Lovu zdar!
figi> co chválím? V podstatě to, co jsi napsal, že po takovém zásahu střelou jako je lehké SST byl kňour kousek od nástřelu a zhaslý po pár miniutách. Komora byla opravdu hodně spodní a i ten krunýř z kalu podle mě sehrál svoje a po řadě zkušeností z dosledů i vlastních lovů jsem si docela dost jistý, že po např. 7x57 (kterou také lovím) při takovémhle zásahu by byl buď o dost dále a dosled komplikovaný a nebo ještě živý a nadělal by starosti, byl to docela kusanec. I další kdo to viděli byli celkem překvapený, jak to zafungovalo. Zažil jsem třeba dvoukilometrový dosled o dost slabšího kňoura (nestřílel jsem já), střeleného 7x57 na komoru, zadní plíce a kusy jater na nástřelu, a po celém dopoledni hlednání byl ještě živý. Střela byla SB SP.
Ale jinak s lecčíms souhlasím, máš pravdu, že dost lidí podléhá dojmu, že má všemocnou flintu s kterou můžou kašlat na zásady střelby, lovecké střelby, etiky lovu apod. No, já mám 300WM jako jednu z 8 flint a neomezuju se jen na ní. Ale klidně mě můžeš prozkoumat a zavést řeč

) Jo, Hanákova propagace a názory....no comment.
A pokud jde o ten zpětný ráz a strach z něj atd. Já vím, že to tak asi je, slyšel jsem a viděl jsem to, a znám lidi, který by z mojí nejedný flinty nevystřelili ani za nic (8x68 nebo 375 HH), ale já tomu moc nerozumím. Mám v té 300 WM standardní magnumový ZKK s normálním sklem, nevážil jsem to, ale 7 kg to nebude mít zdaleka, a přesto ten zpětný ráz není nic, čeho by se bylo třeba bát a věř - nevěř, jsem schopen jí z volné ruky udržet tak, že vidím zásah zvěře, pokud nemám nastavené zrovna max. zvětšení na skle tak bez problémů. Takže v těžkém propvedení bych se už vůbec nebál. Je fakt, že mám 2m a je mě kus, ale stejně. No, taky je pravda, že jsem zvyklý střílet z ledačehos. Ale i tak...
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.