Napadení divočákem
Re: napadeni divocakem
...
Naposledy upravil(a) trapa dne sob 05.2.2011, 19:24, celkem upraveno 1 x.
- yardaz
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Smazáno uživatelem.
Naposledy upravil(a) yardaz dne pon 04.7.2011, 18:15, celkem upraveno 1 x.
Přání bývá nebezpečně často otcem myšleky!
Nepište mi prosím SZ. Pište mi na mail: info@naposed.cz
www.pumaknives.cz
www.pumaknives.cz
právě že jsem ho i vysypal,ale třeba je ještě seženu.
Kňoury na naháňkách loví pouze hlupáci.
- yardaz
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Smazáno uživatelem.
Naposledy upravil(a) yardaz dne pon 04.7.2011, 18:16, celkem upraveno 1 x.
www.pumaknives.cz
www.pumaknives.cz
Jak může kňour ublížit psovi všichni víme a to s jeho ulovením nemá co dělat a už vůbec ne na naháňce.
- yardaz
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Smazáno uživatelem.
Naposledy upravil(a) yardaz dne pon 04.7.2011, 18:16, celkem upraveno 1 x.
www.pumaknives.cz
www.pumaknives.cz
No tak klid pánové
, podle mého názoru je ulovení každého kusu černé II a III. věkové třídy velká škoda, myslím tím v oblastech kde nejsou normovány. Jejich bezdůvodný lov na společných lovech, je jen důkazem o "hladu" po ráně
. Přitom stačí na nástupu oznámit, že ten kdo uloví starší kus černé, zaplatí x tisíc do pokladny MS či HS a kus si odkoupí za nevýhodnou cenu, případně pohrozit státní správou myslivosti. Každý hladovec si to pak rychle rozmyslí...
A protože jsme dost OT, přidám dva příběhy o napadení divočákem:
1.
První příběh se odehrál před 12 lety na naháňce v sousední honitbě, které jsem se účastnil. Ve třetí leči zvané "Homole" byl zvednut silný kus černé zvěře...kňour.
Hospodář jako vedoucí honců, volal z leče "Pozor velké prase- nestřílet !!!", bohužel se kňour rozhodl opustit leč v místě kde stál svérázný lesník (185cm, 140kg), ten se neudržel a asi na 70m na kňoura vystřelil svou 30-06 (9,7g S&B SPCE). Kňour ránu značil podklouznutím, které ovšem velmi rychle vyrovnal a bez barvy v blízkosti nástřelu nezmenšenou rychlostí odběhl v původním směru. Po skončení leče hospodář střelci řádně "pročistil vnitřnosti" a pak se ho zeptal na výsledek střelby. Ten mu odpověděl naprosto sebejistě " Když jí má, tak jí má...nejsem blbej ne." A protože kus směřoval do leče která nebyla v plánu, přidělil mu místního zkušeného lovce s jagdteriérem a šli na dosled, barva se začala objevovat asi po 50m od nástřelu a zápory se nedali ve sněhu přehlédnout. Kus sledovali cca 300m a objevili ho zalehnutého na hraně rokle pod náletem smrků, kus ležel na břiše a pes nešel na kontakt, kňour prý ležel bez pohybu. Zkušený lovec chybně usoudil že již zhasl a začal sestupovat roklí směrem k