S&B a PTS náhoda nebo (konečně) povedený náboj

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Odpovědět
Toma
Zkušený diskutér

Re: S&B a PTS náhoda nebo (konečně) povedený náboj

Příspěvek od Toma »

Ale na jaké zvěři?
Lovec zabíjí jednou ranou.
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

2 Bon Pokud měkká střela s vysokou dopadovou rychlostí zvíře prostřelí, vytvoří tak rozměrné poranění a tak dobrý ranivý účinek- jako popisuješ, nebudeš spekulovat směrem "střela asi nestihla předat energii cíli". :)
Můj příklad s "neprostřelením" cíle směřoval k předcházejícímu příspěvku používajícímu tuhle "spekulaci". :?
Pufr
kasari
Moderátor

Příspěvek od kasari »

Equitable píše:Sellie&Bellot dělali asi tak před pěti lety program s názvem PRECIZE. V ránci toho programu zjistili, že i při ráně rychlejší střelou kus zvěře odběhne, ale u rychlé střely dojde k rozbytí krevních destiček. Důsledkem je velmi malé barvení zvěře, přecházející k nulovému barvení. Výstup pro S&B bylo, že se rozhodli dělat pomalejší střelivo. Zvěř sice odběhne, ale alespoň pořádně barví.
Tahle teorie mi připomněla 2 prodejny zbraní a i poslední návštěvu Lysé. Mě to moc pobavilo. Chudáci ti, co tam stáli a mohutně přikyvovali... :lol: :lol: :lol:
Ulkomaalainen...
kojot
Zkušený diskutér

Příspěvek od kojot »

Rád bych se dozvěděl, co tím naše jediná tuzemská munička sleduje, když jsou všechny její produkty podlaborované. Pro mě, a myslím že nejsem jediný, je hlavním kritériem E100 a typ použité střely. Oproti jiným výrobcům jsou rozdíly střeliva SaB při E100 i více než 700J u ráže .30-06 Sprg. Že by měli zlé tušení o technickém stavu našich zbraní?

Uvedu jeden příklad. Dnes jsem byl podat žádost o prodloužení zbrojního průkazu na Okresní inspektorát zbraně a střelivo, PČR Blansko. Když pominu ochotu dotyčného úředníka, docela mě zarazil přístup kontroly. Vzal si kulovou zbraň od jiného žadatele, otevřel závěr a se slovy "dobrý" je vrátil zpět majiteli. Totéž udělal s brokovou kozou IŽ. Nekoukal ani do laufů, ani nekontroloval výrobní čísla. Tak možná z těchto důvodů si při měření navážek ve Vlašimi říkají: méně jé někdy více :lol: .
Kdo netermí s námi, termí proti nám
Posmiros
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Posmiros »

Já s myslivostí začínám (jsem adept) a teď budu mít první kulovnici. Můj vedoucí, kterýmu jsem byl přidělen a se kterým chodím na čekanou a tak, střílí PTS v ráži 308 Win a je s nima hodně spokojen a puškař mi je taky doporučil, že jsou dobrý :) akorát říkal, že na blízko bývá občas problém, že třeba srnčí prostřelí... Tak jsem rady uposlechl a kulovnici (CZ 550 Standart 308 Win) jsem nechal nastřelit na PTS :) Tak doufám, že to bude dobrý a nebudou problémy, jak tu zde někdo popisuje :)
CZ 550 Standart .308 Win.- Meopta R1r 3-12x56 RD
CZ 557 Predator .308 Win - Pard NV008S
Bettinsoli Diamond Lux 12/76, 12/76
Lesomil
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Lesomil »

No to je tedy skutečně problém, když kulovnice prostřeluje srnčí zvěř.... :shock: :) To abys zakoupil špuntovku a jako střelivo použil syrový brambor..... to pak neprostřeluje... :D :wink: Myslím, že u srnčího by kulovnicí měl být průstřel spíše pravidlem....
Posmiros
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Posmiros »

Lesomil píše:No to je tedy skutečně problém, když kulovnice prostřeluje srnčí zvěř.... :shock: :) To abys zakoupil špuntovku a jako střelivo použil syrový brambor..... to pak neprostřeluje... :D :wink: Myslím, že u srnčího by kulovnicí měl být průstřel spíše pravidlem....
nevím jestli říkal že u srnčího nebo to myslel obecně a třeba i černou :D nepamatuji si doslova co říkal a omlouvám se za svou neznalost :wink: v životě jsem ještě z kulovnice nestřílel a v rodině žádného myslivce také nemám :)
kopov.c
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kopov.c »

Nevím,ale podle mě at se jedná PTS,nebo něco jiného,at je to daleko nebo blízko.Tak by prostřelení mělo být spíš pravidlem. :lol:
motolada
Zkušený diskutér

Příspěvek od motolada »

Puškař to určitě řekl jinak než jsi si to ty přebral,tipuju že měl na mysli,že na blízko to má tolik energie,že se střela rozpadne.
Posmiros
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Posmiros »

motolada píše:Puškař to určitě řekl jinak než jsi si to ty přebral,tipuju že měl na mysli,že na blízko to má tolik energie,že se střela rozpadne.
Děkuji za vysvětlení :) sice jsem tady ze sebe udělal blbce, ale aspoň už to budu vědět pro příště :D
Lesomil
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Lesomil »

Posmiros, zdravím :) !!!
V žádném případě jsi ze sebe nic podobného neudělal. Na zdejším fóru se zvažuje podle jiných kritérií kdo je, či není tím blbcem.... :D Je to o diskusi a právu na vlastní názor. Tvrdošíjné trvání na vlastní pravdě by však mělo být podepřeno nějakým "důkazem, odkazem, či odborností ..... Takže znalosti a zkušenosti v dané tématice pokud nemáš, získáš průběžně a třeba právě zvědavými otázkami.... Já to dělám stejně. Ještě se mi nestalo, že když se na zdejším fóru kohokoliv slušně zeptám, tak že mi neodpoví, či zareaguje urážlivě... :) I můj příspěvek byl míněn jako pokud možno úsměvná reakce ...... :wink: Takže se neboj ptát. Jsou zde lidi, kteří opravdu znají a mnozí také umí.....!!!! Tedy teorie i praxe... Máš od koho shánět "rozumy"... :) Má to zde dokonce i tu výhodu, že se k radě, či názoru můžeš po čase vrátit, připomenout si ji a nebo porovnat s vlastní zkušeností...
Posmiros
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Posmiros »

Však proto většinu času tohle forum čtu než abych přispíval :) člověk se dozví spoustu zajímavých a nových věcí :)
Ponedrach
Nový návštěvník

Příspěvek od Ponedrach »

Chtěl jsem u své Z-ky přejít z nábojů SP na PTS a vyskytnul se velký problém. Střely PTS "lítají" jak chtějí. A to i když zbraň nastřeluje zkušený střelec. Neví někdo, kde je problém?
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Málo údajů. Napiš ráži, rozptyl s SP, rozptyl s PTS, na jakou vzdálenost, stav zbraně, stav vývrtu......
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

Ponedrach> a ráže? Jinak střílím ze Zetky 7x57 SST, což je stejná střela, jako PTS, v orig. tovární laboraci Superformance od Hornady, a problém není. Viděl bych tedy asi problém ve vývrtu, nech ho přeměřit. Var. 2 může být, že laufu nesedí rychlost laborace, jak už psal zkušený kolega Dalas, napiš víc.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Odpovědět