300 Winchester Magnum
-
vhool
Re: 300 winchester MAgnum
to figi:
to vis to je raze pro drevorubce a ne pro prerostly baletky

JJ vim, ale mam v planu trenovat a trenuji (kazdy tyden) zatim z te 452 kc a jeste zkusenosti ze vzduchovkou mam (velmi bohate)
Ano chapu i ja mel pretavu budu mit 300WM a budu pan tvorstva (trofeje, samicky .... znate to (asi)), ale pomlae zacinam chapat ze to asi nebude to prave ok.
JInak 243 Winchester je na lov vhodny a trening ??
Ano chapu i ja mel pretavu budu mit 300WM a budu pan tvorstva (trofeje, samicky .... znate to (asi)), ale pomlae zacinam chapat ze to asi nebude to prave ok.
JInak 243 Winchester je na lov vhodny a trening ??
-
vhool
no 243W je k lovu vhodna ale plati pro ni stejne to ze patri do rukou spise lepsich (a hlavne zkusenejsich uvazlivych) strelcu...
jinak pro tvou predstavu jak "kope" sedmiapulkilova flinta ve 300WM
http://lumberjack1.sweb.cz//MOV00238.MPG
jinak pro tvou predstavu jak "kope" sedmiapulkilova flinta ve 300WM
http://lumberjack1.sweb.cz//MOV00238.MPG
Ahaa, ano chapu.
1. Sedum kilo to je sila, taky to vypadalo ze to moc nekoplo (Asi vas), nedokazu si prestavit jak by se s tim strilelo z 3kg pusky bez nozicek, Uff. To je pravda na to se to vubec nehodi....
1. Sedum kilo to je sila, taky to vypadalo ze to moc nekoplo (Asi vas), nedokazu si prestavit jak by se s tim strilelo z 3kg pusky bez nozicek, Uff. To je pravda na to se to vubec nehodi....
Vhodná na lov i trénink je, Ale životnost hlavně bude asi problém, já trénuji několik tisíc ran ročně s malorážkou ( polohy, spouštění ) a na trénink kulí mám 308W( hned dvě ), letos mám celkem asi 900 ran kulí.
S tím kopáním si nemyslím, že má vhool ten správný názor, ale jedna moje 243W má 7,25 kg a Tikka má 5 kg, takže je těžké to hodnotit, s normální 243 jsem nikdy nestřílel. Faktem je, že při výstřelu vždy udržím záměrnou osnovu puškohledu na místě, kam mířím a vždy vidím zásah na zvěři, což s jinou ráží kromě 223 neznám a je to skvělá výhoda, nehledě k rychlému přebití a možnosti lovu dalšího kusu.
S tím kopáním si nemyslím, že má vhool ten správný názor, ale jedna moje 243W má 7,25 kg a Tikka má 5 kg, takže je těžké to hodnotit, s normální 243 jsem nikdy nestřílel. Faktem je, že při výstřelu vždy udržím záměrnou osnovu puškohledu na místě, kam mířím a vždy vidím zásah na zvěři, což s jinou ráží kromě 223 neznám a je to skvělá výhoda, nehledě k rychlému přebití a možnosti lovu dalšího kusu.
-
vhool
no 243 ka prijemna i v lehke flinte jinak videt zasah je z jinych razi a hlavne to je o tom jak ma kdo natrenovano,nekdo nevidi ani u horneta a nekdo i u 308 ale to je zase diskuze o nicem.to kopani je jednak dost subjektivni a jednak i snadno spocitatelne.v podstate plati ze (pominuli tvar pazby a stav zbrane) cim lehci flinta v dane razi tim to kopne vice ....a tohle mi nevyvrati ani figi 
pravdou ale je ze u trikila vidim zasah az kdyz strilim na zver pres 250m....
pravdou ale je ze u trikila vidim zasah az kdyz strilim na zver pres 250m....
-
vhool
jeste k tomu udrzeni osnovy pri vystrelu,na tohle byla fantasticka treba 22-250 v bezne CZ550 medium....ac raze velmi silna a defacto nejrychlejsi z beznych razi tak zpetny raz byl na urovni 223ky
NEVYVRACÍM
Jen to srovnání 300WM a 243W mi nesedí.
Mám také video jak střílím z 243W, nevím, jak ho sem dát, ale to chování zbraně při výstřelu je někde úplně jinde, než s tou 300WM.
Jen to srovnání 300WM a 243W mi nesedí.
Mám také video jak střílím z 243W, nevím, jak ho sem dát, ale to chování zbraně při výstřelu je někde úplně jinde, než s tou 300WM.
-
vhool
no ja nesrovnaval zpetny raz techto razi ale to ze patri take do rukou zkusenejsim strelcum (lovcum) a to jsou i tva slova ... nebyloto ale kvuli "kopani" 
asi vam zalozime zvlastni vlakno VHOOL vs. FIGI
. Jinak je to aso uz zbytecne tady neco psat. ale je to taky o hlave. Pokud te zbrani neverim tak netrefuji. Muj pripad kulobrok ZH 7x57R a nejak jsem mu moc opravdu neveril, nevim proc, ale proste ten pocit jsem mel. Jeden srnec na cca 80 metru - nic a podruhe srnec tak na 150 m, byl to sanitarni odstrel ( nakonec ani ne odstrel ) tak 50 metru z kukurice venku byl. Prvni rana mimo, srnec se otocil a sel krokem zpet ke kukurici. Vystrilel jsem na nej 6
ran a to prosim z kulobroku.... nez jsem prebil... a nic. Nakonec vbehl muj pes brita do kukurice a srnce strhla. Do papiru to strilelo dobre.......... Uz je prodanej.

Blaser R8 8x57 JS, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
lörinc - založ ho, pak asi pochopíš, jak to vlastně je. Naše diskuse a vzájemné popichování je hlavně pro poučení ostatních. Málokdo má možnosti, ať už časové, finanční nebo lovecké k tomu, aby vše znal a měl zkušenostui se vším. Takže se s vhoolem pěkně doplňujeme. On "dělostřelec", já "vzduchovkář", lovíme různou zvěř a i základní způsoby lovu se liší. Každý si může vybrat.
Ale stejně je fakt, že 300WM na 243W prostě nemá a mít nebude - v našich podmínkách. Ale když si to vhool chce ztížit, proč ne. 
-
BwanaHunter
- Zkušený diskutér
Lovu zdar!
figi> co chválím? V podstatě to, co jsi napsal, že po takovém zásahu střelou jako je lehké SST byl kňour kousek od nástřelu a zhaslý po pár miniutách. Komora byla opravdu hodně spodní a i ten krunýř z kalu podle mě sehrál svoje a po řadě zkušeností z dosledů i vlastních lovů jsem si docela dost jistý, že po např. 7x57 (kterou také lovím) při takovémhle zásahu by byl buď o dost dále a dosled komplikovaný a nebo ještě živý a nadělal by starosti, byl to docela kusanec. I další kdo to viděli byli celkem překvapený, jak to zafungovalo. Zažil jsem třeba dvoukilometrový dosled o dost slabšího kňoura (nestřílel jsem já), střeleného 7x57 na komoru, zadní plíce a kusy jater na nástřelu, a po celém dopoledni hlednání byl ještě živý. Střela byla SB SP.
Ale jinak s lecčíms souhlasím, máš pravdu, že dost lidí podléhá dojmu, že má všemocnou flintu s kterou můžou kašlat na zásady střelby, lovecké střelby, etiky lovu apod. No, já mám 300WM jako jednu z 8 flint a neomezuju se jen na ní. Ale klidně mě můžeš prozkoumat a zavést řeč
) Jo, Hanákova propagace a názory....no comment.
A pokud jde o ten zpětný ráz a strach z něj atd. Já vím, že to tak asi je, slyšel jsem a viděl jsem to, a znám lidi, který by z mojí nejedný flinty nevystřelili ani za nic (8x68 nebo 375 HH), ale já tomu moc nerozumím. Mám v té 300 WM standardní magnumový ZKK s normálním sklem, nevážil jsem to, ale 7 kg to nebude mít zdaleka, a přesto ten zpětný ráz není nic, čeho by se bylo třeba bát a věř - nevěř, jsem schopen jí z volné ruky udržet tak, že vidím zásah zvěře, pokud nemám nastavené zrovna max. zvětšení na skle tak bez problémů. Takže v těžkém propvedení bych se už vůbec nebál. Je fakt, že mám 2m a je mě kus, ale stejně. No, taky je pravda, že jsem zvyklý střílet z ledačehos. Ale i tak...
figi> co chválím? V podstatě to, co jsi napsal, že po takovém zásahu střelou jako je lehké SST byl kňour kousek od nástřelu a zhaslý po pár miniutách. Komora byla opravdu hodně spodní a i ten krunýř z kalu podle mě sehrál svoje a po řadě zkušeností z dosledů i vlastních lovů jsem si docela dost jistý, že po např. 7x57 (kterou také lovím) při takovémhle zásahu by byl buď o dost dále a dosled komplikovaný a nebo ještě živý a nadělal by starosti, byl to docela kusanec. I další kdo to viděli byli celkem překvapený, jak to zafungovalo. Zažil jsem třeba dvoukilometrový dosled o dost slabšího kňoura (nestřílel jsem já), střeleného 7x57 na komoru, zadní plíce a kusy jater na nástřelu, a po celém dopoledni hlednání byl ještě živý. Střela byla SB SP.
Ale jinak s lecčíms souhlasím, máš pravdu, že dost lidí podléhá dojmu, že má všemocnou flintu s kterou můžou kašlat na zásady střelby, lovecké střelby, etiky lovu apod. No, já mám 300WM jako jednu z 8 flint a neomezuju se jen na ní. Ale klidně mě můžeš prozkoumat a zavést řeč
A pokud jde o ten zpětný ráz a strach z něj atd. Já vím, že to tak asi je, slyšel jsem a viděl jsem to, a znám lidi, který by z mojí nejedný flinty nevystřelili ani za nic (8x68 nebo 375 HH), ale já tomu moc nerozumím. Mám v té 300 WM standardní magnumový ZKK s normálním sklem, nevážil jsem to, ale 7 kg to nebude mít zdaleka, a přesto ten zpětný ráz není nic, čeho by se bylo třeba bát a věř - nevěř, jsem schopen jí z volné ruky udržet tak, že vidím zásah zvěře, pokud nemám nastavené zrovna max. zvětšení na skle tak bez problémů. Takže v těžkém propvedení bych se už vůbec nebál. Je fakt, že mám 2m a je mě kus, ale stejně. No, taky je pravda, že jsem zvyklý střílet z ledačehos. Ale i tak...
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
-
vhool
no ztizit neztizit ... proto jdu do 300RUM abych si to jeste vice ulehcil
... a kdyz bych mel udelat krok zpatky tak zase do 22-250 
-
vhool
to bwana...: no o tom to prave je,ani ne tak o figure jako spis o praxi .... ja sam jsem si svou prvni 300WM poridil po 15 letech opravdu vyzivneho strileni snad ze vseho v nasi zemicce dostupneho.... trikilo se da ukocirovat i v lehke flinte ale musis na to mit naturu a krapet praxe jinak jedes na siti 
-
BwanaHunter
- Zkušený diskutér
vhool> jojo, třístovka mě ještě po ksichtu nešlehla, Holland už jo. Moje chyba, moc jsem spěchal a zapomněl, že tam mám dlouhý sklo atd., tak mě vytrestal. Stejně je to pořád moje nejoblíbenější flinta 
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.