němu. Když byl na dně rokle a podíval se na se nahoru ve směru zalehnutého kňoura, zjistil že jeho diagnoza byla špatná... a že téměř 200kg řádně naštvané živé váhy se řítí na něj směrem do rokle. Reagovat už nestihl a následoval náraz, při kterém mu kňour vyrazil z ruky kulovnici a vyvrátil palec na ruce. Po prvním nevydařeném útoku se kňour rychle otočil a chystal se svou práci dokončit, naštěstí pro lesníka byl již na blízku jagoš a na několik okamžiků kňoura zaměstnal. Lesník měl tedy šanci sebrat zbraň a ve velmi rychlém sledu na kňoura vystřelit zbylé 4 náboje jen tak od boku ze vzdálenosti 1-2 metrů, až po posledním výstřelu se kňour zhroutil a lesník téměř také, když zjistil že kulovnice je prázdná. Shodou okolností jsem se na místo dostal několik minut po "boji", v úzké rokli ležel kňour, pes (oddychoval) a lesník byl zády opřen o smrk a pohled na něj byl žalostný...kulovnici s otevřeným závěrem stále svíral v rukou a propocen byl tak, že se z něj v mrazu "kouřilo". Na mou otázku, proč ho ještě nevyvrhnul mi odpověděl: " Ty vole, ten mi dal..., ten mi dal" Večer potom mnohokrát děkoval pejskovi za záchranu slovy:" Kdybys mi nepomoh, tak jsem tam zvostal..."
Nejzajímavější bylo že kňour tohle všechno podnikl i přesto, že mu první výstřel poškodil oba plicní laloky (nebyl prostřelen), faktem je, že dosled následoval příliš brzy po výstřelu (cca 30 minut). Kňour měl po vyvržení 165 kg a věk 7 let...
2.
Druhý příběh se odehrál letos na naší poslední leči (děláme jen jednu naháňku). Ve třetí leči byl postřelen lončák bachyňka 60kg (jednotnou střelou ráže 20 na měkko), vrátila se do leče kde ve vysokém ostružiní napadla honce, úderem ryje do lýtka (jen modřina), ten přímo nelidsky zařval a to zřejmě lončačku odradilo od dalšího útoku a zatáhla do krytu ostružin. Honec přivolal našeho hospodáře aby ji dostřelil...lončačku našli v malé muldě, ukrytou v bezovém keři. Hospodář se rozhodl ji dostřelit na hlavu, ale chybil. Lončačka okamžitě reagovala útokem...honec se již sápal na nejbližší bezový keř a hospodář přivyklí na brokoví automat, marně cloumal první spouští svého ZPčka ráže 16/16, než přehmátl na zadní spoušť, byla již lončačka u něj a tak jí z přiložené hlavně na ostro střelil Slugem, setrvačností mu "přistála" doslova mezi nohama a odkazovala. On stále nad ní rozkročen vyhazoval z kapes brokové náboje, marně hledajíc jednotnou střelu, volal na zmíněného honce: "To mi dosvědčíš, to bylo v sebeobraně!", ráno totiž na nástupu omezil hmotnost na 50kg.
Při vyvrhování nalezl Slug při otevírání zámku, na svačině mi ho podával a říkal :" Na, ten mi dneska zachránil koule"
.
fota s výřadu a zmíněný Slug: http://roman300.rajce.idnes.cz/Lov%2CPo ... 5.12.2009/

