S&B a PTS náhoda nebo (konečně) povedený náboj
-
- Zkušený diskutér
Re: S&B a PTS náhoda nebo (konečně) povedený náboj
2 Bon Pokud měkká střela s vysokou dopadovou rychlostí zvíře prostřelí, vytvoří tak rozměrné poranění a tak dobrý ranivý účinek- jako popisuješ, nebudeš spekulovat směrem "střela asi nestihla předat energii cíli".
Můj příklad s "neprostřelením" cíle směřoval k předcházejícímu příspěvku používajícímu tuhle "spekulaci".

Můj příklad s "neprostřelením" cíle směřoval k předcházejícímu příspěvku používajícímu tuhle "spekulaci".

Pufr
Tahle teorie mi připomněla 2 prodejny zbraní a i poslední návštěvu Lysé. Mě to moc pobavilo. Chudáci ti, co tam stáli a mohutně přikyvovali...Equitable píše:Sellie&Bellot dělali asi tak před pěti lety program s názvem PRECIZE. V ránci toho programu zjistili, že i při ráně rychlejší střelou kus zvěře odběhne, ale u rychlé střely dojde k rozbytí krevních destiček. Důsledkem je velmi malé barvení zvěře, přecházející k nulovému barvení. Výstup pro S&B bylo, že se rozhodli dělat pomalejší střelivo. Zvěř sice odběhne, ale alespoň pořádně barví.

Ulkomaalainen...
Rád bych se dozvěděl, co tím naše jediná tuzemská munička sleduje, když jsou všechny její produkty podlaborované. Pro mě, a myslím že nejsem jediný, je hlavním kritériem E100 a typ použité střely. Oproti jiným výrobcům jsou rozdíly střeliva SaB při E100 i více než 700J u ráže .30-06 Sprg. Že by měli zlé tušení o technickém stavu našich zbraní?
Uvedu jeden příklad. Dnes jsem byl podat žádost o prodloužení zbrojního průkazu na Okresní inspektorát zbraně a střelivo, PČR Blansko. Když pominu ochotu dotyčného úředníka, docela mě zarazil přístup kontroly. Vzal si kulovou zbraň od jiného žadatele, otevřel závěr a se slovy "dobrý" je vrátil zpět majiteli. Totéž udělal s brokovou kozou IŽ. Nekoukal ani do laufů, ani nekontroloval výrobní čísla. Tak možná z těchto důvodů si při měření navážek ve Vlašimi říkají: méně jé někdy více
.
Uvedu jeden příklad. Dnes jsem byl podat žádost o prodloužení zbrojního průkazu na Okresní inspektorát zbraně a střelivo, PČR Blansko. Když pominu ochotu dotyčného úředníka, docela mě zarazil přístup kontroly. Vzal si kulovou zbraň od jiného žadatele, otevřel závěr a se slovy "dobrý" je vrátil zpět majiteli. Totéž udělal s brokovou kozou IŽ. Nekoukal ani do laufů, ani nekontroloval výrobní čísla. Tak možná z těchto důvodů si při měření navážek ve Vlašimi říkají: méně jé někdy více

Kdo netermí s námi, termí proti nám
Já s myslivostí začínám (jsem adept) a teď budu mít první kulovnici. Můj vedoucí, kterýmu jsem byl přidělen a se kterým chodím na čekanou a tak, střílí PTS v ráži 308 Win a je s nima hodně spokojen a puškař mi je taky doporučil, že jsou dobrý
akorát říkal, že na blízko bývá občas problém, že třeba srnčí prostřelí... Tak jsem rady uposlechl a kulovnici (CZ 550 Standart 308 Win) jsem nechal nastřelit na PTS
Tak doufám, že to bude dobrý a nebudou problémy, jak tu zde někdo popisuje 

CZ 550 Standart .308 Win.- Meopta R1r 3-12x56 RD
CZ 557 Predator .308 Win - Pard NV008S
Bettinsoli Diamond Lux 12/76, 12/76
No to je tedy skutečně problém, když kulovnice prostřeluje srnčí zvěř....
To abys zakoupil špuntovku a jako střelivo použil syrový brambor..... to pak neprostřeluje...
Myslím, že u srnčího by kulovnicí měl být průstřel spíše pravidlem....

nevím jestli říkal že u srnčího nebo to myslel obecně a třeba i černouLesomil píše:No to je tedy skutečně problém, když kulovnice prostřeluje srnčí zvěř....![]()
To abys zakoupil špuntovku a jako střelivo použil syrový brambor..... to pak neprostřeluje...
![]()
Myslím, že u srnčího by kulovnicí měl být průstřel spíše pravidlem....

-
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Nevím,ale podle mě at se jedná PTS,nebo něco jiného,at je to daleko nebo blízko.Tak by prostřelení mělo být spíš pravidlem. 

Puškař to určitě řekl jinak než jsi si to ty přebral,tipuju že měl na mysli,že na blízko to má tolik energie,že se střela rozpadne.
Děkuji za vysvětlenímotolada píše:Puškař to určitě řekl jinak než jsi si to ty přebral,tipuju že měl na mysli,že na blízko to má tolik energie,že se střela rozpadne.

Posmiros, zdravím
!!!
V žádném případě jsi ze sebe nic podobného neudělal. Na zdejším fóru se zvažuje podle jiných kritérií kdo je, či není tím blbcem....
Je to o diskusi a právu na vlastní názor. Tvrdošíjné trvání na vlastní pravdě by však mělo být podepřeno nějakým "důkazem, odkazem, či odborností ..... Takže znalosti a zkušenosti v dané tématice pokud nemáš, získáš průběžně a třeba právě zvědavými otázkami.... Já to dělám stejně. Ještě se mi nestalo, že když se na zdejším fóru kohokoliv slušně zeptám, tak že mi neodpoví, či zareaguje urážlivě...
I můj příspěvek byl míněn jako pokud možno úsměvná reakce ......
Takže se neboj ptát. Jsou zde lidi, kteří opravdu znají a mnozí také umí.....!!!! Tedy teorie i praxe... Máš od koho shánět "rozumy"...
Má to zde dokonce i tu výhodu, že se k radě, či názoru můžeš po čase vrátit, připomenout si ji a nebo porovnat s vlastní zkušeností...

V žádném případě jsi ze sebe nic podobného neudělal. Na zdejším fóru se zvažuje podle jiných kritérií kdo je, či není tím blbcem....

Však proto většinu času tohle forum čtu než abych přispíval
člověk se dozví spoustu zajímavých a nových věcí 

Chtěl jsem u své Z-ky přejít z nábojů SP na PTS a vyskytnul se velký problém. Střely PTS "lítají" jak chtějí. A to i když zbraň nastřeluje zkušený střelec. Neví někdo, kde je problém?
-
- Administrátor
Málo údajů. Napiš ráži, rozptyl s SP, rozptyl s PTS, na jakou vzdálenost, stav zbraně, stav vývrtu......
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
-
- Zkušený diskutér
Ponedrach> a ráže? Jinak střílím ze Zetky 7x57 SST, což je stejná střela, jako PTS, v orig. tovární laboraci Superformance od Hornady, a problém není. Viděl bych tedy asi problém ve vývrtu, nech ho přeměřit. Var. 2 může být, že laufu nesedí rychlost laborace, jak už psal zkušený kolega Dalas, napiš víc.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.