, Blaser R8 PS 6,5x284 Norma , Zeiss VICTORY V8 1.8–14x50, CZ 550 - 6,5x284 Norma Nightforce SHV 5-20x56, Sig-sauer 2022 spc 9mm Luger, zeiss conquest hd 8 x 42,Leica Rangemaster - 1600 B CRF
kabát
Zkušený diskutér

Příspěvek od kabát »

" Lovec " klidně tu debatu rozviňme tady. Jsem možná jediný na světě, kdo má kulovou kozlici a v ní kombinaci 6,5 x 55 SE spolu s 9,3 x 74 R. Hlavně jsou seřiditelné.
Cítím se oprávněný do toho kecat. A po 20 letech používání té 6,5 x 55 SE umím posoudit, co dokáže, jak účinkuje, od bobra, srnčího, dančího, mufloního, siky, černé, vysoké, losa, kozorožce, a taky zde zmiňovaného kamzíka. A je mi nanic z toho co tady čtu o tom, jak zvěřina z kamzíka je do konzerv pro psy. Ulovil jsem v životě kamzíka jen jednoho a do smrti mi to stačí. Střelil jsem ho poněkud na zadní komoru, zásah byl na konec plic, játra, bachor. Zůstal v ohni. Takže to bylo kvůli preparaci.
Ale v životě bych nevystřelil na zvěř, o které nejsem přesvědčený, že zvěřina bude zpracována a spotřebována. Jenom lišky teda nekonzumuju. Jestli jsou tady takoví, co jim záleží na trofeji a zvěřinu klidně vyhodí, je mi těch lidí opravdu líto. Možná i odtud pramení názory veřejnosti na myslivce, v honbě za trofejemi už neví z rozežranosti, co by dělali.
Zvěřina z kamzíka je vynikající, její chuť je specifická a mě osobně chutná obdobně jako ze siky. Skvělý gulášek. Jen mám obavy, že ne každý to bude moct posoudit.
Podařilo se mi taky na tupl střelit dvě selata za sebou, obě dostaly v běhu na komoru Normou oryx, po 6,5 udělalo kotrmelec, po 9,3 běželo dalších 40 metrů. Jasně že bylo prostřelené, barvilo ale že by ho to vypnulo jako 1 – 0, to rozhodně ne.
Co se týká dohledávek, hledal jsem dost kusů, po 308W, po 8 x 57, je to hodně o zásahu a střele. A neskočím nikomu na pohádku, že když to střelím velkou kulí na bachory, tak to je lepší. To bych nehledal prasata a vysokou se střevama venku i kilometry daleko. Takže velká těžká pomalá kontra malá lehká rychlá, to je otázka pro podmínky lovu, vítr, překážky. Podle mě je to o přiměřenosti, neprskat na vysokou a černou 222,223 a sviště nedestruovat 9,3. Mezi tím je obrovský prostor pro každého.
VOK - HB - 223 Rem - 6,5 x 55 SE - 7 x 65 R - 308 Win - 9,3 x 74 R -
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

kabat> nevím, jestli jsi jediný na světě :D protože takovou kombinaci v Bergstutzu nabízí Blaser, a sám vím o jednom, který je v kombinaci 6,5x57R a 9,3x74R. To jen pro pobavení, jinak chápu, proč to říkáš.
I mě kamzičí zvěřina zachutnala i když k sice bych jí nepřirovnal, a vůbec mě tahle zvěř docela chytla, včetně toho, že jsem nebyl líný se na jaře jet podívat na kamzíčata, a ačkoliv jsem byl původně stejně jako ty přesvědčený, že mi jeden kamzík za život stačí, teď už si nejsem tak jistý, a pokud zdraví a kondice dovolí... Stejně tak zastávám názor, že lovec si má vážit toho, co získal smrtí té zvěře a nakládat s tím s respektem a neplýtvat, ať je to trofej nebo zvěřina. Stejně tak si vážím každé trofeje bez ohledu na velikost nebo bodovou hodnotu a pokud její hodnotu poměřuju, tak tím, jak dobrý či těžký ten lov a zajímavý zážitek to byl. Jinak souhlas. Střílím 9,3x74, 375 HH atd. a přesnost zásahu ještě nikdo ničím nenahradil. Jednoduše stále platí, že výborný střelec s průměrnou zbraní na tom bude vždycky výrazně lépe, než průměrný střelec s výbornou zbraní, a přesný zásah průměrnou ráží funguje vždycky mnohem lépe, než mizerný zásah čímkoliv.