A protože jsme dost OT, přidám dva příběhy o napadení divočákem:
1.
První příběh se odehrál před 12 lety na naháňce v sousední honitbě, které jsem se účastnil. Ve třetí leči zvané "Homole" byl zvednut silný kus černé zvěře...kňour.
Hospodář jako vedoucí honců, volal z leče "Pozor velké prase- nestřílet !!!", bohužel se kňour rozhodl opustit leč v místě kde stál svérázný lesník (185cm, 140kg), ten se neudržel a asi na 70m na kňoura vystřelil svou 30-06 (9,7g S&B SPCE). Kňour ránu značil podklouznutím, které ovšem velmi rychle vyrovnal a bez barvy v blízkosti nástřelu nezmenšenou rychlostí odběhl v původním směru. Po skončení leče hospodář střelci řádně "pročistil vnitřnosti" a pak se ho zeptal na výsledek střelby. Ten mu odpověděl naprosto sebejistě " Když jí má, tak jí má...nejsem blbej ne." A protože kus směřoval do leče která nebyla v plánu, přidělil mu místního zkušeného lovce s jagdteriérem a šli na dosled, barva se začala objevovat asi po 50m od nástřelu a zápory se nedali ve sněhu přehlédnout. Kus sledovali cca 300m a objevili ho zalehnutého na hraně rokle pod náletem smrků, kus ležel na břiše a pes nešel na kontakt, kňour prý ležel bez pohybu. Zkušený lovec chybně usoudil že již zhasl a začal sestupovat roklí směrem k němu. Když byl na dně rokle a podíval se na se nahoru ve směru zalehnutého kňoura, zjistil že jeho diagnoza byla špatná... a že téměř 200kg řádně naštvané živé váhy se řítí na něj směrem do rokle. Reagovat už nestihl a následoval náraz, při kterém mu kňour vyrazil z ruky kulovnici a vyvrátil palec na ruce. Po prvním nevydařeném útoku se kňour rychle otočil a chystal se svou práci dokončit, naštěstí pro lesníka byl již na blízku jagoš a na několik okamžiků kňoura zaměstnal. Lesník měl tedy šanci sebrat zbraň a ve velmi rychlém sledu na kňoura vystřelit zbylé 4 náboje jen tak od boku ze vzdálenosti 1-2 metrů, až po posledním výstřelu se kňour zhroutil a lesník téměř také, když zjistil že kulovnice je prázdná. Shodou okolností jsem se na místo dostal několik minut po "boji", v úzké rokli ležel kňour, pes (oddychoval) a lesník byl zády opřen o smrk a pohled na něj byl žalostný...kulovnici s otevřeným závěrem stále svíral v rukou a propocen byl tak, že se z něj v mrazu "kouřilo". Na mou otázku, proč ho ještě nevyvrhnul mi odpověděl: " Ty vole, ten mi dal..., ten mi dal" Večer potom mnohokrát děkoval pejskovi za záchranu slovy:" Kdybys mi nepomoh, tak jsem tam zvostal..."
Nejzajímavější bylo že kňour tohle všechno podnikl i přesto, že mu první výstřel poškodil oba plicní laloky (nebyl prostřelen), faktem je, že dosled následoval příliš brzy po výstřelu (cca 30 minut). Kňour měl po vyvržení 165 kg a věk 7 let...
2.
Druhý příběh se odehrál letos na naší poslední leči (děláme jen jednu naháňku). Ve třetí leči byl postřelen lončák bachyňka 60kg (jednotnou střelou ráže 20 na měkko), vrátila se do leče kde ve vysokém ostružiní napadla honce, úderem ryje do lýtka (jen modřina), ten přímo nelidsky zařval a to zřejmě lončačku odradilo od dalšího útoku a zatáhla do krytu ostružin. Honec přivolal našeho hospodáře aby ji dostřelil...lončačku našli v malé muldě, ukrytou v bezovém keři. Hospodář se rozhodl ji dostřelit na hlavu, ale chybil. Lončačka okamžitě reagovala útokem...honec se již sápal na nejbližší bezový keř a hospodář přivyklí na brokoví automat, marně cloumal první spouští svého ZPčka ráže 16/16, než přehmátl na zadní spoušť, byla již lončačka u něj a tak jí z přiložené hlavně na ostro střelil Slugem, setrvačností mu "přistála" doslova mezi nohama a odkazovala. On stále nad ní rozkročen vyhazoval z kapes brokové náboje, marně hledajíc jednotnou střelu, volal na zmíněného honce: "To mi dosvědčíš, to bylo v sebeobraně!", ráno totiž na nástupu omezil hmotnost na 50kg.
Při vyvrhování nalezl Slug při otevírání zámku, na svačině mi ho podával a říkal :" Na, ten mi dneska zachránil koule"

fota s výřadu a zmíněný Slug: http://roman300.rajce.idnes.cz/Lov%2CPo ... 5.12.2009/
Rem.700 Sendero 300 WM + R2 2,5-15x56; Voere 22-250 + Nikon Monarch 2,5-10x56 IL, CZ550 Medium 300WM + S&B 2,5-10x56; ZKM456+ Leup. VX-III 4,5-14x50; Browning B80 12/70; ZP 49 12/12; Norinco 1911 .45ACP; Taurus 85 .38 Spec.
to roman 300: dost dobrý, obojí je zralé na povídkové zpracování 

KB CZUB 584 12/7x57R
IŽ - 27EM - 1C 12/76
NK Bora od Černé tůně
IŽ - 27EM - 1C 12/76
NK Bora od Černé tůně
no a pak se jich nemám bát
.na Štěpána budou snad prasata hodné.jinak viděl jsem dnes video bulterier s býkem a to je teda divočina,na prasata to musí být zajímavé ale asi hodně šití v dobrém případě.

Teď už je to úsměvné, ale v tu chvíli žádnému z aktérů do smíchu nebylo...
. Snad kamarád, onen "svérázný lesník" přijede mezi svátky na naší malou "procházku" honitbou, zavzpomínáme...
.
to curil: Strach je špatný rádce, chce to hlavně při lovu přemýšlet a nejednat zbrkle, ale i tak... "Respekt musí byť, tak je to správné."

to curil: Strach je špatný rádce, chce to hlavně při lovu přemýšlet a nejednat zbrkle, ale i tak... "Respekt musí byť, tak je to správné."

Rem.700 Sendero 300 WM + R2 2,5-15x56; Voere 22-250 + Nikon Monarch 2,5-10x56 IL, CZ550 Medium 300WM + S&B 2,5-10x56; ZKM456+ Leup. VX-III 4,5-14x50; Browning B80 12/70; ZP 49 12/12; Norinco 1911 .45ACP; Taurus 85 .38 Spec.
-
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Někde už mají ty kňoury tak označkovaný, že vědí, že právě ten kňour co je v leči potrhal ty psy. A proto se hobluje
Co si někdo nevymyslí 

Zastava M70 8*57JS Meopta 2100RD 7*50,
Nikon Monarch 8,5*56 DCF
Machač 12/70,12/70
----
i v leči jsou naši kamarádi
Nikon Monarch 8,5*56 DCF
Machač 12/70,12/70
----
i v leči jsou naši kamarádi
třeba mají jen jednoho a s mašličkou
. chlapi poraďte mi v kuchařce co s tím zajícem. dík

Taky pridam jeden zazitek. Strelil jsem na sele, jednalo se uz o treti sele z jednoho rudlu behem jednoho mesice. Po rane jsem slysel zakviknuti a pak naprosty klid. Asi po pul hodine po rane jsem se vydal po louce ke kraji lesa kam jsem strilel, obcas jsem si posvitil a kdyz jsem dosel na cca 20m od nastrelu uslysel jsem z lesa funeni a priblizujici se praskani. Posvitil jsem a kdyz jsem videl priblizujici se kus strelil jsem do zeme, kus ze zastavil ale neutekl. Protoze jsem o blizsi setkani nestal a zase jsem se necitil tak ohrozen abych se musel branit dalsi strelbou, velmi rychle jsem po louce zacal vyklizet prostor, bachna sla krajem lesa jeste asi 70m za mnou, pak uz jsem prchal tak, ze jsem nic neslysel. Po hodine jsem akci opakoval a jiz byl naprosty klid. Sele jsem nasel na nastrelu s ranou pres pater. Ale myslim si, ze nezhaslo okamzite a to asi bachnu primelo k obrane. Musim priznat, ze ve me byla jen velmi mala dusicka a vubec netouzim po dalsim podobnem zazitku, nadruhou stranu by me pri sedavem zpusobu prace obcasny uprk asi jen prospel. 

Tikka T3 Varmint - 6,5x55SE
-
- Zkušený diskutér
yardaz> to máš těžký. Já se o svý pejsky taky bojím, na druhou stranu to prase je ve svém přirozeném prostředí, jde mu o život a brání se tak, jak mu příroda nadělila. Je to prostě taková zvěř a její lov je spojený s určitým rizikem. Zastřelit každé větší prase proto, že může ublížit psům, není ta správná cesta, si myslím.yardaz píše:Jasně, necháme si zranit psi, které spoustu měsíců cvičíme a pipláme!!! Pes by se měl asi, když jdu třeba zakrmit , podle tebe praseti úplně vyhnout, nebo? Možná máte tak chytré psi, že rozeznají lončáka, sele od velkého kňoura??? Fakt chytrý.....Nemám,co dál dodat!!!!
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.