300 Winchester Magnum

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Odpovědět
vhool

Re: 300 winchester MAgnum

Příspěvek od vhool »

to figi: :lol: :lol: :lol: to vis to je raze pro drevorubce a ne pro prerostly baletky :wink: :twisted:
2e0rge
Častý návštěvník

Příspěvek od 2e0rge »

JJ vim, ale mam v planu trenovat a trenuji (kazdy tyden) zatim z te 452 kc a jeste zkusenosti ze vzduchovkou mam (velmi bohate) :D
Ano chapu i ja mel pretavu budu mit 300WM a budu pan tvorstva (trofeje, samicky .... znate to (asi)), ale pomlae zacinam chapat ze to asi nebude to prave ok.
JInak 243 Winchester je na lov vhodny a trening ??
vhool

Příspěvek od vhool »

no 243W je k lovu vhodna ale plati pro ni stejne to ze patri do rukou spise lepsich (a hlavne zkusenejsich uvazlivych) strelcu...

jinak pro tvou predstavu jak "kope" sedmiapulkilova flinta ve 300WM
http://lumberjack1.sweb.cz//MOV00238.MPG
2e0rge
Častý návštěvník

Příspěvek od 2e0rge »

Ahaa, ano chapu.
1. Sedum kilo to je sila, taky to vypadalo ze to moc nekoplo (Asi vas), nedokazu si prestavit jak by se s tim strilelo z 3kg pusky bez nozicek, Uff. To je pravda na to se to vubec nehodi.... :(
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

Vhodná na lov i trénink je, Ale životnost hlavně bude asi problém, já trénuji několik tisíc ran ročně s malorážkou ( polohy, spouštění ) a na trénink kulí mám 308W( hned dvě ), letos mám celkem asi 900 ran kulí.

S tím kopáním si nemyslím, že má vhool ten správný názor, ale jedna moje 243W má 7,25 kg a Tikka má 5 kg, takže je těžké to hodnotit, s normální 243 jsem nikdy nestřílel. Faktem je, že při výstřelu vždy udržím záměrnou osnovu puškohledu na místě, kam mířím a vždy vidím zásah na zvěři, což s jinou ráží kromě 223 neznám a je to skvělá výhoda, nehledě k rychlému přebití a možnosti lovu dalšího kusu.
! 243W ! 6XC!! 222 Rem, 223 Rem, 308W, 8x57JS
figi63@seznam.cz
http://www.loveckastrelba.cz/
vhool

Příspěvek od vhool »

no 243 ka prijemna i v lehke flinte jinak videt zasah je z jinych razi a hlavne to je o tom jak ma kdo natrenovano,nekdo nevidi ani u horneta a nekdo i u 308 ale to je zase diskuze o nicem.to kopani je jednak dost subjektivni a jednak i snadno spocitatelne.v podstate plati ze (pominuli tvar pazby a stav zbrane) cim lehci flinta v dane razi tim to kopne vice ....a tohle mi nevyvrati ani figi :wink:

pravdou ale je ze u trikila vidim zasah az kdyz strilim na zver pres 250m....
vhool

Příspěvek od vhool »

jeste k tomu udrzeni osnovy pri vystrelu,na tohle byla fantasticka treba 22-250 v bezne CZ550 medium....ac raze velmi silna a defacto nejrychlejsi z beznych razi tak zpetny raz byl na urovni 223ky
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

NEVYVRACÍM :shock:

Jen to srovnání 300WM a 243W mi nesedí.

Mám také video jak střílím z 243W, nevím, jak ho sem dát, ale to chování zbraně při výstřelu je někde úplně jinde, než s tou 300WM.
figi63@seznam.cz
vhool

Příspěvek od vhool »

no ja nesrovnaval zpetny raz techto razi ale to ze patri take do rukou zkusenejsim strelcum (lovcum) a to jsou i tva slova ... nebyloto ale kvuli "kopani" :wink:
lörinc
Zkušený diskutér