Majodus> jestli "zásahu na spodok brucha" říkáš dobře umístěný zásah, tak máme fakt diametrálně odlišná měřítka. Přitom já vůbec nejsem zastáncem "malorážek", naopak. Jsem "knedlíkovej" a 9,7x74 a 375HH patří mezi moje favoritní ráže, ale netroufnul bych si tvrdit, to co říkáš, třeba to už omílané zhasnutí po ráně na kýty. Viz to co píše kabát. Je to pár let se mi na naháňce podařilo střelit kňoura dost dozadu 375HH. V podstatě měkkota a blbá. Moje chyba, vím co jsem udělal blbě, no stalo se. 1,5km. Už zhaslý, ale 1,5 km. O lončákovi cca 40kg, střelenému na žebra, ano na komoru, opět 375 HH Norma Oryx, které po počátečním bourání do stromů a padání co 5m se srovnalo a nenašli jsme ho ani po víc jak 500m, kde přešlo hranice, už jsem tu psal. A i sousedi tvrdili, že ho nenašli. Naopak, při veškeré mé oblibě knedlíků na ty "dlouhé dosledy při dobře umístěných ranách" menšími kalibry uvěřím, až to uvidím. Pokud vyloučíme úplně nesmyslné extrémy, tak biologické zákonitosti hovoří jasně, a při dobře umístěném zásahu ten organismus prostě zkolabuje, amen.

Durell> jasně, že 375HH není typická liščí flinta, a když bych šel čistě na lišky, tak po ní nesáhnu. Nicméně, pokud jsem s ní venku a přijde liška, v klidu střílím, a věř nebo ne, ta liška vypadá líp, než po 7x65R.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
kabát
Zkušený diskutér

Příspěvek od kabát »

[quote="BwanaHunter"]kabat> nevím, jestli jsi jediný na světě :D protože takovou kombinaci v Bergstutzu nabízí Blaser, a sám vím o jednom, který je v kombinaci 6,5x57R a 9,3x74R.

No mě taky puškař co to stavěl dost dlouho zkoušel napravit a dát tam nějakou 6,5 s rantlem.
Jenže já jak se jednou rozhodnu, nevidím, neslyším.
VOK - HB - 223 Rem - 6,5 x 55 SE - 7 x 65 R - 308 Win - 9,3 x 74 R -
Oupi
Nový návštěvník

Příspěvek od Oupi »

Durell píše:SPCE v 9,3 to bude asi nejaký omyl .
Je to samozřejmě SP. Píšu z tabletu, mám zapnutou opravu slov a nepřečetl jsem to po sobě. Díky.
EDIT: Oprava opravy slov :-)
majodus
Častý návštěvník

Příspěvek od majodus »

Priatelia -spatne pochopena asociacia na dobry zasah.Bolo to myslene tak ze po takomto zasahu -po dohladavke overitelnom az po X kilometroch-s istotou si myslim .ze po 9.3 by isiel jelen par stometrov.Inac ja nikoho nezatracujem nech si kazdy lovi ako chce ,ale pri nastupe na dohladavku sa vzdy na kaliber a typ strely opytam pretoze to zasadnym sposobom ovplyvnuje pracu .
Jan Slavětínský
Zkušený diskutér

Příspěvek od Jan Slavětínský »

Kabáte - s tím zužitkováním ulovené zvěře a zvěřiny s tebou souhlasím, jsme myslivci a víme . Ale pokud seš někde jako host, šlapeš a do ničeho nemluvíš, jen se zajímáš. Já těm horalům v Alpách věřil, že vyběhaný a svalnatý kamzík je tak u nás pro Interlov, ale oni tam měli smlouvu s firmou, která si pro ulovenou zvěř dojela a zpracovala to. Říkali, že tam dělají psí konzervy, že ta zvěřina pro kuchyň není. Neřešil jsem to. Věřím, že pokud bys měl o ty kamzíky zájem, dám ti kontakt a domluv se tam.
Jak se říká "jiný kraj,jiný mrav"...Ale uznej, nemá cenu to zde rozebírat. Sorry za OT.
BwanaHunter
Zkušený diskutér

JS> já si myslím, že se nevylučujete v tom, co říkáte. Podle mých celkem důvěryhodných informací končí v psích konzervách i nemalý podíl zvěřiny, která se u nás vykoupí ve výkupu a vyveze se do Německa či Rakouska. Říjní jeleni, méně atraktivní kuchyňské díly atd. V tom zas nevidím nic tak děsného, zpracovat do konzervy je pořád něco jiného, než nechat shnít v lese. A že se kamzík střílí tak, aby ležel i za cenu nějakého deka zvěřiny, o tom asi není sporu a každý, kdo viděl ty terény, to chápe. Mě jen samotného překvapilo, že je ta zvěřina celkem chutná. Já čekal prostě starou kozu, a překvapení se dostavilo.
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Příspěvek od Zbrojovák »

