Durell> na mě jsi tak rozhodně nepůsobil, a myslím si, že si fakt rozumíme, jak a kam to bylo mířeno. Vždyť jsem psal, že jsou lidé, a ne tak málo, kteří mají Blasera a nejsou kokoti

. A vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby jsi s R-8 byl spokojený. Ty flinty střílí, a pokud ti sedí závěr/napínání a spoušť... Já musím přiznat, že z pohledu praktického a užitného bych se taky dokázal kamarádit s pažbou professional success. Tady se podle mě Blaseru podařilo skloubit výhody klasiky a thumbhole bez jejich nevýhod. A věc estetiky to už je otázka vkusu každého. Pokud má někdo Blasera jako praktickou flintu k užití, protože mu vyhovuje, a ne jako fetiš a modlu, nemám s tím nejmenší problém. Vždycky si vzpomenu na svého známého/kamaráda, kterého jsem doprovázel na lovu. Je to cizinec, a měl s sebou Blasera. Samozřejmě přišla řeč na lovy všude možně a taky na bezpečnost přepravy zbraní z hlediska ztráty a poškození, s čímž má leckdo nemalé zkušenosti, bohužel. No a on řekl větu, kterou si vždy vybavím, když taky Milda onanuje na Blaserem - povídá "Taky už mi nějaký flinty rozbili, proto když někam jedu, tahám s sebou Blasera. Střílet to střílí jak potřebuju (a to byl chlap, který neměl problém na 300-400m střílet zvěř menší než srnčí jen s lehkou oporou) a když by se s tím něco stalo, tak to není zas taková škoda. Hezké a drahé flinty mám doma v trezoru, ty mi je líto takhle tahat." A to nebyla póza, on to tak fakt měl, pro něj to prostě byla vyhovující, spolehlivá užitná flinta, s kterou když se něco stane, bude ho to mrzet, ale nezblázní se z toho. Něco jako já mám to ZKK, asi

Akorát že já k němu mám už po těch společných zážitcích citový vztah, takže mě by to vadilo asi hodně.
No a pokud jde o "koňské řitě" a "hranice všedních dnů", z toho je mi částečně na blití, jako Crifovi, a částečně smutno. Nevím kolik toho Milda sjezdil, jestli byl ještě někde jinde, než párkrát v JAR... Já měl to štěstí, že jsem poznal docela kus světa, a jakkoliv třeba Afriku miluju, kdykoliv se tam rád znovu vydám atd., tak kdybych neměl vidět měsíc v úplňku nad vzrostlým lesem, ranní červánky, srnce jak se brodí rosou celý mokrý, cítit vůni hrabanky po dešti...chybělo by mi to. Leccos mi tu vadí, ale to souvisí spíš s kulturou a politickou situací. V myslivosti mě štve, jako řadu kolegů zde, jak se degraduje na zabíjení u žrádla nebo neumělé bezhlavé pálení po všem černém na naháňkách bez úcty ke zvěři, a to, jak se vytrácí lovecké umění, myslivecká odbornost, porozumění té přírodě... Přesto ale pořád máme kouzelnou malebnou krajinu a přírodu, která pohladí na duši, na evropské poměry bohatství zvěře, a pořád ještě myslivost, kterou nám závidí kus světa, a to říkám jako ne zrovna kovaný lovuzdarák. Několik mých přátel z Afriky a US mi říkalo, jaká je podle nich škoda, že u nich nemají také takové zvyky, tradice a loveckou kulturu předávané z generace na generaci. Ofrňovat nad tím tady nos a označovat to jako "koňskou řiť" je podle mě typicky snobský projev někoho, kdo už se dvakrát nebo třikrát někam podíval, ale nějak si to zatím nedokázal srovnat do té správné perspektivy. A to co jsem psal, podle mě platí pro Čechy, jako pro Slovensko. Slovenské holky, hory a zvěř můžu kdykoliv a v libovolných dávkách...

S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.