Příspěvek od lörinc »

asi vam zalozime zvlastni vlakno VHOOL vs. FIGI :D . Jinak je to aso uz zbytecne tady neco psat. ale je to taky o hlave. Pokud te zbrani neverim tak netrefuji. Muj pripad kulobrok ZH 7x57R a nejak jsem mu moc opravdu neveril, nevim proc, ale proste ten pocit jsem mel. Jeden srnec na cca 80 metru - nic a podruhe srnec tak na 150 m, byl to sanitarni odstrel ( nakonec ani ne odstrel ) tak 50 metru z kukurice venku byl. Prvni rana mimo, srnec se otocil a sel krokem zpet ke kukurici. Vystrilel jsem na nej 6 :!: :!: :oops: ran a to prosim z kulobroku.... nez jsem prebil... a nic. Nakonec vbehl muj pes brita do kukurice a srnce strhla. Do papiru to strilelo dobre.......... Uz je prodanej. :roll: :roll:
Sauer 101, .30-06, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

lörinc - založ ho, pak asi pochopíš, jak to vlastně je. Naše diskuse a vzájemné popichování je hlavně pro poučení ostatních. Málokdo má možnosti, ať už časové, finanční nebo lovecké k tomu, aby vše znal a měl zkušenostui se vším. Takže se s vhoolem pěkně doplňujeme. On "dělostřelec", já "vzduchovkář", lovíme různou zvěř a i základní způsoby lovu se liší. Každý si může vybrat.

:P Ale stejně je fakt, že 300WM na 243W prostě nemá a mít nebude - v našich podmínkách. Ale když si to vhool chce ztížit, proč ne. :lol:
figi63@seznam.cz
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

Lovu zdar!

figi> co chválím? V podstatě to, co jsi napsal, že po takovém zásahu střelou jako je lehké SST byl kňour kousek od nástřelu a zhaslý po pár miniutách. Komora byla opravdu hodně spodní a i ten krunýř z kalu podle mě sehrál svoje a po řadě zkušeností z dosledů i vlastních lovů jsem si docela dost jistý, že po např. 7x57 (kterou také lovím) při takovémhle zásahu by byl buď o dost dále a dosled komplikovaný a nebo ještě živý a nadělal by starosti, byl to docela kusanec. I další kdo to viděli byli celkem překvapený, jak to zafungovalo. Zažil jsem třeba dvoukilometrový dosled o dost slabšího kňoura (nestřílel jsem já), střeleného 7x57 na komoru, zadní plíce a kusy jater na nástřelu, a po celém dopoledni hlednání byl ještě živý. Střela byla SB SP.

Ale jinak s lecčíms souhlasím, máš pravdu, že dost lidí podléhá dojmu, že má všemocnou flintu s kterou můžou kašlat na zásady střelby, lovecké střelby, etiky lovu apod. No, já mám 300WM jako jednu z 8 flint a neomezuju se jen na ní. Ale klidně mě můžeš prozkoumat a zavést řeč :)) Jo, Hanákova propagace a názory....no comment.

A pokud jde o ten zpětný ráz a strach z něj atd. Já vím, že to tak asi je, slyšel jsem a viděl jsem to, a znám lidi, který by z mojí nejedný flinty nevystřelili ani za nic (8x68 nebo 375 HH), ale já tomu moc nerozumím. Mám v té 300 WM standardní magnumový ZKK s normálním sklem, nevážil jsem to, ale 7 kg to nebude mít zdaleka, a přesto ten zpětný ráz není nic, čeho by se bylo třeba bát a věř - nevěř, jsem schopen jí z volné ruky udržet tak, že vidím zásah zvěře, pokud nemám nastavené zrovna max. zvětšení na skle tak bez problémů. Takže v těžkém propvedení bych se už vůbec nebál. Je fakt, že mám 2m a je mě kus, ale stejně. No, taky je pravda, že jsem zvyklý střílet z ledačehos. Ale i tak...
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
vhool

Příspěvek od vhool »

no ztizit neztizit ... proto jdu do 300RUM abych si to jeste vice ulehcil :lol: ... a kdyz bych mel udelat krok zpatky tak zase do 22-250 :wink:
vhool

Příspěvek od vhool »

to bwana...: no o tom to prave je,ani ne tak o figure jako spis o praxi .... ja sam jsem si svou prvni 300WM poridil po 15 letech opravdu vyzivneho strileni snad ze vseho v nasi zemicce dostupneho.... trikilo se da ukocirovat i v lehke flinte ale musis na to mit naturu a krapet praxe jinak jedes na siti :wink:
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

vhool> jojo, třístovka mě ještě po ksichtu nešlehla, Holland už jo. Moje chyba, moc jsem spěchal a zapomněl, že tam mám dlouhý sklo atd., tak mě vytrestal. Stejně je to pořád moje nejoblíbenější flinta :D
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Odpovědět