Jedl jsem mladého domácího kozla tamních plemen v Řecku - na smetaně... a moc mi to chutnalo, ale není to asi pro každého.
Řeč tu ale nebyla o malá rychlá, vs. velká pomalá. Ale větší těžší vs. menší lehčí o zhruba stejné rychlosti
6,5x55SE je takový "blbý" příklad - ta má ve Skandinávii pověst lepší než 30-06 a oblíbená je stejně jako 9,3x62, má vysoké pr. zatížení a tím průbojnost, 10g střela dává dobrou ranivost a na překážkách podle testů uhýbá stejně jako 9,3mm v 18,5g :wink:
je to taková výkonnější, modernější "Komárkovaka/ Hamingwayovka"
je možné že s 6,5x55 10g propálím spíš losa než s 9,3x62 s 15g střelou a to může mít vliv
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
Durell
Zkušený diskutér

Příspěvek od Durell »

A myslím, že to bol aj jeden z dôvodou prečo norma išla do 6,5-284 . Prierezové zaťaženie je vyššie ako u 9,3x62 a prestrelí to fakt hodne. Všetky výhody 6,5x55 s vyšším V0 a E0 a to ešte v kratšej hlavni ako Carl gustaf. Takže flinty sú obratnejšie.
SAUER 202- 9,3x62, Swarovski z6i 2-12x50, Blaser R8 PS 6,5x284 Norma , Zeiss VICTORY V8 1.8–14x50, CZ 550 - 6,5x284 Norma Nightforce SHV 5-20x56, Sig-sauer 2022 spc 9mm Luger, zeiss conquest hd 8 x 42,Leica Rangemaster - 1600 B CRF
majodus
Častý návštěvník

Příspěvek od majodus »

Ked som si kedysi davno chcel dat postavit bergstuca na baze superbrna .moja poziadavka bola dole 9.3-74R a hore nieco male .moj dlhorocny priatel.polovnik a zbrojar z brna ma stym vyhnal vrazil mi do ruky 2x9.3-74R a mal pravdu.potom z roztopase som si dal postavit na ZK99 9.3x72 a zase s toho je74R a zase mal pravdu.Na cakanu na prechadzku je to vynikajuce ,akurat na dohladavanie do kukuric a hustin nevhodne a preto som prikupil resp dostal SLB200O.
Zbrojovák
Zkušený diskutér

Příspěvek od Zbrojovák »

No tak třeba Brenneke 9,3x62 v 16g TOG si rychlostně s 13g 30-06 nezadá a 30-06 bych neřadil zrovna mezi pomalé ráže - samozřejmě s 300RUM to moc srovnat nejde a je jasné že RUM při stejné střele udělá prostě větší stop. Ale už to nebude pohodová střelba a na větvi či na klasech se to před kusem rozseká, což si ještě pamatuju živě z 8x64S SPCE.
Shlídl jsem nedávno video z lovu 100ks lišek v UK na různé dálky a polohy s 22-250 a prostě z nástřelu nešlo nic. Když si uvědomím kolikrát mi po 7x57ID nebo 8x57JR liška běžela až ke 100m po komoře... :)
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
tibi1
Zkušený diskutér

Příspěvek od tibi1 »

zaujimalo by ma pri akych rycholstiach m/s vlastne vznika ten proklamovany "hydrosok" ak vobec naozaj existuje. Ono si predstavit jak na nejakom pomyselnom rontgene pohyb nestlacitelnej telesnej kvapaliny v cievach v dosledku narazu dokazem, ale ci to v skutocnosti je mozne na zaklade uderu strely v takom rozsahu ze ta kvapalina poskodi svojim pohybom a naslednym tlakom i ostatne organy.... dodnes nejak si nie som 100% isty aj ked to znie uveritelne no i logicky. Videl to niekto na nejakom exaktnom videu z labaku?
BwanaHunter
Zkušený diskutér

tibi> to už jsme tu kdysi rozebírali viewtopic.php?f=41&t=3450&hilit=mal%C3%A1+rychl%C3%A1

a vcelku shrnuto za obě strany je to tady https://en.wikipedia.org/wiki/Hydrostatic_shock
tibi1
Zkušený diskutér

Příspěvek od tibi1 »

aha dik, ospravedlnujem sa za svoju novu kamaratku senilitu ale zaujimala ma min. - najnizsia rychlost pri ktorej uz vznika lenze to bude asi problem zistit vzhladom na danu konstrukciu strely a celkove neexaktne podmienky v mieste zashu ako som sa tam docital. Hanak vo svojich múdrych knižkach niekde pisal ze je to uz od 600-800m/s ??? to je teda fakt presné...
Naposledy upravil(a) tibi1 dne sob 06.2.2016, 8:23, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět